Connect with us
Publicitate

Actualitate

Judeţul Botoşani, cel mai secetos an din în ultimii cinci. Cea mai afectată zonă este nordul județului, la Darabani

Publicat

Botoşaniul este unul dintre judeţele cele mai afectate de secetă în această toamnă. Cel puţin asta arată cifrele oficiale privind regimul precipitaţiilor. Este considerată cea mai secetoasă toamnă din ultimii cinci ani.

După un sezon agricol destul de bun pentru judeţul Botoşani, cu recorduri la recolta de cereale s-a instalat o secetă fără precedent în ultimii cinci ani, la nivelul întregii regiuni, relatează Adevărul.ro.

Cel puţin asta arată datele oficiale oferite de Departamentul Fenomenelor de Risc, în regiunea Moldovei, au căzut, în ultimele trei luni, în medie, 30 mm de precipitaţii.

Cea mai grea situaţie este, aşa cum arată datele staţiilor meteorologice, în judeţul Botoşani, unde au fost acumulate doar 23,2 mm de precipitaţii în ultimele trei luni de toamnă.

Punctul critic al judeţului îl reprezintă Darabaniul, cel mai nordic oraş din România, acolo unde s-au acumulat doar 13,7 mm precipitaţii în ultimele trei luni.

Aceste date sunt îngrijorătoare mai ales pentru agricultori, care se gândesc cu îngrijorare la soarta culturilor de primăvară. Singura speranţă pentru fermieri este o iarnă bogată în precipitaţii care să reducă din deficitul de apă din sol.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (200)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Primim de la poeta Maria Baciu  două poezii cu mesaje diferite:

MOŞ NICULAE     

Moșul Niculae nu e

„hă! hă! hă!”, ca Moș Crăciun…

Locuiește-ntr-o căsuță

și e omul cel mai bun!

 

Dăruiește nuci și mere

copilașilor cuminți,

bomboane și acadele,

bucurându-i pe părinți

 

și pe cei micuți, de-o șchioapă,

care-așteaptă dulciuri, mii!

Moș Crăciun și el e-aproape

și-o s-aducă jucării!

 

ORIENTARE PROFESIONALĂ 

„Dintre-aleși, care-i mai mare?

Cel ce tace? Cel ce sare?

Cel ce fură? Cel ce minte?

Cel ce zornăie cuvinte?

 

Sau acel care se-ndreaptă

spre un post, țintind o treaptă:

să ocupe calea vie

până sus, în ierarhie?

 

Bulă, tu ce ai a spune

despre drumul tău în lume?”

„Păi eu, Doamna, nu sunt prost!

Vreau să-mi fac și eu un rost

și aștept pân-o să fie

liber la … președinție!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii avertizează asupra înșelăciunilor în mediul online cu prilejul cumpărăturilor de Sărbători de pe site-urile de profil

Publicat

Cu toate că și la începutul lunii polițiștii au atras atenția cu privire la pericolele înșelăciunilor în mediul on-line și cu prilejul cumpărăturilor de Sărbători de pe site-urile de specialitate, se constată în continuare numeroase situații în care cetățenii cad victime ale răufăcătorilor.

 

Realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai ușoară, tot mai mulți cumpărători orientându-se spre acest tip de comerț având în vedere timpul economisit prin rapiditatea tranzacțiilor chiar la distanțe mari.

 

Pentru toată lumea, acestă tendință aduce atât oportunități, provocări, dar totodată, reprezintă și un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianții, cât și cumpărătorii.

 

Aproape zilnic, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziționării unor bunuri. Bunurile comandate nu mai ajung, sau unde sunt de calitate îndoielnică și nu reprezintă produsul comandat. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță.

 

Exemplificăm alăturat cu două noi situații înregistrate în cursul zilei precedente, când doi suceveni au suferit prejudicii în urma achiziționării unor produse sau transmițând date bancare confidențiale unor persoane necunoscute.

 

Marți, orele 14:00, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bărbat din mun. Suceava, jud. Suceava, cu privire la faptul că la data de 27.11.2023 a comandat mai multe bunuri de pe un site și a primit altele în loc.

Echipa operativă din cadrul Biroului Investigații Criminale a stabilit că la data de 27.11.2023, soția reclamantului a comandat de pe site de vânzări trei rochii de damă. În data de 04.12.2023, coletul a fost expediat la domiciliu, fiind primit  și achitat. Ulterior, la deschidere, soția reclamantului a constatat că în interior se aflau 3 tricouri în loc de 3 rochii. Așa cum comandase. Prejudiciul a fost estimat la suma de 225 de lei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune, faptă prev. și ped. de art. 244 alin. (1) din Codul Penal.

 

Tot la data de 05.12.2023, ora 16.00, Poliţia Municipiului Fălticeni a fost sesizată direct, prin plângere penală, de către un bărbat din com. Fântâna Mare, cu privire la faptul că i-a fost sustrasă suma de 9.000 de euro din contul său bancar.

S-a stabilit că bărbatul deține un cont bancar în euro la o unitate bancară. Atașat contului bancar are un card de debit pe care îl folosește la plățile uzuale.

În data de 05.12.2023, ora 14:22, bărbatul a primit un mesaj tip text, în care se preciza faptul că o plată in valoare de 410.22RON este în curs de procesare către o unitate de pariuri sportive. Pentru anularea platii bărbatului i-a fost  indicat un număr de telefon care ar fi aparținut aparent unei unități bancare.

Întrucât nu avea nicio tranzacție realizată la vreo unitate de pariuri sportive, bărbatul a sunat la numărul de telefon la care se făcea referire în mesaj, ocazie cu care a răspuns un bărbat care s-a prezentat a fi angajat al băncii unde era deschis contul bancar. Acesta i-a solicitat persoanei vătămate datele înscrise pe cardul său de debit, respectiv numărul cardului, data de expirare și codul CVV, precum și ultimele 6 cifre ale CNP-ului, cu pretextul că are nevoie de aceste informații pentru a putea bloca tranzacția fictivă către agenția de pariuri sportive. După furnizarea datelor solicitate, din contul bancar al părții vătămate a fost sustrasă suma de 9.000 de euro.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea  infracțiunilor de înșelăciune, faptă prev. și ped.de art. 244 alin. (1) din Codul Penal, acces ilegal la un sistem informatic, faptă prev. și ped. de art. 360 alin. (1) și alin. (3) din Codul Penal și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prev. și ped. de art. 250 alin. (1) din Codul Penal.

 

Această perioadă este asociată cumpărăturilor de Sărbători și vine cu multe oferte în spațiul online, iar, pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, polițiștii suceveni vă transmit o serie de recomandări:

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

 

Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

 

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.

 

De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Totodată, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

 

Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conține greșeli gramaticale.

În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

Citeste mai mult

Eveniment

Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani a obținut Premiul I la categoria „Proiecte derulate de ambasadori eTwinning”, la București

Publicat

În perioada 24-26 noiembrie 2023, s-a desfășurat, la București, Conferința Națională eTwinning în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte eTwinning desfășurate de unitățile de învățământ la nivel național.

Și în acest an, județul Botoșani a urcat pe podium, proiectul  Quest în Egypt, derulat de Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani și coordonat de doamna profesoară Popa Loredana, obținând Premiul I la categoria Proiecte derulate de ambasadori eTwinning.

Pentru competiția premiilor naționale eTwinning din acest an au fost înscrise 110 aplicații din care au fost premiate 24 de proiecte. Aplicațiile eligibile au fost evaluate de ambasadori eTwinning și de evaluatori externi echipei NSO România. Proiectele selectate evidențiază un nivel ridicat de creativitate didactică, implicarea activă a elevilor în derularea activităților educaționale cu suport digital și multitudinea de aplicații și instrumente care susțin predarea și învățarea.

De asemenea, au fost premiați, pentru rolul lor de evaluatori, trei ambasadori eTwinning din județul Botoșani – Cristina Chiorescu, Florentina Păduraru și Cristina Hriscu.

Activitatea bogată și de calitate desfășurată în cadrul proiectelor eTwinning a adus Certificatul de Școală eTwinning pentru anul școlar 2023-2024 în palmaresul a patru unități de învățământ din județul Botoșani. Este vorba de Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești și Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Școlile eTwinning integrează valorile programului eTwinning în politicile, practicile și inițiativele de dezvoltare profesională ale școlii. Certificatul de Școală eTwinning reprezintă o recunoaștere și o apreciere a implicării, angajamentului și devotamentului atât ale fiecărui eTwinner, cât, mai ales, ale întregii școli, la nivelul căreia colaborează echipe de profesori și directori.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Protestul salariaților din Direcțiile de Sănătate Publică din țară a intrat în cea de a treia săptămână

Publicat

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending