Connect with us
Publicitate

Actualitate

Inspectorii de muncă ies în control la firmele de construcții. Motivul: prea multe accidente de muncă în acest domeniu

Publicat

Publicitate

Construcțiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională. În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la 1000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă.

Situația se datorează caracteristicilor muncii în acest domeniu de activitate, respectiv:

  • nivelul, în mare măsură, scăzut al pregătirii personalului;
  • caracterul sezonier al lucrărilor;
  • modificarea continuă a mediului de muncă;
  • modificarea frecventă a locației;
  • procent ridicat de lucrători fără forme legale;
  • pericolelor de accidentare existente în mediul de muncă.

Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2022, Direcția de Control Securitate și Sănătate în Muncă a considerat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

Publicitate

 

Față de aceeași perioada a anului 2021 numărul de accidentați mortal a crescut cu 11,4% – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal din domeniul construcțiilor.

Dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă – 899 în primul trimestru al anului 2022, domeniul construcții cădiri ocupă poziția a treia cu 47 accidentați 5,2% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaților mortal cu 11,4% mai mult față de aceeași perioada a anului 2021.

Publicitate

În acest sens, Inspecția Muncii a desfășurat în anul 2022, o campanie națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite în urma controalelor efectuate în anul 2022 sunt următoarele:

  • Locurile de muncă sunt fără sisteme de protecție colectivă, fără balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime.
  • Lucrătorii care nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare (centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști, bocanci) sunt admiși la lucru de către șefii de echipă, maiștrii sau conducătorii locurilor de muncă desemnați de către angajator.
  • Instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale.
  • Platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor prezintă riscuri de accidentare în timpul utilizării și sunt construite fără a avea un proiect tehnic.
  • “Planul propriu de securitate și sănătate al șantierului“ nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor de către subantreprenori.

 

Publicitate

Grupul țintă al acestei campanii naționale îl reprezintă angajatorii și lucrătorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor – cod CAEN 41, 42 și 43.

Direcția de Control Securitate si Sănătate în Muncă a considerat necesară organizarea și coordonarea campanii naționale și acțiuni sectoriale care au avut ca obiective :

  • Creșterea gradului de implicare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații. Asigurarea de echipamente colective de protecție și individuale în proporție de 100% .
  • Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor.(din numărul total de fișe de instruire verificate, instruirea să fie efectuată in mod corespunzător în proporție de 100%.
  • Implementarea măsurilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de ridicat. Din numărul total de instalații de ridicat și al calificării personalului deservent verificate, acestea să fie în proporție de 100% corespunzătoare.

Mijloacele necesare și metodele de realizare a obiectivelor propuse se bazează pe verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor cu privire la:

Publicitate
  • organizarea activităților de securitate și sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile;
  • instruirea lucrătorilor;
  • lucrul la înălțime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;
  • utilizarea instalațiilor de ridicat pe șantierele temporare sau mobile;
    • cerințele minime de securitate și sănătate la lucrările de săpături;
    • angajatorii au asigurat condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă și postului său (la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/ la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale);
  • angajatorul a dispus de programe de instruire-testare la nivelul întreprinderii și/sau unității, pentru conducătorii locurilor de muncă/lucrători, pe meserii și activități;
  • angajatorul a elaborat instrucțiuni proprii pentru completarea și/sau aplicarea reglementarilor de securitate și sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și a locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;
  • angajatorul a verificat și a supus încercărilor si controalelor periodice, instalațiile de ridicat si accesoriile acestora, inclusiv elementele componente si elementele de fixare, de ancorare si de sprijin conform dispozițiilor legale in vigoare;
  • angajatorul a luat măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor și a profesiilor prevăzute de legislația specifica pentru lucrătorii care deservesc instalațiile de ridicat si accesoriile acestora;
  • angajatorul a amenajat locurile de muncă situate la înălțime cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară) ;
  • angajatorul a verificat dacă platformele sau plasele de prindere, sunt montate pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime în baza unui proiect tehnic;
  • la lucrările de săpături, angajatorul a utilizat mijloacele de protecție colectivă împotriva surpării terenului – sprijiniri de maluri, pe întreaga înălțime a malului în zona de acțiune a lucrătorilor, conform proiectelor. Deasemenea angajatorul asigură căi sigure pentru intrarea și ieșirea lucrătorilor din zona de excavații;
  • angajatorul a verificat dacă se respectă distanța suficientă față de excavații a grămezilor de pământ, materialelor și vehiculelor în mișcare conform precizărilor din proiect.

Campania națională se va desfășura în perioada 13.02.2023 – 06.12.2023.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un incendiu violent a mistuit la Hudești 50 de tone de deșeuri . Focul a fost la un pas să facă scrum pădurea din apropiere

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

Alarma a fost dată de un localnic.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreținută de vânt.

Publicitate

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Publicitate

Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Publicitate

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, PRIMUL PAS pentru evitarea RETROGRADĂRII: 1-0 în prima manșă cu FC Mioveni. Victorie în ultimele secunde

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a reușit astăzi să învingă FC Mioveni într-un meci cu o miză foarte mare, orice greșeală urmând a trimite echipa din nordul României, după 10 ani, direct în liga a doua.

La FC Botoșani, Bogdan Andone îi trimitea din primul minut în teren pe Kukic, Benzar, Filip, Miron, Țigănașu, David, Dican, Caputa, Florescu, Kaprof și Mailat în timp ce FC Mioveni începea meciul cu Croitoru în poartă, Trașcu, R. Garutti, Cr. Ignat, Burnea, Șerbănică, Cărăruș, Panait, Blănaru, Stan și Guțea.

În fața unui stadion arhiplin, FC Botoșani a dominat meciul din prima până în ultima secundă, însă golul a venit abia în ultimele secunde ale partidei.

Publicitate

Cele mai mari emoții au venit pentru botoșăneni chiar înaintea pauzei când FC Mioveni înscrie prin  Blănaru, însă golul este anulată de VAR pentru o poziție de ofsaid.

Ca și în prima repriză, FC Botoșani a dominat întreaga partidă, iar cu câteva momente înainte de fluierul final al partidei a reușit să înscrie.

În minutul 90+2 Aldair aruncă tribunele în aer după ce înscrie cu un șut imparabil de la 25 de metri și păstrează vii speranțele FC Botoșani pentru a rămâne în prima ligă de fotbal a României.

Publicitate

Pentru FC Botoșani urmează acum returul cu FC Mioveni, un meci de totul sau nimic, în care echipa lui Bogdan Andone nu are voie să piardă.

După victoria de astăzi, FC Botoșani pleacă cu prima șansă în meciul cu FC Mioveni, însă fiecare echipă își va juca șansa până în ultima secundă.

SUrsa foto ilustraiv: ProSport.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la persoane care ar fi vândut droguri mai multor adolescenți din Botoșani. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Suceava la bănuiţi de trafic şi deţinere de droguri iar patru persoane au fost reţinute, informează, vineri, IGPR.

“Una dintre cele patru persoane a fost depistată în flagrant delict, în Târgu Neamţ, în timp ce ar fi transportat aproximativ 3 kilograme de canabis destinate comercializării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2023 – mai 2024, în mod repetat, cele patru persoane ar fi deţinut, intermediat şi comercializat, direct, diferite cantităţi de canabis către consumatori, inclusiv minori, din judeţele Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, precizează IGPR.

Conform sursei citate, joi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ şi Suceava, fiind descoperite şi ridicate cantităţi de droguri de risc (canabis), grindere, cântare electronice, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, precum şi 9.300 de lei.

Publicitate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea a patru persoane, pentru 24 de ore. Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES/(AS-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

Publicitate

* Sursa fotografiilor: IPJ Neamţ

Citeste mai mult

Eveniment

Trei zile fără apă în Dorohoi! Nova Apaserv: Toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte

Publicat

Publicitate

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară,  a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru refacerea rezervei de apă din rezervoarele de stocare de la Dealu Mare, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează în continuare furnizarea apei în municipiul Dorohoi, în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 19:00-9:00, către utilizatorii situați în zona de case și etajele superioare ale blocurilor amplasate în zona centrală.

Pentru utilizatorii situații în zona de înaltă a municipiului Dorohoi, furnizarea apei în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, se va face în intervalul orar 08:00-21:00.

De asemenea, furnizarea apei în localitățile Broscăuți, Șendriceni se va face în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 09:00-19:00.

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. face apel la toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte, pentru a da posibilitatea tuturor abonaţilor noştri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending