Ocazia ”școlii altfel” a fost folosită de un profesor de la C.N.”A.T. Laurian” pentru a organiza un eveniment nu doar inedit ci și cu o mare încărcătură emoțională.
Clasa a IX-a B a fost luată de diriginta Elena Alecsa într-o excursie până la București, pentru a se întâlni cu laurieni ai generațiilor trecute care acum sunt profesioniști ce fac performanță în diverse domenii, sau sunt studenți ai unor universități de renume din capitală.
Confruntarea dintre generații a avut loc la începutul lunii martie într-o sală de conferințe a unui hotel din capitală, iar provincia a fost foarte impresionată de numărul mare de laurieni bucureșteni ce au răspuns invitației doamnei profesoare.
Nu mai puțin de 20 de botoșăneni care au absolvit Laurianul și care acum profesează în capitală au lăsat programul obișnuit și au venit la întâlnire ca să vorbească, fie și pentru câteva minute, cu laurienii boboci din acest an.
Printre bucureștenii naturalizați s-au aflat Emilian Mihailov, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității București, actorul Dan Lupu, regizorul Adrian Tapciuc, i.t.-știi Sebastian Bradoschi și Bogdan Buche, Cosmina – Mihaela Covatariu-consilier la Ministerul Justiției, antreprenorul Codrin Epuraș, medicul stomatolog Veronica Pușcașu, Alexandra I.-ofițer în armată, Florin Gavril-consilier de stat la Guvernul României, Roxana Zugravu- profesor de engleză și creație, sau Mihaela Crăciun, actualmente educatoare, fostă Miss în Laurianul generației sale. Mihaela a venit la întâlnirea cu botoșănenii chiar de ziua ei, astfel încât a avut parte de un moment de ”La Mulți Ani”.
Au ținut să fie prezenți și studenții Erica Irimia, Luca Pușcașu și Mihnea Pompaș de la Drept, Cristina Carciuc, de la ASE, dar și Ioana Mălina Lupu, de la Academia Tehnică Militară, specializarea Echipamente și Instalații de Aviație.
Publicitate
Au fost momente aparte în discuțiile ce au urmat, musafirii aflând răspunsuri la întrebările lor despre filosofie ca modalitate de a face bani, despre pașii spre carieră, despre valori și secrete ale unei vieți de succes. A participat la întâlnire și profesoara Violeta Băltuță, acum pensionară de București, dar unul dintre dascălii iubiți ai colegiului botoșănean.
”Generației tinere ii doresc, mai întâi, să aibă dorința de cunoaștere: curiozitatea de a merge dincolo de aparențe, să aibă surse variate de informare și să le verifice întotdeauna, să nu meargă numai pe căi bătătorite ci să-și formeze propriile opinii și să aibă curajul să le susțină cu argumente pertinente; să încerce cât mai multe opțiuni și să se oprească unde cred că se simt confortabil cu ei înșiși și cu cei din jur; să fie empatici cu cei mai puțin norocoși și, mai ales, să nu le fie teamă să se implice în tot ce ține de viață noastră, să se iubească și să iubească.”, este un fragment din mesajul transmis elevilor de profesoara de limba și literatura franceză.
Întâlnirea cu seniorii laurieni a fost urmată de vizite ale unor locuri mai mult decât interesante, unde elevii au fost invitați de ”mai marii” lor. Așa se face că botoșănenii au vizitat Facultatea de Filosofie, Televiziunea Română, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Academia Olimpică, Muzeul Sportului, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, dar și Cărtureștii, pentru că Sabin Dumitriu, arhitectul librăriei Cărturești Carusel, este absolvent de Laurian, ca și soția sa, Simona Luiza Dumitriu.
Botoșănenii n-au trecut cu vederea nici Muzeul ”Grigore Antipa” și nici Teatrul Național, unde au urmărit piesa ”D’ale carnavalului”.
Întâlnirea a lăsat impresii puternice participanților. Roxana Zugravu ne-a povestit cu lacrimi în ochi că ”ne-am proiectat în trecut și ne-am amintit de noi în anii de liceu. Le-am povestit despre visuri, despre faptul că este important să ai un obiectiv, să fii, astfel, mai aproape de șansa de a fi fericit. Le-am spus că dacă nu au încă un vis, să caute prietenii visurilor lor: un mentor, un părinte, un bunic, o carte…”. Roxana este absolventă a Facultății de Litere a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași și a trecut, în căutările sale, prin învățământul de stat, croitorie, design de bijuterii, pentru a fi acum angajata unui ONG și a se ocupa de copiii ucraineni ce au fugit din calea războiului. Le predă engleza și face ore de creativitate, ajutându-i să se focuseze și pe altceva decât pe război și necazuri. Toate acestea le-au aflat și bobocii laurieni, despre care Roxana spune că sunt mai maturi, mai serioși prin subiectele pe care le discută, decât au fost generațiile de altădată.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți.
‘Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de comportament neconform. Aceștia reprezintă mai puțin de 0,03% din cei aproximativ 40.000 de comercianți cu care RetuRO are relații contractuale – un indiciu clar că situația este izolată și nu afectează funcționarea sistemului la scară largă. În urma constatărilor, RetuRO a declanșat verificări suplimentare în conformitate cu procedurile interne și a sesizat autoritățile competente pentru a investiga aceste cazuri. De asemenea, în cadrul mecanismului de reconciliere desfășurat periodic cu toți comercianții parteneri, au fost solicitate clarificări punctuale din partea acestor companii, iar echipele RetuRO au efectuat verificări dedicate pentru stabilirea situației reale’, se precizează într-un comunicat al administratorului SGR.
În prezent, compania analizează toate datele și documentele disponibile – atât cele transmise de comercianți, cât și cele rezultate din verificările interne – în vederea stabilirii tratamentului aplicabil fiecărui caz și a eventualelor măsuri necesare. Fiecare comerciant va fi informat individual imediat ce verificările vor fi finalizate.
Până la clarificarea situației, RetuRO a decis amânarea plăților aferente garanțiilor conform prevederilor aplicabile. Unele măsuri vor depinde și de modul în care vor fi soluționate sesizările transmise autorităților sau, după caz, instanțelor competente.
‘Fiecare caz este tratat cu maximă seriozitate, printr-o analiză riguroasă a documentelor operaționale, a datelor din sistem, a raportărilor financiare și a informațiilor furnizate de comercianți. Acest proces are ca obiectiv luarea unor decizii corecte, echilibrate și legal fundamentate, reflectând un tratament echitabil pentru toate părțile implicate. Acuratețea datelor și menținerea integrității Sistemului de Garanție-Returnare sunt esențiale pentru RetuRO. Compania va continua să depună toate eforturile și să adopte măsuri ferme pentru a asigura stabilitatea și funcționarea corectă a SGR pe termen lung, în beneficiul tuturor actorilor implicați și al publicului larg’, se mai arată în comunicat.
Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii trecute, de la începutul acestui an, numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost de 1,06 miliarde.
Publicitate
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul ‘non profit’, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Compania funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori. AGERPRES
Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani
Pe 10 iunie 2025, Botoșaniul va deveni, preț de câteva ore, locul unei adânci trăiri duhovnicești și al unei întâlniri de suflet. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va prezida ședința lunară a preoților din Protopopiatul Botoșani, o întâlnire ce se anunță a fi mai mult decât o simplă formalitate administrativă: un prilej de reflecție, rugăciune și întărire în slujirea pastorală.
O zi de har și comuniune la Botoșani: ÎPS Teofan vine în mijlocul preoților și credincioșilor
Dimineața, începând cu ora 07:30, Biserica „Vovidenia” va găzdui o Sfântă Liturghie arhierească, la care sunt așteptați nu doar preoții din întreg Protopopiatul, ci și toți credincioșii care doresc să primească binecuvântare și dezlegare din partea ierarhului. Participarea la o astfel de slujbă este o invitație deschisă la apropierea de Dumnezeu, într-un moment de tihnă spirituală. ÎPS Teofan încurajează pe cei care se pregătesc cu binecuvântarea duhovnicului să se împărtășească, pentru ca bucuria întâlnirii cu Hristos să fie deplină.
După Sfânta Liturghie, de la ora 10:00, în Sala de Conferințe a Parohiei „Vovidenia”, se va desfășura ședința lunară a clericilor botoșăneni. Sub privirea și îndrumarea blândă, dar fermă a Înaltpreasfințitului, se vor aborda teme ce țin de viața pastorală, de organizare administrativă, dar și de provocările contemporane în lucrarea preoțească.
În contextul proclamării anului 2025 drept „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, un loc aparte în discuții îl va avea omagierea acestor lumini ale credinței, precum și identificarea unor moduri concrete de a le păstra vie amintirea în inimile credincioșilor.
Publicitate
Întâlnirea se va încheia cu prezentarea unei conferințe speciale susținute de părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar al Protopopiatului și paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, care va vorbi despre „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani” – o temă menită să readucă în actualitate forța comuniunii dintre păstori și turma lor, într-un veac marcat de încercări, dar și de nădejde.
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
De asemenea, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a coborât la 54.798 la finele lunii decembrie 2024, de la 58.007 la 30 septembrie 2024.
Dintre cei 8.074 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 7.440 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecție, restul fiind plasați la un asistent maternal, servicii de tip rezidențial sau alte familii ori persoane.
Conform sursei citate, un număr de 40.357 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (42.298 la 30 septembrie 2024), iar dintre aceștia 38.761 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecție. În același timp, 933 de copii se aflau în sistemul de protecție specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în servici de tip rezidențial sau la alte familii/persoane.
Totodată, 6.367 de copii proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 5.635 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecție.
Totalul copiilor rămași acasă care se aflau în sistemul de protecție specială se ridica la 31 decembrie 2024 la 2.060 (plus 25 de copii comparativ cu finele lunii septembrie), dintre care 362 copii erau în grija unui asistent maternal, 352 în servicii de tip rezidențial, 1.250 la rude până la gradul IV, iar 96 de copii în grija altor familii sau persoane. AGERPRES
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar în Banat.
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova era de loc din Burdujeni, Suceava, și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Neamţului, în anul 1925.
În anul 1931, a primit hirotonia întru preot și a slujit la mănăstirea sa de metanie vreme de 12 ani.
În 1942 a fost trimis ca preot misionar în ținutul Banatului, pentru a reînvia monahismul ortodox din această parte a României. În 1945 a înființat Mănăstirea de maici Timișeni, în același timp îngrijindu-se de povățuirea duhovnicească a viețuitorilor din mănăstirile Săraca, Partoș și Vasiova.
Treptat, a ajuns cel mai căutat duhovnic al Banatului, atât prin slujirea autentică a altarului, cât mai ales pentru alinarea sufletelor. Era căutat pentru darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni.
Timp de 33 de ani, Cuviosul Calistrat a fost o făclie mereu aprinsă pentru călugării și credincioşii din Banat.
Publicitate
A trecut la Domnul în ziua de Paști a anului 1975. A fost îngropat lângă biserica Mănăstirii Vasiova.
A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 12 iulie 2024, cu titulatura: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova.