Connect with us

Eveniment

Jandarmerii botoșăneni, la ceas de bilanț

Publicat

Publicitate

În această dimineață, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în anul 2024″.

Activitatea a fost organizată în sistem videoconferință cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar materialul de bilanț a fost prezentat de colonelul Boariu Cristian, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
În perioadă analizată, prioritatea inspectoratului a fost siguranța cetățenilor și creșterea eficienței structurilor operative de ordine publică și pază și protecție instituțională.
Obiectivele inspectoratului au fost adaptate la modificările situației operative, iar pentru gestionarea acesteia s-au executat 7051 misiuni de ordine publică și acțiuni în comun cu alte structuri cu competențe în domeniu.
Aproximativ 1000 de jandarmi au participat, împreună cu polițiștii botoșăneni, la 275 de acțiuni ,,Blocada”, pentru prevenirea și combaterea faptelor de violență și a faptelor de deținere, consum și trafic de substanțe psihoactive/interzise.
Pentru menținerea ordinii publice în sistem integrat, s-a acționat prin constituirea a 2983 de patrule mixte polițist-jandarm, în mediul urban și rural.
În ceea ce privește asigurarea ordinii și siguranței publice, peste 2600 de jandarmi au executat 373 de misiuni la acțiuni de protest, manifestări cultural-artistice, religioase și jocuri sportive.
În veferea desfășurării fără incidente a alegerilor pentru Parlamentul European, autoritățile publice locale, Președintele României, Senat și Camera Deputaților, au fost executate 444 misiuni de asigurare a ordinii publice, la care au participat 1696 de jandarmi.
În anul precedent, au fost aplicate nu mai puțin de 3755 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 1900000 de lei, au fost constatate 88 de infracțiuni cu 112 autori identificați și au fost executate 561 mandate de aducere emise de organele judiciare.
Paza celor 18 obiective din competență, a transporturilor speciale, de bunuri și valori, precum și a corespondenței clasificate s-au desfășurat fără probleme, concomitent cu asigurarea ordinii interioare în 17 săli la instanțele de judecată.
493 de acțiuni, la care au participat 1900 de jandarmi, au fost executate în cooperare cu alte instituții, fiind obținute rezultate pozitive în mai multe domenii de competență.
Activitățile preventive s-au desfășurat pe domeniile prioritare de acțiune, dintre care menționăm prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în instituțiile de învățământ, în acest sens fiind organizate nu mai puțin de 429 de activități, cu 15914 de participanți.
În anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a acționat pentru consolidarea climatului de ordine şi siguranță publică în zona de responsabilitate și creșterea calității serviciului public oferit pentru siguranța cetățenilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Final de competiție la Botoșani: Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Moldovei au cules laurii

Publicat

Publicitate

Final de competiție la Botoșani: SVSU Lespezi și SPSU Egger România – Rădăuți, câștigătorii etapei interjudețeane a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, dar și din Republica Moldova, au participat, în ultimele trei zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe Stadionul Municipal Botoșani și pe Stadionul „Mecanex”.

 

La start s-au aliniat șase echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Săbăoani (Neamț), Rebricea (Vaslui), Văculești (Botoșani), Târgu Ocna (Bacău), Cârlibaba (Suceava) și Lespezi (Iași), dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Egger România – Rădăuți, SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, Antibiotice S.A. – Iași și Dedeman – Bacău.

Publicitate

 

La această etapă, au participat, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova, care au impresionat prin pregătirea lor exemplară și spiritul de echipă.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

 

Lupta pentru locul I a fost una extrem de strânsă, iar fiecare secundă a contat în clasamentul final.

 

În urma desfăşurării competiţiei, la categoria SVSU, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi din județul Iași.

 

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Săbăoani din județul Neamț, iar pe cea de-a treia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba din județul Suceava.

 

La categoria SPSU, locul l a fost ocupat de echipajul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Egger România – Rădăuți. Locul II a fost adjudecat de SPSU SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, iar locul III de SPSU Antibiotice S.A. Iași.

 

În calitate de câştigători ai etapei interjudețene, pompierii voluntari de la Lespezi și privați de la Egger România – Rădăuți vor participa la faza națională a concursului, care se va desfăşura în județul Mehedinți, în luna august.

 

Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere.

 

Prin desfășurarea acestor concursuri se urmărește dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani și a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Felicitări tuturor echipelor participante pentru determinarea, disciplina și fair-play-ul de care au dat dovadă în toate probele.

Citeste mai mult

Eveniment

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Publicat

Publicitate

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției, scrie alba24.ro.

Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.

Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei. Contribuția se calculează în procent de 10% și se plătește pentru suma ce depășește acest prag. Măsura se aplică din 1 august 2025 până în 2028.

Categorii de persoane ce nu mai sunt scutite de plata CASS

Următoarele categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata CASS:

persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii

  • persoane persecutate în perioada comunistă
  • beneficiari de indemnizație de șomaj
  • persoane aflate în concediu creștere copil
  • persoane cu venitul minim de incluziune
  • personalul monahal
  • bolnavi incluși în programele de sănătate (cu excepția celor cu afecțiuni oncologice).

Aceștia vor putea depune declarație și achita contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economie.

Plata CASS în tranșe

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

Publicitate
  • a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe:

  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie

Potrivit legii cu măsuri fiscale, vor beneficia în continuare de asigurare de sănătate de stat, fără plata CASS:

  • persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor CNAS, 10,3 milioane de persoane erau scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plăteau CASS.

Citeste mai mult

Eveniment

ATENȚIE! Tentative de înșelăciune telefonică în numele Poliției de Frontieră

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, mai mulți cetățeni au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicați într-un dosar al Poliției de Frontieră, că le-au fost furate datele personale. Li se cere să apese o tastă pentru a vorbi cu un „ofițer de caz”, iar apoi încearcă să obțină date cu caracter personal.

❗️ESTE O ÎNȘELĂTORIE❗️

Vă informăm că:
Poliția de Frontieră NU APELEAZĂ NICIODATĂ persoane pentru a le aduce la cunoștință implicarea într-un dosar penal și nu solicităm niciodată date personale prin telefon;
În cazul în care primiți astfel de apeluri, nu oferiți nicio informație! Închideți imediat apelul! Sesizați imediat autoritățile, la cea mai apropiată unitate de poliție!

Distribuiți acest mesaj și anunțați-vă cunoștințele pentru a preveni înșelătoriile și pentru a-i proteja pe cei dragi!
Poliția de Frontieră Română este alături de cetățeni și acționează pentru siguranța tuturor! Nu deveniți victima înșelătoriilor!

Citeste mai mult

Eveniment

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Termenul anunțat de vicepremierul Tanczos Barna

Publicat

Publicitate

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Măsurile de îngheţare și neindexare a salariilor şi pensiilor sunt temporare, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna, marți seara, la Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, o posibilă indexare ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2026, în cazul în care România se echilibrează financiar.

În ceea ce privește eliminarea sporurilor, vicepremierul susţine că este vorba despre o decizie definitivă.

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile

Salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în 2025, prioritatea fiind asigurarea plății lor până la sfârșitul anului.

„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a spus Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.

Vicepremierul a declarat că înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară.

„În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în doua parte a anului. Dar România are nevoie, cel puțin de un an de zile, de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a mai precizat Barna.

Publicitate

Eliminarea unor sporuri, o „măsură definitivă”

Tanczos Barna a declarat că eliminarea unor sporuri „este o măsură definitivă”.

Pentru ca măsurile de austeritate să nu afecteze și creșterea economică, Barna spune că România trebuie să susțină în continuare și investițiile și măsurile de stimulare.

„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a venitorilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani. (…)

Dar, din păcate, au mers pe o creștere bazată pe consum, în condițiile în care consumul și cererea au crescut mult mai repede decât producția internă. Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri și atâta timp cât produsele au venit din afară a țării, practic valoarea adăugată produsă în România s-a dus afară. Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”, a spus Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending