Connect with us
Publicitate

Educație

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Suruciuc, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi profesor Bogdan Suruciuc, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani.

Bogdan Suruciuc a vorbit despre începerea noului an școlar 2023 – 2024, despre pregătirea școlilor și investițiile din unitățile de învățământ, dar și despre implicarea părinților și profesorilor în educarea copiilor. Inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani a vorbit și despre noutățile pentru părinți și elevi din acest an școlar, respectiv despre telefoane, testele pentru depistarea alcooluui sau drogurilor, etc.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Senatorul Trufin, candidatul PSD la Consiliul Județean, care a înregistrat în UE „Cașcavalul de Săveni”, vrea să multiplice modelul la mai multe produse tradiționale botoșănene  

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, senatorul Lucian Trufin, spune că recunoașterea produselor agroalimentare tradiționale botoșănene la nivelul Uniunii Europene poate contribui la dezvoltarea economică a județului. Înregistrarea europeană este o garanție a calității și autenticității produselor agro-alimentare fabricate în Botoșani, iar acest lucru oferă oportunități deosebite pentru  valorificarea acestora pe piața europeană. Trufin spune că, după înregistrarea „Cașcavalului de Săveni” la nivelul Uniunii Europene are experiența necesară pentru a aplica acest model și alte produse agro-alimentare din Botoșani. Aceasta este una din componente principale ale programului „Fabricat în Botoșani” pe care candidatul PSD îl propune pentru dezvoltarea producției locale.

Eu nu spun povești despre ceea ce s-ar putea face pentru susținerea producției din județul nostru. Eu vorbesc din experiența proprie. Avem un produs botoșănean de calitate, „Cașcavalul de Săveni” pe care l-am înregistrat ca produs tradițional cu indicație geografică protejată la Comisia Europeană. Această indicație permite consumatorilor să recunoască produsele de calitate, ceea ce oferă acces produselor noastre pe multe piețe europene și nu numai. De exemplu, „Cașcavalul de Săveni” a ajuns și pe piața din Statele Unite. Aceasta este o metodă foarte bună de susținere și de promovare a producției locale, care apoi duce la creșterea locurilor de muncă, la dezvoltare economică și, în general la creșterea nivelului de trai”, explică Lucian Trufin.

În programul „Fabricat în Botoșani”, pe lângă măsura înregistrării europene a produselor tradiționale botoșănene, candidatul PSD mai propune dezvoltarea de zone industriale și adaptarea fostelor platforme industriale în unități noi de producție, promovarea producătorilor botoșăneni la târguri și expoziții la nivel național și internațional, platformă online și program de atragere a investitorilor și sprijinirea micilor întreprinderi în dezvoltarea potențialului inovativ.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Comerțul cu flori, plante, semințe, dar și cu animale de companie, în vizorul inspectorilor ITM Botoșani

Publicat

Publicitate

CAMPANIA NATIONALÄ pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuate de muncä, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale în domeniile:

„Cultivarea plantelor pentru înmulțire (inclusiv cultivarea plantelor ornamentale, flori etc.)” – cod CAEN 0130

„ Activități de pompe funebre similare”- cod CAEN 9603

Publicitate

„ Comerț cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor, comerț cu amănuntul al animalelor de campanie și a hranei pentru acestea, în magazine specializate”- cod CAEN 4776

” Comerț cu ridicata al florilor și plantelor”- cod CAEN 4622 s-a desfășurat în perioada 14-17.05.2024.

 

Publicitate

MOTIVAREA CAMPANIEI

În domeniile menționate mai sus, lucrătorii se confruntă, în anumite condiții, cu riscuri de accidentare și/sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă (7 % din totalul de accidente din economia națională).

Amintim următoarele riscuri potențiale:

Publicitate
 • Echipamente de muncă a căror utilizare este necorespunzătoare;
 • Echipamente de muncă neconforme pentru securitatea lucrătorilor;
 • Manipuläri de mase grele și foarte grele, care conduc la o serie de probleme de sănătate

asociate cu dureri de spate și dureri musculare precum și la accidente prin cădere de

obiecte depozitate la înăltime;

 • Lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute (vara/iarnă);
 • Risc de lovire prin cădere/răstunare obiecte/produse greșit depozitate;
 • Risc de electrocutare;
 • Risc de tăiere;
 • Deținerea de către toți angajatorii a Fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți

agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă și punerea acestora la dispoziția

Publicitate

lucrătorilor ( insecticide, erbicide s.a);

 • Asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la agenții chimici periculoși a

echipamentelor individuale de protecție adecvate.

 

În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:

 • Angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în

REVISAL, în termenul legal);

 • Durata timpului de muncă și munca suplimentară;
 • Întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de salariați;
 • Repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbătorile legale);
 • Munca de noapte;
 • Stabilirea și acordarea drepturilor salariale;
 • Modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo

unde a fost cazul.

 

În cadrul acestei campanii, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 22 controale. S-au dispus 19 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională (un avertisment).

Deficiența constatată în domeniul relațiilor de muncă a fost:

 • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea

orei de început și de sfârșit a programului .

 

In domeniul securității și sănătății în muncă, în cadrul acestei campanii, au fost efectuate controale la un număr de 22 agenți economici, din care au fost sancționați 16. Au fost constatate 28 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri, fiind aplicată o amendă în valoare de 8.000 lei și 25 avertismente.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

 • fișele de instruire nu sunt însoțite de o copie a fișei de aptitudine;
 • neîntocmirea unui plan de prevenire și protecție;
 • neelaborarea instrucțiunilor proprii SSM;
 • lipsă trusă sanitară de prim ajutor;
 • fișele de instruire individual ale lucrătorilor în domeniul SSM nu sunt completate la toate

rubricile;

 • semnalizarea de securitate și/sau sănătate în muncă nu este completă (prize de energie

electrică, căi de acces);

 • angajatorul nu a luat măsuri pentru ca toți lucrătorii care manipulează mase să primească

în plus o informare adecvată și informații precise cu privire la modul corect de manipulare

a maselor și la riscurile la care aceștia se expun, în special dacă aceste sarcini nu sunt

efectuate corect;

 • fișele de instruire nu sunt completate la toate rubricile;
 • semnalizare SSM incompletă;
 • angajatorul nu a actualizat programul de instruire–testare în domeniul SSM pe anul 2024,

în care să fie stabilită durata instruirii pe fiecare fază în parte și pentru instruire

suplimentară.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

Publicat

Publicitate
Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia, pustnicind în muntele Pilasa. Descoperind pe vârful muntelui o mănăstire al cărei egumen era stâlpnic, cu numele Ioan, a deprins de la el pravila vieţii de stâlpnic.
Şi, nădăjduind tânărul Simeon să urmeze părintelui său, se trudea în priveghere necontenită, în rugăciune stăruitoare şi în post neîntrerupt. Şi se arăta atât de blând încât şi fiarele cele sălbatice veneau la el, fără teamă, şi îl urmau, ca nişte mieluşei. Acolo a început a se deprinde cu viaţa călugărească cea grea şi cu răbdarea. Deseori, avea dumnezeieşti arătări, care-l îndemnau să facă faptele cele bune şi de cele rele să fugă. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea tămăduirii bolilor. Fiindu-i tulburată liniştea, de vreme ce mult popor venea la el, a primit poruncă să meargă la Muntele Minunat, într-un loc înalt şi stâncos, unde a zidit o mănăstire, cu ajutorul celor tămăduiţi, şi acolo vieţuia în linişte.
Şi, fiind sfinţit preot, în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, primea de la înger pâine cerească, din care gustând de trei ori, nu mai avea nevoie de nici o altă hrană pământească. La Muntele Minunat a continuat să ducă o viaţă aspră, urcându-se în vârful unui stâlp. Şi stătea în picioare, sau rezemat de îngrăditura ce şi-o făcuse în jurul său, sub cerul liber, şi iarna, şi vara. Şi a trăit în această luptă şi răbdare, peste firea omenească, vreme de 66 de ani, neputând să doarmă, ci doar aţipind puţin şi rugându-se fără odihnă.
Pentru viaţa lui plină de sfinţenie, a fost cinstit de toţi creştinii ortodocşi. El a trecut la cele veşnice, în vârstă de 71 de ani, în 24 mai 592. El trebuie deosebit de celălalt Sfânt Simeon, tot stâlpnic, pomenit la 1 septembrie, care a trăit mai înainte, între anii 388-459, şi a cărui mănăstire se afla aproape de Alep (astăzi în Siria).
Sfântul Cuvios Simeon a alcătuit mai multe scrieri: scrisori şi cuvinte duhovniceşti, tropare şi rugăciuni, din care o parte s-au păstrat până astăzi. Mănăstirea sa, aflată nu departe de Antiohia (astăzi în Turcia), locuită mai ales de călugări georgieni, şi-a continuat existenţa, în ciuda deselor năvăliri ale păgânilor, până în veacul al XIII-lea. Moaştele sale au fost aduse mai târziu în Imperiul bizantin, iar cinstitul său cap a ajuns în Moldova, fiind aşezat în Mănăstirea Neamţ de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare (1457-1504).
Pentru rugăciunile Cuviosului Simeon, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 23 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 23 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 mai 2024:

Loto 6 din 49: 12, 26, 31, 24, 20, 36

Publicitate

Loto 5 din 40: 22, 23, 29, 1, 15, 25

Joker: 35, 38, 18, 7, 29 + 20

Noroc: 5 4 2 1 8 4 1

Publicitate

Noroc Plus: 2 1 0 5 8 5

Super Noroc: 3 3 1 7 0 3

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending