Connect with us
Publicitate

Eveniment

Internaţionalul de tineret Victor Dican va juca la FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Internaţionalul de tineret Victor Dican de la Universitatea Cluj a fost transferat,miercuri, la FC Botoşani l-a transferat, relatează AGERPRES.

Dican a semnat un contract pe trei ani şi jumătate cu echipa de Liga I.

”FC Universitatea Cluj nu avea în plan să se despartă de fotbalist, însă a acceptat să intre în negocieri cu FC Botoşani la solicitarea expresă a jucătorului Victor Dican, care şi-a exprimat dorinţa fermă de a i se oferi posibilitatea să facă pasul spre Liga 1 încă din această iarnă”, a precizat clubul de ligă secundă.

Pe lângă suma pe care o încasează în urma plecării lui Dican la FC Botoşani, clubul Universitatea păstrează procente importante dintr-un viitor transfer al mijlocaşului care poate evolua şi pe postul de fundaş central, precizează clubul ardelean.

AGERPRES

foto: Arena Valceană

Publicitate

 

Victor Dican a fost transferat de FC Universitatea Cluj de la Metalurgistul Cugir în vara anului 2019 şi a strâns 57 de meciuri şi 10 goluri în alb şi negru. Dican, născut la Râmnicu Vâlcea, are 21 de ani şi a adunat patru selecţii la naţionala Under-21, toate în partide amicale disputate anul trecut. În acest sezon, Victor Dican a strâns 17 meciuri în tricoul Universităţii, pentru care a înscris de două ori.

”Îi mulţumim lui Victor Dican pentru tot ceea ce a făcut la ‘U’ şi îi urăm succes în carieră. Transferul lui înseamnă o oportunitate pentru alţi fotbalişti tineri de a se afirma la FC Universitatea Cluj. Din Academie vin fundaşi talentaţi, care, în viitorul nu foarte îndepărtat, vor îmbrăca tricoul echipei mari”, a declarat managerul sportiv al clubului clujean, Gabriel Giurgiu.

Publicitate

Totodată, Universitatea l-a adus de la FC Botoşani pe mijlocaşul francez Martin Remacle (24 ani).

Martin Remacle a făcut primii paşi în fotbal la Standard Liege. La 19 ani a debutat la nivel de seniori la cel mai înalt nivel, într-un meci de campionat al celor de la Standard Liege cu KV Kortrijk. În 2017 a făcut pasul spre Italia, semnând cu Torino FC, unde a evoluat pentru formaţia Primavera. Un an mai târziu a ajuns în Cipru la Ayia Napa, bifând 26 de meciuri şi două goluri pentru echipa care evolua în a doua ligă cipriotă.

A revenit în Belgia la URSL Vise, după care a fost transferat de Pandurii Târgu Jiu. A fost cel mai bun jucător al gorjenilor în prima parte a sezonului 2020-2021, marcând de patru ori în cele 13 partide în care a fost utilizat. Evoluţiile bune i-au adus o mutare în Liga 1 la FC Voluntari. Pentru ilfoveni a jucat în şapte partide pe finalul stagiunii precedente. La începutul acestui campionat, Martin Remacle a ajuns la FC Botoşani.
AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, ocrotitorul celor disperați și deznădăjduiți

Publicat

Publicitate

IiSfântul Apostol Iuda, ruda Domnului – 19 iunie

 

Sfântul Apostol Iuda a fost unul din cei doisprezece Sfinţi Apostoli ai lui Hristos, trăgându-se din seminţia lui David şi a lui Solomon. El s-a născut în Nazaretul Galileii, din tatăl sau, Iosif teslarul – care a fost după aceea logodnicul Preacuratei Fecioare Maria – şi din maica sa Salomeea, nu cea din Betleem, ci alta, care a fost fiica lui Agheu, fiul lui Varahie şi fratele lui Zaharia. Pe ea a luat-o Iosif în însoţire legiuită şi i-a născut pe aceşti fii, care sunt pomeniţi în Evanghelia lui Matei: Iacob, Iosie, Simon şi Iuda. Iuda, “nu al lui Iscariot” – după cum se grăbeşte să precizeze evanghelistul Ioan – este ultimul pe lista apostolilor, înainte de nefericitul său omonim. El mai este supranumit “Tadeu”, adică “Inimosul, curajosul, omul cu pieptul tare”. Cel care a purtat acelaşi nume cu trădătorul lui Isus este chiar “fratele” Domnului şi al lui Iacob, în înţelesul de rudă foarte apropiată. Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la a cărui nuntă Hristos a savârşit minunea schimbării apei în vin; gradul foarte apropiat de rudenie ar explica prezenţa lui Isus la această nuntă. Sf. Ap. Iuda avea mare râvnă pentru Hristos şi dorea ca toată lumea să-L cunoasca pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, să creadă într-însul, să-L iubească şi să-şi câştige mântuirea. Această râvnă a lui este povestită şi în Sfânta Evanghelie: “Căci, pe când Domnul grăia către ucenicii Săi: Cel ce mă iubeşte pe Mine, va fi iubit de Tatăl Meu şi Eu îl voi iubi pe el şi singur Mă voi arăta lui… atunci Iuda – nu Iscarioteanul, ci acest frate al Domnului după trup – a zis către Dânsul: Doamne, ce este că ai să Te arăţi nouă, şi nu lumii? Ca şi cum ar fi zis: “Doamne, nu numai nouă să ne dai cunoştinţa Ta, ci la toată lumea. Nu numai nouă singuri să ne arăţi mântuirea Ta, ci şi la tot neamul omenesc, că nu numai noi, robii şi ucenicii Tăi, ci şi toată lumea, cunoscându-Te pe Tine Făcătorul şi Mântuitorul său, să Te iubească cu caldură, să-Ţi slujească cu credinţă şi să Te proslăvească în veci.”

Iar după înalţarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit pe Hristos în felurite ţări: în Iudeea, Galileea, Samaria şi Idumeea, apoi în cetăţile Arabiei, în părţile Siriei şi ale Mesopotamiei. El a suferit multe dureri şi osteneli, trecând prin multe ţări, propovăduind pe Hristos, botezând şi încredinţând popoarele şi povăţuindu-le la mântuire. Apoi, după ce s-a dus în părţile Araratului, întorcând mulţime de popor de la înşelăciunea idolească la Hristos, a fost prins de închinatorii la idoli şi, după ce l-au muncit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce. Şi fiind străpuns cu săgeţi de cei necredincioşi, şi-a sfârşit nevoinţa şi alergarea sa şi a trecut la Hristos Dumnezeu, ca să-şi ia cununa cea veşnică a răsplătirii apostoleşti la ceruri. Sf. Ap. Iuda este considerat mijlocitor în cauzele disperate, aparent imposibil de rezolvat, ocrotitorul celor disperaţi, deznădăjduiţi. Istorica biserică Sfântul Dumitru-Poştă, situată în spatele Muzeului Naţional de Istorie a României, este singura biserica din Bucureşti în care se află o icoană a Sfântului Iuda Tadeu.

 

Rugăciune către sfântul Iuda Tadeu, ocrotitorul celor disperaţi, deznădăjduiţi

Publicitate

 

O, Sfinte Iuda Tadeu, rudă a Domnului nostru Iisus Hristos, apostol şi martir glorios, strălucit în virtuţi şi puternic în minuni, credincios şi grabnic ajutător al celor ce te cinstesc şi se încred în tine, priveşte cu ochi milostivi la cel ce astăzi aleargă la tine şi cere mijlocirea ta. Tu ai dobândit de la Dumnezeu darul de a ajuta îndeosebi pe aceia care au pierdut aproape orice speranţă şi se află în pragul disperării. Priveste deci la mine şi vezi în ce strâmtoare mă aflu.Viaţa mea este o viaţă de suferinţă. Zilele mele sunt pline de durere şi necaz, sufletul meu este o mare amărăciune. Cărările mele sunt pline de spini şi aproape nu trece o clipă fără suspine şi lacrimi şi fără griji mistuitoare care îmi macină toata puterea de viaţă.

Neliniştea, disperarea şi lipsa de încredere în ajutorul de sus îmi copleşesc de multe ori sufletul, astfel încât mi se pare că pronia dumnezeiască m-ar fi părăsit. Atunci sufletul meu se umple de întuneric, credinta se clatină, inima mea slabeşte şi disperarea se furişează în suflet, vrând să se facă stăpână peste mine. O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu mă poti lăsa în starea aceasta grozavă. La tine alerg, pe tine te rog, ajută-mi. Ascultă, te rog, rugămintea pe care ţi-o fac! Nu mă voi depărta de tine până când nu mă vei asculta. Grăbeşte-te şi vino-mi, te rog, în ajutor şi nu lăsa ca încrederea mea în tine să fie ruşinată. Fă ca prin mijlocirea ta să se preamărească şi întru mine nesfârşita milostivire a lui Dumnezeu. Ascultă-mi rugămintea, mai ales în necazul cel mare pe care îl am acum şi dă-mi grabnicul tău ajutor în (se mărturiseşte necazul).

Publicitate

.Nu lăsa ca sufletul meu să rămână zdrobit de această lovitură a durerii şi să cadă în disperare. Ascultă-mă, o, Sfinte Iuda Tadeu, împlineşte-mi rugămintea şi eu îţi voi fi recunoscător în toate zilele vieţii mele.Te voi cinsti ca pe cel mai de seamă ajutător al meu.Voi mulţumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta şi voi răspândi pe cât îmi va sta în putere cinstirea ta între oameni.

Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

INCENDIU în Berza. Pompierii din Ștefănești, Trușești și Santa Mare s-au luptat patru ore să oprească focul care se îndrepta spre o pădure

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de metri cubi lemn de salcâm, cinci tone de gunoi de grajd, două hectare de vegetație uscată și un hectar de lizieră de salcâm au ars, în această după-amiază, în localitatea Berza. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate, au transmis responsabilii ISU Botoșani.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari.

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

“Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Publicitate

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

ISU Botoșani atrage atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Publicitate

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult

Economie

De la 1 ianuarie 2025: Ministerul Finanţelor impune OBLIGATORIU facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C)

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanţelor extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat de presă al instituţiei, relatează agerpres.ro.

În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

“La nivelul UE este în discuţie introducerea facturării electronice obligatorii, bazat pe standardul european, atât în relaţia B2B, cât şi în relaţia B2C, astfel că această măsură creează premisele pentru implementare. În contextul digitalizării ANAF, informaţiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operaţiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligaţie pentru persoanele fizice, însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informaţiile raportate de furnizori. Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală şi implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanţa investiţiile în serviciile publice esenţiale”, a transmis ministrul Marcel Boloş, în comunicat.

Potrivit MF, vor fi exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA-ului, sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi conform art. 319 din Codul fiscal, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptaţi temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem. Aceştia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului înainte de această dată, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii începând cu 1 iulie 2025.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul naţional RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceştia vor putea notifica organele fiscale competente.

Publicitate

Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligaţia de a transmite facturile prin/în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura atunci când emit facturi în numele şi în contul furnizorilor – persoane impozabile stabilite în România conform Codului fiscal, în situaţia în care furnizorul ar avea obligaţia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora în sistem, şi a organizării unui registru în care să figureze aceste organe de executare silită.

Conform sursei citate, sunt aduse completări ale OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit MF, se reglementează înscrierea, la cerere, pe bonul fiscal, a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, aşa cum este prevăzut în prezent. Codul de identificare fiscală este o informaţie absolut necesară pentru generarea formularelor electronice precompletate cu informaţii disponibile în bazele de date ale ANAF, lipsa acestor date fiind de natură să impieteze asupra procesului de transformare digitală a serviciilor publice din domeniul fiscal.

Publicitate

Totodată, se stabileşte obligaţia tipăririi pe bonul fiscal a datei şi orei emiterii bonului, a numărului de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR, cu scopul de a facilita preluarea automată de date de către aplicaţii informatice, în vederea verificării de către contribuabili, inclusiv de pe dispozitive mobile, a realităţii emiterii, cu un aparat de marcat fiscalizat, a bonurilor fiscale primite de la operatorii economici, măsură care contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, în situaţia în care, în urma testării la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, se constată că, din punct de vedere tehnic, nu este posibilă tipărirea sub formă de cod QR a datei şi orei emiterii bonului fiscal, a numărul de identificare al bonului fiscal, precum şi seriei fiscale a aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii acestor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia de a se conforma dispoziţiilor legale în termen de maximum doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

MF precizează că se modifică şi se completează Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul excluderii accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare, măsură care vine în sprijinul contribuabililor de bună credinţă, întrucât aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile şi sunt plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligaţia să le declare şi să le plătească la bugetul de stat.

Citeste mai mult

Cultura

Cine sunt laureații Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul…”

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a organizat cea de-a XLIII-a ediție a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul…”, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în cadrul Zilelor Eminescu.

În data de 14 iunie 2024, la ora 15, pe Pietonalul Unirii din Botoșani (la Cinema Unirea), s-au premiat laureații acestei ediții (zece din cei douăzeci înscriși în concurs), s-a lansat noul număr al antologiei de poezie „Porni Luceafărul…”, care conține lucrările câștigătorilor din 2023, iar publicul prezent a ascultat deosebitele recitaluri ale artiștilor botoșăneni: Ilinca Grumeza, Ioana Ciobanu și Corul ,,George Enescu” din Dorohoi.

Juriul a fost alcătuit din specialiști în domeniul literaturii:

  • Bogdan Crețu – profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Valentin Ajder – directorul editurii Eikon
  • Stelorian Moroșanu – scriitor botoșănean, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Laureații ediției a XLIII-a:

            Secțiunea Carte publicată

Mențiune – Ilie Antonia (Suceava) – volumul InfrasonoR

Publicitate

            Secțiunea Poezie în manuscris

Premiul I: Purușniuc Elena (Iași)

Premiul al II-lea: Axinte Alexia-Elena (Botoșani)

Publicitate

Premiul al III-lea: Ciornei Elyza (Suceava)

Mențiune: Duduman Andreea (Suceava)

Mențiune: Mayer Amalia (Suceava)

Mențiune: Zamă Lavinia (Suceava)

Mențiune: Chițu Mădălina (Suceava)

Mențiune: Plăcintă Alexia (Suceava)

Mențiune: Turculeț Alexandru (Suceava)

“Laureații au primit diplome, materiale tipărite din partea Centrului de Creație și premii în bani. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături!” au transmis organizatorii manifestării.

Iată și câteva imagini:

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending