Connect with us

Eveniment

INVAZIA Ucrainei: Ziua a treia. Rușii continuă asaltul asupra Kievului

Publicat

Publicitate

Ziua a treia a invaziei Ucrainei. Rusia continuă atacurile, pe mai multe fronturi. Kievul a fost atacat încă de vineri dimineața și ofensiva a continuat și în noaptea de vineri spre sâmbătă. A fost noaptea cea mai lungă pentru rezistența ucraineană, iar pentru fiecare metru s-au dus lupte crâncene, relatează alba24.ro. Pentru armata ucraineană fiecare minut de rezistență a însemnat o victorie asupra rușilor.

Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Trupele ucrainene au continuat să opună rezistență.

Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman și Kherson.

Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au avut loc la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN. Trupele ruse încercau să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Trupele ruse încearcau să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

Publicitate

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse erau implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Ora 08:30 – Atacul armatei ruse asupra Vasilkov, regiunea Kiev, care a durat toată noaptea, s-a încheiat cu victoria Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat de primarul orașului, Natalya Balasinovici.

Ora 08:20 – La Kiev, bombardamentele au avut loc în zona aeroportului „Kiev”, cartierul Zhuliany. Un proiectil a distrus o bucată dintr-un bloc turn de locuințe, pe bulevardul Lobanovsky 6A din districtul Solomensky. Explozia a afectat etajele 17 și 18.

Ora 08:15 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite, sâmbătă dimineaţa, un nou mesaj de pe străzile Kievului: „Nu depunem armele”. Acesta precizează că rămâne în Kiev.


Ora 07:50 – Armata ucraineană a anunțat că a provocat pierderi armatei ruse: 14 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri; 3500 de soldați ruși uciși și 200 de prizonieri

Ora 07:45 – Raiduri aeriene anunțate de sirene la Odessa și Kharkiv (presa locală)

Ora 07:40 – MAE anunță că sunt întârzieri și blocaje la Siret, în condițiile în care foarte mare de persoane pleacă din Ucraina, și recomandă folosirea celorlalte frontiere.

Variante: PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmației, PTF Diakovo – PTF Halmeu ), precum și cele dintre Republica Moldova și România (PTF Lipcani – Rădăuți Prut, PTF Costești – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leușeni – PTF Albița, PTF Cahul – PTF Oancea și PTF Giurgiulești – PTF Galați).

Ora 07:35 Harta teritoriilor ocupate de armata rusă în Ucraina (sursa Institute for the Study of War / SUA – noaptea de vineri spre sâmbătă)

Ora 07:30 – SUA a anunțat că va elibera până la 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei. Administrația Biden angajase deja 60 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce face ca suma totală din ultimul an să depășească un miliard de dolari, potrivit unui oficial al administrației.

Ora 07:10 – Serviciul militar de aplicare a legii din Ucraina: armata ucraineană „a distrus o coloană de echipamente ale ocupanților” în cartierul Beresteiska din Kiev.

„Potrivit informațiilor preliminare, este vorba despre 2 mașini, 2 camioane cu muniție și, de asemenea, cu ajutorul rachetelor antitanc NLAW a fost distrus un tanc inamic”.

Ora 06:30 – Desant aerian lângă Vasilkov. Primarul orașului: „Pe câmp au aterizat o mulțime de parașutiști, care acum luptă din greu cu luptătorii Brigăzii 40 a armatei ucrainene”.

Ora 04:45 – Forțele ucrainene spun că au respins un „atac” nocturn al soldaților ruși împotriva uneia dintre pozițiile lor de pe Bulevardul Victoriei, arteră principală din Kiev.

Ora 04:30 – Un avion rus Il-76 ar fi fost doborât de Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev. Acesta ar fi avut capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei.

Ora 03:30 – Explozii puternice au fost auzite în vestul și sudul Kievului, potrivit reporterilor CNN

 

 

Ora 01:00 – Trupele ucrainiene au anunțat ca au capturat mai mulți sabotori care se dădeau drept jurnaliști.

Aceștia urmau să marcheze zone țintă  cu dispozitive electronice pentru atacurile cu rachete. ”Un grup de sabotori întregi rusi a fost capturat de forțele armate ucrainene în #Kiev chiar acum. Mai mulți prizonieri de război. ” a anunțat armata ucraineană.

Ora 01:00 – Kievul este atacat din două părți. Este asediu în marile orașe, dar forțele aeriene ucrainiene au reușit să dea lovituri importante. Un avion de transport rusesc cu parașutiști care venea spre Kiev a fost doborât.

Kievul este sub asalt, ucrainenii apără capitala. Fiecare metru este apărat cu îndârjire. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că multe orașe sunt atacate și că urmează o noapte foarte grea. 18.000 de arme și muniție au fost împărțite populației pentru a se apăra de invadatori.

Sirenele anetiaeriene sună continuu, se aud împușcături pe străzi, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case sau din adăposturi.

În imaginile de mai jos se pot auzi schimburile de focuri

Coloane de blindate sunt filmate în orașul Sumy

 

Rachetă balistică intercontinentală rusă (ICBM) observată în mișcare în partea de vest a Rusiei.

Ora 00:30 – focuri de armă la Kiev

Harta cu atacurile Rusiei și rezistența ucraineană (25 februarie, 22.30):

 

 

Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe social media vineri seară.

NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă.

Principalele repere în contextul invaziei Ucrainei, până vineri seara:

  • Rușii intraseră în mai multe zone de la perifieria capitalei Kiev. Civilii din Kiev primeau arme și cocktailuri molotov. Au fost explozii în zona centralei electrice din Kiev. Ministerul Apărării de la Kiev preciza însă că nu a fost distrusă funcționa normal. Au fost început să sune din nou sirenele, avertizând un atac aerian
  • Explozii puternice au fost auzite vineri noaptea la nord de Kiev, din direcția Aeroportului Internațional Sikorsky
  • Ungaria s-a oferit vineri seară să găzduiască la Budapesta tratative de pace între Rusia şi Ucraina, în a doua zi a unei invazii lansate de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri întoarcerea „soldaţilor în cazărmile lor”, în timp ce războiul dintre Rusia şi Ucraina face ravagii; spune că este necesar „să se acorde o nouă şansă păcii” după vetoul Rusiei în Consiliul de Securitate asupra unei rezoluţii denunţând Moscova, notează AFP.
  • Obiectivul Federației Ruse în Ucraina este „asigurarea controlului asupra populației și schimbarea regimului”, a spus vineri șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Marii Britanii, Sir Jim Hockenhull, citat de CNN: „Forțele ruse continuă să avanseze pe două axe către Kiev. Obiectivul lor este să încercuiască capitala, să asigure controlul asupra populației și să schimbe regimul. Forțele armate ucrainene continuă să opună rezistență puternic”
  • Noi atacuri la Odesa, vineri seara, cu rachete
  • Artileria rusă a tras din nou asupra orașului Harkov. Tancuri rusești se îndreptau spre Mariupol, în timp ce pe Marea Azov ar fi fost o operațiune amfibie rusească.
  • După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Au obținut acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic
  • Turcia s-a „abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu
  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina la Minsk
  • Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina
  • Grupul de hackeri Anonymous a reușit să spargă datele de baze ale Ministerului rus al Apărării, a anunțat AnonymousTV pe Twitter. Ministerul rus al Apărării a negat informațiile
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că se află la Kiev pentru a ”apăra” Ucraina în pofida avansării trupelor ruse
  • Consilierul prezidenţial ucrainean a afirmat vineri că ţara sa păstrează controlul asupra teritoriului atacat de forţele ruseşti.
  • Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. UE a anunțat că va îngheța conturile lui Putin și Lavrov
  • Au continuat lupte grele între ruși și forțele ucrainene în mai multe regiuni. Peste 2.800 de militari ruși ar fi fost uciși
  • O rachetă a lovit o navă moldovenească în Marea Neagră. O alta a lovit o navă sub pavilion Panama, care a luat foc.
  • Putin le-a cerut militarilor ucraineni să întoarcă armele și să lupte pentru el.
  • Reuniune în formatul București9 înaintea unei reuniuni NATO.
  • Armata ucraineană, vizată de hackeri din Belarus
  • Accesul la reţeaua de socializare Facebook a fost limitat vineri în Rusia de organismul rus de reglementare în domeniu, care a acuzat-o că cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi
  • Germania va oferi NATO mai mulţi soldaţi şi sisteme de arme pentru protejarea aliaţilor săi
  • Consiliul Europei a suspendat Rusia.
  • SUA: O tremie din trupele rusești masate la graniță erau vineri în Ucraina.
  • Rusia amenință și Finlanda și Suedia
  • Stoltenberg: Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina

Forţele militare ruse au lansat joi dimineața o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Sezătoarea strămoșilor din Stăuceni: O seară de tradiție, cultură și unitate la Festivalul Plăcintelor

Publicat

Publicitate

Tradițiile sunt cele care ne dau puterea de a merge mai departe, ne definesc și ne aduc împreună. Într-o seară de neuitat, comunitatea din comuna Stăuceni s-a reunit pentru a celebra obiceiurile strămoșești, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a evenimentului „Șezătoarea strămoșilor”, cunoscut și ca „Festivalul Plăcintelor”.

Această manifestare, ce marchează intrarea în Postul Paștelui, a reunit localnicii într-o atmosferă de veselie, unde s-a cântat, s-a dansat și s-au spus povești și glume, învăluiti de mirosul îmbietor al preparatelor tradiționale aduse de fiecare gospodar.

Plăcinte aburinde, sarmale savuroase, tochitură de te lingeai pe degete și multe alte bucate delicioase au fost puse pe mese, iar fiecare participant a avut șansa să își prezinte bucatele gătite în familie, simbol al legăturii dintre oameni și pământ.

Primarul comunei Stăuceni, domnul Epuraș Cozmin, a fost felicitat pentru organizarea acestui eveniment deosebit, care a reunit atât tinerii, cât și vârstnicii, păstrând vie flacăra tradiției. De asemenea, un omagiu a fost adus gospodarilor și gospodinelor din Stăuceni, care au dat dovadă de ospitalitate și de un adevărat spirit de comunitate.

Un moment deosebit al serii a fost adus de ansamblul „Muguri de Fluier”, care a încântat publicul cu un spectacol tradițional plin de energie și emoție, iar dansul și jocul popular au adus o energie incredibilă în mijlocul comunității.

Această seară a fost o dovadă clară că, prin tradiție, rămânem uniți și puternici, iar valorile noastre strămoșești sunt cele care ne oferă speranță și încredere în viitor.

Publicitate

“Omul sfințește locul când pune suflet! Tradițiile ne conferă unicitate, identitate şi valori. De-a lungul timpului obiceiurile strămoșești au reuşit să ne țină uniți, să ne dea putere să depăşim greutățile, să ne învețe să fim solidari, să ne respectăm între noi şi să ne păstrăm vie speranța de mai bine.

A fost ultima seara în care ne-am întâlnit la Sezătoare. Locul unde se cântă, se danseaza, se spun povești și glume,  iar fiecare gospodar își prezintă bucatele preparate in familie.

Felicitări domnului Epuras Cozmin – primarul comunei Stăuceni, pentru organizarea evenimentului „Şezătoarea strămoşilor”, manifestare cunoscută ca „Festivalul Plăcintelor”, ajunsă la a XXII-a ediție, eveniment tradițional care marchează intrarea în Postul Paștelui. Felicitări gospodarilor și gospodinelor din Comuna Stauceni! Felicitări și ansamblului „Muguri de Fluier” pentru spectacolul din aceasta seara!”, a transmis senatorul PSD, Doina Elena Fedorovici, care a fost prezentă la eveniment.

Iată și câteva imagini surprinse la acest eveniment:

 

Citeste mai mult

Eveniment

Țurțuroiul de gheață de la Tudora: O splendoare de iarnă surprinsă de un fotograf talentat

Publicat

Publicitate

În mijlocul iernii, Botoșaniul a oferit un spectacol natural uimitor, iar un fotograf amator, Dan Mocrei, a reușit să capteze esența acestei frumuseți în imagini deosebite. „Țurțuroiul de gheață de la Tudora”, cum l-a numit el, este o adevărată minune a naturii, născută din falia creată de pârâul Pleșu, care străbate an de an această zonă pitorească.

În zilele reci, cu precipitații abundente și temperaturi scăzute, firicelul de apă provenit din platoul Bolohani creează o coloană de gheață spectaculoasă, o adevărată operă de artizanat natural. Cei care au avut norocul să ajungă acolo au fost martori la o frumusețe rară, iar Dan Mocrei, cu ochiul său sensibil și talentul său fotografic, a reușit să imortalizeze magia momentului.

Această „coloană de gheață” nu este însă o cascadă, așa cum ar putea fi interpretată greșit de unii, ci un țurțuroi formidabil, creat de forțele naturii, care se prelinge lent și se transformă într-un spectacol unic. Eugen Ungureanu, un tudorean local, a fost cel care i-a oferit fotografiei denumirea corectă, schimbându-i numele din „țurțure” în „țurțuroi”, iar Dan Mocrei a primit acest sfat cu respect.

Această imagine de iarnă nu este doar un simplu fenomen natural, ci o adevărată lecție despre frumusețea simplă și pură a naturii, surprinsă cu suflet de un om pasionat de tot ceea ce înseamnă Botoșani și de minunile pe care le ascunde acest loc.

Iată și alte câteva imagini fabuloase chiar pe pagina fotografului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Susținătorii lui Georgescu, criticați DUR după ce și-au expus copiii la temperaturi extreme. S-a autosesizat și ANPDCA

Publicat

Publicitate

Imaginile care circulă pe rețelele sociale cu o mamă care și-a expus copilul la temperaturi extrem de scăzute, în scopul de a participa la o provocare populară pe TikTok, lansată de susținătorii candidatului  Călin Georgescu, au stârnit un val de critici și îngrijorare în societatea românească.

În videoclipul șocant, copilul, care pare să aibă nu mai mult de un an, este introdus într-o cădiță umplută cu zăpadă, în timp ce părinții râd și se distrează. Micuțul plânge de durere și disconfort, fiind lăsat să înghețe într-un cadru inuman, în timp ce părinții continuă să înregistreze și să se amuze pe seama suferinței sale.

Scena a fost postată pe pagina femeii, însoțită de un mesaj care promovează ideea că „spartan” ar fi un ideal pe care părinții îl impun copiilor lor, indiferent de pericolele pe care acestea le implică, iar mai multe persoane publice, printre care inclusiv realizatoarea TV Anca Alexandrescu, au răspuns provocării, și a îndemnat fanii să participe la această practică periculoasă, îndemnându-i să se arunce în zăpadă dezbrăcați.

În urma acestui incident, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) s-a autosesizat și a anunțat că va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea celor implicați în postarea și distribuirea acestor imagini. ANPDCA a subliniat că expunerea copiilor la condiții extreme, precum cele din videoclipuri, constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora.

Autoritățile vor lua măsuri pentru a contacta părinții și a le reaminti obligațiile legale privind creșterea și protecția copiilor. ANPDCA a reamintit că siguranța și bunăstarea celor mici trebuie să fie o prioritate absolută, iar încălcarea acestora nu poate fi tolerată sub nicio formă, fie că este vorba de o provocare online, fie de alte comportamente periculoase.

Publicitate

Această situație ridică întrebarea despre responsabilitatea celor care promovează astfel de acțiuni și despre impactul pe care viralizarea unor astfel de provocări îl poate avea asupra bunăstării copiilor, în special atunci când este vorba despre părinți care ar trebui să asigure siguranța și protecția celor mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendii la Tudor Vladimirescu – Avrămeni și Coțușca. Două familii la un pas de a rămâne fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Tudor Vladimirescu (comuna Avrămeni) și Coțușca au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor incendii generate de coșurile de fum pentru necurățate de funingine.

Pompierii din Săveni și Coțușca au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate.  Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending