Connect with us
Publicitate

Eveniment

Iubitorii de carne sunt de vină pentru încălzirea globală, anunță ONU! Cât ar trebuie să fie consumul mediu

Publicat

Publicitate

Consumul de carne ar trebui redus la echivalentul a 2 burgeri pe săptămână în țările dezvoltate, iar transportul public ar trebui extins de 6 ori mai repede decât în prezent, dacă vrem să evităm cele mai grave consecințe ale crizei climatice, potrivit unui studiu citat de stiripesurse.ro.

De asemenea, rata defrișărilor trebuie să fie redusă rapid, iar eliminarea treptată a cărbunelui trebuie să se facă de 6 ori mai repede decât se reușește în prezent.

Industriile grele, cum ar fi cele de ciment și oțel, nu se mișcă suficient de repede în ceea ce privește reducerea emisiilor, iar creșterea rapidă a energiei regenerabile și adoptarea vehiculelor electrice trebuie menținută.

Publicitate

Raportul “State of Climate Action 2022” a analizat progresele înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește 40 de indicatori care ar fi esențiali pentru reducerea la jumătate a emisiilor globale de gaze cu efect de seră până în 2030, în conformitate cu obiectivul de limitare a creșterii temperaturii la 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Cercetătorii au descoperit o imagine sumbră, cu puțin peste jumătate dintre indicatori pe o traiectorie greșită, iar cinci dintre ei se îndreaptă în direcția greșită.

Indicatorii cei mai îngrijorători au fost: utilizarea gazului, care crește rapid într-un moment în care ar trebui redusă în favoarea energiei regenerabile, fabricarea oțelului, unde tehnologia de reducere a emisiilor nu este adoptată suficient de repede; călătoriile efectuate cu autoturismele, rata de pierdere a pădurilor de mangrove și emisiile din agricultură.

Publicitate

Ani Dasgupta, directorul executiv al World Resources Institute, una dintre organizațiile responsabile pentru raport, a subliniat condițiile meteorologice extreme înregistrate în acest an în întreaga lume.

“Lumea a văzut devastarea provocată de o încălzire de doar 1,1 C. Fiecare fracțiune de grad contează în lupta pentru protejarea oamenilor și a planetei. Asistăm la progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar încă nu suntem învingători în niciun sector”, a spus el.

Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics, care a contribuit, de asemenea, la elaborarea raportului, a avertizat cu privire la utilizarea din ce în ce mai frecventă a gazului pentru producerea de energie electrică în întreaga lume.

Publicitate

“Ceea ce este deosebit de îngrijorător este creșterea producției de energie electrică pe bază de gaze fosile, în ciuda disponibilității unor alternative mai puțin costisitoare și mai sănătoase”, a spus el: “Criza în curs de desfășurare, rezultată din șocuri precum pandemia și invazia Rusiei în Ucraina, a arătat foarte clar cum dependența continuă de combustibilii fosili nu numai că este rea pentru climă, dar vine și cu riscuri grave de securitate și economice”.

Raportul, realizat de Systems Change Lab, o coaliție de organizații de analiști și fundații caritabile, a identificat câteva puncte pozitive.

Producția de energie solară a crescut cu aproape jumătate între 2019 și 2021, în timp ce vehiculele electrice au reprezentat aproape unul din 10 autoturisme vândute în 2021, dublu față de anul precedent.

Analiza a concluzionat că este nevoie de investiții mult mai mari pentru ca economia mondială să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon: ar fi nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 460 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, iar guvernele trebuie, de asemenea, să înceteze tratamentul favorabil acordat combustibililor fosili.

Autorii au cerut instituțiilor financiare să înceteze să mai susțină producția de combustibili fosili și industriile cu emisii mari de carbon.

Concluziile raportului vor fi prezentate guvernelor în cadrul summitului Cop27 al ONU privind clima, care va începe luna viitoare în Egipt.

Sursa : stiripesurse.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la ANAF

Publicat

Publicitate

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Măsura este prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului 125 din 23 octombrie 2024. Prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, scrie alba24.ro

Potrivit actului normativ, entitățile aflate în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară vor raporta informații privind asigurările de viață și alte produse financiare.

Acestea au obligația ”să raporteze organului fiscal central, semestrial, lista persoanelor fizice rezidente care au contractat produse de asigurări de viață și alte produse financiare, tipurile de asigurări și alte produse financiare, precum și informații în legătură cu acestea”.

Publicitate

Prin urmare, firmele de asigurare vor raporta la ANAF date despre românii care-și fac asigurări de viață.

Ordonanța aduce modificări Codului de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015).

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Care este motivul
În ordonanță se precizează că organul fiscal central nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea informațiilor legate de asigurări de viață și alte produse financiare de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a ASF. Iar ANAF trebuie să răspundă solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.

Publicitate

Este amintită în acest context Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.

Astfel, ”este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României”.

Tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației, conținutul informațiilor, formularul utilizat și termenele-limită ale raportării vor fi stabilite de ANAF și ASF

Publicitate

Precizările Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor (MF) a precizat că, prin aceste modificări legislative, se răspunde unei solicitări din partea Comisiei Europene privind aplicarea Directivei 2010/24/UE.

Comisia Europeană a cerut clarificări privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare. De asemenea, se prevede posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, potrivit hotnews.ro.

”În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează MF.

Sunt cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în străinătate și nu le plătesc. Iar autoritățile de peste hotare încearcă să recupereze sumele și constată că nu au ce recupera, mai notează sursa citată.

Chiar dacă poprirea pe asigurările de viață este interzisă prin Codul Civil, banii intră într-un cont bancar, pe care ANAF poate impune poprire.

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica Ortodoxă este în doliu. Părintele Andrei Berbeci, parohul unei biserici din Botoșani, a trecut la cele veșnice. Avea doar 37 de ani

Publicat

Publicitate

La primele ore ale dimineții, comunitatea din Dămideni, județul Botoșani, a primit o veste cutremurătoare. Părintele Andrei Berbeci, cel care a păstorit în ultimii trei ani sufletele credincioșilor din această localitate, a trecut la Domnul, la numai 37 de ani.  Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2001.

După ce părintele Ionică Alupoaiei a trecut în veșnicie, lăsând un gol imens în inimile celor care i-au fost fii duhovnicești, clerul botoșănean mai pierde încă un slujitor al Altarului extrem de devotat și de iubitor de cele sfinte. Părintele Andrei a lăsat în urmă două fetițe, de 5 și 10 ani, care vor fi alinate de mama lor, prezbitera Iuliana.

Părintele Andrei Berbeci, fiu de preot, s-a evidențiat ca fiind un foarte bun administrator și un bun pedagog. Catehezele sale aduceau la biserică numeroși copii care au învățat să-l iubească pe Dumnezeu din tot sufletul.

Publicitate

Dumnezeu să-l socotească cu sfinții! Condoleanțe familiei îndoliate!

Citeste mai mult

Eveniment

Atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință, sună imediat la 112 dacă eşti în pericol. Alte recomandări

Publicat

Publicitate

Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic între soți sau fost soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit cu victima.

În nicio formă și nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

Publicitate

 

Recomandări ale polițiștilor atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință :

*Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

Publicitate

*Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie! Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

*Nu te adăposti în bucătărie!Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

*Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

Publicitate

 

După producerea unei agresiuni:

*Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

*Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

*În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

*Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă.Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor     în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

 

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise sau apel telefonic la sediul structurii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 

Dacă în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 23 de ani, din Stăuceni, bănuit că ar fi furat biciclete din scări de bloc, a fost reținut de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din comuna Stăuceni, bănuit de comiterea infracțiunii de furt.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2024, ar fi pătruns în două scări de bloc, din municipiul Botoșani, de unde ar fi sustras  două biciclete, valoarea prejudiciului fiind de peste 3.000 de lei. Acesta a fost recuperat, iar bunurile au fost restituite persoanelor vătămate.

Tânărul bănuit de comiterea faptei a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending