Connect with us
Publicitate

Actualitate

Întoarcerea la rădăcini: Botoșănenii se întorc la casele ECO, din lut şi baloţi de paie, la fel ca bunicii lor, în urmă cu secol

Publicat

Publicitate

O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol. Nu sunt singurii din Botoșani, iar avantajele sunt nenumărate, spune bărbatul, inclusiv costurile la utilităţi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere, scrie adevărul.ro.

Alexandru Nemţoiu este un botoşănean de 38 de ani care a stat toată viaţa la oraş – nici măcar nu a avut bunici la ţară. Cu toate acestea, visează şi tânjeşte după o viaţă idilică în mediul rural. A şi făcut paşi importanţi pentru a-şi împlini visul: a cumpărat pământ într-o comună lângă Botoşani, şi-a făcut o grădină şi acum îşi construieşte o casă după modelul celor ţărăneşti, cu cerdac, din lut şi paie.

Locuinţa lui Alexandru este sută la sută eco şi va folosi inclusiv energia solară, fiind rodul unei munci asidue de documentare, dar şi al propriei imaginaţii.

Publicitate

Visul rural al unui orăşean get-beget

Majoritatea locuitorilor judeţului Botoşani au sau au avut bunici la ţară. Cei mai mulţi au copilărit în ogrăzile caselor de chirpici, mai ales pe timpul verii.  Alexandru Nemţoiu a fost una dintre excepţii. Şi părinţii, şi bunicii au trăit la oraş. S-a bucurat de peisajele idilice doar când mergea cu părinţii sau cu bunicii în vizită pe la rude, şi atunci pentru un timp scurt. Încă de acum 15 ani, Alexandru a început să îşi dorească viaţa la ţară.

Spune că a avut multe oportunităţi pentru a merge în oraşe importante, cu slujba, dar a vrut mereu un colţ de rai, la sat, ca în ogrăzile bunicilor unde mergeau prietenii săi de la bloc, vară de vară. „Eu nu am avut bunici la ţară. Locuim la oraş, părinţii şi bunicii au locuit la oraş, mergeam în vizită la ţară. Nu am avut, din păcate, bunici la ţară. Împreună cu soţia, ne-am orientat către ţară la maturitate. Am avut şansa să lucrăm în locuri mult mai frumoase, mult mai ofertante, dar Botoşaniul şi Curteştiul ne sunt foarte comode. Aici am vrut să stăm“, spune Alexandru Nemţoiu pentru „Weekend Adevărul“.

Publicitate

Aşa că şi-a cumpărat acum câţiva ani o bucată de pământ în comuna Curteşti, în apropiere de municipiul Botoşani, şi a început aventura rurală.

De la o grădină de legume la o casă eco

Pe terenul de la Curteşti, Alexandru a făcut prima dată o grădină de legume, după model clasic. Uşor, uşor a început să-şi dorească tot mai mult o casă unde să locuiască împreună cu soţia –şi nu orice fel de casă, ci una eco, aşa cum se făceau acum 100 de ani, la ţară.

Publicitate

„Făceam agricultură tradiţională, dar din lipsă de timp am studiat metoda asta, permacultura. Între timp a venit şi ideea cu casa. Am studiat întâi structurile din lemn, cum sunt casele de la munte. Am fost şi am vizitat multe case şi am zis până la urmă că nu-i ce vrem noi. Acum 7-8 ani, un prieten de-ai noştri şi-a făcut o casă cu baloţi de paie şi am zis să facem şi noi“, spune Alexandru.

Casă din paie şi lut

Alexandru a vrut o casă eco, după model ţărănesc, dar totuşi personalizată după nevoile familiei sale. A urmat o muncă uriaşă de documentare şi, timp de un an, împreună cu soţia, doar au desenat schiţa casei. „Am făcut proiectul în aşa fel încât să ne fie nouă comod. Am făcut să ne vină casa mănuşă. Cum am dorit, aşa am desenat. Aproape un an am desenat la ea. După aceea, am dus-o la arhitect. Doar parter, cerdac pe toate cele patru laturi. Cât mai aproape de o casă rurală“, mărturiseşte botoşăneanul.

Propriu-zis, casa este pe cadre de lemn umplute cu baloţi de paie, la care se adaugă şi alte structuri de lemn, dar şi mult lut, folosit mai ales ca tencuială.

„Pereţii interiori o să fie cofraţi stânga-dreapta şi umpluţi cu lut plus paie. Practic, cum se făceau chirpicii înainte, numai că eu nu am timp să aştept să se usuce. Apoi, pereţii interiori şi exteriori o să fie tencuiţi cu lut şi nisip, tencuială clasică cum făceau bunicii, fără aracet, fără lianţi şi adezivi. Panourile de paie sunt făcute de un domn de la Cluj care are un mic atelier. Fiecare panou are structura lui, fiind autoportante. Pe lângă structura de lemn a panourilor mai avem structuri de 50 de metri cubi de lemn“, detaliază Alexandru.

În jurul casei va fi pe toate laturile cerdac, iar încălzirea se va face cu ajutorul sobelor de cărămidă, lutuite la exterior. „Sobele vor fi din cărămidă, tencuite cu lut, cu mâna“, adaugă Alexandru. Casa va avea suprafaţa de 100 de metri pătraţi, cu un living, camere şi o bucătărie spaţioase.Locuinţa este compusă din 78 de panouri de lemn umplute cu paie, iar pereţii vor avea grosimea exterioară de 50 de centimetri cu tot cu tencuială.

„Va fi o casă sănătoasă“

Avantajele unei case eco, precum cea a lui Alexandru, sunt multiple, spune botoşăneanul. Printre altele, este o casă sănătoasă.

„Va fi o casă sănătoasă, nu vor exista alergii sau orice alte probleme care apar la construcţiile clasice“, spune acesta. Apoi, este vorba despre confortul termic. „Avantaje, în afară de partea ecologică: casa va fi foarte bine izolată, va avea o masă termică foarte mare datorită tencuielilor şi pereţilor interiori din lut“, adaugă acesta. Totodată, vor fi beneficii şi din punct de vedere financiar, mai ales în privinţa cheltuielilor de întreţinere. Alexandru estimează că la 100 de metri pătraţi va avea facturi cât pentru o garsonieră –asta şi datorită faptului că vrea să monteze panouri solare.

„Toată lumea crede că dacă este ecologică este mai ieftină“

Alexandru Nemţoiu nu-şi face probleme nici măcar din punct de vedere al durabilităţii casei. Acesta spune că dacă o locuinţă este întreţinută, atunci nu vor fi probleme şi se aşteaptă ca locuinţa sa să reziste minimum 50 de ani. „Durabilitatea depinde de întreţinere, orice construcţie se va deteriora dacă nu este întreţinută. Nu contează dacă-i din cărămidă sau BCA, dacă intră apă sau alte nenorociri nu va rezista. Având în vedere că bunicii noştri au făcut case de genul acesta acum 100 de ani şi încă sunt în picioare, eu aş spune că minimum o jumătate de secol ar trebui să reziste şi asta“, afirmă încrezător Alexandru.

Cât despre costuri, botoşăneanul spune că o casă eco este la fel de scumpă ca una cu materiale convenţionale. Spre exemplu, casa sa din paie, la 100 de metri pătraţi, ajunge la 80.000 de euro. Costurile cele mai mari sunt cu manopera. „Comparabil, în privinţa costurilor, ar fi ca la o casă din cărămidă. Toată lumea crede că dacă este ecologică este şi mai ieftină. Aparent da, dar se plăteşte diferenţa pe manoperă. Trebuie manoperă calificată, şi asta costă“, conchide Alexandru. Deocamdată, locuinţa este în lucru, dar familia Nemţoiu speră să se mute cât mai curând.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a, a debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi dimineață a debutat la Botoșani un eveniment de o aleasă trăire spirituală, încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul Corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor a oferit șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică, în cadrul Atelierului de Muzică Psaltică, ediția a II-a.

Evenimentul care s-a desfășurat joi, 14 noiembrie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și cu Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Manifestările au debutat joi dimineață, la ora 8.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor, din care au făcut parte preoții Constantin Irinel Puiu și Andrei Anușcă. Ulterior s-a alăturat la slujba de pomenire și părintele protopop Pentru Fercal. La strană, răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreți al două strane. Pe de o parte, psalți consacrați din Botoșani, coordonați de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, iar de cealaltă corul seminariștilor botoșăneni, coordonați de profesorul de psaltică GHeorghe Bulboacă, acestora din urmă alăturându-li-se și studenți la Facultatea de Teologie, veniți special pentru a onora evenimentul. Tabloul divin a fost completat de corul de maici de la Mănăstirea Vorona, vocile lor împletindu-se armonios cu tehnica impecabilă a profesorului care a fondat Corul psaltic „Byzantion”.

După slujba de pomenire, părintele protopop a salutat prezența în mijlocul credincioșilor botoșăneni a profesorului universitar Adrian Sârbu. „Biserica, așa cum știm, este o oază de lumină, de credință, de cultură, de asistență socială, de toarte cele care izvorăsc dintr-0 iubire jertfelnică față de Dumnezeu și față de semeni. Cu adevărat noi comunicăm cu Dumnezeu prin rugăciune și prin cântare”, a spus în cuvântul său părintele protopop ( VIDEO în articol).

Publicitate

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Elena Amorțitu, din Corni, un nou TEZAUR UMAN VIU al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile

Publicat

Publicitate
De astăzi, Elena Amorțitu este al cincilea TEZAUR UMAN VIU al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână, păr.
Născută, crescută și măritată în Corni, Elena Amorțitu a moștenit meșteșugul țesutului de la mama dumneaei, Elena Luchian, care la rândul său a învățat meșteșugul țesutului tot de la mamă.
Țesutul, meșteșug cu îndelungată tradiție care s-a dezvoltat continuu pe măsura trecerii timpului în zona Botoșaniului ca și în restul Moldovei, și a țării, a fost preocuparea de bază a femeilor, și în special a mamelor. Așa se explică faptul că tanti Elena, ceea ce a învățat din casa părintească a făcut o viață.
A țesut mult cu migală, atenție și pricepere, a țesut în mod special pentru împodobirea interiorului țărănesc.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Depistat în trafic, deși avea permisul de conducere retras de către autorități

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Cuza Vodă, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din județul Iași.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras, ca urmare a unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Alexandra Huțu, deputat PSD și candidat pentru Senat despre soluțiile deja identificate din 2022 pentru reluarea investiției Barajului Vârfu Câmpului

Publicat

Publicitate

Mă bucur că PNL Botoșani a reacționat la ultima mea interpelare și i-a dat undă verde colegului lor, ministrul Mediului, să implementeze soluția la problema apei din Botoșani, pe care i-am indicat-o încă din 2022 împreună cu specialiștii din minister. Nu trebuie decât ca ministrul Fechet să inițieze o hotărâre de guvern care va debloca instant investiția de la Barajul Vârfu Câmpului. Numai să vrea să o aplice! Dacă PNL vrea neapărat să adauge și termenul ”major” în denumirea statutului juridic al barajului, să o facă. Însă, asta nu înseamnă că-l declară ei de interes național, pentru că, așa cum am demonstrat deja, este declarat de interes național de 27 de ani din 1997”, a precizat Alexandra Huțu.

Candidatul PSD pentru Senat a primit mai multe mesaje de susținere din partea botoșănenilor care s-au arătat deranjați de atacurile la persoană din partea candidaților PNL la alegerile parlamentare, care în lipsă de soluții au proliferat jiniri și denigrări. „Sunt în asentimentul tuturor celor dintre dumneavoastră care mi-ați transmis mesaje de încurajare și condamn cu vehemență atacurile josnice pe care PNL le îndreaptă împotriva noastră,  a social-democraților. Neputându-și controla reacțiile, mânați de nervi și lipsiți de argumente, folosesc fără rușine jigniri, ironii și minciuni. Faptul că mă jignesc pe mine sau pe alt coleg de-al meu nu este relevant pentru botoșăneni. Pe botoșăneni îi interesează ce program de Guvernare au. Dar oare îl au?”, a subliniat social-democrata.

Soluțiile pe care reprezentanții PSD Botoșani, atât parlamentarii, cât și primarii și fostul președinte al Consiliului Județean le-au indicat ministrului PNL, sunt întârziate de 2 ani. „Practic, soluțiile sunt aceleași ca în 2023. Ministrul este același și partidul din care provine este același. Evident că ministrul le-a ținut la sertar, ca să poată da vina pe PSD. Și iată că acum, după ce PNL a câștigat conducerea Consiliului Județean, ca prin minune, soluțiile cerute de noi în urmă cu doi ani se găsesc și se scot de la naftalină. Indiferent de felul în care PNL Botoșani mă atacă și ne atacă pe noi, cei din PSD, doar pentru că suntem în campanie electorală, un lucru rămâne cert: datorită insistențelor mele și ale PSD Botoșani, ministrul liberal este forțat să facă ceva pentru Barajul de la Vârfu Câmpului”, a arătat Alexandra Huțu.

Publicitate

CMF1124001

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending