Connect with us

Eveniment

La mulți ani 2023! Ce trebuie să faci pe 1 ianuarie ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții și superstiții

Publicat

Publicitate

Prima zi din noul an, ziua de 1 ianuarie este marcată de o serie de tradiții și superstiții fiind și ziua închinată Sfântului Vasile. În tradiția populară sfântul apare ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. Se spune că s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile cel Mare trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Totodată, dacă dormi în această zi, rişti să fii leneş tot anul.

Superstiţiile populare spun că la miezul nopţii e bine să ţii în mână fix ceea ce îţi doreşti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, ţine bani în mână.

Pentru un an de veselie, ţine un pahar de tărie. Vrei dragoste? Atunci ţine în mână un mănunchi de flori de vâsc.

Publicitate

Obiceiul de a ura vine de la legenda ce spune că Sfântul Vasile, fericit că a primit prima zi din an de la Dumnezeu, a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit să-I ureze lucruri bune.

Pe 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară.

În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.

Tot de Sfântul Vasile cel Mare, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

Potrivit unei alte superstiţii din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: Care sunt țările cu cele mai multe oferte

Publicat

Publicitate

Românii care își doresc un loc de muncă în afara țării au la dispoziție peste 1.800 de oportunități disponibile pe platforma eJobs.ro, odată cu debutul campaniilor de recrutare pentru sezonul estival.

Potrivit datelor centralizate, 7,2% dintre joburile postate în ultima lună provin de la angajatori din străinătate, care, în mod uzual, în această perioadă a anului încep recrutările pentru sezonul de vară. Mai exact, aproape 2.000 de locuri de muncă în afara țării au fost scoase în piață, notează Mediafax.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate. Cele mai multe posturi, în Germania

Cu 900 de poziții deschise, Germania este țara care aduce cele mai multe oferte pentru candidații români. Pe locul al doilea se află Olanda, cu 350 de joburi.

Chiar dacă a ieșit din Uniunea Europeană și formalitățile de angajare nu mai sunt la fel de simple ca până în 2020, Marea Britanie continuă să caute candidați din România. Se află, însă, la o distanță semnificativă față de Germania, în condițiile în care nu a avut mai mult de 300 de joburi postate în ultima lună.

Clasamentul continuă cu angajatorii din Irlanda, Danemarca, Spania și Suedia.

Publicitate

„Regăsim, de asemenea, în top destinații precum Bulgaria, Grecia și Arabia Saudită, acestea fiind țări care caută candidați în special pentru sectorul turistic, pentru industria alimentară sau horeca. În multe dintre aceste cazuri, vorbim, totodată, despre joburi cu contract pentru perioadă determinată, deci joburi sezoniere, care pot dura între 3 și maximum 6 luni”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: ce caută angajatorii
Cei mai căutați sunt candidații din segmentul entry level, respectiv cei care au maximum doi ani de experiență, dar și cei care nu au deloc experiență.

Seniorii cu un nivel de experiență mai mare de cinci ani sau managerii reprezintă categoriile care, în acest moment, au cele mai puține opțiuni pentru străinătate.

Aproape trei sferturi dintre joburi vizează muncitorii calificați. A doua cea mai căutată categorie este cea a muncitorilor necalificați. Aproximativ 350 de joburi se adresează absolvenților de studii superioare și 200 studenților.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: domenii de activitate

În ceea ce privește domeniile pentru care se recrutează cel mai mult, industria alimentară deține prima poziție în clasament, fiind urmată de retail, turism, industria navală și aeronautică și transport – logistică. Sectorul de petrol și gaze, IT / telecom, agricultură și automotive se află de cealaltă parte ierarhiei cu cele mai puține poziții scoase în piață.

Țările care au atras cel mai mult interesul candidaților au fost Germania, Olanda, Grecia, Cipru, Irlanda, Bulgaria și Italia, în domenii precum retail, transport / logistică, turism, industria alimentară, call center / BPO, servicii și construcții.

Din punctul de vedere al vârstei, candidații din segmentul 25-35 de ani sunt cei care aplică și cel mai mult, urmați de cei aflați la început de carieră, respectiv cei care au între 18 și 24 de ani. Totodată, numărul cel mai mare de aplicări vine din partea muncitorilor calificați, după care urmează absolvenții de studii superioare, muncitorii necalificați și studenții.

Citeste mai mult

Eveniment

Program nou: „Rabla pentru termopane”: Românii își pot schimba ferestrele vechi cu sprijin de la stat

Publicat

Publicitate

Un nou program guvernamental, supranumit neoficial „Rabla pentru termopane”, va permite românilor să-și înlocuiască ferestrele vechi cu unele moderne, eficiente energetic, prin subvenții oferite de stat. Inițiativa are ca scop reducerea consumului de energie și îmbunătățirea eficienței termice a ., informează alba24.ro.

Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei. Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe.

Apare Rabla pentru termopane

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Publicitate

„Aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Românii au geamuri foarte vechi, fie nu au termopane deloc, fie au termopane din primele generații, ca să le numesc așa, imediat după Revoluție, și spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu panourile fotovoltaice și cu acumulatorii și cu pompele de căldură, unde trebuie să admitem, trimitem banii direct în China, nu producem nici în România, nici în Europa nu se produc panouri fotovoltaice, însă în materia termopanelor, făcând aceeași economie în bugetul unei familii din România, pentru că vor economisi 40% din căldură, reușim în același timp să stimulăm industria românească, pentru că sunt foarte mulți producători de termopane, de geamuri de tip termopan în România”, a explicat ministrul.

Rabla pentru termopane în 2025: Proiect-pilot la nivelul unui județ sau pentru o anumită categorie socială

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

  • Elaborarea Ghidului de finanțare
  • Parcurgerea procedurii de consultare publică
  • Asigurarea unui program bine structurat
  • Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

În viitor, statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, la Suceava

Publicat

Publicitate

Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.

 

‘Din primele verificări s-a stabilit că (…), pentru a-și asigura accesul din drumul public apropiat (DN17A), au construit în regim propriu un podeț din lemn peste cursul râului Sucevița. Podețul este construit din bârne de lemn și nu este înscris în regimul rutier al circulației pe drumurile publice. În această seară, bărbatul de 79 de ani și soția sa au dorit să se deplaseze cu autoturismul proprietate personală către municipiul Rădăuți, au părăsit curtea casei de vacanță și în momentul în care au traversat podețul improvizat din lemn, ce face legătura între locuința celor doi și DN17A, acesta a cedat sub greutatea mașinii, unul dintre buștenii podețului fiind putrezit’, se precizează într-o informare transmisă de IPJ Suceava.

Autoturismul condus de bărbatul de 79 de ani a căzut de la o înălțime de circa trei metri în albia râului Sucevița. Șoferul și soția sa au suferit leziuni ușoare, fiind transportați la Spitalul Municipal Rădăuți.

Publicitate

‘S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Evenimentul nu este protocolat ca accident rutier, întrucât nu s-a produs pe un segment de drum public’, precizează reprezentanții IPJ Suceava. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirilor. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a făcut ascultare şi astfel, a găsit un izvor din care a dat orbului să bea. I-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Iustinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor.

Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Credincioşii care merg la vechea cetate a Constantinopolului, se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Rugăciunea de sfinţire a apei mici ne vorbeşte despre rostul ei ascetic în viaţa noastră: „Şi, prin gustarea şi stropirea cu apa aceasta, trimite-ne nouă binecuvântarea Ta, care spală întinăciunea patimilor. Aşa ne rugăm, cercetează neputinţa noastră, Bunule, şi tămăduieşte cu mila Ta bolile noastre cele sufleteşti și trupeşti”. Prin apa sfinţită primim harul lui Dumnezeu.

Materia poate fi umplută de har, fiinţa umană se poate umple de har şi a fi plin de har înseamnă a fi om deplin. Născătoarea de Dumnezeu e cea plină de har, de harul Fiului ei şi de toată virtutea şi frumuseţea ascetică şi mistică. Iar noi suntem chemaţi spre aceeaşi frumuseţe dumnezeiască spre a deveni făclii pline de lumina Sa, locaşuri ale Stăpânului, fii ai lui Dumnezeu după har, pentru că astfel arătăm că am înviat cu Hristos şi ne-am umplut de slava Sa. De aceea avem apa această sfinţită astăzi, care tămăduieşte sufletul şi trupul tot ca semn al realităţii Învierii Lui şi al statutului Fecioarei Maria de Născătoare de Dumnezeu. Şi cu aceeaşi evlavie, închinându-ne Celui înviat din morţi şi Prea Sfintei Maicii Sale, să luăm şi să gustăm această apă dumnezeiască, pentru ca să ne umplem de lumina Sa în mintea, în inima şi în trupul nostru, căci e plină de harul Lui. Amin

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending