Connect with us
Publicitate

Eveniment

ISU Botoșani: Detectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți

Publicat

Publicitate

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. Și în județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat campania RISC – “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

În luna aprilie a acestui an, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, pompierii militari și voluntari au instalat 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în tot atâtea locuințe din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia. Au fost vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

Publicitate

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul primăriilor și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia.

Campania a fost organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență și IGSU pentru a evidenția importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Publicitate

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

 

 

Informare preventivă

 

Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi poate ucide. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate.

În cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenţia trebuie să fie rapidă și vizează:

– scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala CO;

– aport de oxigen – prin respirație artificială (oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu monoxid de carbon) sau masaj cardiac, dacă este necesar;

– aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență 112.

Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.

– aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;

– nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;

– nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;

– nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului;

– evitați utilizarea telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„O țară ca afară nu e legionară!”. Sute de studenti din București au ieșit în stradă! Tinerii acuză că au fost manipulați prin tiktok: „Nu fascism, nu război, nu Georgescu în turul doi!”

Publicat

Publicitate
Peste 300 de studenți protestează în fața Teatrului Național din București, după ce în primul tur al alegerilor prezidențiale primul loc a fost câștigat de Călin Georgescu, candidat pro-rus cu mesaje neolegionare. Cei peste 300 de studenți care participă în această seară la protestul din fața Teatrului Național scandează: „Călin Georgescu, noul Antonescu! Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”.

UPDATE 20:00 La protest și-a făcut apariția și un grup de 10 tineri care s-au prezentat ca fiind comuniști și care au stârnit hohotele de râs ale mulțimii.

Cei peste 300 de studenți care au ieșit în Piața Universității încă de la orele 18:30 scandează: „Iubirea de țară nu e legionară!” / „Și penal, și legionar, Georgescu la tribunal!” / „Georgescu Georgescu te cheamă Antonescu

În jurul orei 19:40, la fața locului a sosit jandarmeria, potrivit reporterului Edupedu.ro de la fața locului.

Publicitate

Tinerii scandează: „Legiunea nu face națiunea!” / „O țară ca afară nu e legionară!”.

„Viitorul suntem noi, nu-l vrem pe Codreanu doi!” / „20% nu ne fură țara” – se numără printre mesajele lansate studenții care protestează în centrul Capitalei și care fac trimitere la procentul românilor care l-au votat pe Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amintim că poziționarea lui Călin Georgescu în fruntea clasamentului electoral nu a fost surprinsă de niciun sondaj și de nicio instituție a statului, fiind atribuită mai ales unei strategii de comunicare intense pe TikTok, platformă care i-a permis să-și răspândească mesajele ultra-naționaliste, anti-europene și pline de dezinformări, arată o analiză G4Media.ro și InfoSudEst.
Sursa : edupedu.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: Chiar nu a văzut nimeni că oamenii stau în frig în stații, fără niciun adăpost

Publicat

Publicitate

Este a nu știu câta sesizare pe care o primesc privind lipsa stațiilor de așteptare pentru mijloacele de transport public. O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație.

Chiar nu a văzut nimeni că oamenii stau în frig în stații, fără niciun adăpost, în fiecare zi în drum spre muncă?
Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că nu este deloc o situație unică la noi în județ. Mi-au fost semnalate zeci de astfel de cazuri și deja am început să iau măsuri. Pentru că ne-am pus serios pe treabă și îmi doresc să readuc în normalitate tot ceea ce PSD a neglijat cu aroganță și sfidare față de botoșăneni.

Publicitate

 

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime (PNL Botoşani): Iohannis are o vină enormă pentru eşecul lui Ciucă

Publicat

Publicitate

Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină „enormă” în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale.

El a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că şeful statului „a stricat PNL” şi l-a atras într-o cursă pe Nicolae Ciucă.

„Iohannis a stricat PNL şi el i-a tras o cursă domnului preşedinte, numai că domnul preşedinte Ciucă, din prea multă eleganţă şi prea mult bun simţ, nu a ştiut să se despartă”, a afirmat Iftime.

Publicitate

Liderul PNL Botoşani s-a arătat dezamăgit de comportamentul lui Iohannis de duminică la ieşirea de la vot.

La nivel naţional, Nicolae Ciucă a obţinut 8,79% din voturile electoratului, în timp ce în judeţul Botoşani a atras voturile a 8,87% dintre alegători. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cât costă brazii de Crăciun în 2024: Prețurile de la care pornește un brad natural la Romsilva și în magazinele mari din Botoșani

Publicat

Publicitate

Brazii de Crăciun din 2024 sunt disponibili pentru toate gusturile și bugetele. De la opțiuni accesibile oferite de Romsilva, până la brazi eleganți din magazinele de bricolaj, fiecare poate găsi  perfect pentru sărbători.

Prețurile pentru brazii de Crăciun variază în funcție de înălțimea bradului, specia acestuia, locul din care este achiziționat și bineînțeles se ține cont de cât de bogat este pomul.

Publicitate

Brazi naturali de la Romsilva: prețuri accesibile

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva scoate pe piață în acest an aproximativ 19.000 de brazi de Crăciun, la prețuri care încep de la 35 de lei pentru exemplarele de dimensiuni mai mici. Cei mai înalți și mai bogați pot ajunge la câteva sute de lei, în funcție de oferta fiecărei Direcții Silvice.

Publicitate

Ocoalele silvice oferă brazi de 1,3 metri la 35 de lei și brazi de până la 2 metri la 41 de lei.

â

Publicitate

Brazi naturali din magazine de bricolaj

Lanțurile de bricolaj, precum Dedeman, oferă și ele brazi naturali, prețurile variind în funcție de calitate și dimensiune:

Brazi calitatea I (250-300 cm): până la 349 RON.
Brazi de dimensiuni mai mici: 129,90 RON sau 189,90 RON, în funcție de înălțime și bogăție.

Brazi artificiali: durabilitate la preț variabil

Pentru cei care preferă brazii artificiali, oferta include modele pentru toate preferințele:

  • Prețuri de pornire: 17 lei pentru brăduții de mici dimensiuni.
  • Modele de dimensiuni medii: încep de la 130 de lei.
  • Brazi premium: pot ajunge la câteva sute de lei, în funcție de design și materiale.

Brazi la ghiveci: o alegere ecologică, dar mai scumpă

Brazii la ghiveci devin tot mai populari printre cei care doresc să contribuie la protecția mediului. Prețurile acestora pornesc de la 100 de lei și pot depăși 400-500 de lei pentru exemplarele mai mari sau mai bogate.

Acești brazi pot fi replantați după sărbători, ceea ce îi face o investiție pe termen lung.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending