Egiptul, destinația de vacanță preferată în ultimii ani de tot mai mulți români, a devenit din această lună mult mai accesibilă pentru toți cei care îi iubesc istoria fascinantă, piramidele sau chiar hotelurile cu program all-inclusive, plajele frumoase și apele incredibil de albastre din Marea Roșie, care sunt acum la prețuri mai mici decât în Turcia.
La invitația agenției de turism “Join UP!”, am plecat de pe aeroportul “Henri Coandă” într-o dimineață friguroasă de martie odată cu primul grup de turiști din România care au ales noua agenție pentru vacanța în Sharm-el-Sheikh, stațiunea de lux a Egiptului.
Curse aeriene spre Egipt cu propria flotă de avioane
Prima surpriză plăcută a fost spațiul foarte generos de care ne-am bucurat în avionul companiei Sky UP! – operatorul aerian care face parte din același grup de firme cu agenția de turism.
Spațiul mare dintre scaune arată că avioanele (noi am zburat cu un Boeing 737-700) nu au fost modificate pentru a încăpea cât mai multe scaune așa cum sunt cele folosite de companiile low-cost. Așa că cele trei ore și jumătate cât a durat zborul până în Egipt au trecut comod și ușor.
Ajunși în aeroportul internațional din Sharm-el-Sheikh, am început să realizez că multe dintre părerile preconcepute despre Egipt, cu care recunosc că am plecat la drum, erau greșite.
Publicitate
Aeroportul foarte modern, curățenie impecabilă și multe forțe de securitate care îți dau un sentiment de siguranță. Erau preconcepții pe care mi le-am format din experiențele altor turiști sau din știrile internaționale despre Egipt dar se pare că turismul este atât de important pentru economia acestei țări încât actuala conducere face eforturi uriașe pentru ca turiștii să se simtă bine și în siguranță în vacanță iar lucrul acesta este foarte vizibil.
Sharm-el-Sheikh, un oraș ca scos din cutie
Pe aeroportul din Sharm-el-Sheikh ne-a întâmpinat echipa de ghizi locali a touroperatorului Sun International cu care Join UP! lucrează și surpriza a fost un tânăr de sub 30 de ani pe nume Ahmed care ne-a spus într-o română foarte bună că el este român. Am râs cu toții dar Ahmed nu glumea și a scos din portmoneu o carte de identitate românească!
Este un cetățean român, născut la Galați din mamă româncă și tată egiptean, angajat recent de Join UP! special pentru ca turiștii români să se simtă cât mai bine în Egipt vorbind în limba lor cu un localnic bun cunoscător al ambelor popoare.
Iar adevărul este că Ahmed împreună cu colegii săi egipteni și cu Olga însoțitoarea noastră din Ucraina, au fost de un real folos pentru grupul nostru pe parcursul celor 7 zile de vacanță informativă.
Sharm-el-Sheikh nu este deocamdată destinația favorită a turiștilor români care ajung mai mult în Hurghada însă cred că acest lucru se va schimba rapid pentru că Sharm-el-Sheikh este altceva.
Construit de la zero abia acum 43 de ani, orașul-stațiune este destinația predilectă a turiștilor britanici, italieni, ucrainieni și ruși cu pretenții ceva mai mari pentru că oferă ceva special. Fiind construit de nou cu destinația de resort turistic totul e gândit astfel încât să deservească acest scop.
Pe o lungime de 35 de kilometri de-a lungul țărmului s-au construit hoteluri noi și luxoase pe o infrastructură incredibilă: șosele cu 5 benzi pe sens despărțite de spații verzi impecabil îngrijite și irigate, iluminate cu led alimentate solar, spații publice largi, magazine moderne, stații de autobuz cu aer condiționat, iluminat ambiental și arhitectural spectaculos, mobilier urban modern, terenuri de sport, spitale și săli de conferință imense.
Se vede că întreaga stațiune a fost gândită de urbaniști, arhitecți și designeri special angajați pentru un astfel de proiect. Au contribuit la imaginea impecabilă a stațiunii și recentele investiții pentru COP27, o conferință a Națiunilor Unite despre schimbările climatice găzduită de Sharm-el-Sheikh la care au participat peste 40 de șefi de stat și de guvern.
Rezultatul este impresionant, un oraș ca scos din cutie, mărginit pe o parte de Marea Roșie iar în cealaltă parte de un deșert muntos spectaculos.
Drumul de la aeroport la orice hotel din stațiune nu durează mai mult de 30 de minute pentru că și acesta a fost construit special în interiorul ei iar pe șoselele ca în palmă majoritatea vehiculelor sunt microbuze noi, albe sau portocalii, care își duc turiștii la hotelurile de pe malul mării.
Vacanța în Egipt: Traseele turistice sunt securizate
Primul drum către hotel ne-a mai dezvăluit ceva care vorbește despre grija aproape exagerată a guvernului egiptean pentru siguranța turiștilor: toată stațiunea este înconjurată pe laturile de către uscat de un zid imens din beton plin de camere video și cu posturi de control cu oameni înarmați care fac din Sharm-el-Sheikh o fortăreață în care nu intră nimeni fără un control strict al armatei și poliției.
Sunt măsuri pe care Egiptul le-a adoptat de câțiva ani buni din cauza unor atentate în urma cărora au murit turiști străini și care le-au dat peste cap industria turismului.
A fost o lecție dură pentru Egipt unde turismul e vital și se pare că învățămintele trase atunci au dus la aceste măsuri extreme care sunt binevenite pentru siguranța turiștilor.
Ce înseamnă all-inclusive în Egipt
În vacanța noastră în Egipt am stat în două hoteluri de 5* întinse pe mai multe hectare. Atât Grand Rotana Resort & Spa 5* cât și Savoy 5* te întâmpină cu intrări spectaculoase pe alei pavate cu marmură și mărginite de palmieri și fântâni arteziene. Nu înainte însă ca microbuzul să fie verificat cu câini specializați și detectoare de explozibil.
La fel și turiștii care trec prin detectoare de metal înainte de a ajunge în clădirea principală. O altă măsură de securitate suplimentară și aplicată la toate hotelurile din stațiune care dețin personal de pază și protecție propriu.
Hotelurile sunt compuse din mai multe corpuri de clădire împrăștiate pe o suprafață de teren foarte mare, printre palmieri, piscine, terase și restaurante, toate pe malul mării. Ai nevoie de 2-3 zile că să înveți pe unde ajungi la masă, la plajă sau la sala de sport dar este un efort plăcut.
Peste tot muncesc bărbați egipteni și foarte rar vezi femei localnice care să lucreze în spațiile publice. Face parte din tradiția și religia lor. La fel cum la masă nu o să găsiți carne de porc sub nicio formă tot din această cauză a restricțiilor religioase.
E un mic sacrificiu pe care trebuie să îl faci dacă ești turist în orice țară cu populație predominant musulmană. Asta nu înseamnă că gurmanzii nu au de unde alege.
Majoritatea hotelurilor au regim all-inclusive deci mâncarea este servită în restaurante de mari dimensiuni iar bucătăria este predominant internațională.
Egiptul, locul ideal pentru fanii fructelor de mare
Dacă ești fan fructe de mare ai nimerit unde trebuie pentru că la orice prânz sau cină ai pește, creveți, calamari, caracatiță și alte asemenea bunătăți gătite în diverse moduri.
Pe lângă ele găsești preparate din carne de vită, pui sau curcan pregătite în fel și chip. E aproape imposibil să nu găsești ceva pe placul tău într-un astfel de hotel. Băuturile sunt de asemenea incluse și nu lipsesc berea sau vinul din meniu.
Copiii sau cei care nu consumă alcool au la dispoziție sucuri naturale, gamele de băuturi acidulate de la branduri internaționale și apă îmbuteliată la discreție.
De alfel, nu se recomandă turiștilor străini să consume apa de la robinet de aceea apa plată îmbuteliată o aveți peste tot la dispoziție. Inclusiv în minibarul din camere.
Tips în Egipt: Cât se dă bacșiș
Apropo de camere, majoritatea sunt mai mari decât cele dintr-un hotel obișnuit, cu băi moderne, bine echipate și cu terase sau balcoane generoase. Se face curățenie zilnic iar cei care o fac sunt dea dreptul pedanți.
Vor aprecia dacă le lăsați pe pat o bancnotă de un dolar sau o monedă de un euro pentru serviciul prestat. De altfel instituția bacșișului este un fapt în Egipt și în schimbul acelui euro sau dolar veți primi multă amabilitate și atenție pentru că salariile localnicilor nu sunt prea generoase.
Plaja este cu nisip și amenajată cu beach-baruri gratuite, șezlonguri, baldachine și prosoape. Echipe de entertainment te invită la cursuri de dans, yoga sau băi de spuma așa că dacă ai copii cu tine sau nu vrei să lenevești la soare, ai de unde alege.
Este practic același sistem inventat de francezi prin Club Med în anii ’70-’80 și replicat cu succes de turci, egipteni și tunisieni.
Marea Roșie – locul unde sigur te poți întâlni cu peștișorul Nemo
Intrarea în mare se face pe pontoane plutitoare pentru că nu poți intra direct în apă din cauza coralilor care încep foarte aproape de mal. Dar vă promit că merită tot efortul de a sări în apa turcoaz ca spirtul de la capătul pontonului.
Marea Roșie are una dintre cele mai frumoase ape din lume, albastră și translucidă, plină de pești colorați și corali spectaculoși. Chiar lângă hotelul în care sunteți cazați, daca vă puneți ochelarii de snorkeling aveți 100% șanse să dați bot în bot cu peștișorul Nemo. Noi am făcut-o și apa avea în jur de 24 de grade deși eram în luna martie.
Când vă plictisiți de soare și baie sunt suficiente activități pe care le puteți face în afara hotelului. Noi am ales câteva la sugestia ghizilor noștri locali și toate au meritat fiecare bănuț.
Safari în deșertul Egiptului cu ATV-urile
Nu e o activitate pe care să o poți face pe cont propriu. Totul este organizat de partenerul local al agenției Join UP! pentru că implică ieșirea din fortăreața Sharm-el-Sheikh și intrarea în deșertul vecin.
De aceea organizatorul anunță autoritățile despre componența grupului iar prezența lui în deșert este monitorizată discret pentru siguranța turiștilor. Microbuzul ne-a scos printr-un post de control dincolo de zid și ne-a dus într-un fel de sătuc plin de parcuri cu ATV-uri și dune-buggy, un fel de mașinuțe de 2 sau de 4 locuri cu roți mari și copertine care să te apere de soarele deșertului.
După un mic instructaj și echipare cu baticuri în carouri tradițional arăbești, cu căști de protecție și ochelari de soare, am plecat către deșert călare pe ATV-uri în șir indian cu un localnic în frunte.
Dacă va plăcut filmul Mad Max sau dacă aveți un sâmbure de aventurier în voi, veți fi încântați de experiența asta. Ghidul merge în față cu ATV-ul lui și este permanent atent să nu piardă vreun turist pe drum iar pe traseu grupurile de turiști se intersectează des pe motorizatele turate.
Destinația este o așezare de beduini care acceptă și așteaptă turiști pe care-i tratează cu un ceai tradițional și o plimbare cu dromaderul. Cu 5 dolari îți plătești și ceaiul și poza pe care ți-o face beduinul cu telefonul tău înainte de a te coborâ de pe animal. Interesant dar nu e pentru oricine, mai ales dacă nu ești puțin sportiv.
Excursia durează 4-5 ore cu tot cu drumul înapoi la hotel unde veți ajunge cu praf în cele mai ascunse locuri și pliuri. Dar noi am ajuns veseli și plini de adrenalină, deci vă recomand să o faceți.
Hammam și baie turcească: tratamente de relaxare
Aici se poate merge pe cont propriu, cu condiția să știi unde să mergi și să iei un taxi până la locație. Unde am fost noi părea să fie un stabiliment foarte cunoscut în Sharm-el-Sheikh, cu punctaj de 9.3 pe TripAdvisor și cu multe recomandări de la alti turiști.
Ne-am dus cu ghizii noștri locali Ahmed romano-egipteanul și Petrus, șeful său local de la Sun International. Baia turcească e ceva mai puțin obișnuit pentru un turist european. Am început soft, cu o saună uscată și un jacuzzi de dimensiuni mai mari. A fost doar de acomodare.
Am fost conduși apoi într-o cameră imensă, plină de mese din marmură încălzită și de angajați îmbrăcați în uniforme negre care ne-au preluat individual. Fiecare am fost așezați pe o astfel de masă și a început procedura.
Fără avertisment m-am trezit cu o oală de apă în cap și întrebat abia apoi dacă temperatura apei e bună pentru mine. Din fericire era perfectă. Apoi a început ceva mai puțin plăcut, cel puțin inițial.
Băiatul care se ocupa de mine a scos dintr-o pungă sigilată o mănușă neagră din fibre de nucă de cocos și a început să frece fiecare bucățică de piele disponibilă, pornind de la cap.
Un fel de tratament cu șmirghel pe tot corpul, cu mici întreruperi în care mai primești câte o oală de apă caldă în cap. Procedura urmărește să îndepărteze orice urmă de piele moartă de pe corpul tău, un fel de scrub care doare ca naiba la început.
După “șlefuire” urmează o parte mult mai plăcută când omul tău te acoperă cu spumă și îți face un fel de masaj combinat cu presopunctură. Minunat!
La final te mai spală o dată cu multă apă caldă și te trimite într-o cameră de relaxare unde altcineva vine și te unge din cap până în picioare cu un ulei de cacao foarte bine mirositor care îți calmează pielea iritată de mănușa din cocos.
Cert este că atât de curat cum am ieșit din hammam nu m-am simțit niciodată iar a doua zi bebelușii putea fi invidioși pe pielea mea cea nouă.
Excursie pe Marea Roșie și scufundări printre corali
Pentru mine a fost experiență pe care am așteptat-o cel mai mult. Ca și la safari în desert, trebuie să o faci în mod organizat, cu grupul. Drumul de la hotel până în port nu durează mai mult de 30 de minute. Acolo te așteaptă o parcare imensă cu sute de microbuze turistice și un port înțesat de yahturi care încarcă pe rând grupurile de turiști aduși de ghizi.
Cam toate au același program și același traseu deci trebuie să te înarmezi cu putină răbdare până să ajungi pe vas. Controalele de securitate adaugă un element: nu ai voie cu alcool la bordul navelor din motive de siguranță.
Din port se pleacă spre o rezervația naturală națională locul unde navele aruncă ancora și începe programul de scuba și snorkeling.
Cine vrea să facă scufundări trebuie să completeze niste formulare și declarații și să asiste la un curs teoretic foarte bine explicat de instructorul de scuba. Oamenii stiu ce fac și nu se joacă deloc cu siguranța clienților.
De altfel, fiecare turist care vrea să facă scufundări este preluat personal în apă de instructor și condus tot timpul, individual, însoțit de un alt angajat care filmează și face fotografii subacvatice.
Experiența este incredibilă pentru iubitorii de apă și pești. Doar în zona Australiei mai există ape atât de curate și bogate în corali și pești tropicali. Pentru snorkeling procedurile nu sunt atât de stricte iar responsabilul cu această activitate duce în mare mai mulți turiști o dată.
În total se fac trei opriri în locații diferite iar între ele se servește și o masă tradițională pe vaporaș. Durata totală a excursiei depășește 6-8 ore.
Cumpărături și vizite la obiective religioase
Sharm-el-Sheikh are mai multe zone de shopping întinse pe bulevarde largi și în piețe moderne. Veți găsi câteva mall-uri și multe magazine tradiționale dar nu vă așteptați să găsiți branduri occidentale prea multe.
În schimb puteți cumpăra obiecte de îmbrăcăminte din vestitul bumbac egiptean, uleiuri esențiale, parfumuri orientale, obiecte din piele, mirodenii, cafea și suveniruri. Egiptenilor le place să negocieze deci dacă nu ești fanul acestui tip de comerț caută magazine cu preț fix.
Un loc surprinzător de colorat și animat este piața Soho care face parte din grupul Savoy și Sun International. Soho se desfășoară chiar în fata hotelului Savoy și arată foarte bine mai ales seara, fiind plin de terase, restaurante și magazine.
Dacă vreți să aflați câte ceva despre istoria locului puteți vizita două lăcașuri de cult reprezentative pentru cele două religii predominante în Egipt.
Unul este moscheia Al Sahaba în care vin să se roage credincioșii musulmani iar celălalt este, cumva surprinzător pentru o țară din Africa, o biserică creștin-ortodoxă aparținând credincioșilor ortodocși-copti.
Niciunul dintre lăcașurile de cult amintite nu sunt foarte vechi pentru că așa cum am menționat, Sharm are o istorie de numai 43 de ani însă ambele sunt construcții impresionante, inspirate din arhitectura tradițională respectivă.
În Egipt trăiesc peste 100 de milioane de oameni, majoritar musulmani însă aproape 20 de milioane sunt creștini-ortodocși de rit copt.
Chiar ghidul nostru Petrus, este creștin și mândru de asta. Din fericire, cele două culte religioase trăiesc acum în armonie cu toate că în istoria recentă au existat tulburări cauzate de fanatismul religios. Se pare însă că actualul președinte al Egiptului a reușit să calmeze spiritele prea încinse și să aducă stabilitate în tară.
Vacanță în Egipt: Informații utile pentru turiști. Costuri și sfaturi.
Un sejur ca cel pe care l-am petrecut noi în Sharm la hotelurile Grand Rotana sau Savoy costă prin agenția Join UP! aproximativ 1.000 de euro de persoană. Nu sunt incluse în acest cost excursiile opționale. În acest an, plecările au început din București dar până la vară vor exista plecări și din Cluj Napoca, Iași, Timișoara și Suceava
Concediu în Egipt: cât costă activitățile opționale
Costul aproximativ al activităților opționale este de: 25 de dolari pentru moto-safari; 35 de dolari hammam; excursia pe mare 40-50 de dolari plus 30 de dolari scuba diving.
E mai avantajos să plecați cu dolari în Egipt decât cu euro pentru că au aproape același curs de schimb fată de moneda locală: 30-32 de lire egiptene. Puteți plăti direct cu dolari și veți primi rest în dolari în cele mai multe locuri. E posibilă și plata cu cardul în unele locații.
Atenție la convorbirile telefonice și internet pe perioada vacanței în Egipt: soluțiile cele mai bune
Atenție la costurile de roaming care sunt imense mai ales pentru datele mobile care ajung să coste 12-13 euro/Mb deci o singură poză pusă pe Facebook vă poate costa peste 50 de euro. Sfatul nostru este să nu folosiți roamingul deloc pentru că și apelurile de voce costă mult-circa 2 euro pe minut.
Cel mai bine este să folosiți wi-fi de la hotel pentru că vitezele de transfer au fost foarte bune (cel puțin la hotelurile la care am stat noi). Sau, o variantă și mai bună ar fi să aveți cu voi un modem mobil sau un telefon mai vechi în care să puneți o cartelă locală de Vodafone/Orange cumpărată de la reprezentanța din aeroportul Sharm și să vă faceți hot-spot.
Cu aproximativ 15 euro cumpărați cartela respectivă și aveți cam 50 Gb de date, adică mai mult decât suficient pentru o săptămână de citit știri, Instagram, Facebook sau apeluri prin wi-fi pe Whatsapp, Facetime sau ce mai folosiți de obicei.
Nu uitați să vă puneți în bagaj creme și spray-uri cu factor de protecție solară cât mai mare. În Egipt soarele arde puternic chiar și atunci când bate vântul și nu simțiți arșița. Veți vedea a doua zi că nu vă ajung cremele de arsuri solare dacă nu vă protejați. Pălăriile, șepcile și ochelarii de soare nu trebuie să vă lipsească de asemenea.
Înainte să plecați, încheiați o asigurare medicală pentru turiști la o societate serioasă. Nu costă mai mult de 50-60 de lei dar acoperă multe costuri dacă aveți ghinion să vă îmbolnăviți sau să vă accidentați.
Luați cu voi medicamente de strictă necesitate. Găsiți și în Egipt dar denumirile diferă așa că mai bine luați ce cunoașteți de acasă.
Ascultați întotdeauna sfaturile ghidului vostru local pentru că el este responsabil de siguranța voastră acolo și de buna voastră dispoziție. Respectați regulile locale de comportament pentru a nu vă strica vacanța cu amenzi usturătoare sau alte neplăceri.
Despre Join UP!, agenția care ne-a făcut vacanța plăcută în Egipt
Grupul format din Join UP! și Sky UP! este originar din Ucraina. Războiul i-a obligat să își scoată flota de avioane din țara lor și să caute refugiu în tări prietenoase de unde să își poată continua activitatea. Până să înceapă războiul erau una dintre cele mai mari agenții de turism din regiune și trimitea zeci de mii de turiști în foarte multe destinații. Acum operează din țările baltice și cea mai recentă piață pe care au intrat este România unde au deschis o agenție în București pe strada Vasile Lascăr la numărul 178, etajul 4.
Detalii despre agenție pot fi găsite pe https://joinup.ro/ro . Informații despre destinatii și rezervări pot fi obținute la email: romania@joinup.ro , tel.: +40 31 229 77 06.
Pentru turiștii români, Join UP! pregătește sezonul estival 2023 cu destinații în care are legături puternice cu touroperatori și hotelieri locali: Egipt, Turcia, Grecia, Tunisia și Spania (Tenerife).
Printr-un parteneriat cu FlyDubai Wings mai oferă pachete pentru Maldive, Sri Lanka, Emiratele Arabe Unite, Tanzania (Zanzibar) și Thailanda. Acestea din urmă vor fi operate doar din București.
Join UP! spune că vor aplica și în România principiile care i-au făcut lideri de piață în Ucraina și pe alte piețe pe care operează: oferă turiștilor programe pe destinații diverse cu plecări din regiuni diferite ale tării făcând din accesibilitate o prioritate astfel încât să vă puteți bucura de călătorii în cel mai confortabil mod posibil, indiferent de zona în care locuiți.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Primele zile libere legale din 2025 vor fi chiar la începutul lunii ianuarie, respectiv zilele 1, 2 şi 6, 7 ianuarie. Tot atunci va fi și prima minivacanță din anul 2025 , pentru că ziua de 3 ianuarie va face punte cu 4 şi 5 ianuarie, care pică în weekend. Ministerul Muncii a emis un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă liber, altele decât cele de sărbătoare legală pentru anul 2025, scrie alba24.ro.
Zile libere în 2025: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, pentru prima dată zile libere legale în timpul săptămânii
Prin actul normativ s-a propus să fie zi liberă legal și data de 3 ianuarie, pe lângă zilele de 1 și 2 ianuarie și zilele de 6 și 7 ianuarie.
Acest an marchează și o premieră: 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, vor fi pentru prima dată zile libere legale în timpul săptămânii.
În anul 2025, angajații din România vor avea 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere de la stat vor fi în weekend.
Zile libere în Ianuarie 2025
În ianuarie 2025 sunt șase zile libere în timpul săptămânii: 1, 2, 3, 6, 7 și 24 ianuarie. Dintre acestea, ziua de 3 ianuarie va fi recuperată ulterior, deoarece este o zi suplimentară acordată de Guvern.
1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
2 ianuarie (joi) – Anul Nou
3 ianuarie (vineri) – Zi liberă suplimentară propusă de Guvern
6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
Minivacanță: 1-7 ianuarie (7 zile libere, incluzând ziua de 3 ianuarie)
24 ianuarie (vineri) – Unirea Principatelor Române
Minivacanță: 24-26 ianuarie (vineri-duminică).
Zile libere în Februarie 2025
În februarie 2025 nu este nicio zi liberă legală.
Publicitate
Zile libere în Martie 2025
În martie 2025 nu este nicio zi liberă legală.
Zile libere în Aprilie 2025
În aprilie 2025 sunt trei zile libere: 18, 20 și 21 aprilie.
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște
21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște
Minivacanță: 18-21 aprilie (4 zile).
Zile libere în Mai 2025
În mai 2025 sunt două zile libere în timpul săptămânii: 1 și 2 mai. Ziua de 2 mai va fi recuperată ulterior.
1 mai (joi) – Ziua Muncii
2 mai (vineri) – Zi liberă suplimentară propusă de Guvern
Minivacanță: 1-4 mai (4 zile).
Zile libere în Iunie 2025
În iunie 2025 sunt trei zile libere: 1, 8 și 9 iunie.
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Prima zi de Rusalii
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
Minivacanță: 7-9 iunie (3 zile).
Zile libere în Iulie 2025
În iulie 2025 nu este nicio zi liberă legală.
Zile libere în August 2025
În august 2025 este o singură zi liberă
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
Minivacanță: 15-17 august (3 zile).
Zile libere în Septembrie 2025
În septembrie 2025 nu este nicio zi liberă legală.
Zile libere în Octombrie 2025
În octombrie 2025 nu este nicio zi liberă legală.
Zile libere în Noiembrie 2025
În noiembrie 2025 este o singură zi liberă:
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
Zile libere în Decembrie 2025
În decembrie 2025 sunt trei zile libere:
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
Minivacanță: 30 noiembrie – 1 decembrie (3 zile).
25 decembrie (joi) – Prima zi de Crăciun
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun
Minivacanță: 25-28 decembrie (4 zile).
Cum se compensează zilele libere în care angajații sunt la serviciu
În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce alte zile libere plătite mai pot avea angajații
Concediul de odihnă legal: Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a cărui durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este prevăzută în contractul individual de muncă.
De asemenea, potrivit Codului Muncii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite.
căsătoria salariatului – 5 zile;
căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce privește impactul ‘devastator’ asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin ‘ordonanța trenuleț’, fără a fi însoțite de politici publice de compensare a impactului negativ și dezvoltare a turismului de incoming și susținere a investițiilor în domeniu.
‘În timp ce țări din jurul nostru au o rezultate bune în ceea ce privește ponderea turismului în economia lor (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia), ca urmare a unor investiții publice în infrastructură și promovare, a unei legislații suple și adaptate noilor dezvoltări – digitalizare, platforme online – și a creării cadrului pentru ca operatorii economici din turism să se dezvolte, România este codașă în acest clasament. În ciuda tuturor insistențelor industriei turismului și a punerii la dispoziție din partea specialiștilor către toate formele de organizare pe care le-au avut autoritățile de reglementare din domeniu, turismul este codaș la împărțirea bugetului, are reglementări vechi și neadecvate și nu beneficiază de susținere optimă pentru promovarea internațională, lucru care a dus, conform BNR, pentru anul 2023, ca deficitul balanței comerciale din turism să fie de 3,694 miliarde de euro, în creștere față de 2022’, semnalează reprezentanții FIHR într-o Scrisoare deschisă adresată Guvernului României.
Aceștia subliniază că, la nivel economic, se simte deja scăderea consumului, repercusiunile instabilității prin scăderea ratingului de țară de către Fitch Ratings, în contextul în care la granițele României are loc în continuare un război, promovarea internațională se limitează la mici campanii și participări la târguri și acestea în pericol de anulare din cauza diminuării și lipsei bugetului pe anul 2025.
‘Nu putem să ne așteptăm la îmbunătățiri în ceea ce privește acest domeniu fără schimbări de strategie. Intrarea României în spațiul Schengen ar trebui să crească numărul turiștilor care vizitează România, dar, din pacate, nu ne promovăm suficient și nu avem un sistem de monitorizare a circulației turistice, din lipsa unei legislații adecvate și a platformelor de raportare. În contextul preocupărilor legate de reducerea cheltuielilor bugetare, ar trebui să se aibă în vedere acele domenii care au potențial să ducă la creșterea veniturilor la bugetul de stat, iar prin atuurile sale, prin complexitatea de forme de turism care pot fi practicate în România, turismul poate să fie unul dintre aceste domenii. Procentul actual reprezentat de sectorul turism în PIB este sub potențial, iar el nu poate crește fără investiții și fără promovarea imaginii României în exterior, în contextul în care țările din jur investesc bugete mult mai mari pentru promovarea lor între destinațiile turistice ale lumii’, susțin hotelierii.
În acest sens, FIHR solicită adoptarea de urgență a unor măsuri precum alocarea unui buget anual de promovare a României ca destinație turistică în cuantum de 10% din sumele economisite din eliminarea voucherelor de vacanță (cu un impact semnificativ de până la 30% din piață), pentru a înlocui deficitul de turism intern creat și pentru atragerea de turiști străini, ducând, astfel, și la o diminuare a deficitului comercial din domeniu, actualizarea legislației care să permită realizarea de bugete multianuale, fără de care în fiecare an participarea la evenimentele de început de an (târguri internaționale sau alte manifestări sunt puse sub semnul întrebării și, de multe ori, anulate), precum și OPANT nr.65/ 2013, inclusiv clasificarea apartamentelor și standardele ocupaționale și digitalizarea raportărilor – crearea de platforme pentru raportarea datelor, monitorizarea circulației turistice, statistici, colectarea rapoartelor de la platformele online, respectiv evidențierea aportului în PIB.
Alte măsuri solicitate de reprezentanții industriei hoteliere vizează susținerea investițiilor în turism – politici publice direcționate spre diminuarea sezonalității, dezvoltarea turismului balnear și eco-turismului, crearea unui OMD Național – Organizație Națională de Management al Destinației și alocarea unui buget multianual adecvat, precum și predictibilitatea modificărilor fiscale, asigurarea competitivității în context regional și asigurarea condițiilor de concurență loială – menținerea TVA și a cotelor de impozitare pentru activitățile din turism, care au trecut deja prin două modificări succesive (2023 și 2024) de majorare a TVA și impozitului pe profit, precum și pentru competitivitate la nivel regional, dezvoltarea și implementarea unui cadru legislativ în România, care să reglementeze din punct de vedere fiscal activitățile de închiriere pe termen scurt în scop turistic (short-term rentals) ale persoanelor fizice / juridice, cu impact pozitiv asupra atragerii de venituri la bugetul național și la bugetele locale, transpunerea regulamentelor europene, pentru solicitarea/obținerea raportărilor de la platforme online de rezervări, monitorizarea circulației turistice și a operatorilor economici care prestează activități economice în domeniul turismului.
Publicitate
‘Aceasta duce la creșterea conformării și controlului, creșterea bazei de impozitare, plata TVA, alte impozite și taxe, taxa de promovare turistică pentru rezervările preluate prin platforme’, se menționează în Scrisoarea deschisă.
Totodată, hotelierii cer susținerea proiectelor privind atragerea de resurse umane și creșterea competențelor acestora, implementarea de măsuri pentru atragerea și menținerea angajaților în domeniu prin educație (pregătirea profesională continuă, actualizarea standardelor profesionale și ocupaționale), prin facilități fiscale pentru agenții economici care angajează tineri, pentru pregătirea vocațională/ profesională a acestora, prin dezvoltarea și recunoașterea micro-acreditărilor și a platformelor online de pregătire specifice domeniului ospitalității
‘În concluzie, în lipsa preluării acestor demersuri necesare, putem anticipa pe termen mediu și lung perpetuarea unor situații care frânează dezvoltarea sectorului turism, precum: Statistici incorecte și incomplete legate de circulația turistică din România, ce vor face imposibilă stabilirea unor politici publice și bugetare adecvate, cu un mix optim și coerent de acțiuni de promovare a turismului din România; Dispariția investițiilor în turismul reglementat organizat în hoteluri, având in vedere presiunea fiscală și cea de autorizare/raportare existentă în prezent pentru proprietarii și operatorii de unități reglementate; Menținerea unei economii gri, risc crescut de incidente și un număr crescut de tineri ‘șomeri’ care câștigă din ‘economia participativă’, în condițiile lipsei reglementării activităților de închiriere pe termen scurt în scop turistic, cu efecte în gradul redus de încasări bugetare și în lipsă de control; Înrăutățirea calității serviciilor oferite în domeniul ospitalității, cu efecte asupra reputației destinațiilor turistice din România, în contextul ignorării măsurilor de atragere și profesionalizare a personalului activ în toate unitățile care oferă servicii de cazare și alimentație publică (atât hoteluri, restaurante, obiective turistice, cât și apartamente de închiriat); Deteriorarea infrastructurii turistice și irosirea potențialului turistic al României pe termen mediu și lung’, semnalează reprezentanții FIHR. AGERPRES
Pe când se afla în cetatea Nicomidiei, spun istoricii, împăratul păgân Maximian a aflat despre mulţimea creştinilor şi a pus la cale uciderea lor, în preajma sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Ştiind că toţi creştinii se vor aduna în marea biserică a Nicomidiei, împăratul a poruncit ca aceasta să fie înconjurată din timp cu lemne uscate, cărora mai apoi soldaţii să le dea foc. La acea vreme, Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul creştin, s-a rugat împreună cu iubitorii de Hristos şi i-a învăţat adevărata credinţă, aducându-i laudă Atotputernicului.
În acel moment, soldaţii împăratului au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimănui să iasă afară. Imediat după aceea, trimisul împăratului a intrat în sfântul lăcaş şi le-a spus creştinilor că însuşi împăratul îi sfătuieşte să jertfească zeilor, în caz contrar vor fi arşi de vii.
Arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeieşti, a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit creştinilor de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Toţi cei prezenţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au voit cu râvnă să răspundă dumnezeieştii chemări.
Când episcopul a aflat aceasta, s-a grăbit şi i-a botezat pe catehumeni, apoi i-a împărtăşit pe creştini cu dumnezeieştile Taine. Soldaţii au aprins lemnele aşezate din timp.
Potrivit tradiţiei, 20.000 de oameni au dobândit atunci cununa muceniciei, înălţând cântări de laudă Lui Dumnezeu pe când erau arşi de vii, la anul 302 d.H. Prin mila Lui Dumnezeu, Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos şi altora. Episcopul Nicomidiei i-a adus şi pe alţii la Hristos şi, după ce a fost torturat fără milă de păgâni, s-a mut
Sfaturi de la salvamontiști: Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele „libere și fericite” sunt bilete directe spre hipotermie
Salvamontiștii atrag atenția asupra ținutei necorespunzătoare cu care turiștii vin la munte, pe pârtiile de schi.
”Dacă vă pregătiți să mergeți la munte iarna, nu uitați: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă. Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele ‘libere și fericite’ sunt absolut perfecte pentru oraș. Pe munte? Sunt bilete directe spre hipotermie, alunecări, entorse și, în unele cazuri, o întâlnire rapidă cu echipa Salvamont. Da, știm, paltonul de blană arată superb în poze, dar vă asigurăm că nu vă ajută să schiați mai bine și nici să evitați să vă ciocniți de alții când vă dați cu sania. Iar adidașii, oricât de ‘grip’ vi s-ar părea în reclame, au o relație extrem de alunecoasă cu gheața. În plus modelul ‘AIR’ nu vă dă aripi pe pârtie!. Așa că un mic reminder: ghete de iarnă – da! Pantaloni de iarnă – da! Blugi, trening, ghete de oraș? NU! Înțelegem, moda e importantă, dar siguranța ar trebui să fie și ea pe listă, undeva, înaintea acesteia”, se arată vineri pe pagina de Facebook a Salvamont Brașov.
Salvatorii montani avertizează turiștii să nu urce până în vârf de munte dacă nu au o pregătire fizică bună.
”Dacă nu aveți o pregătire fizică bună, nu urcați până în vârf. Nu e nicio rușine să vă bucurați de o pârtie mai accesibilă, dar e rușinos (și periculos) să puneți pe toată lumea în pericol din cauza lipsei de pregătire. Vă rugăm, apelați la un instructor autorizat dacă nu știți să schiați! Nu la prietenul care ‘știe el bine’ și nici la tutorialele de pe YouTube. Acestea nu sunt o soluție mai ales dacă schiați cu telefonul în mână pentru a nu rata vreun pas. Tutorialele live sunt distractive, dar poate ar fi mai bine să le urmăriți acasă, nu în timp ce coborâți”, precizează sursa citată.
Publicitate
Salvamontiștii vin cu un mesaj și pentru părinți.
”Dragi părinți, vă rugăm să nu fiți iresponsabili! Asigurați-vă că cei mici sunt echipați corespunzător și evitați să îi puneți în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentul lor nu merită riscul unei accidentări. Respectați regulile și ‘Decologul Schiorului’, păstrați distanța și controlați-vă viteza. Nimeni nu vrea să fie ‘omul rachetă’ care își încheie ziua cu o vizită la urgențe”, mai spun reprezentanții Salvamont Brașov.
Gheața nu iartă – este avertismentul salvamontiștilor.
”Dacă vreți să aveți o zi frumoasă pe munte și să ne vedem doar în poze, nu și pe targă, lăsați ‘fashion week’ acasă și echipați-vă adecvat. Gheața nu iartă – indiferent de brandul de pe talpa încălțărilor!”, mai arată sursa citată. AGERPRES