Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani

Publicat

Cazul „Alexandra” sau mai exact spus moartea tinerei mămici Alexandra Ivanov la Maternitatea Botoșani a zguduit din temelii sistemul sanitar din România iar medicul Monica Adăscăliței a primit sarcina de a reforma întregul Spital Județean „Mavromati” de la Botoșani.

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani.

Monica Adăscăliței a explicat ce se va întâmpla exact la spitalul din Botoșani și la secțiile exterioare ale acestuia, ce presupune reorganizarea întregului sistem și cum își doresc medicii care sunt alături de Monica Adăscăliței să fie organizată întreaga instituție sanitară după moartea Alexandrei, tânăra lăsată să moară la Maternitatea Botoșani după aproape 12 ore de zbucium între ignoranță și nepăsare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Statul vrea să fiscalizeze nunțile și botezurile. „Darul de nuntă” poate fi taxat cu 70%, dacă nu se respectă regulile

Publicat

Statul pare să nu renunțe la taxarea „banilor negri” proveniți din nunți și botezuri, în ciuda numeroaselor încercări eșuate din ultimii aproximativ 15 ani, relatează ADEVĂRUL.

Ultima astfel de tentativă a avut loc în luna octombrie 2018, când ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriţi solicitări ca aceştia să declare ce relaţii economice au avut cu PFA, firme sau persoane fizice care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere şi restaurant. Fiscul solicita atunci nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese şi intermediari, sub sancțiunea unor amenzi de până la 5.000 lei pentru neconformare.

De data aceasta, prin noile măsuri fiscale propuse de Executiv la data de 19 septembrie, se propune modificarea Legii 70/2015 cu privire la încasările în numerar pentru organizatorii de nunți și botezuri, dar și taxarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Măsurile fiscale pentru modificarea Legii 70 prevăd modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 lei, la doar 2.500 lei din 2025.

Concret, în prezent Legea 70/2015 prevede că organizatorii de evenimente, precum nunți sau botezuri pot încasa în numerar cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Prin noile măsuri fiscale se modifică însă articolul 4 al Legii 70/2015, care prevede că, până la data de 31 decembrie 2024, plafonul plăților respectiv încasărilor în numerar pe care organizatorii îl pot accepta va fi de maximum 5.000 de lei. Plafonul se va mai modifica încă o dată la data de 1 ianurie 2025, când plafonul maxim va fi de 2.500 de lei.

„Darul de nuntă” poate fi taxat cu 70%
De altfel, noile măsuri fiscale propun și impozitarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită, prevedere care poate fi interpretată și în sensul darului de nuntă primit de miri de la nunțași.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Citește și: Fiscul ia cu asalt nunţile: Mirii, somaţi să declare cât le plătesc fotografilor, muzicanţilor şi restaurantului
Ministerul Finanțelor propune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizare de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Cu alte cuvinte, ca să-i scape pe nunțași de o asemenea taxă, mirii le-ar putea cere să le vireze banii în cont, astfel încât să poată dovedi ANAF cât au primit și de la cine și să plătească impozitul pe venit de 10% în locul celui de 70%.

ANAF a mai luat cu asalt nunțile
În ultimii aproape 15 ani, Fiscul a derulat mai multe controale în privinţa averilor maneliştilor, artiştilor şi vedetelor TV, descoperind diferenţe uriaşe între veniturile reale şi cele declarate. Spre exemplu, în vara anului 2017, ANAF a constatat în urma verificărilor că aceştia nu au declarat venituri de 4,67 milioane de lei, pentru care ar fi trebuit să plătească la bugetul de stat 1,164 milioane de lei. Printre cei vizaţi de controale în 2017 se aflau cântăreţii de manele Florin Salam, Vali Vijelie şi Ţancă Uraganu.

Fiscul preciza atunci că verificările se fac după constatarea unei diferenţe de cel puţin 10% din veniturile declarate ale persoanelor în cauză, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

Instituţia mai menţiona că în vederea riscului de nedeclarare a veniturilor au fost întocmite „profiluri de risc”, unul dintre acestea „fiind cel al persoanelor care activează în entertainment (artişti, inclusiv cântăreţii de manele, sportivi, vedete), domeniu caracterizat de volatilitatea ridicată a veniturilor realizate, acestea provenind inclusiv prin exploatarea comercială a dreptului de imagine şi a altor drepturi necorporale, din participarea remunerată la diverse evenimente festive sau mondene, incidental, fără să existe un contract permanent”.

În toamna anului 2018, ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriţi solicitări legat de relaţiile economice au avut cu PFA, firme sau persoane fizice care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere şi restaurant. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese şi intermediari.

“Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile econoimice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, este solicitarea ANAF din documentele trimise celor proaspăt căsătoriţi.

Acestora li se cereau nume şi date de contact ale persoanelor şi firmelor care le-au oferit servicii de fotografie sau filmare, formaţiilor sau persoanelor care s-au ocupat cu muzica şi ale restaurantului unde a avut loc nunta şi li se aminteşte că declaraţiile sunt date “sub sancţiunea faptei de fals în declaraţii, prevăzută de art 326 din Codul Penal”.

Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii era, pentru persoanele fizice, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Vernisajul expoziției de artă plastică „RO”, la Galeriile de artă „Stefan Luchian” Botosani

Publicat

Uniunea Armenilor din Romania impreuna cu Asociatia Macedonenilor din Romania invită botoșănenii iubitori de artă la Galeriile de arta “Stefan Luchian” Botosani, pe 23 Septembrie ora 11, la vernisajul expoziției de arte plastice (pictura, grafica, sculptura) intitulată “RO”.

Expoziția este una interetnică și reunește artiști plastici aparținând minorităților naționale din Romania.
Prezentarea expoziție va fi realizata de Prof. Dr. Marius Tița (Radio Romania Cultural)
„Va așteptăm, cu mult drag, sa va întâlniți cu o parte din artistii expozanti, la un eveniment cu adevărat de arta!”, au transmis organizatorii.

Citeste mai mult

Eveniment

Masă de aer cald din nordul Africii peste România. Cât de mult vor crește temperaturile și unde este posibil să plouă

Publicat

În următoarele zile, vremea se va încălzi neobișnuit de mult pentru mijloc de toamnă. Meteorologii anunță că țara noastră intră sub influența unui val de aer cald, ce provine din nordul Africii.

Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea o să devină călduroasă până spre finalul săptămânii, cam în toate regiunile.

Acest lucru presupune temperaturi de peste 30 de grade la orele amiezii.

Ba chiar mai mult, sâmbătă așteptăm să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, ne așteptăm și la temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice”, a anunțat meteorologul Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie, joi, la Antena 3.

Perioadă cu furtuni

Potrivit sursei citate, duminică se mai răcorește puțin, dar va fi tot mai cald decât de obicei. În noaptea de sâmbătă de duminică și în următorul interval sunt anunțate furtuni.

”Va predomina în general o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când ne așteptăm și la perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, vor fi și condiții de grindină sau să se adune punctiform și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene le așteptăm în acel interval, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice”, a precizat Timu.

Secetă în sud și est

În sudul și estul României, continuă să fie secetă.

”Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă.

Și, din păcate, din datele de care spunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului”, a menționat sursa citată.

Citeste mai mult

Eveniment

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani. Care sunt zonele afectate

Publicat

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează utilizatorii că întrerupe furnizarea apei, astăzi 22 septembrie 2023 în intervalul orar 10:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din OL Ø 2’’, localizată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 2.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Împărat Traian numerele 54, 56 și Tudor Vladimirescu nr. 2.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending