Connect with us

Eveniment

ISU Botoșani, la ceas de bilanț: Peste 9000 de misiuni în anul care a trecut

Publicat

Publicitate

1099 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 4622 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9 302 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 25,48 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2021, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu 2,37%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 716 incendii (278 incendii de vegetație uscată), 4 637 intervenţii SMURD și 3 491 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, limitarea răspândirii pestei porcine, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, misiuni de sprijin a refugiaților din Ucraina etc.).

În 458 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

 

41% mai multe incendii în 2022, față de anul anterior

Publicitate

 

În 2022, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 716 incendii din care 278 de vegetație uscată, cu 41% mai multe decât în anul precedent (508 incendii în 2021).

Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

714 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 12 persoane.

Pompierii au salvat din flăcări 300 de animale și păsări. În incendii, anul trecut, au murit peste 1.000 de animale și păsări.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut în gospodării și locuințe sunt:

– instalații și aparate electrice defecte – 107;

– coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic – 99;

– foc deschis în spații deschise – 85;

– acțiune intenționată – 31;

– mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 27;

– fumatul în locuri nepermise – 26;

– cenușa/jar/scântei – 25;

– jocul copiilor cu focul – 14;

– scurgeri de produse inflamabile – 11;

– alte cauze (scântei mecanice, autoaprindere, defecțiuni tehnice în exploatare, împrejurări nedeterminate) – 13.

Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 53.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate sunt de peste 10.000.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiile Botoșani și Dorohoi câte 27 respectiv 19, urmate de Săveni cu 18 evenimente cu foc, Curtești cu 17, Flămânzi cu 14, Ștefănești și Trușești cu câte 12 incendii.

Cauzele care au generat cele 278 de incendii de vegetație uscată sunt: foc deschis în spații deschise (253), acțiune intenționată (12), fumatul în locuri nepermise (7) și alte cauze (6).

 

Misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina

 

Pompierii botoșăneni au fost alături de cetățenii din Ucraina care au fugit din calea războiului și au ajuns în România prin cele două Puncte de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, încă din primele ore de la declanșarea conflictului.

Astfel, în 2022, salvatorii au avut 534 de misiuni privind gestionarea afluxului de migranți din Ucraina.

În cadrul Centrului Județean de Coorodonare și Conducere a Intervenției Botoșani, pompierii au coordonat activitatea de centralizare și raportare a datelor despre cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin transport și relaționarea cu societatea civilă.

Totodată, au identificat, organizat și operaționalizat spațiile de cazare pentru refugiați, fiind amenajate 1890 de locuri în 37 de locații, în 27 de unități administrativ – teritoarial și cu posibilități de suplimentare a unui număr de 1939 în 32 locații la nivelul unităților administrativ – teritoriale.

Imediat după izbucnirea cofluctului militar din Ucraina, în cele două Puncte de Trecere a Frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca au fost constituite două Puncte Operative (PO) unde sunt permanent echipaje de prim ajutor medical și echipaje (microbuze) care asigură transportul peroanelor sosite din Ucraina, către spațiile temporare de cazare din județul Botoșani, gări, autogări sau la aeroporturile din Iași și Suceava. În sprijinul pompierilor botoșăneni au fost colegi de la ISU Timiș, Vrancea, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea și Gorj.

Pompierii s-au implicat și în distribuire de materiale de primă necesitate, alimente, medicamente, cartele telefonice, etc..

La începutul lunii martie a fost operaționalizată tabăra mobilă pentru refugiați la Stadionul Municipal ”1 Mai” din municipiul Dorohoi.

La aceste misiuni se adaugă și întocmirea și distribuirea protocoalelor încheiate cu agenții economici, organizațiile nonguvernamentale și unitățile administrativ – teritoriale în vederea decontării cheltuielilor de cazare și hrană acordate conform legislației în vigoare.

Începând cu luna martie a fost constituit un depozit județean cu bunuri alimentare și industrial care au fost distribuite atât centrelor de cazare a refugiaților, precum și refugiațiilor cazați la persoane fizice. Gestionarea depozitului a necesitat implicarea permanentă a personalului inspectoratului în vederea primirii de ajutoare umanitare și distribuirii către persoanele refugiate / strămutate pe teritoriul județului Botoșani.

Totodată, au fost gestionate toate solicitările venite din partea cetățenilor ucraineni primate pe cele două platforme de sprijin. Astfel, pe platforma ”Un acoperiș” (www.unacoperis.ro), au fost identificate spații de cazare pentru cei care au tranzitat județul Botoșani și au avut nevoie de ședere pe o perioadă mai scurtă, dar și pentru persoanele venite din zona de conflict care au decis să rămână un timp mai îndelungat.

Cu ajutorul platformei ”Sprijin de Urgență” (wwwsprijin deurgență.ro) s-a răspuns solicitărilor de transport, alimente, medicamente, îmbrăcăminte și chiar ajutor medical, venite din partea persoanelor refugiate care s-a stabilit temporar pe teritoriul județului Botoșani.

 

 

4 622 de botoșăneni salvați/asistați de cele opt echipaje SMURD Botoșani

 

Anul trecut, 4.622 de botoşăneni, dintre care 377 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 13 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 438 de persoane, dintre care 47 copii.

Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere, infecție cu COVID – 19 și transport persoane supraponderale.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 89 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

 

Misiuni pirotehnice

În 2022, echipa pirotehnică a avut 17 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care trei de distrugere în mod controlat.

Proiectile explozive sau perforante, grenade de mână defensive sau cartușe de infanterie, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 127 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani.

La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.

Au fost ridicate două proiectile explozive, două proiectile perforante, două grenade de mână defensive și 121 de cartușe de infanterie și alte elemente de muniție din localitățile Botoșani, Coțușca, Ștefănești, Românești, Copălău, Agafton, Flămânzi, Plopenii Mici, Cucorăni, Cătămărăști Deal, Săveni și Boscoteni.

De asemenea, au fost distruse în mod controlat un număr de 540 de muniții și elemente de muniție descoperite pe raza județului Botoșani, în ultimii trei ani.

 

 

701 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

 

În anul 2022, cadrele Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au efectuat 701 controale la instituții și operatori economici.

Pe timpul desfășurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 2.000 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 1.613 sancțiuni contravenționale, din care 217 amenzi în cuantum de aproximativ 291.502 lei.

Anul trecut au fost primite 1067 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.

În anul 2022, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de peste 1000 de exerciții alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, la care au participat peste 30.000 de persoane.

 

24 de intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

 

În anul 2022, echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au desfășurat 24 de misiuni în sprijinul populației afectate ca urmare a manifestării unor fenomene meteo periculoase (vânt puternic, ploi abundente, inundații).

În anul încheiat au fost transmise către populația din zonele afectate, pe lângă cele 156 avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice, opt mesaje de avertizare RO-ALERT cu măsuri de protecție a populației.

Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase (instabilitate atmosferică accentuată, precipitații locale însemnate cantitativ, grindină, vânt puternic) s-au produs pagube în 50 de localități din județul Botoșani. În total, au fost avariate 136 case, 123 anexe gospodărești, un obiectiv social și administrativ, un obiectiv economic, 24 de poduri și podețe, 106 km de drumuri comunale, străzi, drumuri forestier, precum și afectate peste 2000 de hectare de teren arabil.

 

Activități desfășurate de pompierii voluntari

 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2022, la un număr de 700 de intervenții, dintre care 435 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 265 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 700 de intervenții: 259 au fost la incendii, 316 au fost la incendii de vegetație uscată și 125 alte situații de urgență.

Împreună cu pompierii militari, în 2022, voluntarii s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, activități specifice de combatere a răspândirii virusului SARS – CoV- 2 și acțiuni umanitare de ajutorare a persoanelor vârstnice sau a celor fără aparţinători.

În urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a participat, pe raza unităţilor administrativ teritoriale, pentru amenajarea spațiilor din clădiri unde puteau fi cazați refugiați, asigurarea din resursele proprii de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală și transport pentru cetățenii străini care au staționat / tranzitat județul Botoșani.

În contextul codurilor galbene și portocalii de caniculă, a instalării secetei pedologice și a lipsei surselor de apă, serviciile voluntare pentru situații de urgență din cele 78 de UAT-uri de la nivelul județului Botoșani, au efectuat misiuni de: transport apă menajeră către populația afectată, amenajare de puncte de prim-ajutor și distribuire a apei potabile în incinta primăriilor / cabinetele asistenților sociali / dispensarelor medicale, identificarea persoanelor vulnerabile ce pot fi afectate de caniculă și acordarea de sprijin. Totodată, au desfășurat acțiuni de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pe timpul caniculei și secetei.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri.

În 2022, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 12 intervenții și 67 acțiuni de informare și educare preventivă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

După reducerea burselor, studenții și liceenii se grăbesc să își găsească un loc de muncă. În ultimele 14 zile, numărul aplicațiilor pentru joburi a explodat

Publicat

Publicitate

După tăierea burselor, studenții și liceenii se orientează rapid către locuri de muncă. Reducerea substanțială a bugetului pentru burse, care ajungea anterior la 7 miliarde de lei anual, a dus la o explozie a cererilor pentru joburi în rândul acestora, scrie alba24.ro.

Tot mai mulți tineri au început să își caute de lucru pe platformele de joburi. În doar 14 zile, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job, precizează un studiu recent. 

Pe platforma Delucru.ro, unde 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker, în ultimele două săptămâni. Datele indică o creștere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, scrie mediafax.ro.

Aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile, curățenia, îngrijirea vârstnicilor, agricultura și HoReCa sezonier.

Presiunea economică, amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor, îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici.

Reducerea burselor îi determină pe studenți și elevi să caute venituri suplimentare

În paralel, studiul evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare, care însumau 7 miliarde de lei anual, obligă tot mai mulți elevi și studenți să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.

Publicitate

Platformele de joburi observă o creștere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional – fie în weekend, fie câte 1–2 ore pe zi după școală. Aceștia se orientează către munci simple compatibile cu programul școlar, precum distribuție pliante, ajutor în comerț, livrări sau munci casnice în vecinătate. Motivația principală este înlocuirea burselor pierdute și acumularea de economii pentru a face față unui viitor incert.

O creștere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activități în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Dieta cu pepeni: Promisiunile detoxifierii și pericolele ascunse ale mono-dietei

Publicat

Publicitate

Odată cu venirea verii și a temperaturilor caniculare, cura cu pepeni revine în atenția celor care caută o detoxifiere rapidă și o scădere în greutate. Deși pare o soluție simplă și naturală, această dietă mono-alimentară ridică numeroase semne de întrebare din partea specialiștilor în nutriție, scrie alba24.ro.

Ce este cura cu pepeni?

Cura cu pepeni presupune consumul exclusiv sau predominant de pepeni proaspeți, timp de 3 până la 7 zile. În această perioadă, se consumă între 1-2 kg de pepeni pe zi, împărțiți în 5-6 porții, fără alte alimente. Hidratarea se face prin apă suplimentară, fără băuturi îndulcite sau procesate.

Există mai multe variante, în funcție de tipul de pepene:

  • Pepene verde (harbuz) – bogat în apă și licopen

  • Pepene galben (cantaloupe) – sursă de beta-caroten și vitamina C

  • Pepene de miere – dulce, cu conținut ridicat de potasiu

    Publicitate

Ce promite cura cu pepeni?

Susținătorii curei evidențiază o serie de beneficii:

  • Detoxifiere: datorită conținutului de apă (până la 95%), pepenele ar stimula eliminarea toxinelor.

  • Hidratare excelentă: ideală în zilele toride de vară.

  • Aport de vitamine și antioxidanți: precum vitamina C, A, potasiu, magneziu, licopen și beta-caroten.

  • Scădere în greutate: prin reducerea caloriilor și eliminarea apei din organism.

Riscurile ascunse ale mono-dietei

În ciuda beneficiilor aparente, cura cu pepeni implică riscuri serioase:

  • Deficiențe nutriționale – lipsa proteinelor, grăsimilor esențiale și a vitaminelor din complexul B afectează funcționarea organismului.

  • Fluctuații ale glicemiei – din cauza conținutului ridicat de zaharuri naturale, problematic pentru diabetici sau prediabetici.

  • Probleme digestive – diaree, balonare sau crampe pot apărea din cauza consumului excesiv de fibre și apă.

  • Pierderea masei musculare – în lipsa proteinelor, mușchii au de suferit.

  • Oboseală și slăbiciune – din cauza aportului caloric și proteic insuficient.

Aceste efecte se pot intensifica dacă dieta este prelungită sau repetată frecvent.

Contraindicații și grupuri de risc

Cura cu pepeni este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Diabet zaharat sau prediabet

  • Afectiuni renale – riscuri din cauza excesului de potasiu și lichide

  • Sarcină și alăptare

  • Tulburări de alimentație sau afecțiuni metabolice

Ce spun specialiștii?

Majoritatea nutriționiștilor rămân sceptici față de mono-dietele de tipul curei cu pepeni. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină beneficiile pe termen lung, iar efectele de detoxifiere sunt, cel mai adesea, temporare și nesemnificative.

Dezechilibrele nutriționale pot avea consecințe grave, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile sau dacă aceste cure sunt repetate frecvent.

Alternative sănătoase

În locul curei cu pepeni, specialiștii recomandă:

  • Integrarea pepenilor într-o dietă echilibrată, alături de alte fructe, legume, surse de proteine și grăsimi sănătoase.

  • Hidratare corectă – prin apă și alimente bogate în lichide, nu doar prin fructe.

  • Diversitate alimentară – pentru a asigura toți nutrienții necesari funcționării organismului.

Recomandări finale

Dacă totuși alegi să urmezi această cură, ia în considerare următoarele:

  • Consultă un medic sau un nutriționist înainte de a începe.

  • Nu depăși 3 zile de cură, chiar dacă te simți bine.

  • Monitorizează-ți starea generală – oboseala, amețelile sau disconfortul digestiv pot fi semne de alarmă.

  • Reintrodu alimentele treptat, după finalizarea curei, pentru a evita șocul metabolic.

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: Când vor fi probele de competențe și cele scrise

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: tinerii care nu au dat examenul în prima sesiune sau nu l-au promovat, pot participa la probele organizate în luna august. Înscrierile se desfășoară până luni, 21 iulie., informează alba24.ro.

Primele probe vor fi cele de competențe, care se vor desfășura în perioada 4-8 august.

Urmează probele scrise, în intervalul 11-14 august, în centrele de examen din Alba și din țară.

Primele rezultate vor fi comunicate în 18 august, până la ora 12.00. Și în această sesiune, candidații au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în 26 august.

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: reguli la examen

Publicitate

Candidații trebuie să respecte anumite reguli pentru desfășurarea probelor de examen. Nu au voie să aibă în săli obiecte sau dispozitive de comunicare cu ajutorul cărora pot rezolva subiectele.

Aceștia pot susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Tinerii au acces în centrele de examen până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor. Au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua

  • 14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: condiții de promovare a examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

În prima sesiune a examenului din 2025, 78,1% dintre candidații din Alba au promovat examenul (82,3% candidați din promoția 2025). Au fost două medii de 10.

Bacalaureat 2025: subiectele și baremele din prima sesiune

Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Matematică – 11 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Istorie – 11 iunie

Bacalaureat 2025. Subiecte și bareme proba la alegere – 13 iunie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Anatomie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Biologi

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Chimie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Fizică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Informatică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Geografie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Logică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Economie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Psihologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Sociologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Filosofie

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi aplicate de polițiști bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete indisciplinați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au organizat, marți,  o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare indisciplina pietonilor, bicicliștilor sau a utilizatorilor de trotinete electrice.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 06:00-12:00, prilej cu care au fost legitimate 46 de persoane, controlate 34 de vehicule și efectuate 22 de testări cu aparatul etilotest.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 4.000 de lei și au fost reținute două permise de conducere pentru conducere sub influența alcoolului și neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept.

 

Publicitate

Dintre sancțiuni, 4 au fost aplicate bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending