Connect with us

Eveniment

INVAZIA Ucrainei: Ziua a treia. Rușii continuă asaltul asupra Kievului

Publicat

Publicitate

Ziua a treia a invaziei Ucrainei. Rusia continuă atacurile, pe mai multe fronturi. Kievul a fost atacat încă de vineri dimineața și ofensiva a continuat și în noaptea de vineri spre sâmbătă. A fost noaptea cea mai lungă pentru rezistența ucraineană, iar pentru fiecare metru s-au dus lupte crâncene, relatează alba24.ro. Pentru armata ucraineană fiecare minut de rezistență a însemnat o victorie asupra rușilor.

Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Trupele ucrainene au continuat să opună rezistență.

Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman și Kherson.

Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au avut loc la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN. Trupele ruse încercau să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Trupele ruse încearcau să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

Publicitate

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse erau implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Ora 08:30 – Atacul armatei ruse asupra Vasilkov, regiunea Kiev, care a durat toată noaptea, s-a încheiat cu victoria Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat de primarul orașului, Natalya Balasinovici.

Ora 08:20 – La Kiev, bombardamentele au avut loc în zona aeroportului „Kiev”, cartierul Zhuliany. Un proiectil a distrus o bucată dintr-un bloc turn de locuințe, pe bulevardul Lobanovsky 6A din districtul Solomensky. Explozia a afectat etajele 17 și 18.

Ora 08:15 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite, sâmbătă dimineaţa, un nou mesaj de pe străzile Kievului: „Nu depunem armele”. Acesta precizează că rămâne în Kiev.


Ora 07:50 – Armata ucraineană a anunțat că a provocat pierderi armatei ruse: 14 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri; 3500 de soldați ruși uciși și 200 de prizonieri

Ora 07:45 – Raiduri aeriene anunțate de sirene la Odessa și Kharkiv (presa locală)

Ora 07:40 – MAE anunță că sunt întârzieri și blocaje la Siret, în condițiile în care foarte mare de persoane pleacă din Ucraina, și recomandă folosirea celorlalte frontiere.

Variante: PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmației, PTF Diakovo – PTF Halmeu ), precum și cele dintre Republica Moldova și România (PTF Lipcani – Rădăuți Prut, PTF Costești – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leușeni – PTF Albița, PTF Cahul – PTF Oancea și PTF Giurgiulești – PTF Galați).

Ora 07:35 Harta teritoriilor ocupate de armata rusă în Ucraina (sursa Institute for the Study of War / SUA – noaptea de vineri spre sâmbătă)

Ora 07:30 – SUA a anunțat că va elibera până la 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei. Administrația Biden angajase deja 60 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce face ca suma totală din ultimul an să depășească un miliard de dolari, potrivit unui oficial al administrației.

Ora 07:10 – Serviciul militar de aplicare a legii din Ucraina: armata ucraineană „a distrus o coloană de echipamente ale ocupanților” în cartierul Beresteiska din Kiev.

„Potrivit informațiilor preliminare, este vorba despre 2 mașini, 2 camioane cu muniție și, de asemenea, cu ajutorul rachetelor antitanc NLAW a fost distrus un tanc inamic”.

Ora 06:30 – Desant aerian lângă Vasilkov. Primarul orașului: „Pe câmp au aterizat o mulțime de parașutiști, care acum luptă din greu cu luptătorii Brigăzii 40 a armatei ucrainene”.

Ora 04:45 – Forțele ucrainene spun că au respins un „atac” nocturn al soldaților ruși împotriva uneia dintre pozițiile lor de pe Bulevardul Victoriei, arteră principală din Kiev.

Ora 04:30 – Un avion rus Il-76 ar fi fost doborât de Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev. Acesta ar fi avut capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei.

Ora 03:30 – Explozii puternice au fost auzite în vestul și sudul Kievului, potrivit reporterilor CNN

 

 

Ora 01:00 – Trupele ucrainiene au anunțat ca au capturat mai mulți sabotori care se dădeau drept jurnaliști.

Aceștia urmau să marcheze zone țintă  cu dispozitive electronice pentru atacurile cu rachete. ”Un grup de sabotori întregi rusi a fost capturat de forțele armate ucrainene în #Kiev chiar acum. Mai mulți prizonieri de război. ” a anunțat armata ucraineană.

Ora 01:00 – Kievul este atacat din două părți. Este asediu în marile orașe, dar forțele aeriene ucrainiene au reușit să dea lovituri importante. Un avion de transport rusesc cu parașutiști care venea spre Kiev a fost doborât.

Kievul este sub asalt, ucrainenii apără capitala. Fiecare metru este apărat cu îndârjire. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că multe orașe sunt atacate și că urmează o noapte foarte grea. 18.000 de arme și muniție au fost împărțite populației pentru a se apăra de invadatori.

Sirenele anetiaeriene sună continuu, se aud împușcături pe străzi, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case sau din adăposturi.

În imaginile de mai jos se pot auzi schimburile de focuri

Coloane de blindate sunt filmate în orașul Sumy

 

Rachetă balistică intercontinentală rusă (ICBM) observată în mișcare în partea de vest a Rusiei.

Ora 00:30 – focuri de armă la Kiev

Harta cu atacurile Rusiei și rezistența ucraineană (25 februarie, 22.30):

 

 

Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe social media vineri seară.

NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă.

Principalele repere în contextul invaziei Ucrainei, până vineri seara:

  • Rușii intraseră în mai multe zone de la perifieria capitalei Kiev. Civilii din Kiev primeau arme și cocktailuri molotov. Au fost explozii în zona centralei electrice din Kiev. Ministerul Apărării de la Kiev preciza însă că nu a fost distrusă funcționa normal. Au fost început să sune din nou sirenele, avertizând un atac aerian
  • Explozii puternice au fost auzite vineri noaptea la nord de Kiev, din direcția Aeroportului Internațional Sikorsky
  • Ungaria s-a oferit vineri seară să găzduiască la Budapesta tratative de pace între Rusia şi Ucraina, în a doua zi a unei invazii lansate de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri întoarcerea „soldaţilor în cazărmile lor”, în timp ce războiul dintre Rusia şi Ucraina face ravagii; spune că este necesar „să se acorde o nouă şansă păcii” după vetoul Rusiei în Consiliul de Securitate asupra unei rezoluţii denunţând Moscova, notează AFP.
  • Obiectivul Federației Ruse în Ucraina este „asigurarea controlului asupra populației și schimbarea regimului”, a spus vineri șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Marii Britanii, Sir Jim Hockenhull, citat de CNN: „Forțele ruse continuă să avanseze pe două axe către Kiev. Obiectivul lor este să încercuiască capitala, să asigure controlul asupra populației și să schimbe regimul. Forțele armate ucrainene continuă să opună rezistență puternic”
  • Noi atacuri la Odesa, vineri seara, cu rachete
  • Artileria rusă a tras din nou asupra orașului Harkov. Tancuri rusești se îndreptau spre Mariupol, în timp ce pe Marea Azov ar fi fost o operațiune amfibie rusească.
  • După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Au obținut acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic
  • Turcia s-a „abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu
  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina la Minsk
  • Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina
  • Grupul de hackeri Anonymous a reușit să spargă datele de baze ale Ministerului rus al Apărării, a anunțat AnonymousTV pe Twitter. Ministerul rus al Apărării a negat informațiile
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că se află la Kiev pentru a ”apăra” Ucraina în pofida avansării trupelor ruse
  • Consilierul prezidenţial ucrainean a afirmat vineri că ţara sa păstrează controlul asupra teritoriului atacat de forţele ruseşti.
  • Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. UE a anunțat că va îngheța conturile lui Putin și Lavrov
  • Au continuat lupte grele între ruși și forțele ucrainene în mai multe regiuni. Peste 2.800 de militari ruși ar fi fost uciși
  • O rachetă a lovit o navă moldovenească în Marea Neagră. O alta a lovit o navă sub pavilion Panama, care a luat foc.
  • Putin le-a cerut militarilor ucraineni să întoarcă armele și să lupte pentru el.
  • Reuniune în formatul București9 înaintea unei reuniuni NATO.
  • Armata ucraineană, vizată de hackeri din Belarus
  • Accesul la reţeaua de socializare Facebook a fost limitat vineri în Rusia de organismul rus de reglementare în domeniu, care a acuzat-o că cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi
  • Germania va oferi NATO mai mulţi soldaţi şi sisteme de arme pentru protejarea aliaţilor săi
  • Consiliul Europei a suspendat Rusia.
  • SUA: O tremie din trupele rusești masate la graniță erau vineri în Ucraina.
  • Rusia amenință și Finlanda și Suedia
  • Stoltenberg: Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina

Forţele militare ruse au lansat joi dimineața o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de caniculă și instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cod galben de caniculă și de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări cod galben de caniculă pentru județul Botoșani. Prima este valabilă de astăzi, de la ora 10:00, până mâine la aceeași oră, iar a două de mâine, de la ora 10:00, până luni, la aceeași oră.

 

Maximele se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar minimele în general între 17 și 20 grade. Specialiștii atrag atenția că indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce amplifică disconfortul termic resimțit de populație.

 

Publicitate

Totodată, a fost emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică, de astăzi, de la ora 17:00, până mâine, la ora 06:00.

Sunt așteptate intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni (în general 2-4 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

 

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;

– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;

– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

 

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei

 

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

 

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;

– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;

– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;

– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

 

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani .

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență în contextul codului galben de instabilitate atmosferică, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descăcodrcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 din municipiul Botoșani vor face orele de sport într-o sală nouă, complet echipată

Publicat

Publicitate

Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 „Sfânta Maria” vor începe noul an școlar într-o sală de sport nouă, complet echipată!

Primăria Municipiului Botoșani anunță finalizarea lucrărilor la noua sală de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 16 „Sfânta Maria”. Începând din luna septembrie, elevii vor desfășura orele de educație fizică într-un spațiu modern, construit pe terenul din vecinătatea școlii, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Noua sală de sport este dotată complet, beneficiind de echipamente sportive, grupuri sanitare moderne și un ambient sigur și prietenos, adecvat desfășurării activităților fizice.

Proiectul a fost inițiat în urma unei vizite a primarului la unitatea de învățământ, în urmă cu câțiva ani. Atunci, edilul a fost impresionat de condițiile improprii în care se desfășurau orele de sport – în săli de clasă, fără spațiu adecvat și fără echipamente. Astfel, s-a decis demararea tuturor procedurilor necesare pentru construirea unei săli de sport, care astăzi este deja finalizată.

„Este o investiție în sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri. Noua sală oferă condiții normale și firești pentru o școală modernă. Continuăm să investim în educație și în infrastructura care susține performanța și bunăstarea generațiilor tinere din Botoșani”, a declarat primarul municipiului, Cosmin Andrei.

Această realizare face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a infrastructurii școlare, derulat de Primăria Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE/Atenționare de călătorie: Risc crescut de incendii de vegetație în Macedonia de Nord

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Macedonia de Nord că riscul de incendii de vegetație este în creștere, afectând suprafețe extinse de pădure.

Potrivit MAE, riscurile sunt accentuate de temperaturile ridicate, lipsa precipitațiilor, umiditatea redusă și intensitatea vântului.

În contextul în care aceste incendii pot provoca perturbări ale traficului rutier și pietonal, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de orice deplasare, accesând următoarele pagini de internet: https://vlada.mkhttps://amsm.mk și https://mvr.gov.mk/default.

De asemenea, pentru limitarea riscurilor și facilitarea intervenției echipajelor de stingere a incendiilor, este posibil ca anumite puncte de trecere a frontierelor să fie temporar închise, pentru perioade limitate de timp, oricând în perioada următoare. Avertizarea este valabilă pentru toate punctele de trecere a frontierelor ale Republicii Macedonia de Nord, inclusiv cu Kosovo (Stenkovec-Blace), Grecia (Bogorodica-Evzoni și Star Dojran), Serbia (Presevo-Tabanovce) și Bulgaria (Gyueshevo-Deve Bair).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje: +38923228058, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Macedonia de Nord: +38970239980.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie) și https://skopje.mae.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la lângă municipiul Botoșani. Un bărbat de 44 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Conduceți prudent: un bărbat a fost rănit în urma unui accident rutier produs în localitatea Mănăstirea Doamnei ❗️

 

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Mănăstirea Doamnei. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

 

Publicitate

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Șoferul autoturismului a avut nevoie de ajutor medical, fiind transportat la spital conștient, cooperant.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending