Connect with us
Publicitate

Eveniment

Kitul de supraviețuire: tipuri de alimente și ustensile

Publicat

Publicitate

Este important să fiți pregătiți în cazul unor situații neprevăzute. Iată ce provizii trebuie să le faceți în cazul unei situații de urgență şi ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire, informează alba24.ro.

În cazul unui cutremur, uragan, furtună puternică, pandemie, război sau alt dezastru, este posibil să nu existe acces la apă, alimente şi electricitate timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

Cea mai importantă autoritate care se ocupă de dezastre – Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență din America (FEMA) recomandă, alături de Crucea Roșie,  următoarele provizii de apă şi alimente în caz de urgență şi enumeră accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supraviețuire.

Provizii de alimente în caz de urgență

Se consumă în maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscați, chipsuri.

Se consumă în maximum 1 an sau înainte de data de expirare: carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceață, gemuri, bomboane tari, biscuiți, batoane de ciocolată, nuci, semințe, comprimate efervescente de vitamine.

Pot fi consumate pe termen nedeterminat, dacă au ambalajul intact: grâu, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, orez alb, bulion, paste, glucoză.

Publicitate

Chiar dacă este puțin probabil ca o situație de urgență să țină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămâni, este indicat să vă faceți provizii de alimente pentru o perioadă de cel puțin 3-4 săptămâni.

De asemenea, luați în considerare preferințele familiei în ceea ce privește mâncarea – dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranță.

Sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutrițional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.

Publicitate

Regula cea mai importantă: nu stocați alimente pe care nu le consumați în mod obișnuit

Cumpărați porții mici, care se pot consuma rapid. O variantă foarte bună nutrițională și economică este hrana pentru bebeluși, de obicei pasteurizată și cu un termen extins de valabilitate.

Provizii de apă în caz de urgență

Apa este vitală pentru supraviețuire. Un adult are nevoie de cel puțin 2 litri de apă pentru buna funcționare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.

De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor. Faceți rezerve de cel puțin 4 litri de apă/persoană pe zi.

Sfaturi de depozitare a proviziilor

Este foarte important, în primul rând să verificați data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (să nu fie deteriorat) şi să țineți cont de momentul în care acestea trebuie consumate.

Țineți alimentele şi băuturile într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Aruncați conservele care sunt umflate sau prezintă urme de deteriorare.

Plasați alimentele cu data de expirare cea mai recentă în față, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.

Kit de supraviețuire în caz de urgență

Pe lângă apă şi alimente, este important să vă faceți un kit cu accesorii utile în caz de urgență, plasat cât mai la îndemână. Acest kit trebuie să conțină:

  • deschizător de conserve
  • câte 4 seturi de baterii pentru fiecare dintre aparatele (inclusiv lanterne) folosite
  • lanterne
  • stații walkie-talkie
  • trusă de prim-ajutor
  • busolă
  • un radio de mici dimensiuni
  • obiecte de igienă (gel dezinfectant, spirt, șervețele umede, săpun, pastă şi periuță de dinți, hârtie igienică, scutece, absorbante)
  • mască de protecție respiratorie
  • chibrituri/brichete pline
  • medicamente (analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice, insulină etc.), termometru, glucometru, tensiometru, rolă de fașă, comprese, bandaj, pansamente
  • fluier
  • haine şi pături groase
  • accesorii de gătit (cuțit, furculiță, lingură, tigaie, oală)
  • actele familiei sau copii ale acestora, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic
  • hartă
  • telefoane încărcate și acumulatoare externe

Ideal ar fi să aveți și cu ce încălzi/prepara mâncarea. Un arzător de camping bun este recomandat-  cu sistem cu valvă este bun, pentru că puteți scoate arzătorul când ați terminat de folosit și gazul rămâne în butelie.

Nu luați arzătoare ieftine, au obiceiul să se strice când aveți nevoie de ele.

Și autoritățile din România fac recomandări, iar pe site-ul fiipregatit.ro, platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, se află mai multe ghiduri pentru fiecare eveniment sau situație de urgență.

Planul personal de urgență

Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.

Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.

Este un document de o pagină, care trebuie descărcat și tipărit și conține informațiile de bază ale familiei. Poți avea mai multe copii tipărite ale acestui tabel  Fiipregatit_Planul-Familiei-in-caz-de-Urgenta – pentru tine și cei dragi (în portofel, rucsac, la ieșirea din casă etc.).

Recomandat este să descarci fișierul PDF în telefon / tabletă / laptop (vezi link dedesubt), pentru cazul în care nu ai acces la internet / sau nu poți intra pe acest site.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elevii Liceului Tehnologic Bucecea s-au întâlnit cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog

Publicat

Publicitate

În după-amiază zilei de 19 septembrie, la inițiativa Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, elevii Liceului Tehnologic Bucecea au participat la o activitate interactivă împreună cu specialiștii în prevenire din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani și Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Discuțiile cu elevii au avut ca subiecte consumul de droguri în rândul adolescenților, siguranța școlară și bullying-ul, dar și alte aspecte de interes privind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională.

Elevii au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modalitățile de prevenire, simptomatologia și semnele asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și sistemul integrat de asistență medicală, psihologică și socială acordată de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani.
De asemenea, li s-a recomandat să se implice în activități adecvate vârstei, să facă sport, să evite anturajele care ar putea avea o influență negativă asupra lor, să comunice deschis cu părinții, profesorii sau persoanele de încredere orice problemă cu care se confruntă pentru a găsi, împreună, alternative în soluționarea acestora.

Activități similare vor fi desfășurate de specialiștii antidrog, jandarmi și polițiști pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, în vederea prevenirii traficului și consumului de droguri în rândul elevilor și asigurării unui climat de siguranță adecvat procesului educațional în școli, în apropierea acestora, precum și pe traseele de deplasare ale elevilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 12 septembrie a.c., în timp ce se afla în Piața Centrală, din municipiul Botoșani, ar fi promis victimei că-i va oferi anumite bunuri, contra sumei de 450 de lei, pe care a primit-o de la aceasta, ulterior, neîndeplinidu-și promisiunea, întrucât nu deținea bunurile respective.

 

Acesta a fost introdus în centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Razie de amploare a polițiștilor în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Inspectoratului General pentru Imigrări, a Inspectoratului Județean de Jandarmi  și a reprezentanților S.C. Locativa S.A. au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și pentru verificarea legalității persoanelor care locuisc în imobile aparținând S.C. Locativa,  din  zona Parcul Tineretului, Centrul Vechi, zona străzii Adrian Adamiu, ANL Cișmea și Textila.

 

Activitățile au fost desfășurate la data de 19 septembrie a.c., în intervalul orar 07:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 340 de persoane, 9 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar față de 3 persoane a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

De asemenena, au fost controlate 280 de imobile aparținând S.C. Locativa S.A., prilej cu care au fost identificate cinci persoane vizate de anchete penale în curs, care au fost conduse la sediul poliției, ulterior față de două dintre acestea fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

 

Publicitate

În acelasși context, au fost controlate peste 100 de autovehicule, depistate în zonele vizate de polițiști, ia în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 22.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un pompier din Botoșani și-a aniversat ziua de naștere dăruind jucării și dulciuri copiilor din zonele afectate de inundații

Publicat

Publicitate

Ei văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt puternici și speră să treacă mai repede această perioadă, să nu mai vadă doar noroi și mormane de gunoaie în locurile în care până odinioară se jucau.
Zâmbesc când își dau seama că pompierii și celelalte forțe de intervenție sunt acolo pentru ei. Să le ofere ajutor necondiționat.

Mai mult decât mâncare, apă, îmbrăcăminte și cazare, au nevoie de acele gesturi care să îi ajute să uite clipele trăite pe timpul și după inundații, să se simtă în siguranță.

O îmbrățișare, un zâmbet, o strângere de mână, o jucărie și ceva dulce – toate le-au făcut, astăzi, ziua mai frumoasă. Le-au primit în dar de la pompierii botoșăneni. Lor le-au fost oferite de un coleg care ieri și-a sărbătorit ziua de naștere și a vrut să dăruiască la rândul său bucurie.

Și ce poate fi mai emoționant decât un copil care se agață de gâtul tău și se simte, dintr-o dată, puternic?

Ziua de astăzi este a lor și a tuturor celor care dau o mână de ajutor!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending