Connect with us
Publicitate

Eveniment

Județul din România unde muncește doar o treime din populație. Sunt 40.000 de oameni fără loc de muncă

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, peste 65% din populație nu are serviciu și este întreținută într-o formă sau alta de statul român. În plus, din rândul botoșănenilor buni de muncă, peste 40.000 nici măcar nu s-au obosit să urmeze un curs de calificare sau să-și depună dosar pentru șomaj, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o populație de aproximativ 360.000 de locuitori, conform ultimului recensământ. Dintre aceștia, apți de muncă sunt doar 107.000, adică mai puțin de jumătate din populație. Cei mai mulți sunt pensionari. Dintre cei buni de muncă, peste 40.000, conform statisticilor oficiale, nu au un loc de muncă. Mai mult decât atât, toți acești 40.000 nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj, și nu participă la vreun curs de calificare.

Tabloul dezolant al unuia dintre cele mai sărace județe din România este completat și de statisticile care arată că la Botoșani sunt și peste 3.000 de asistați social. Tocmai din această cauză, județul nord-moldav, conform declarațiilor șefilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Botoșani este pe penultimul loc în România la gradul de ocupare al forței de muncă, concluzia fiind una tristă. Botoșani este sărac și din cauză că mulți localnici nu muncesc, nu beneficiază de venituri constante, și nici nu sunt contribuabili la bugetul statului român. Mulți trăiesc din ce apucă, uneori cufundați în vicii și resemnare.

Publicitate

Doar 35% din populație produce ceva

Județul Botoșani are o populație puternic îmbătrânită mai ales în zona rurală, astfel că satele se depopulează masiv. Una dintre principalele cauze este plecarea masivă a tinerilor, mai ales a celor de la țară, în străinătate. Au fost alungați de sărăcie și de lipsa locurilor de muncă. Cei mai mulți nici nu vor să mai audă de o eventuală revenire în satul natal.

„Eu la ce să-mi chem copiii? La sărăcie, la glod ( n.red. noroi)? Nu aveau la ce sta. Nici nu se mai întorc, au copii acolo”, spune moș Toader, un țăran din Adășeni.

Realitatea arată că mulți dintre cei plecați erau buni meseriași, iar acasă, în multe cazuri, au rămas cei care oricum nu aveau loc de muncă, și nici calificare, inclusiv asistații social. „Ăia care munceau aici, muncesc și acolo. Asta este realitatea”, spune Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni.

Publicitate

Statisticile oficiale arată că doar 35% din populație are loc de muncă, adică un venit constant, forță de cumpărare și contribuie la bugetul de stat. Restul sunt pensionari, elevi, persoane cu dizabilități, asistați social, șomeri și, mai grav, peste 40.000 de oameni care nu muncesc și nu se află în nicio evidență.

Fără carte, fără loc de muncă, fără calificare

Situația este deosebit de gravă fiindcă mulți dintre cei fără niciun loc de muncă, care trăiesc mai ales în satele județului, nu știu nici măcar carte, darămite vreo calificare, singura lor șansă fiind munca cu ziua, la câmp sau la animale. Doar 8% din populația județului are studii superioare, în timp ce o treime din locuitori, mai ales din mediul rural, nu au nici măcar 10 clase, minimul necesar pentru a se califica într-o meserie.

„Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, spune directorul AJOFM Botoșani.

Publicitate

„Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei”

Mulți dintre cei care nu au loc de muncă au intrat într-un soi de cerc vicios. S-au resemnat și își îneacă amarul în vicii, puținii bani pe care-i câștigă cu ziua împărțindu-i între familie și viața de la crâșmă. În plus, deși în unele comune precum Dângeni sau Hilișeu Horia s-au făcut adevărate burse ale locurilor de muncă pentru a le găsi serviciu sătenilor, puțini au fost interesați.

„Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, mărturisește un sătean din Dângeni.

Oamenii mai în vârstă sunt revoltați de atitudinea consătenilor care se complac în sărăcie și lipsă de ocupație.

Publicitate

„Țigara și băutura îs la putere. Dacă pleci la muncă nu mai poți da pe la crâșmă. Aici mai dă o casă, mai bagă un rachiu”, spune un sătean mai în vârstă din Dângeni.

Nici măcar fermierii nu mai găsesc ciobani.

„Deși primesc bani buni în mână și loc de cazare și tot ce trebuie, nu mai sunt ciobani, nu mai vor”, spune și Ionică Nechifor, director la Stațiunea de Cercetare Popăuți și cunoscut crescător de oi.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.
Relu Tîrzioru a intrat în lupta pentru un nou mandat la cârma unui oraș care a fost refăcut în ultimii ani practic din temelii și a vorbit despre ceea ce a reușit să realizeze în ultimi ani, despre investițiile care au schimbat total fața acestui mic oraș din nordul României, despre drumuri, rețeaua de apă, rețeaua de gaz, sala de sport, noul bazin de înot, dar și despre multe alte proiecte aflate în derulare cu bani europeni. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Este alertă alimentară în România după ce o substanță toxică a fost descoperită într-un sortiment de mâncare pentru bebeluși

Publicat

Publicitate

Autoritățile sanitare din România au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substanță toxică într-un sortiment de mâncare destinat bebelușilor, scrie realitatea.net

Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morcov, roșii”, marca Baby Freche Freunde, comercializat în borcan de 190 de grame, a fost retras de la vânzare, iar părinții sunt sfătuiți să nu îl mai ofere copiilor și să îl returneze la magazinul de achiziție.

Ce substanță toxică a fost descoperită?
Inspectorii sanitari au identificat prezența alcaloizilor tropani în acest sortiment de mâncare pentru bebeluși. Alcaloizii tropani sunt ingrediente naturale ale unor plante care cresc ocazional în zonele de cultură a cerealelor și pot pătrunde în alimente în timpul recoltării. Consumul lor poate avea efecte adverse asupra sănătății bebelușilor.

Publicitate

Simptomele și riscurile asociate

Potrivit specialiștilor, consumul acestei substanțe toxice poate cauza următoarele simptome la bebeluși: voce răgușită, neliniște motorie, roșeață a pielii sau uscăciune a mucoaselor. Este esențial ca părinții să fie vigilenți și să observe orice astfel de simptome la copiii lor și să acționeze prompt în cazul apariției acestora.

Autoritățile le recomandă părinților să nu mai ofere acest produs copiilor și să îl returneze la magazinul de achiziție pentru a primi restituirea prețului, chiar și fără chitanță. În plus, în cazul în care bebelușii prezintă simptomele menționate, este crucial să îi ducă de urgență la spital pentru evaluare medicală și tratament.

Publicitate

Această alertă alimentară subliniază importanța monitorizării atente a produselor destinate consumului de către copii și reacționarea promptă în fața oricăror suspiciuni legate de siguranța acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Omul de afaceri Remus Dăscălescu vrea să fie primarul municipiul Botoșani. Și-a depus candidatura

Publicat

Publicitate

Omul de afaceri Remus Dăscălescu, de la Partidul Mișcarea România Suverană, și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Botoșani.

Omul de afaceri botoșănean spune că are un plan prin care vrea să dezvolte municipiul Botoșani și să folosească experiența acumulată în toți acești ani de business. Se declară un familist convins, dedicat valorilor care ne unesc și ne definesc ca și societate. Remus Dăscălescu spune că iubește mult Botoșaniul și crede cu tărie că poate deveni un oraș minunat. Și se bazează de faptul că știe valoarea muncii, din postura sa de antreprenor.

Omul de afaceri Remus Dăscălescu intră astfel în luptă cu fostul primar Cătălin Flutur și actualul edil Cosmin Andrei, cu toții dorindu-și fotoliul de primar al municipiului Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani în perioada sărbătorilor pascale

Publicat

Publicitate

Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani se va prelungi cu o oră, în perioada 13-16.05.2024, respectiv 20-23.05.2024 şi va fi următorul:

  • luni, marţi, joi: 08.00-17.00;
  • miercurea: 08.00- 19.00.

 

„Menţionăm că întreaga activitate sus-amintită va presupune lucru cu publicul, urmând a proceda la modificarea prezenţei pe platforma de programare on line prin suplimentarea locurilor puse la dispoziţie.

Publicitate

În perioada 1-6 mai 2024, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani nu va avea program cu publicul”, se arată în comunicat.

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/pasapoarte/

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending