Connect with us
Publicitate

Educație

IȘJ Botoșani: aproape 300 de elevi din județ, infectaţi cu noul coronavirus

Publicat

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, a informat că aproape 300 de elevi din judeţul Botoşani infectaţi, joi, cu virusul SARS-CoV-2, relatează AGERPRES.

Potrivit sursei citate, au fost confirmate pozitiv, de asemenea, şi 132 de cadre didactice sau personal angajat în sistemul de învăţământ din judeţul Botoşani.

Ca urmare a cazurilor de infectări în rândul elevilor şi cadrelor didactice, 38 de clase desfăşurau, joi, cursurile şcolare în sistem online.

Autorităţile sanitare din Botoşani au raportat, miercuri, la nivelul judeţean, o rată de infectare cu COVID-19 de 7,46 cazuri la 1.000 de locuitori. Cea mai mare incidenţă se înregistrează în municipiul Botoşani, unde miercuri erau 14,62 cazuri la 1.000 de locuitori.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Un bărbat a sunat la 112 și a cerut ajutorul polițiştilor pentru că-l zgâria nevasta geloasă. Femeia s-a ales cu dosar penal

Publicat

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au aflat că soția devenise violentă din cauza geloziei. Conform procedurilor, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului şi a rezultat faptul că nu sunt întrunite condițiile pentru emitere ordin de protecție provizoriu.

Un bărbat din Suceava a sunat la 112 şi a chemat Poliţia fiindcă îl zgâriase soția. Oamenii legii i-au întocmit femeii dosar penal pentru violență în familie.

Bărbatul de 38 de ani din localitatea suceveană Dornești a sunat duminică seara la 112 pentru a reclama polițiștilor că a fost agresat de soția sa, în vârstă de 27 de ani.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au aflat că soția devenise violentă din cauza geloziei.
Femeia s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie
Conform procedurilor, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului şi a rezultat faptul că nu sunt întrunite condițiile pentru emitere ordin de protecție provizoriu.

Pentru a evita repetarea acestor scene, celor doi le-au fost prelucrate prevederile Legii 217 din 2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni sunt cu ochii pe suporteri la meciul dintre FC Botoșani și Universitatea Cluj

Publicat

Astăzi, 6 decembrie, începând cu ora 19:00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul de fotbal din cadrul Cupei României dintre echipele F.C. Botoșani și F.C. Universitatea Cluj.
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, jandarmii botoșăneni, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea apariției unor evenimente de natură să afecteze climatul de ordine și siguranță publică.
Pe traseele către locul de desfășurare a meciului, în apropierea și în incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligați să se supună efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, la solicitarea forţele de ordine.
Având în vedere că accesul pe stadion se va face începând cu ora 17:00, recomandăm spectatorilor să se prezinte din timp la porțile de acces, pentru a fi evitată aglomerația în zona acestora.
De asemenea, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, spectatorilor le este interzis:
a) să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
b) să pătrundă în stare de ebrietate sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;
c) să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
d) să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
e) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
f) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
Reamintim suporterilor că este interzis accesul în incinta stadionului cu artificii, petarde, materiale explozive, substanțe toxice, iritant lacrimogene ori paralizante, corpuri contondente ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanților la această competiție sportivă.

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Publicat

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

Alexandru Rafila despre decizia de a declara epidemie de rujeolă în România

”Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…)

Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%.

Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia”, a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.

„E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a precizat ministrul.

Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii

Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.

Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.

 Rujeola: Semne și simptome

Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeolă debutează tipic cu simptome că:

  • Febra înalta
  • Tuse
  • Rinoree
  • Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita)
  • La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
  • La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanata. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.
  • Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate.

Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoană infectată a tușit sau a strănutat. O altă persoană se poate infectă dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafață infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gură.

Infecția este foarte contagioasă: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor.

Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Frumușica. Casa unui localnic s-a aprins din cauza unui coș de fum neprotejat

Publicat

Locuința unui bărbat din localitatea Rădeni, comuna Frumușica a fost în pericol aseară, din cauza unui coș de fum neprotejat care a aprins izolația peretelui și materialele combustibile din structura acoperișului. Acesta era în interior și a observat fumul dens. A ieșit imediat din locuință și a cerut ajutor la 112.

La caz au ajuns pompierii din cadrul Punctului de lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că flăcările cuprinseseră o parte din structura acoperișului și au intervenit rapid pentru a limita extinderea incendiului la întreaga construcție.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza coșului neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

-păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending