Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoșani selecţionează candidaţi în vederea participării la concursurile de admitere pentru școlile de maiștri militari și subofițeri din structura Ministerului Apărării Naţionale, care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea a II-a de admitere august-septembrie 2024.
Pentru cei interesați, au rămas disponibile 47 de locuri, iar durata studiilor este de doi ani.
Cererea-tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit în format electronic, la adresa de e-mail contact@jandarmeriabotosani.ro până la data de 20 august 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Depunerea dosarelor de candidat în volum complet se face de luni până duminică, între orele 08.00-
16.00, la sediul unității din mun. Botoşani, str. I.C. Brătianu, nr. 110-112, jud. Botoşani – până la data de 26 august 2024.
Cei interesați pot afla toate informațiile necesare din anunțul postat în data de 14.08.2024 pe site-ul inspectoratului – www.jandarmeriabotosani.ro, în secțiunea Carieră – ,,Anunț privind recrutarea candidaţilor pentru admiterea la instituţiile de învăţământ postliceal din structura Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea a II-a de admitere august – septembrie 2024″.
Recomandăm studierea cu atenție a anunțului de concurs, iar în cazul unor nelămuriri, candidații pot solicita informații suplimentare de la structura de resurse umane, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani din municipiul Botoșani, str. I.C. Brătianu, nr.110 – 112 sau la telefon 0231/511533, interior 24527.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.
Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.
Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.
Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.
Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
Publicitate
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, a anunțat astăzi că în zilele viitoare se va desfășura cea de a doua ediție a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”. Manifestarea va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2025.
Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme parcurile orașului în scene în aer liber, oferind acces gratuit tuturor cetățenilor la concerte susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Alături de orchestră vor evolua grupul pop-opera 4 Tenori – format din Nicolae Ilincăi, Filip Aurelian Mihai, Claudiu Chereji și Bronislaw Babias-Anton –, precum și soprana Miruna Dascălu, invitată special pentru concertul de duminică.
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă, 3 mai 2025
Ora 12:00 – Parcul „Junior”
Ora 16:00 – Parcul Tineretului
Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii
Duminică, 4 mai 2025
Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor
Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional. Fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.
Publicitate
„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a explicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani, pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Emil Stroișteanu, fost protopop și duhovnic peste cinci decenii.
Marți, cea mai grea zi pentru familia părintelui ,care a trecut la cele veșnice în Vinerea Luminată și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a se lumina de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Emil, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 30 de preoți.
Un cuvânt de mângâiere l-a adus și cel care a stat în fruntea soborului numeros, părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, din partea al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care din binecuvântate pricini nu a putut participa la ceremonia solemnă. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, reprezentantul Mitropoliei a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Emil Stroișteanu, i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.
Ca duhovnic peste 50 de ani și protopop, circa opt ani, părintele Emil Stroișteanu a fost un suflet care a dăruit zâmbete tăcute, a oferit ajutor fără să aștepte nimic în schimb și a lăsat în urmă un exemplu profund de omenie și credință în inimile celor pe care i-a păstorit. Pentru mulți dintre foștii săi enoriași, părintele Emil a fost mai mult decât un slujitor al altarului. A fost o parte din copilăria lor, din formarea lor ca oameni. Cu răbdare, cu blândețe și cu o credință neclintită, i-a învățat pe toți să iubească biserica, să se respecte unii pe alții, să fie buni și să nu uite niciodată puterea unei vorbe bune sau a unui gest simplu, dar sincer.
Un moment emoționant a fost cel în care toată suflarea prezentă în biserică și în jurul lăcașului de cult a intonat „Hristos a înviat”, cântare care este specifică doar înmormântării preoților. Momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost scos din biserică a dat frâu liber lacrimilor celor prezenți. Familia și fiii săi duhovnicești l-au petrecut tăcuți și copleșiți de durere.
După ce a înconjurat biserica, cortegiul s-a îndreptat către cimitirul Bisericii din Cătămărăști Vale.
Părintele Emil Stroișteanu s-a născut la Blândești, la 22 martie, din părinții Constantin și Maria, o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 5 copii. A urmat școala primară și gimnaziul în Sulița, apoi cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, după care Facultatea de Teologie la București. Pe 3 noiembrie 1974 s-a căsătorit cu domnișoara Alexandrina, din Lunca, comuna Vânători, Neamț, punând împreună temelia unei familii binecuvântate de Dumnezeu cu cinci copii.
Publicitate
În anul următor, a fost chemat la Sfânta și Marea Taină a preoției, fiind numit la vremea respectivă, în martie 1975 , preot paroh la Burlești, unde a slujit 7 ani și jumătate, până în septembrie 1982, când părintele Emil s-a transferat la Trușești, unde a slujit până în luna august 2003, vreme de 21 de ani. În perioada în care a fost paroh la Trușești, părintele Emil a fost chemat de actualul patriarh Daniel, pe atunci mitropolit, să gestioneze și calitatea de protopop al Protopopiatului nou-înființat Trușești, care a avut o existență de opt ani de zile. În anul 2003, părintele Emil s-a transferat în Parohia Cătămărăști-Vale, unde a slujit până la pensionare. Din anul 2020, a slujit la Biserica Sfântul Antonie din municipiul Botoșani, ultima slujbă fiind săvârșită în noaptea de Înviere. În Săptămâna Luminată a trecut la Domnului, lăsând în urmă lacrimi și amintiri frumoase, dar și exemplul său de bunătate și altruism.
Părintele Emil nu a zidit doar biserici din piatră și lemn, ci a clădit biserici vii în sufletele celor care l-au cunoscut. A știut să adune în jurul său oameni de toate vârstele, călăuzindu-i cu înțelepciune, rugăciune sinceră și o prezență caldă, mereu purtătoare de speranță.
Astăzi, când părintele Emil nu mai este printre noi, durerea absenței sale se simte profund. Nu a fost doar preotul unei comunități, ci prieten, povățuitor și adevărat părinte spiritual. Tuturor le va lipsi glasul său blând, binecuvântările rostite cu smerenie și lumina discretă, dar puternică, pe care o aducea oriunde mergea, dar și stilul său carismatic. „Mereu slujea cu zâmbetul pe buze”, a spus părintele Eugen Vornicu, fost coleg de seminar cu părintele Emil, care a rostit cu lacrimi cuvântul din Sfânta Evanghelie la slujba de prohodire.
Și totuși, dincolo de lacrimi, părintele Emil rămâne viu în amintirea și inimile celor pe care i-a păstorit. Trăiește prin rugăciunile pe care le-a împărtășit, prin îndemnurile la bunătate și prin fiecare faptă bună săvârșită de cei care, inspirându-se din exemplul său, îi păstrează vie amintirea.
Părintele Emil Stroișteanu a fost înmormântat în cimitirul din curtea Bisericii din Cătămărăști Vale, acolo unde a ridicat mâinile către cer la Sfânta Liturghie, de mii de ori, invocând Duhul Sfânt. Locul de veci este la doi pași de altarul bisericii, unde a slujit vreme îndelungată.
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Watch dogs” de Lucian Băleanu și „Bani din cer” de Ray Cooney.
Botoșănenii sunt așteptați sâmbătă, 3 mai de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.
Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.
Duminică, 4 mai de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.
Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Publicitate
Distribuția:
Jean Perkins – Dana Bucătaru
Henry Perkins – Sorin Ciofu
Bill – Ioan Crețescu
Davenport – Gheorghe Frunză
Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță
Vic Johnson – Răzvan Amitroaei
Slater – Vali Popa
Un trecător – Petruț Butuman
„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”
Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!
Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!
Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.