Connect with us
Publicitate

Eveniment

La Botoșani mai sunt cazați nouă refugiați ucraineni

Publicat

Publicitate

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă. 

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 50 persoane și 11 vehicule.

La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 9 cetățeni.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cardurile de energie, valabile până la finalul lunii mai. Românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor

Publicat

Publicitate

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene. De acestea beneficiază 2,8 milioane de locuințe, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Valabilitatea voucherelor pentru energie va fi prelungită până la finalul lunii mai. Este decizia luată în urmă cu puțin timp de către Guvern. Până acum românii care aveau carduri de energie aveau posibilitatea să le mai folosească doar până la finalul lunii martie.

Românii îşi pot achita facturile cu bani de la stat şi după data de 31 martie, deoarece valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită joi de Guvern.

Publicitate

Cardurile pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cat și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. Mai mult decât atât, beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Citeste mai mult

Eveniment

Tinerii care vor să devină jandarmi au la dispoziție sute de locuri în școlile de profil

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani va desfăşura activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române.

Pentru cei interesați de o carieră în Jandarmeria Română, în perioada aprilie – iulie 2024 se organizează o nouă sesiune de admitere în vederea ocupării celor 700 de locuri disponibile în cele două instituții de învățământ postliceal care formează subofițeri jandarmi, respectiv:
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități);
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități).
Înscrierea candidaţilor se face până la data de 14.05.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Cererile-tip de înscriere se completează olograf de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: contact@jandarmeriabotosani.ro.
Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală și trebuie să dețină sau să obțină până la absolvire permis de conducere categoria „B”.
Depunerea dosarelor de candidat în volum complet – de LUNI până DUMINICĂ (cu excepția zilelor de 05 și 06 mai 2024), între orele 08.00–16.00, la sediul unităţii din municipiul Botoşani, str. I.C. Brătianu, nr. 110-112, jud. Botoşani – până la data de 21.05.2024.
Informațiile necesare privind condițiile legale și criteriile specifice, documentele necesare, evaluarea psihologică/medicală, tematica și bibliografia, susținerea probelor de admitere, contestațiile și afișarea rezultatelor finale sunt postate pe site-ul inspectoratului – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea ,,Carieră” / ,,ANUNȚ privind recrutarea candidaților pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, sesiunea aprilie – iulie 2024 ” – 25.04.2024.
Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ:
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, www.scoaladragasani.ro;
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, www.jandarmeriafalticeni.ro.
Pentru relaţii suplimentare, apelaţi numărul de telefon 0231/511533 (interior 24527), între orele 08.00-16.00.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Săptămâna Verde” petrecută alături de pompierii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața.

Astăzi, a fost rândul copiilor de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani și Școala Profesională „Sf. Apostol Andrei” Smârdan. În total, peste 400 de elevi și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă, organizate pe platoul Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani și pe terenul de sport al Școlii Profesionale „Sf. Apostol Andrei” Smârdan.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.

Publicitate

Printre acestea se numără:

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;

– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

Publicitate

– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;

– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.

Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.

Publicitate

Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile pirotehnice și de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.

Nu știm dacă vor deveni pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU și instituțiile de învățământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori

Publicat

Publicitate

Producătorii vor avea obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile. Aceștia vor trebui să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare. Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori a fost adoptat de Parlamentul European. Legislația prevede obligații pentru producători, în relația cu clienții, informează alba24.ro.

Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile. Acestea încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor reparându-le.

Acestea urmăresc reducerea deșeurilor și sprijină sectorul reparațiilor prin repararea mai ușoară și mai ieftină a bunurilor.

Publicitate

Dreptul la reparare. Obligații pentru producători

Producătorii vor avea obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile. Aceștia vor trebui să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare.

Bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției legale. Astfel, consumatorii vor fi încurajați și mai mult să aleagă să repare produsul în loc să îl înlocuiască.

După ce expiră perioada de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic. Este vorba despre produsele ce pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii.

Publicitate

În această categorie intră mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp.

De asemenea, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv cât timp dispozitivul lor este reparat sau pot să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, dacă produsul nu mai poate fi reparat.

Informații despre condițiile și serviciile de reparare

Consumatorii pot primi un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparare. Formularul va include detalii despre prețul și durata reparării, în funcție de defectul constatat.

Publicitate

Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni pentru fiecare țară. Consumatorii vor găsi astfel ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din cadrul comunităților. De exemplu, „cafenele de reparații”.

Dreptul la reparare. Consumatorii vor primi piese de schimb

Noile norme urmăresc să consolideze piața reparațiilor din Uniune și să reducă costul reparațiilor suportat de consumatori.

Producătorii vor avea obligația să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil. De asemenea, le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale și tehnici legate de componente sau de programele informatice care împiedică repararea.

Publicitate

Producătorii nu vor putea să împiedice reparatorii independenți să utilizeze componente second-hand sau imprimate 3D. Aceștia nu vor putea să refuze să repare un produs doar din motive economice sau fiindcă a fost reparat anterior de altcineva.

Dreptul la reparare. Vouchere și finanțări

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare țară a Uniunii va trebui să aplice cel puțin una dintre următoarele măsuri:

  • să ofere vouchere și fonduri pentru reparații
  • să desfășoare campanii de informare
  • să ofere cursuri de reparare
  • să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.

”Noua legislație extinde garanțiile legale cu 12 luni atunci când se optează pentru reparații, oferă un acces mai bun la piesele de schimb și asigură reparații mai ușoare, mai ieftine și mai rapide”, spune raportorul René Repasi.

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Măsuri pentru limitarea poluării

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de CO2. De asemenea, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an.

Consumatorii pierd, de asemenea, aproximativ 12 miliarde EUR pe an prin înlocuirea bunurilor, în loc să le repare. Se preconizează că noile norme vor aduce în UE 4,8 miliarde euro sub formă de creștere economică și investiții.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending