Connect with us
Publicitate

Administratie

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

Primarul comunei Stăuceni a anunțat astăzi că în cel mai scurt timp va începe cea mai mare investiție care se face în comuna Stăuceni, respectiv că se să startul lucrărilor la rețeaua de gaz metan, o investiție care va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de euro și care ar urma să se finalizeze în următorii doi ani. Primarul comunei Stăuceni a vorbit însă și de multe alte investiții care se fac în acest moment în această comună limitrofă municipiului Botoșani. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Iar ne-am apucat de cumpărat mașini second-hand: Ponderea autoturismelor second-hand din total înmatriculări a ajuns la 71%

Publicat

Publicitate

Românii s-au apucat din nou de cumpărat mașini second-hand, iar din datele Institutului Național de Statistică reiese că înmatriculările noi la această categorie a crescut cu 4,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Ponderea autoturismelor second-hand importate din total înmatriculări a ajuns la 71%, relatează alba24.ro.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile

Publicitate
  • mopede ṣi motociclete, cu 16,1%
  • autoturisme cu 4,2%
  • autobuze și microbuze cu 2,8%.

Mai puține înmatriculări de autoturisme noi

Situația înmatriculărilor noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor arată că au fost înregistrate creṣteri la categoriile:

  • autobuze ṣi microbuze cu 41,2%
  • mopede ṣi motociclete cu 17,2%.

Au fost cumpărate mai puține autoturisme noi. Înmatriculările au scăzut cu cu 10,1%.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere la:

Publicitate
  • vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 2,7%
  • vehiculele pentru transportul mărfurilor, cu 11,3%

Înmatriculările de camioane

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri:

  • autotractoare cu 11,4%
  • remorci ṣi semiremorci cu 9,8%
  • autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoriile:

  • autocamioane (inclusive vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2%
  • remorci ṣi semiremorci cu 11,5%.

Au scăzut înmatriculările la categoria autotractoare, cu 5,6%.

Publicitate

Situația pe norme de poluare

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2024.

  • vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 – 62,4%
  • vehicule cu norma de poluare Non-Euro – 10,6%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%.

Pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3.

Publicitate

Pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%. Cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%.

Pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Citeste mai mult

Eveniment

56.000 de lei amenzi pentru cei care au sunat la 112 ca să se distreze în Vacanța de Paște

Publicat

Publicitate

Polițiștii au anunțat astăzi că în perioada 1 – 6 mai 2024, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică,  polițiștii botoșăneni fiind prezenți, pe raza întregului județ, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere în siguranță.

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formează aglomerări de persoane, pentru impunerea și menținerea ordinii publice, cât și pe arterele rutiere, pentru supravegherea și controlul traficului rutier.

În această perioadă, s-a intervenit la 370 de apeluri efectuate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Publicitate

Pe de altă parte însă, 28 dintre aceste telefoane au fost abuzive, nejustificate sau false, apelanții fiind  sancționați cu amendă în valoare totală de peste 56.000 de lei.

Totodată,  în cadrul activităților desfășurate în perioada minivacanței de Paște au fost aplicate 828 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 370.000 de lei, cele mai multe dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier sau tulburarea ordinii și liniștii publice.

În ceea ce privește traficul rutier, pe drumurile din județ nu au fost înregistrate accidente rutiere care să fie soldate cu victime. Singurele evenimente rutiere înregistrate au fost autoaccidentări, în care au fost implicați un bicilist și un conducător de atelaj hipo.

Publicitate

Polițiștii rutieri care s-au aflat la datorie au reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce, 82 de permise de conducere și au retras 44 de certificate de înmatricualare. Dintre conducătorii auto depistați, 20 se aflau sub influența alcoolului, 2 sub influența substanșelor psihoactive, iar 27 dintre aceștia au depășit limita legală de viteză.

De asemenea, în zilele acestea, polițiștii au emis 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ploaia de meteoriți Eta Lyride, vizibilă în aceste zile din România. Curentul de meteori este observat din antichitate

Publicat

Publicitate

Eta Lyride (η-Lyrid), ploaia de meteoriți va fi foarte vizibilă în dimineața de 8 mai, dar și în noaptea următoare, din cea mai mare parte a României, relatează alba24.ro

În această perioadă, va exista o șansă de a vedea meteori η-Lyrid ori de câte ori punctul de radiant al ploii – în constelația Lyra – se află deasupra orizontului, numărul de meteori vizibili crescând cu cât punctul de radiant este mai înalt pe cer.

De la Târgu-Mureș, punctul de radiant este circumpolar, ceea ce înseamnă că se află întotdeauna deasupra orizontului, iar ploaia va fi activă pe tot parcursul nopții, transmite in-the-sky.org.

Publicitate

Punctul radiant culminează (este cel mai înalt pe cer) după răsărit – în jurul orei 05:00 (ora Europei de Est).

Transilvania este orientată de această dată în mod optim spre direcția meteoriților care sosesc, maximizând numărul celor care se deplasează pe verticală în jos, producând dâre scurte în apropierea punctului radiant.

În alte momente, vor fi mai puțini meteori care ard deasupra României, dar cei care o fac vor avea tendința de a intra în atmosferă la un unghi oblic, producând meteori cu durată lungă de viață care pot traversa o zonă largă a cerului înainte de a arde complet.

Publicitate

La apogeu, se așteaptă ca ploaia să producă o rată nominală de aproximativ 3 meteori pe oră (ZHR).

Eta Lyride, cunoscută din antichitate

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Publicitate

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Accident cu cinci răniți, la Suceava. Un copil de 8 ani se află printre cei transportați la spital

Publicat

Publicitate

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un accident rutier, cu un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, s-a înregistrat pe raza localității Roșiori.

Acesta a precizat că în accident au fost implicate cinci persoane și toate au necesitat îngrijiri medicale.

Toate victimele erau conștiente și cooperante la sosirea cadrelor medicale.

Publicitate

Toate cele cinci victime, printre care și un minor în vârstă de 8 ani, cu diferite traumatisme,au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare și trei ambulanțe SMURD (inclusiv Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending