Connect with us

Actualitate

Ion Iliescu poate fi anchetat penal. Înalta Curte a admis cererea procurorilor privind redeschiderea urmăririi penale

Publicat

Publicitate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, joi, o cerere a procurorilor de la Parchetul General privind redeschiderea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, în legătură cu moartea a patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, relatează Agerpres.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În temeiul art.335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al PICCJ – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, se arată în decizia instanţei.

Este vorba de o parte a dosarului Mineriadei, în care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, în iunie 2007, de fostul procuror Dan Voinea pentru săvârşirea infracţiunii de participare la omor deosebit de grav, alături de Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, şi fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andriţa.

Acuzaţiile aveau legătură cu moartea a patru persoane în timpul evenimentelor din noaptea de 13-14 iunie 1990.

Ulterior, în decembrie 2007, procurorul general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, a infirmat soluţia de începere a urmăririi penale împotriva fostului preşedinte, iar în octombrie 2008, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de Ion Iliescu.

De menţionat că partea principală a dosarului Mineriadei a fost trimisă în instanţă de procurorii militari în iunie 2017, Ion Iliescu fiind acuzat, alături de Petre Roman, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, pentru comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii.

Publicitate

În decembrie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus restituirea la Parchetul Militar a dosarului, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

 

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Sursa: Agerpres.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani – Farul Constanța 1-1 în prima etapă a Superligii. Mailat a adus bucuria în tribune la Botoșani

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Farul Constanța au încheiat la egalitate, scor 1-1, partida disputată  luni seară, în prima etapă a noii ediții a Superligii României. Meciul a marcat debutul lui Ianis Zicu ca antrenor principal în Liga 1.

Partida s-a jucat pe stadionul din Botoșani și a început la ora 19.00. Gazdele au deschis scorul în minutul 61 prin Mailat, care a fost lansat excelent în adâncime, a scăpat de marcajul lui Maftei și l-a învins cu siguranță pe portarul Buzbuchi. Farul a restabilit egalitatea în minutul 73, prin Cojocaru, care a reluat cu capul centrarea perfectă trimisă din dreapta de David Maftei, profitând de o ieșire greșită a portarului Anestis.

Constănțenii au încheiat meciul în inferioritate numerică, după ce Dican a fost eliminat în minutul 86 pentru cumul de cartonașe galbene, ultimul dintre ele fiind acordat pentru un fault asupra lui Mailat.

Pe durata meciului, Farul a avut mai multe oportunități de a marca: Vînă a ratat prima mare ocazie în minutul 4, șutând pe lângă poartă, iar în minutul 22 Maftei a pătruns în careu, dar a tras pe lângă colțul lung. În minutul 39, Vojtus a reluat cu capul după un corner bătut de Grigoryan, dar nu a cadrat.

În sezonul trecut, FC Botoșani a avut un bilanț pozitiv cu Farul: patru puncte în sezonul regulat și o victorie spectaculoasă (4-3) în play-out, cu un hattrick reușit de Zoran Mitrov.

Până la acest meci, moldovenii nu mai pierduseră acasă din aprilie, când au cedat cu 0-1 în fața Oțelului, având ulterior trei victorii și cinci remize. În schimb, echipa de pe litoral venea după doar patru victorii în 19 partide oficiale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Poliția oferă recompensă pentru prinderea bărbatului care, săptămâna trecută, și-ar fi ucis fosta iubită și i-ar fi dat foc

Publicat

Publicitate

Crima din județul Mureș. Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a cerut, luni, un mandat de arestare în lipsă pe numele bărbatului care, săptămâna trecută și-a ucis fosta iubită și i-a dat foc. El este dat în urmărire generală. Surse apropiate anchetei confirmă că se oferă o recompensă de 5.000 de euro, informează alba24.ro.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş a formulat către Tribunalul Mureş o propunere de arestare preventivă în lipsă față de Emil Gânj.

Bărbatul este căutat de polițiști în toată țara, pentru o crimă comisă săptămâna trecută. El este cercetat, tot în lipsă, pentru infracțiuni de omor calificat, distrugere, profanare de cadavre, violarea de domiciliu şi încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.

 

Crima din județul Mureș: Precizările Parchetului

„La data de 08.07.2025, în jurul orei 08:30, inculpatului G.E., împotriva căruia era emis un ordin de protecție, pe o perioadă de 12 luni și care avea interdicția de a se apropia de persoana vătămată G.A.M. sau de domiciliul acesteia, s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, unde a distrus mai multe geamuri și uşa de la intrare, a pătruns fără drept în imobil și a lovit-o pe aceasta cu toporul pe care îl avea asupra sa, de mai multe ori, în zona capului, provocându-i acesteia decesul. Apoi, cu scopul de a şterge urmele infracțiunilor comise, autorul a incendiat locuința respectivă.Inculpatul se sustrage urmării penale, fiind dat în urmărire generală”, a precizat Parchetul Mureș, potrivit Mediafax.

Publicitate

Sâmbătă seara mai multe persoane au fost audiate în cazul suspectului crimei din Mureș. Unii martori susțin că l-au văzut pe fugar. Tot sâmbătă unii dintre apropiații bărbatului din Mureș au început să colaboreze cu Poliția.

Surse apropiate anchetei confirmă că poliția a pregatit o recompensă de 5.000 de euro, pentru persoana care oferă informații ce duc la prinderea lui Emil Gânj.

Recompensa va fi primită pe loc, imediat după verificarea veridicității informațiilor oferite.

Emil Gânj a fost condamnat pentru omor și eliberat din închisoare în urmă cu peste cinci ani, înainte de termen. De asemenea, are dosare de violență în familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Moțiunea de cenzură – respinsă de plenul reunit al Parlamentului

Publicat

Publicitate

Moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție după ce Cabinetul Bolojan și-a angajat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului.

S-au înregistrat 134 de voturi ‘pentru’ și 4 voturi ‘împotrivă’, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi.

Senatorii și deputații au finalizat luni exprimarea votului la moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție, după ce anterior au avut loc dezbateri în plenul reunit al Parlamentului.

Votul a fost secret cu bile.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi ‘pentru’.

Publicitate

Moțiunea de cenzură intitulată ‘Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit’, semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați, a fost dezbătută luni în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Modernizare completă la Școala Gimnazială Nr. 13. Din toamnă, elevii se întorc într-un spațiu nou

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a efectuat astăzi o vizită de lucru pe șantierul Școlii Gimnaziale Nr. 13, unde lucrările de reabilitare și modernizare se apropie de final. Începând din toamna acestui an, elevii și cadrele didactice se vor întoarce în clădirea școlii, complet modernizată și adaptată standardelor educaționale actuale.

Lucrările avansează într-un ritm susținut, atât la interior, cât și la exterior. Instalațiile electrice și sanitare au fost deja montate, iar în această perioadă se finalizează montarea gresiei și a parchetului. Fațada clădirii este finalizată, iar tâmplăria exterioară a fost complet înlocuită.

În paralel, se desfășoară lucrări de modernizare și la sala de sport, astfel încât elevii să beneficieze nu doar de condiții excelente pentru învățare, ci și de un spațiu adecvat pentru activități fizice și sportive.

„Ne ținem de promisiune: investim în educație, în condiții moderne, eficiente energetic și sigure, pentru ca fiecare copil din Botoșani să învețe într-un mediu de calitate. Continuăm să construim un oraș al viitorului, în care școala este un spațiu primitor și motivant”, a declarat primarul municipiului Botoșani.

Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale Nr. 13 face parte dintr-un program mai amplu de investiții în infrastructura educațională din municipiu, susținut de Primăria Botoșani, cu scopul de a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor botoșăneni!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending