Connect with us
Publicitate

Actualitate

La marginea municipiului Botoșani se construiește unul dintre cele mai mari parcuri de aventură din Moldova

Publicat

Publicitate

La marginea municipiului Botoșani se construiește unul dintre cele mai mari parcuri de aventură din Moldova. Acesta va beneficia de numeroase facilități de agrement printre care și tiroliene, zone de escalada, trasee pentru mountain bike, tir cu arcul sau airsoft, scrie Adevărul.

Lucrările au început pe versantul de la Pacea FOTO Cosmin Zamfirache
Municipiul Botoșani devine unul dintre pionii principali în materie de agrement în zona Moldovei.

După deschiderea, acum câțiva ani, a celui mai mare parc regional de agrement din Moldova, Cornișa Aqua Park, la marginea Botoșaniului se lucrează intens pentru construirea unuia dintre cele mai variante și mari zone de parc de aventură din regiunea de nord-est.

Publicitate

Proiectul finanțat din fonduri europene vine în completarea celui de la Cornișa, chiar pe versantul paralel ce mărginește drumul care duce de la Botoșani la Suceava.

Investiție masivă într-un parc de aventură modern
Ca și în cazul Cornișa Aqua Sport, construit pe 48 de hectare, la ieșirea din municipiu, către Suceava, și noul parc de aventură este o investiție a Primăriei Botoșani, cu fonduri europene.

Parcul de aventură va fi practic pe versantul paralel, pe cealaltă parte a șoselei care duce la Suceava, în zona Pacea. Se va întinde pe câteva hectare și va costa în jur de 12 milioane de lei. Va cuprinde mai multe secțiuni, dedicate atât copiilor, tinerilor și adulților.

Publicitate

Ideea construirii unui parc de aventură pe versantul de la Pacea s-a născut tocmai pentru a valorifica această zonă, parțial împădurită, pitorească, dar lăsată în paragină de aproape trei decenii.

Lucrările au început de la sfârșitul primăverii și au presupus, în faza inițială, amenajarea versantului. În plus, este prevăzută și o împădurire accentuată a zonei, cu plantarea a peste 3.000 de copaci.

De la escaladă și tiroliene, la tir cu arcul și airsoft
Conform proiectului, noul parc de aventură va avea numeroase obiective de petrecere a timpului liber. În primul rând vor fi două tiroliene, una pentru adulți, iar cealaltă pentru copii.

Publicitate

Viceprimarul municipiul Botoșani, Bogdan Buhăianu, spune că sunt pregătite și zone amenajate pentru escaladă, cu pereți înalți de până la șase metri înălțime.

„Sunt ziduri cu diferite înclinări, și pentru profesioniști”, spune edilul.

Pe lângă tiroliană și escaladă, cei pasionați de arme au la dispoziție zone amenajate pentru tirul cu arcul, paintball și airsoft. Sunt mii de metri pătrați amenajați doar pentru airsoft și paintball, inclusiv cu zonă împădurită și câteva seturi de echipamente și arme puse la dispoziție celor dornici să încerce acest tip de distracție.

Publicitate

„Sunt 5.000 de metri pătrați amenajați, cu zone cu copaci, dar și alte dotări suplimentare pentru cei pasionați”, a precizat primarul Cosmin Andrei, pentru botosaneanul.ro.

Iarna, iubitorii de săniuș vor avea parte de pârtie amenajată, cu o lungime considerabilă.

O zonă dedicată sportului și recreeri
Pentru cei activi, tot în cadrul parcului de aventură sunt amenajate trasee prin zone împădurite și spații accidentate, pentru pasionații de mountain bike și terenuri de sport – mai precis, terenuri de fotbal și baschet.

În cadrul proiectului este prevăzut și un skate park de dimensiuni considerabile. Este vorba despre 1.500 de metri pătrați cu amenajări specifice pentru pasionații de role, skateboard sau trotinete.

Sunt incluse însă și zone pentru recreere și plimbare în aer liber, cu alei pietonale, cu numeroase bănci inteligente, conectate la internet.

În plus, va fi amenajată și o zonă pentru picnic, cu foișoare, mese și grătare.

Nu în ultimul rând, una dintre cele mai importante componente va fi un parc de joacă uriaș, pentru copii. Acesta se întinde pe 2.000 de metri pătrați, cu un castel uriaș, multifuncțional, unic în România.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!”, adresată elevilor de liceu, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Publicat

Publicitate

Astăzi, 10.05.2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, începând cu ora 11,00, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!”, adresată elevilor de liceu, din clasele IX-XI.

Conferința, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română, devine tradiție, fiind la a doua ediție, iar tema de anul acesta a fost „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”.

Educația financiară joacă un rol crucial în viața tinerilor din mai multe perspective:

Publicitate
  • îi învață pe tineri cum să-și gestioneze banii în mod responsabil, să economisească și să investească în viitorul lor financiar; aceste cunoștințe îi ajută să devină mai independenți din punct de vedere financiar și să evite dependența excesivă de părinți sau de împrumuturi.
  • tinerii învață să înțeleagă riscurile și beneficiile diferitelor instrumente financiare, cum ar fi economisirea, investițiile în acțiuni sau obligațiuni, criptomonedele etc.; această înțelegere îi ajută să facă alegeri informate și să-și adapteze strategiile financiare în funcție de obiectivele lor și de starea pieței.
  • educația financiară poate încuraja și dezvolta în tineri o atitudine responsabilă față de finanțele personale și față de comunitatea lor; ei învață să gestioneze nu doar banii lor, ci și să ia în considerare impactul lor asupra altora și asupra mediului înconjurător.

Toate aspectele de mai sus au fost dezvoltate de speakerii prezenți în fața celor aproape 600 de liceeni, însoțiți de profesorii lor:

  • Domnul Bogdan-Gheorghe SURUCIUC – Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani;
  • Domnul Eduard MITITELU – Secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
  • Domnul Sorin ION – Secretar de Stat în Ministerul Educației, prezent online la activitate;
  • Domnul Liviu ȚULUI – Director la Banca Comercială Română, Sucursala Botoșani.

Momentul care a reușit să mențină elevii foarte atenți și focusați pe telefoane timp de aproape jumătate de oră a fost concursul online, desfășurat sincron pe platforma Kahoot: „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”. Acesta s-a derulat în 2 etape, finala fiind jucată de 12 elevi de la liceele din județul Botoșani. Primii cinci câștigători au fost recompensați cu premii consistente oferite de reprezentanții Băncii Comerciale Române.

„Îi felicit din toată inima pe elevii câștigători, dar și pe toți elevii și profesorii prezenți astăzi și îi așteptăm să participe și la următoarele ediții!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Liber la evaziune: Klaus Iohannis a promulgat legea legată de dezincriminarea evaziunii fiscale mai mici de un milion de lei

Publicat

Publicitate

Beneficiarii legii sunt cei care fac evaziune de până la un milion de euro. Ei scapă de pedeapsă dacă plătesc dauna produsă bugetului, plus un bonus, alba24.ro.

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală, dacă prejudiciul e plătit este considerată în mediul economic o ”invitație la hoție”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, potrivit unui comunicat de presă. Șeful statului putea să retrimită legea la Parlament pentru reexaminare.

Publicitate

Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei.

Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, și a fost atacată la CCR de parlamentarii USR și Forța Dreptei.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

Publicitate

De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Liber la evaziune

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Publicitate

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie, scrie G4Media. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial.

Procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că ”este o formă de legiferare modernă”, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alertă! Adolescentă de 14 ani căutată de familie cu poliția. Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din municipiul Botoșani, care a părăsit domiciliul la data de 9 mai a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Guriuc Claudia Elena are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime, 40 de kg, păr roșcat, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui.

Vestimentație la momentul plecării: pantaloni sport de culoare neagră, geacă neagră.

Publicitate

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

Mesaj tulburător al angajaților Primăriei Botoșani la decesul fulgerător al economistei Andaluzia Gabur

Publicat

Publicitate
„Cu întristare am aflat trista veste despre dispariția fulgerătoare a colegei noastre, Andaluzia Gabur! Un om bun și cald, un real sprijin pentru marea familie a Primăriei Municipiului Botoșani, Andaluzia Gabur s-a remarcat în anii de carieră prin dedicare și profesionalism. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și suntem alături de colegul nostru, Constantin Dorin Gabur, în aceste momente de grea cumpănă! Dumnezeu să o odihnească”!
Este mesajul plin de stupoare și de tristețe al angajaților din Primăria Botoșani, care pur și simplu nu pot să creadă că Andaluzia, o colegă veselă și sensibilă, a trecut la cele veșnice chiar în ziua în care creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.
Andaluzia a avut o moarte fulgerătoare. A căzut pe treptele sediului Incubatorului de afaceri de pe strada Poștei, acolo unde Primăria Botoșani are un sediu. A lucrat ca economist în cazului Serviciului Edilitar. Era soția ofițerului de Stare Civilă, Costel Gabur.
Dumnezeu s-o ierte!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending