Connect with us
Publicitate

Eveniment

ISU: 142 de puncte de prim ajutor și 151 de puncte de hidratare existente în județul Botoșani. Urmează trei zile de foc

Publicat

Publicitate

Urmează trei zile de foc, la Botoșani. Astăzi este cod portocaliu, iar sâmbătă și duminică va fi cod roșu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură -umezeală va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi între 36 și 41 de grade.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ sunt deschise puncte de prim ajutor și de hidratare. Astfel, persoanele afectate de caniculă pot găsi un loc răcoros sau de hidratare la unitățile medicale și de învățământ, la sediile primăriilor și la casele de cultură.

Publicitate

Potrivit datelor furnizate de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, în județul Botoșani sunt funcționale 142 de puncte de prim ajutor și 151 de puncte de hidratare.

În municipiul Botoșani, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:

– sediul Primăriei Municipiului Botoșani, Piața Revoluției, nr. 1;

Publicitate

– sediul Primăriei Municipiului Botoșani de la Casei Cărții (lângă Piața Mare);

– intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu cu Bulevardul Mihai Eminescu;

În municipiul Dorohoi, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:

Publicitate

– sediul Primăriei Municipiului Dorohoi;

– Piața Centrală din strada Dimitrie Furtună, nr.8;

– Pietonalul Grigore Ghica.

Persoanele afectate de caniculă se pot adresa și unităților spitalicești care au fost înștiințate să pună la dispoziție spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

În această perioadă, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au fost intensificate acțiunile de informare și educare preventivă a populației pentru evitarea unor evenimente nedorite ce se pot produce pe timp de caniculă.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

– mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

– păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

 

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

– menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

– scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

– reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

 

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

– nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

– nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

– nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu la Dorohoi! Casă pusă în pericol după ce un panou de distribuție a gazelor naturale a luat foc

Publicat

Publicitate

Un panou de distribuție a gazelor naturale de pe strada Sf. Ioan Românul, din municipiul Dorohoi, a luat foc, în urmă cu puțin timp. Flăcările s-au extins la acoprișul unei case.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi s-au deplasat la caz, în cel mai scurt timp, cu o autospecială de stingere. O echipă a furnizorului de gaze naturale a oprit alimentarea, iar pompierii au acționat pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Au ars aproximativ 20 de metri pătrați din acoperișul casei și panoul distribuție a gazelor naturale. S-au salvat și protejat mai multe case și anexe din apropiere.

Publicitate

Cauza probabilă de producere a inccendiului a fost scânteia electrică ce s-a produs ca urmare a utilizării unui conductor electric neizolat corespunzător.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, care va putea fi vizitată în perioada 6 noiembrie 2024 – 8 ianuarie 2025. Vor fi expuse peste 60 de creații ale artistului, unele prezentate în premieră. Sunt lucrări realizate în diverse tehnici: pictură, grafică, ceramică și rășini sintetice, cu o tematică variată (portret, peisaj urban, peisaj rural și artă abstractă), aflate în patrimoniul muzeal botoșănean.

Eugen Ispir a avut un rol deosebit pentru arta plastică botoșăneană, fiind cel care, alături de profesoara Ileana Turușancu, a organizat, în 1960, prima pinacotecă publică. Intrat pe nedrept într-un con de umbră, a fost o personalitate complexă în peisajul artelor vizuale românești din secolul XX. S-a afirmat prin tehnica interdisciplinară, abordând cu aceeași dexteritate pictură și grafică, dar și ceramică, sticlă și sculptură. De asemenea, a realizat și lucrări de artă decorativă la Complexul Țiglina din Galați și la spitalele din Slobozia și Târgu Neamț.

Născut în 1909 la Văratec, județul Neamț, Eugen Ispir a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Ștefan Dimitrescu. În 1932, anul absolvirii Academiei, a debutat cu articole și caricaturi la „Cuvântul liber”, dar a colaborat și cu numeroase alte publicații ale vremii. A întreprins călătorii de studii în Italia (1937), Franța (1938), Ungaria, Iugoslavia (1947) și Turcia (1970). A publicat două volume: ,,Zdroboleanca” (Editura Cugetarea, 1932) şi ,,Străjerul din Cuibul doi” (1935). A încetat din viață la București, în 1947.

Publicitate

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2024, ora 16.00. Intrarea este gratuită. Evenimentul este curatoriat și va fi prezentat de Liviu Șoptelea.

Taxă de vizitare: 3 lei pentru copii, elevi și studenți, pensionari, persoane cu dizabilități, grupuri; 6 lei pentru adulți.

Program de vizitare: zilnic între orele 9.00-16.30, cu excepția sărbătorilor legale.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără șoferiță cu permis american, care circula cu viteză excesivă, oprită în comuna Roma. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus de o tânără, de 29 de ani, din aceeași localitate, care circula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta deținea un permis emis de autoritățile S.U.A, fără a avea drept să conducă pe teritoriul României, iar autoturismul pe care îl conducea era radiat din luna iunie a.c.

Publicitate

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără drept și punerea in circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Beat criță, așa a condus un tânăr din Drăgușeni până l-au scos polițiștii din trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Drăgușeni, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acetsa emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending