Revista Pentru Viață, editată de Studenți pentru viață și România pentru viață, include, în ediția din acest an, un interviu cu Gabriel, soțul Alexandrei Ivanov, plecată la Domnul cu șase luni în urmă, în împrejurări dramatice. Ediția din acest an a Marșului pentru viață a fost dedicată memoriei ei, informează basilica.ro.
Alexandra Ivonov s-a mutat la cele veșnice la vârsta de 25 de ani, după o sarcină oprită din evoluție care nu a fost tratată la timp de medicii Maternității din Botoșani. I-a lăsat în urmă pe soț, Gabriel, și alți trei copii. Alexandra se număra printre organizatorii Marșului pentru viață din localitatea ei și ajuta tinerele în criză de sarcină de când era în liceu.
Când uităm să fim oameni, viața nu mai are prioritate: Interviu cu Gabriel Ivanov
Ați fost căsătoriți șapte ani; vă rugăm să ne vorbiți, la început, despre modul ei de a fi.
Pe Alexandra am cunoscut-o în cadrul unei activități ATOR (Asociația Tinerilor Ortodocși Români) – filiala Botoșani.
Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit asupra ei a fost faptul că avea o bucurie pe chip pe care nu o pot descrie în cuvinte, dar în mod cert nu acea bucurie pe care o știm cu toții.
Nu era ceva de moment, sau o entuziasmare, ci parcă se bucura cu toată ființa de acele momente.
Publicitate
Gabriel Ivanov a fost cucerit de bucuria permanentă pe care Alexandra o iradia. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
Apoi, pe parcursul timpului, am constatat că acea stare de bucurie și de blândețe, dar totodată și de implicare totală în activitățile ATOR-ului, era de fapt o stare naturală a ei, ceea ce m-a uimit, deoarece greu întâlnești o persoană care în majoritatea timpului să aibă un tonus mereu bun, o stare bună, indiferent câtă muncă implica o anumită activitate.
Un exemplu ar fi faptul că, printre activitățile pe care le desfășuram împreună cu mai mulți tineri din cadrul ATOR-ului (cu care am ținut legătura până în ziua de azi, cu unii devenind rude, botezându-ne copiii), Alexandra s-a gândit că o activitate frumoasă ar fi să mergem cu sendvișuri și cu ceai la oamenii străzii, lucru destul de anevoios ținând cont că nu aveam nici fonduri, nici mașină (doar ocazional, când se oferea cineva).
Gabriel și Alexandra s-au îmbrăcate în costum popular la cununie. Au fost prezenți numeroși membri ATOR, precum și Arhim. Nicodim Petre, care le oferă îndrumare spirituală membrilor ATOR. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
Pentru o lungă perioadă de timp, ne-am ocupat de acest lucru, ceea ce implica o adevărată desfășurare de forțe, unii mergeau și strângeau bani de la tinerii care se ofereau să doneze pentru proiect, alții cumpărau pâine și ce mai era necesar, alții le pregăteau, iar apoi mergeam pe jos prin toate zonele. Dar pe toate aceste lucruri le făcea cu bucurie și cu drag.
Ce a însemnat pentru ea implicarea pro- viață? Vă rugăm să povestiți și unele cazuri concrete, dar și atitudinea ei în acest domeniu.
Ca și la celelalte activități, așa și în cazul departamentului Pro Vita, coordonat de doamna preoteasă Anamaria Macuc și de părintele Marian Macuc, care ne-au devenit mai apoi nași de cununie: când era ceva de făcut, era mereu prezentă, uneori ducând flori, împreună cu alte fete, mamelor din Maternitate (la 8 Martie sau de Buna Vestire), ori la împărțit pliante cu materiale informative despre sarcină și despre cum pot fi ajutate femeile aflate în criză de sarcină, sau când era nevoie de dus alimente unor mame care aveau nevoie de sprijinul Pro Vita.
Alexandra Ivanov se implica în organizarea Marșului pentru viață de la Botoșani, fiindcă era implicată trup și suflet și în salvarea mamelor și copiilor fără sprijin: când era în liceu, și-a convins părinții să acorde găzduire un fete de vârsta ei care născuse un copil. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
Mergând odată Alexandra la un centru maternal, a întâlnit acolo o fată care era de vârstă apropiată cu ea, care avea un băiețel nou-născut. A fost așa de impresionată de acea fată, care a preferat să stea în centrul maternal decât să renunțe la copil, încât s-a oferit să îi boteze ea copilul.
Iar apoi Alexandra a făcut împreună cu părinții ei toate demersurile necesare ca acea fată să vină împreună cu copilul ei în casa părinților unde locuia și ea.
Alexandra și Gabriel aveau trei copii născuți. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
A continuat să stea cu Alexandra și părinții ei până ce a terminat liceul și s-a angajat, iar apoi s-a căsătorit.
Cum vedea familia? Cum ați încercat, în acești ani în care ați fost împreună, să construiți familia dumneavoastră?
Sursa bucuriei ei a fost credința în Dumnezeu și, implicit, apropierea de Biserică. Pe aceste valori am construit noi familia noastră. Prin faptul că vedea familia ca fiind cel mai înalt ideal, nu avea o menire mai mare decât de a fi mamă. Nu se plângea niciodată în legătură cu copiii, ci gestiona totul, deoarece asta era ceea ce își dorea, pentru noi copiii fiind o altă sursă de bucurie.
Familia era totul pentru Gabriel și Alexandra Ivanov. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
De multe ori, fete apropiate ei sau prietene, văzând naturalețea și simplitatea cu care făcea totul, îi spuneau: „Când te văd pe tine cum ești cu copiii, parcă îmi dai și mie curaj!”
Ce credeți că le spune ea, de la Dumnezeu, unde se află, copiilor care au rămas aici, fără sprijinul ei concret?
Cred cu siguranță că le-ar zice să aibă credință și nădejde în Dumnezeu și să se bucure!
Cei care au cunoscut-o pot confirma că era în permanență un om al bucuriei, o fire veselă și realistă în aceeași măsură.
Ce dorințe ar fi avut pentru viitor?
Visul nostru era să facem o casă pe terenul pe care îl aveam și pe care începusem să facem câte ceva și să ne bucurăm de viață împreună cu copiii. Alte visuri de viitor nu aveam niciunul dintre noi.
„Când uităm să fim oameni, viața nu mai are prioritate! Iar femeile însărcinate nu sunt altceva decât femei purtătoare de viață!” spune Gabriel Ivanov, soțul Alexandrei Ivanov. Foto: Facebook / Ivanov Gabriel
Ce credeți că putem face fiecare dintre noi și întreaga societate pentru a exista mai mult sprijin pentru femeile însărcinate?
Mai mult decât a fi Oameni, nu putem face! Când nu uităm să fim oameni, atunci cu siguranță facem ce trebuie și când trebuie. Când uităm să fim oameni, viața nu mai are prioritate! Iar femeile însărcinate nu sunt altceva decât femei purtătoare de viață!
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de „Marţi, 13” o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri „ghinionul” prin faptul că nu suntem destul de bine informați. De aceea, la nivelul IGSU, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.
Pompierii botoșăneni au diseminat astăzi mesajul preventiv prin distribuirea de materiale aferente campaniei în locurile aglomerate din municipiul Botoșani, dar și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
De asemenea, Inspectorii de Prevenire au fost prezenți la Grădinița nr. 3 din Dorohoi, unde au desfășurat diverse activități, pe parcursul cărora copiii au învățat cum trebuie să se protejeze dacă un incendiu îi surprinde în locuință sau la școală, dar și cum să reacţioneze în situația producerii unui cutremur.
Pompierii botoșăneni si membrii serviciilor voluntare din comunele județului au abordat următoarele aspecte:
✔ verificarea și curățarea coșurilor de evacuare a fumului;
✔ verificarea sobelor și alimentarea acestora cu materiale combustibile potrivite;
✔ evitarea supeaîncălzirii sobei;
✔ depozitarea cenușii și a jarului provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor de animale, a magaziilor de lemne sau de furaje;
✔ folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze și verificarea acestora de către personal specializat;
✔ instalarea în locuințe a detectoarelor de fum și de gaz;
✔ supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare.
Activitățile urmăresc creșterea nivelului de siguranță în rândul cetățenilor și crearea unei culturi preventive, cu precădere pe respectarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor.
Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită! Biletele pentru meciul dintre FC Botoșani și AFC Hermannstadt, din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României, sunt disponibile online pe 🌐 www.fcbt.ro și 🌐 www.bilete.ro.
Partida FC Botoșani 🆚 AFC Hermannstadt va avea loc duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 🕔 17:00, pe stadionul 🏟 Municipal din Botoșani. Hai la stadion să susții echipa ta de suflet!
Angajații din România se vor bucura de o minivacanță de trei zile la începutul lunii iunie. Sărbătoarea Rusaliilor are loc la 50 de zile după Paște și comemorează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor. În 2025, prima zi de Rusalii va fi celebrată duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, va fi zi liberă legală.
Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că aceștia vor putea să se bucure de un weekend prelungit, în perioada 7 – 9 iunie.
Semnificația religioasă a sărbătorii
Cunoscută și sub denumirea de „Cincizecime”, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă unul dintre cele mai vechi și importante praznice creștine. Aceasta comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos, la 50 de zile după Înviere, eveniment care marchează, în mod simbolic, și întemeierea Bisericii creștine.
Potrivit tradiției biblice, după ce Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor, apostolii au început să vorbească în limbi diferite și să predice cuvântul lui Dumnezeu, răspândind astfel învățăturile creștine în întreaga lume.
Minivacanță de Rusalii. Calendarul zilelor libere rămase în 2025
În anul 2025, românii vor beneficia de un total de 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere vor cădea în weekend.
Iată lista completă a zilelor libere legale rămase pentru anul 2025:
Publicitate
1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni) – zi liberă legal
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri) – zi liberă legal
30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
1 decembrie – Ziua Națională a României (luni) – zi liberă legal
25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi) – zi liberă legal
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri) – zi liberă legal
Este important de menționat că Ziua Copilului (1 iunie) cade într-o zi de duminică în 2025, suprapunându-se peste weekendul obișnuit.
Conform tradiției ultimilor ani, Muzeul Județean Botoșani va lua parte și în 2025 la „Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural de anvergură națională care mobilizează numeroase instituții de profil muzeal din întreaga țară într-o binevenită celebrare a culturii. Astfel, în data de 17 mai 2025, în intervalul orar 16.00-22.00, intrarea va fi liberă la următoarele muzee botoșănene:
Muzeul de Etnografie (Bd. Mihai Eminescu, nr. 50, Botoșani), unde, pe lângă expoziția permanentă care pune în valoare arealul etnografic al Botoșaniului, vizitatorii vor putea contempla expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”, încorporând atât piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie, cât și lucrări de artă vizuală ale artistei Ioana Gina Poleac;
Casa Memorială „Nicolae Iorga” (Str. Nicolae Iorga, nr. 14, Botoșani), cu expoziția permanentă care omagiază opera și activitatea istoricului;
Muzeul „Ștefan Luchian” (Str. Ștefan Luchian, nr. 92, Ștefănești), cu expoziția permanentă dedicată vieții și creației artistului.