Connect with us

Eveniment

INVAZIA Ucrainei: Ziua a treia. Rușii continuă asaltul asupra Kievului

Publicat

Publicitate

Ziua a treia a invaziei Ucrainei. Rusia continuă atacurile, pe mai multe fronturi. Kievul a fost atacat încă de vineri dimineața și ofensiva a continuat și în noaptea de vineri spre sâmbătă. A fost noaptea cea mai lungă pentru rezistența ucraineană, iar pentru fiecare metru s-au dus lupte crâncene, relatează alba24.ro. Pentru armata ucraineană fiecare minut de rezistență a însemnat o victorie asupra rușilor.

Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Trupele ucrainene au continuat să opună rezistență.

Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman și Kherson.

Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au avut loc la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN. Trupele ruse încercau să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Trupele ruse încearcau să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

Publicitate

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse erau implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Ora 08:30 – Atacul armatei ruse asupra Vasilkov, regiunea Kiev, care a durat toată noaptea, s-a încheiat cu victoria Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat de primarul orașului, Natalya Balasinovici.

Ora 08:20 – La Kiev, bombardamentele au avut loc în zona aeroportului „Kiev”, cartierul Zhuliany. Un proiectil a distrus o bucată dintr-un bloc turn de locuințe, pe bulevardul Lobanovsky 6A din districtul Solomensky. Explozia a afectat etajele 17 și 18.

Ora 08:15 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite, sâmbătă dimineaţa, un nou mesaj de pe străzile Kievului: „Nu depunem armele”. Acesta precizează că rămâne în Kiev.


Ora 07:50 – Armata ucraineană a anunțat că a provocat pierderi armatei ruse: 14 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri; 3500 de soldați ruși uciși și 200 de prizonieri

Ora 07:45 – Raiduri aeriene anunțate de sirene la Odessa și Kharkiv (presa locală)

Ora 07:40 – MAE anunță că sunt întârzieri și blocaje la Siret, în condițiile în care foarte mare de persoane pleacă din Ucraina, și recomandă folosirea celorlalte frontiere.

Variante: PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmației, PTF Diakovo – PTF Halmeu ), precum și cele dintre Republica Moldova și România (PTF Lipcani – Rădăuți Prut, PTF Costești – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leușeni – PTF Albița, PTF Cahul – PTF Oancea și PTF Giurgiulești – PTF Galați).

Ora 07:35 Harta teritoriilor ocupate de armata rusă în Ucraina (sursa Institute for the Study of War / SUA – noaptea de vineri spre sâmbătă)

Ora 07:30 – SUA a anunțat că va elibera până la 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei. Administrația Biden angajase deja 60 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce face ca suma totală din ultimul an să depășească un miliard de dolari, potrivit unui oficial al administrației.

Ora 07:10 – Serviciul militar de aplicare a legii din Ucraina: armata ucraineană „a distrus o coloană de echipamente ale ocupanților” în cartierul Beresteiska din Kiev.

„Potrivit informațiilor preliminare, este vorba despre 2 mașini, 2 camioane cu muniție și, de asemenea, cu ajutorul rachetelor antitanc NLAW a fost distrus un tanc inamic”.

Ora 06:30 – Desant aerian lângă Vasilkov. Primarul orașului: „Pe câmp au aterizat o mulțime de parașutiști, care acum luptă din greu cu luptătorii Brigăzii 40 a armatei ucrainene”.

Ora 04:45 – Forțele ucrainene spun că au respins un „atac” nocturn al soldaților ruși împotriva uneia dintre pozițiile lor de pe Bulevardul Victoriei, arteră principală din Kiev.

Ora 04:30 – Un avion rus Il-76 ar fi fost doborât de Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev. Acesta ar fi avut capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei.

Ora 03:30 – Explozii puternice au fost auzite în vestul și sudul Kievului, potrivit reporterilor CNN

 

 

Ora 01:00 – Trupele ucrainiene au anunțat ca au capturat mai mulți sabotori care se dădeau drept jurnaliști.

Aceștia urmau să marcheze zone țintă  cu dispozitive electronice pentru atacurile cu rachete. ”Un grup de sabotori întregi rusi a fost capturat de forțele armate ucrainene în #Kiev chiar acum. Mai mulți prizonieri de război. ” a anunțat armata ucraineană.

Ora 01:00 – Kievul este atacat din două părți. Este asediu în marile orașe, dar forțele aeriene ucrainiene au reușit să dea lovituri importante. Un avion de transport rusesc cu parașutiști care venea spre Kiev a fost doborât.

Kievul este sub asalt, ucrainenii apără capitala. Fiecare metru este apărat cu îndârjire. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că multe orașe sunt atacate și că urmează o noapte foarte grea. 18.000 de arme și muniție au fost împărțite populației pentru a se apăra de invadatori.

Sirenele anetiaeriene sună continuu, se aud împușcături pe străzi, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case sau din adăposturi.

În imaginile de mai jos se pot auzi schimburile de focuri

Coloane de blindate sunt filmate în orașul Sumy

 

Rachetă balistică intercontinentală rusă (ICBM) observată în mișcare în partea de vest a Rusiei.

Ora 00:30 – focuri de armă la Kiev

Harta cu atacurile Rusiei și rezistența ucraineană (25 februarie, 22.30):

 

 

Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe social media vineri seară.

NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă.

Principalele repere în contextul invaziei Ucrainei, până vineri seara:

  • Rușii intraseră în mai multe zone de la perifieria capitalei Kiev. Civilii din Kiev primeau arme și cocktailuri molotov. Au fost explozii în zona centralei electrice din Kiev. Ministerul Apărării de la Kiev preciza însă că nu a fost distrusă funcționa normal. Au fost început să sune din nou sirenele, avertizând un atac aerian
  • Explozii puternice au fost auzite vineri noaptea la nord de Kiev, din direcția Aeroportului Internațional Sikorsky
  • Ungaria s-a oferit vineri seară să găzduiască la Budapesta tratative de pace între Rusia şi Ucraina, în a doua zi a unei invazii lansate de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri întoarcerea „soldaţilor în cazărmile lor”, în timp ce războiul dintre Rusia şi Ucraina face ravagii; spune că este necesar „să se acorde o nouă şansă păcii” după vetoul Rusiei în Consiliul de Securitate asupra unei rezoluţii denunţând Moscova, notează AFP.
  • Obiectivul Federației Ruse în Ucraina este „asigurarea controlului asupra populației și schimbarea regimului”, a spus vineri șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Marii Britanii, Sir Jim Hockenhull, citat de CNN: „Forțele ruse continuă să avanseze pe două axe către Kiev. Obiectivul lor este să încercuiască capitala, să asigure controlul asupra populației și să schimbe regimul. Forțele armate ucrainene continuă să opună rezistență puternic”
  • Noi atacuri la Odesa, vineri seara, cu rachete
  • Artileria rusă a tras din nou asupra orașului Harkov. Tancuri rusești se îndreptau spre Mariupol, în timp ce pe Marea Azov ar fi fost o operațiune amfibie rusească.
  • După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Au obținut acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic
  • Turcia s-a „abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu
  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina la Minsk
  • Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina
  • Grupul de hackeri Anonymous a reușit să spargă datele de baze ale Ministerului rus al Apărării, a anunțat AnonymousTV pe Twitter. Ministerul rus al Apărării a negat informațiile
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că se află la Kiev pentru a ”apăra” Ucraina în pofida avansării trupelor ruse
  • Consilierul prezidenţial ucrainean a afirmat vineri că ţara sa păstrează controlul asupra teritoriului atacat de forţele ruseşti.
  • Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. UE a anunțat că va îngheța conturile lui Putin și Lavrov
  • Au continuat lupte grele între ruși și forțele ucrainene în mai multe regiuni. Peste 2.800 de militari ruși ar fi fost uciși
  • O rachetă a lovit o navă moldovenească în Marea Neagră. O alta a lovit o navă sub pavilion Panama, care a luat foc.
  • Putin le-a cerut militarilor ucraineni să întoarcă armele și să lupte pentru el.
  • Reuniune în formatul București9 înaintea unei reuniuni NATO.
  • Armata ucraineană, vizată de hackeri din Belarus
  • Accesul la reţeaua de socializare Facebook a fost limitat vineri în Rusia de organismul rus de reglementare în domeniu, care a acuzat-o că cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi
  • Germania va oferi NATO mai mulţi soldaţi şi sisteme de arme pentru protejarea aliaţilor săi
  • Consiliul Europei a suspendat Rusia.
  • SUA: O tremie din trupele rusești masate la graniță erau vineri în Ucraina.
  • Rusia amenință și Finlanda și Suedia
  • Stoltenberg: Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina

Forţele militare ruse au lansat joi dimineața o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult

Eveniment

În atenția angajatorilor botoșăneni: Modificările legii privind dialogul social și completările ulterioare

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Hartă cu riscul seismic pe localități, pregătită de guvern. Primăriile vor putea accesa finanțări pentru consolidarea clădirilor

Publicat

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Cseke Attila, informează alba24.ro.

Autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.

”În zilele următoare o să dăm (…) o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.

Avem programe de investiții, de finanțare și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a precizat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.

sursă imagine: infp.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending