„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.
Primarul comunei Stăuceni a anunțat astăzi că în cel mai scurt timp va începe cea mai mare investiție care se face în comuna Stăuceni, respectiv că se să startul lucrărilor la rețeaua de gaz metan, o investiție care va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de euro și care ar urma să se finalizeze în următorii doi ani. Primarul comunei Stăuceni a vorbit însă și de multe alte investiții care se fac în acest moment în această comună limitrofă municipiului Botoșani. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 şi este sărbătorită anual la 9 decembrie, conform site-ului https://www.un.org/en/observances/anti-corruption-day.
Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (UNCAC) este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.
Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.
Potrivit site-ului ONU, www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.
Lumea de astăzi se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări din mai multe generaţii, provocări care ameninţă prosperitatea şi stabilitatea oamenilor de pe tot globul. Corupţia atacă fundaţia instituţiilor democratice prin distorsionarea proceselor electorale, pervertirea statului de drept şi crearea de mlaştini birocratice, al căror singur motiv de existenţă este mita. Dezvoltarea economică este încetinită, deoarece investiţiile străine directe sunt descurajate, iar întreprinderile mici din ţară deseori le este imposibil să depăşească “costurile de pornire” necesare, din cauza corupţiei.
Corupţia are un impact negativ asupra fiecărui aspect al societăţii şi este profund legată de conflict şi instabilitate, punând în pericol dezvoltarea socială şi economică şi subminând instituţiile democratice şi statul de drept. Corupţia nu numai că urmează conflictului, ci este adesea şi una dintre cauzele sale fundamentale. Ea alimentează conflictele şi inhibă procesele de pace prin subminarea statului de drept, agravarea sărăciei, facilitarea utilizării ilicite a resurselor şi oferirea de finanţare pentru conflictele armate.
Prevenirea corupţiei, promovarea transparenţei şi consolidarea instituţiilor sunt esenţiale, dacă se doreşte îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Obiectivele de dezvoltare durabilă.
Ziua Internaţională Anticorupţie din acesta an, urmăreşte să evidenţieze legătura crucială dintre anticorupţie şi pace, securitate şi dezvoltare. La baza ei se află ideea potrivit căreia combaterea acestei infracţiuni este dreptul şi responsabilitatea tuturor şi că numai prin cooperare şi implicarea fiecărei persoane şi instituţii putem depăşi impactul negativ al acestei infracţiuni. Statele, oficialii guvernamentali, funcţionarii publici, agenţii de aplicare a legii, reprezentanţii mass-media, sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, publicul şi tinerii, deopotrivă, au un rol de jucat în unirea lumii împotriva corupţiei.
Ziua Internaţională Anticorupţie 2023 aniversează al 12-lea an de la Convenţia ONU împotriva corupţiei. Pe măsură ce sărbătorim această zi, reflectăm asupra schimbărilor pozitive aduse de eforturile colective cerute de Convenţie.
Cu prilejul marcării acestei zile, au loc mai multe evenimente: discursuri ale celor care au fost victime ale corupţiei sau au luptat împotriva ei, concursuri de eseuri pe teme legate de corupţie, difuzarea de afişe, pliante şi alte materiale informative etc. Evenimentele desfăşurate la nivel naţional şi internaţional cuprind şi campanii pentru ratificarea Convenţiei ONU împotriva corupţiei, participarea la diverse conferinţe ce au ca subiect afacerile, drepturile omului şi corupţia, lansarea unui studiu intitulat Barometrul Global, care măsoară atitudinea faţă de corupţie şi viitoarele niveluri de corupţie etc.
* * *
Indicele de percepţie a corupţiei (CPI), calculat anual de organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Transparency International, arată că în 2022 majoritatea ţărilor nu au reuşit să oprească fenomenele legate de corupţie.
Conform unui comunicat din 31 ianuarie 2023, pentru anul trecut au fost clasificate după CPI 180 de ţări şi teritorii, fiecăreia fiindu-i atribuit un indice de la 0 (foarte corupte) la 100 (foarte corecte).
Media mondială a rămas nemodificată în ultimul deceniu, la valoarea de 43, în timp ce 26 de ţări au atins în 2022 minime istorice. În ciuda eforturilor, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei, unele aflându-se chiar în declin faţă de 2012.
În ultimii 15 ani, pacea mondială s-a deteriorat, iar corupţia a fost atât una din cauzele principale, cât şi o consecinţă a acestei evoluţii, susţine Transparency International. Organizaţia arată că fenomenul reduce capacitatea guvernelor de a proteja cetăţenii şi erodează încrederea publică, provocând riscuri de securitate mai numeroase şi mai greu de controlat. Pe de altă parte, conflictele creează ocazii de corupţie şi subminează eforturile autorităţilor de a combate corupţia.
Cu toate eforturile şi în ciuda unor progrese obţinute cu greu, CPI pentru anul 2022 arată scara enormă a corupţiei: peste două treimi din ţări (68%) au indici sub 50, calculaţi pe baza a 13 surse de date independente.
Pe primele locuri se clasează state cu instituţii puternice şi democraţii funcţionale – Danemarca (cu un indice de 90), urmată de Finlanda şi Noua Zeelandă (87), Norvegia, Singapore, Suedia, Elveţia, Olanda, Germania, Irlanda şi Luxemburg.
La cealaltă extremitate, statele unde au loc conflicte sau unde drepturile individuale şi politice elementare sunt puternic restricţionate tind să aibă cei mai mici indici. Anul trecut, ultimele clasate au fost Somalia, Siria şi Sudanul de Sud, iar printre ultimele zece state în ordinea CPI mai sunt şi Venezuela, Yemen, Libia, Coreea de Nord, Haiti, Guineea Ecuatorială şi Burundi.
Doar opt ţări au reuşit în ultimii cinci ani să îşi amelioreze semnificativ indicii, în timp ce zece state – inclusiv unele bine situate în ierarhie, cum ar fi Austria, Luxemburg sau Regatul Unit – au coborât vizibil. În restul de 90% din ţări, nivelul corupţiei a fost staţionar; de exemplu, România s-a situat anul trecut pe locul 63 din 180, în urcare cu o poziţie faţă de 2021. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile.
Pe DN 79, între localitățile Salonta și Inand, județul Bihor, traficul rutier se desfășoară în continuare alternativ, pe un sens, însă fără valori ridicate de circulație, după ce un tir a rămas imobilizat pe carosabil din cauza unei defecțiuni tehnice. Autocamionul este semnalizat corespunzător și se estimează ca în cursul dimineții să fie extras cu ajutorul unui utilaj de mare tonaj.
Este semnalată ceață, ce reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe alocuri sub 50 de metri, dar și precipitații sub formă de burniță ce favorizează depunerea de polei, pe mai multe drumuri din județele Arad, Caraș-Severin, Prahova și Timiș.
Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov și DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu, se circulă pe un carosabil parțial umed, cu vizibilitate bună și valori reduse de trafic.
Din cauza vântului puternic, sunt sistate manevrele în porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea și Mangalia.
Pentru a nu fi implicaţi în producerea de accidente rutiere, facem următoarele recomandări conducătorilor auto:
– Să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic;
– Să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;
– Să circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol;
– Să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică;
– Să păstreze în mers o distanţă suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– Să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoşani informează utilizatorii că în seara zilei de 08 decembrie 2023, s-a produs o avarie în zona localității Leorda, pe conducta DN 1000 mm de transport apă potabilă, aceasta fiind remediată încă din timpul nopții de către echipele de intervenției ale societății.
Având în vedere că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat pentru evitarea producerii unor eventuale noi avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm consumatorii din zonele afectate că reluarea furnizării apei va fi resimțită treptat de către aceștia.
Astfel, în municipiul Botoșani se va resimți o scădere a debitului și a presiunii apei la utilizatorii situați la etajele superioare.
În municipiul Dorohoi și comunele Broscăuți, Șendriceni, Brăești, Văculești furnizarea apei va fi reluată începând din seara zilei de 09 decembrie 2023.
Estimăm că revenirea la parametri normali a sistemului de alimentare cu apă se va produce în seara zile de 10 decembrie 2023.
O casă din localitatea Joldești a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.
Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vorona au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se extinde la acoperișul casei.
Vă reamintim faptul că iarna cele mai multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.