Connect with us

Eveniment

ITM: Amenzi 160.000 lei unor angajatori din Botoșani care foloseau muncitori „la negru”

Publicat

Publicitate

În cursul lunii iulie 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 89 controale. Au fost constatate 100 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenționale, din care 4 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 165.000 lei.

In cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 8 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individual de muncă, motiv pentru care s-au aplicat 5 amenzi în valoare totală de 160.000 lei.

 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii iulie 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 46 agenţi economici, din care au fost sancționați 19,  au fost constatate 27 neconformităţi şi au fost dispuse 36 de măsuri, fiind aplicate 7 amenzi în valoare de 59.000 de lei și 18 avertismente;

– 9 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul Teritorial de Muncă;

Publicitate

–  7 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;

– 2 evenimente comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă către Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 5 persoane accidentate în accidente de muncă, din care 4 cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  neactualizarea listei zonelor cu risc ridicat și specific;

–  nedesemnarea prin decizie scrisă a lucrătorilor care să asigure măsurile de prim

ajutor, de stingerea incendiilor și de evacuarea lucrătorilor;

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

–  semnalizare incompletă.

 

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii iulie 2024, au fost eliberate 226 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 78 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 18 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 425 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna iulie 2024, au fost înregistrate 49 de petiții, din care 1 a fost clasată , 1 a fost redirecționată către alt inspectorat teritorial de muncă și 1 către altă instituție. Motivele cele mai des întâlnite ale acestora au fost:

28-pentru neplată salarii, 15-pentru neefectuare concediu odihnă, 13-muncă nedeclarată, 8-muncă suplimentară, 8-program lucru, 5-condiții muncă, 5-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, 2-lipsă echipament protecție, 2- desfacerea nelegală a contractului individual de muncă, 2-lipsă fișă aptitudine, 1-neacordare bonuri masă normă muncă, 1-accident muncă nedeclarat, 1-neplată sporuri, 1-neacordare sporuri.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii iulie 2024 este de 224.000 lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Eforturile pompierilor au vizat evacuarea persoanelor din locuințele amenințate de revărsările pârâurilor Horoghiuca, Gornit și Miletin. Bilanț după 48 de ore

Publicat

Publicitate

Pompierii, împreună cu polițiștii, jandarmii și autoritățile locale din județul Botoșani au acționat, în ultimele 48 de ore, pentru sprijinirea populației, prevenirea unor situații de urgență generate de ploile însemnate cantitativ, dar și pentru limitarea efectelor produse de inundații.

Eforturile echipelor de intervenție s-au concentrat pe evacuarea persoanelor din locuințele amenințate de revărsările pârâurilor Horoghiuca, Gornit și Miletin, precum și de scurgerile de pe versanți. Totodată, s-a acționat pentru protejarea gospodăriilor prin formarea de diguri din saci de nisip, evacuarea apei din curți și subsoluri, dar și pentru decolmatarea șanțurilor, podurilor, podețelor și a rigolelor.

Potrivit datelor statistice, de la instituirea Codului portocaliu de precipitații însemnate cantitativ au fost înregistrate efecte în opt unități administrative-teritoriale, respectiv Botoșani, Dorohoi, Săveni, Răchiți, Coșula, Flămânzi, Lunca și Vorona.

37 de persoane din localitățile Prisăcani, Chițoveni, Stroiești și Horoghiuca au fost evacuate din locuințe. Acestea au fost cazate temporat în spațiile puse la dispoziție de Primăriile Coșula și Flămânzi, la rude sau vecini. Totodată, au fost afectate peste 50 de gospodării.

La misiunile de salvare a oamenilor și bunurilor materiale, dar și de prevenire a unor situații de urgență, au participat peste 300 de pompieri de la Botoșani și Cluj, polițiști, jandarmi, drumari, specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, dar și reprezentanți ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Polițiștii rutieri au acționat în teren pentru supravegherea și dirijarea traficului în zonele afectate de inundații, pentru a facilita intervenția echipelor de salvare și evacuarea în siguranță a persoanelor. Conducătorii auto sunt rugați să respecte indicațiile forțelor de ordine și să evite deplasările în zonele cu risc.

Publicitate

Acțiunile din teren au fost coordonate de prefectul județului, Dan Nechifor și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Echipele de intervenție rămân mobilizate în teren pentru monitorizarea permanentă a situației și pentru acordarea sprijinului necesar comunităților afectate.

Reamintim faptul că județul Botoșani se află în următoarele ore sub incidența a patru coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până pe 29 mai, la ora 03:00, cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. În intervalul menționat, vor fi ploi însemnate cantitativ și se vor acumula 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp;

– până pe 29 mai, la ora 14:00, cod roșu de inundanții pe râul Jijia și afluenții acestuia;

– până pe 29 mai, la ora 24:00, cod portocaliu de inundanții pe râurile Siret, Jijia și afluenții acestora;

– până pe 30 mai, la ora 12:00, cod portocaliu de inundanții pe râul Prut și afluenții acestuia.

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și pompieri militari de la ISU Botoșani și Cluj. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Flavius Damian, Director Executiv Asociația ARLECHIN Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Flavius Damian, Director Executiv Asociația ARLECHIN Botoșani.
Flavius Damian a vorbit despre acțiunile culturale desfășurate de această organizație non guvernamentală încă de la înființarea sa, în 1993, dar și despre cele pe care le desfășoară acum, iar aici vorbim despre faptul că alături de administrația locală de la Săveni, a reușit să transforme acest micuț oraș din Nodrul Moldovei într-o adevărată oază de manifestări culturale adresate tinerilor.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Vizită de lucru internațională la Poliția de Frontieră Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani a avut onoarea de a primi vizita unei delegații oficiale din cadrul Guardia Civil – Spania, însoțită de colegii din cadrul IPJ Botoșani, unde spaniolii participă în această săptămână la activități de pregătire tactică în cadrul exercițiului BLUE GUARDIANS – ediția a II-a.
Întâlnirea a avut drept scop consolidarea relațiilor de cooperare și schimbul de bune practici în domeniul supravegherii și securizării frontierelor.

Pe parcursul vizitei, au fost discutate aspecte legate de gestionarea migrației ilegale, cooperarea operațională transfrontalieră, utilizarea tehnologiei în misiunile de supraveghere și modul de acțiune în situații tactice. Colegii spanioli au avut ocazia să cunoască particularitățile activității desfășurate la frontiera de nord est a României, să participe la prezentări și să viziteze Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț.

Această vizită subliniază angajamentul nostru comun pentru întărirea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene și promovarea unui schimb continuu de experiență între structuri de ordine publică din diferite state membre.

Citeste mai mult

Eveniment

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Când se vor putea înscrie persoanele fizice și instituțiile publice. Valoarea ecotichetelor

Publicat

Publicitate

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Administratia Fondului pentru Mediu anunță lansarea înscrierilor în Programul Rabla Auto 2025. Înscrierile pentru UAT-uri și instituții publice vor începe în data de 4 iunie, la ora 10:00, iar pentru persoanele fizice în data de 19 iunie, la aceeași oră, a anunțat AFM, scrie alba24.ro

„Lansăm Rabla Auto 2025 cu o viziune clară: vrem localități cu aer curat, instituții publice mai eficiente și cetățeni care aleg responsabil. Este un program care nu doar înlocuiește mașinile vechi, ci contribuie activ la transformarea României într-o țară modernă, sustenabilă și orientată spre viitor.

Sprijinim UAT-urile și instituțiile publice să acceseze fonduri semnificative, fără birocrație, pentru a-și moderniza parcurile auto. În același timp, oferim persoanelor fizice sprijin real pentru a face trecerea la autovehicule mai puțin poluante. Fiecare mașină nouă înseamnă mai puțin zgomot, mai puține emisii, mai multă sănătate pentru toți”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Când încep înscrierile

  • 4 iunie 2025, ora 10:00 – încep înscrierile pentru UAT-uri și instituții publice
  • 19 iunie 2025, ora 10:00 – încep înscrierile pentru persoanele fizice

Sesiunile sunt deschise până la data de 27 noiembrie 2025, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului de peste 770 milioane lei distribuit astfel:

  • Persoane fizice:
    • 210 milioane de lei pentru autovehicule noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau motociclete și autovehicule cu sistem de propulsie hibrid;
    • 400 de milioane de lei pentru autovehicule noi plug-in hibrid sau motociclete electrice și autovehicule pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
  • UAT-uri și instituții publice:
    • 30 de milioane de lei pentru autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid;
    • 120 de milioane de lei pentru autovehicule noi plug-in hibrid sau pur electric.

Valoarea ecotichetelor Rabla Auto 2025

Valoarea ecotichetelor acordate în cadrul programului Rabla Auto este următoarea:

  • 37.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
  • 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
  • 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
  • 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending