Connect with us
Publicitate

Eveniment

Jandarmeria Română la ceas aniversar. Sărbătorirea a 173 de ani de la înființare se va face la Botoșani și Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sărbătorirea a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române va fi marcată, în acest an, prin activități organizate în spațiul public, în municipiile Botoșani și Dorohoi, au anunțat astăzi jandarmii botoșăneni.

Sâmbătă, 1 aprilie a.c., în intervalul orar 11.00 -13.00, jandarmii vor fi prezenți pe Pietonalul Unirii, în fața Muzeului Județean de Istorie Botoșani, unde cei interesați vor putea vizita standurile de prezentare a mijloacelor auto, a tehnicii din dotare și vor primi informații privind oferta de școlarizare în instituțiile militare de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.

Tot acolo, botoșănenii vor putea admira câteva frumoase ținute de dorobanți purtate de elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, special cu această ocazie.

Publicitate

De asemenea, vor putea fi urmărite exerciții de intervenție și de autoapărare, precum și exerciții de disciplină cu câinii de serviciu Pih, Dop și Cir.

După încheierea activităților, jandarmii se vor deplasa în parcul Cholet din municipiul Dorohoi, unde locuitorii celui de-al doilea municipiu al județului vor putea viziona, între orele 14.00 -16.00, aceleași standuri și exerciții demonstrative.

Seara se va încheia cu o retragere cu torțe în municipiul Botoșani, pe traseul Judecătoria Botoșani – Blvd. Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – Piața Revoluției, la care vor participa două plutoane de jandarmi, din care unul echipat cu ținuta de dorobanți.

Publicitate

“Adresăm pe această cale o invitație tuturor botoșănenilor și dorohoienilor care doresc să viziteze standurile, să urmărească exercițiile desfășurate sau să afle cum pot urma o carieră militară în Jandarmeria Română.

Jandarmii vor fi acolo pentru dumneavoastră și vor răspunde la întrebările care privesc misiunile și competențele instituționale. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis astăzi reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anticoncepţionalele ar putea fi compensate, pe bază de prescripţie medicală

Publicat

Publicitate

Întrebat la finalul unui eveniment dacă are în vedere un proiect care presupune compensarea anticoncepţionalelor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns afirmativ. Potrivit acestuia, proiectul este similar cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor, scrie alba24.ro. Anticoncepţionalele ar putea fi compensate, pe bază de prescripţie medicală. Ministrul Sănătăţii a transmis joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru.

„Da, este similar, dacă vreţi, cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă doreşte acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripţie medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziţie centralizată, distribuirea în judeţe şi aşa mai departe – era foarte complicat – ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocraţie.

O să discutăm în ceea ce priveşte categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Publicitate

Rafila a mai precizat că pentru minore este necesar acordul părinţilor.

„O să vedem la minore, este problema legată şi de discuţia cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor”, a spus ministrul, întrebat dacă proiectul va fi valabil şi pentru minore.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţă, în zona seismică Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 141,9 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 55 km vest de Focşani, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 61 km nord-vest de Buzău, 68 km est de Braşov, 84 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat 27 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,5 pe Richter.

Publicitate

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un sfert dintre șomerii județului au studii primare. Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna martie 2024

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.788 șomeri (din care 2.150 femei), rata șomajului fiind de 4,29%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,09% , în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de  0,20 pp.

Din totalul de 4.788 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 756 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.032 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.520 șomeri provin din mediul rural și 1.268 sunt din mediul urban.

Publicitate

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.788
< 25 ani 252
între 25-29 210
între 30-39 921
între 40-49       1371
între 50-55 997
peste 55 ani 1037

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 46,62 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 23,18% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 12,13%,  cei cu învățământ profesional 15,12%,cei cu studii superioare sunt 2,05% iar cei cu învățământ postliceal  0,90% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 847 persoane foarte greu ocupabile, 2.787 greu ocupabile,1.165 mediu ocupabile, iar 31 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa www.anofm.ro/AJOFM Botoșani .

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

26 aprilie: Ziua Proprietății Intelectuale. De ce sunt importante drepturile de autor

Publicat

Publicitate

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global. Această zi este sărbătorită la nivel mondial în fiecare an cu scopul de a crește conștientizarea publică cu privire la importanța drepturilor de proprietate intelectuală și de a promova înțelegerea și respectul acestora în întreaga lume, relatează alba24.ro.

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global.

Ziua Proprietății Intelectuale oferă oportunitatea de a sublinia contribuția inovației și creativității la progresul societății și economiei, precum și de a evidenția importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru promovarea inovației și a competiției corecte.

Publicitate

În timpul Zilei Proprietății Intelectuale, sunt organizate diverse evenimente, conferințe, seminarii și campanii educaționale pentru a evidenția rolul crucial al drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în promovarea inovației, a creativității și a dezvoltării economice și sociale durabile.

Aceste evenimente vizează, de asemenea, să ofere informații și resurse pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Prin sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale, comunitatea globală își reiterează angajamentul față de promovarea și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, recunoscând contribuția vitală a acestora la inovare, creativitate și progresul societății.

Publicitate

Ziua Proprietății Intelectuale: lucruri mai puțin cunoscute

La 26 aprilie 1970, a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

În anul 2000, statele membre ale organizaţiei au stabilit marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale pentru recunoaşterea eforturilor persoanelor care creează şi a inventatorilor.

Publicitate

Prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra importanţei rolului creativităţii şi inovaţiei umane în slujba unei lumi mai bune.

Din 1970, România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Proprietatea intelectuală vizează recunoaşterea dreptului asupra unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi în special privind drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale depuse.

Publicitate

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending