Connect with us

Eveniment

ISU Botoșani, dotat cu o autospecială pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare

Publicat

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani va fi dotat cu o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare.

Aceasta face parte din primele 12 autospeciale din totalul celor 42 achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, autospeciale care vor completa parcul auto al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Celelalte 30 de autospeciale vor firecepționate și distribuite inspectoratelor pentru situații de urgență până la sfârșitul lunii octombrie.

Tipuri de misiuni

Autospeciala de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare va putea fi utilizată pentru următoarele misiuni:

  • stingerea incendiilor în zone urbane și rurale
  • prim răspuns în combaterea incendiilor din spații închise
  • intervenția ofensivă în cadrul structurii incendiate
  • penetrarea/tăierea oricărui tip de material de construcție
  • pulverizarea jetului de apă în interior, la presiuni mari, pentru răcirea eficientă a incintei și combaterea rapidă a focului, cu un consum de apă redus
  • atacarea incendiului produs în interiorul unei incinte, din exterior
  • controlarea focarelor ascunse și a incendiilor produse în structuri compartimentate, fiind astfel evitat riscul de răbufnire sau incendiere totală, cu limitarea daunelor suplimentare cauzate de apă
  • deplasare rapidă la intervenție
  • realizarea optimă a dispozitivului de intervenție
  • hidroperforarea materialelor de construcții şi pulverizarea apei sub formă de ceață (cu un randament extrem de ridicat pentru răcire şi stingere)

Beneficii

  • randament de stingere crescut, prin folosirea unei cantități reduse de apă
  • deținerea unui aparat de termoviziune pentru identificarea focarelor și organizarea misiunii de stingere prin hidroperforare, căutarea și extragerea rapidă a victimelor din zonele cu vizibilitate redusă, monitorizarea evoluției focarelor și identificarea opțiunilor și metodelor alternative de acces/intervenție
  • un plus de siguranță pentru personalul de intervenție

Caracteristici autospecială

  • șasiu IVECO Daily 70C18H
  • putere: 131 kW
  • tracțiune: 4×2
  • viteză maximă: 130km/h

Echipamente autospecială

  • echipamentul Coldcut Cobra C360 Kit (sistem hidroperforare)
  • rezervor apă cu capacitatea de 800 litri
  • rezervor compus abraziv cu capacitatea de 20 litri (masa de 40kg)
  • rezervor aditiv spumogen cu capacitatea de 10 litri
  • furtun de înaltă presiune de 80 m, existând posibilitatea de extindere cu alți 40m
  • catarg telescopic cu robot de lumini
  • sistem pentru monitorizarea timpului de utilizare a aparatelor de respirat
  • prelată anti-incendiu auto
  • unealtă electrică combinată pentru descarcerare
  • fierăstrău electric, pendular (tip sabie)
  • dispozitiv pentru tăierea metalelor
  • bilă automată pentru stingerea incendiilor
  • aparat de termoviziune

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 10 iulie 2025:

Loto 6/49: 19, 44, 21, 20, 29, 12

Loto 5/40: 2, 11, 16, 10, 7, 25

Joker: 34, 24, 39, 11, 36 + 1

Noroc: 5 5 5 0 7 9 7

Publicitate

Noroc Plus: 9 7 4 4 5 0

Super Noroc: 1 6 6 5 3 3

Citeste mai mult

Eveniment

Pământul se învârte tot mai repede: Ziua de 9 iulie 2025, una dintre cele mai scurte înregistrate vreodată

Publicat

Publicitate

Pe 9 iulie 2025, Pământul a avut una dintre cele mai scurte zile înregistrate până acum, durata acesteia fiind cu 1,3 milisecunde mai mică decât cele 86.400 de secunde ale unei „zile solare” medii, potrivit dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro. Astronomii estimează că zilele de 22 iulie și 5 august ar putea fi chiar și mai scurte.

Această scurtare este legată de poziția Lunii față de Pământ: în perioada când satelitul natural se află la cea mai mare distanță (apogeu), forța mareelor – care în mod normal frânează rotația planetei – este mai slabă. Prin urmare, Pământul se poate învârti ușor mai repede. Totuși, diferența este atât de mică încât nu este perceptibilă de oameni (o clipire durează aproximativ 100 de milisecunde).

Specialiștii atrag atenția că motivele exacte ale accelerării rotației Pământului rămân, în mare parte, necunoscute. Deși în mod obișnuit planeta își încetinește mișcarea de rotație cu aproximativ două milisecunde pe secol, măsurători cu ceasuri atomice au indicat o accelerare neobișnuită în ultimii ani, în special în 2020 și 2022.

Cercetătorii au propus diverse explicații, de la modificări în atmosfera terestră și slăbirea câmpului magnetic până la schimbări în dinamica nucleului planetei. Se crede că nucleul intern al Pământului a început să încetinească în jurul anului 2010 și chiar să se rotească în sens invers, influențând subtil mișcarea de rotație.

Istoric, rotația Pământului nu a fost niciodată complet stabilă. În era mezozoică, zilele durau aproximativ 23 de ore, iar în Epoca Bronzului erau cu aproape o jumătate de secundă mai scurte decât astăzi. Pe termen foarte lung, atracția gravitațională a Lunii (prin fenomenul de frânare mareică) continuă să încetinească progresiv planeta.

În schimb, în prezent, topirea ghețarilor și deplasarea apelor subterane asociate schimbărilor climatice contribuie la o ușoară creștere a duratei zilelor – estimată la 1,33 milisecunde pe secol între 2000 și 2018.

Publicitate

Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată a fost pe 5 iulie 2022, cu o durată cu 1,66 milisecunde mai mică decât media. Experții avertizează că, dacă tendința de accelerare continuă, ar putea deveni necesară ajustarea timpului oficial prin reducerea unei secunde bisecte în jurul anului 2029 – o premieră în istoria cronometrajului modern.

Citeste mai mult

Administratie

Razie a Poliției Locale Botoșani: 20 de amenzi și opt mașini blocate, în doar o zi, pentru parcări neregulamentare

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au aplicat marți, 9 iulie 2025, un număr de 20 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.910 lei, în cadrul unei acțiuni pentru verificarea respectării normelor locale și rutiere.

Pe străzile Mihail Kogălniceanu, bd. Mihai Eminescu și str. Cuza Vodă, polițiștii au identificat zece șoferi care și-au parcat autoturismele neregulamentar, fie pe treceri de pietoni, fie în zone unde oprirea este interzisă, afectând astfel fluența traficului. Aceștia au fost amendați conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, în colaborare cu reprezentanții S.C. Eltrans S.A., s-au desfășurat controale în parcările cu parcometre din oraș. Au fost identificate opt autoturisme fără tichet valabil sau cu termenul expirat. Polițiștii locali au aplicat opt sancțiuni contravenționale: cinci amenzi în valoare totală de 2.100 lei și trei avertismente. Totodată, roțile celor opt mașini au fost blocate.

Poliția Locală Botoșani a intervenit și pentru siguranța traficului rutier în urma ploilor torențiale care au afectat orașul. S-au semnalat zone inundate pe Calea Națională (în dreptul Brico Depot), unde apa a dislocat capacele canalelor, pe strada Mihail Kogălniceanu (zona Fabi Trans), dar și o surpare de carosabil pe strada Petru Rareș, unde zona a fost delimitată și semnalizată corespunzător.

Autoritățile locale anunță că astfel de controale vor continua zilnic și recomandă tuturor cetățenilor să respecte legislația în vigoare pentru evitarea sancțiunilor și pentru siguranța circulației în municipiu.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

România cumpără Iron Dome, scutul care apără Israelul de rachete. Ce spune ministrul Apărării

Publicat

Publicitate

România va achiziționa sistemul Iron Dome, după ce ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat miercuri, 9 iulie, într-o emisiune la TVR, că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru programul SHORAD-VSHORAD, relatează alba24.ro.

„Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul. În toamnă.

Mai e un schimb de corespondență. Rafael e, din ce știu eu, este câștigătorul procedurii. Sper să nu ne încurcăm pe drum.

Sunt aceste baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem și avem nevoie de ele. Dacă e să dau un exemplu familiar telespectatorilor noștri, când văd imagini de la Tel Aviv când atacă iranienii și văd Iron Dome-ul, acela e SHORAD-VSHORAD și protejează Tel Avivul.

O să ne protejeze și pe noi. Fie că e vorba de aeroporturi, de baze militare sau, Doamne ferește, să fie nevoie să ne apărăm orașele”, a spus Ionuț Moșteanu la TVR.

Cum funcționează Iron Dome?

Iron Dome constă în trei componente principale:

Publicitate
  • Radarul de detecție și urmărire – detectează lansarea unei rachete și îi calculează traiectoria.
  • Centrul de comandă și control – analizează dacă proiectilul va cădea într-o zonă locuită sau importantă.
  • Unitatea de lansare a interceptoarelor – dacă racheta este considerată o amenințare, lansează un interceptor (rachetă Tamir) pentru a o distruge în aer.

Sistemul nu trage asupra tuturor rachetelor, ci doar asupra celor care riscă să lovească ținte critice, ceea ce îl face eficient și rentabil.

Rata de succes estimată este de peste 90% în interceptarea rachetelor considerate amenințări. Mai multe țări și-au anunțat intenția de a cumpăra un asemenea sistem.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending