Connect with us

Eveniment

Infotrafic: Autovehiculele de peste 7,5 tone, INTERZISE pe drumurile din 12 județe, din cauza caniculei

Publicat

Publicitate

Centrul Infotrafic informează că, în condiţiile avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie pentru vineri, între orele 10,00 şi 20,00 va fi interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate drumurile naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Bihor, Caraş Severin, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Timiş.

Conform sursei citate, măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu, pe anumite sectoare de drumuri naţionale pe care s-au finalizat lucrările de reabilitare şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere.

Sunt şi excepţii pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizat mai mare de 7,5 tone: cele care transportă persoane, animale vii şi produse perisabile de origine animală sau vegetală; distribuie apă îmbuteliată sau hrană în zone calamitate; transporturile funerare şi poştale; cele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră sau prim ajutor, tractează vehicule avariate; livrează carburanţi şi mărfuri sub temperatură controlată; care se ocupă de salubrizare, transportă produse din exploatări agricole sau participă la exerciţii multinaţionale. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Concurs pentru formarea cadrelor MAI: Peste 250 de locuri disponibile la instituții de învățământ. LISTA completă

Publicat

Publicitate

Peste 250 de locuri vor fi disponibile la concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea pregătirii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor. Acestea sunt oferite prin instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iunie-august, relatează alba24.ro.

Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 18 mai. Probele de selecție vor avea loc în perioada 21-25 iunie, iar evaluările psihologice și medicale trebuie finalizate până cel târziu pe 16 iunie.

Potrivit MAI, peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații ‘Mihai Viteazul’, în sesiunea iunie-august.

Dintre cele peste 250 de locuri – 138 sunt scoase la concurs pentru forma de învățământ superior (ofițeri):

Locuri disponibile pentru ofițeri

  •  Universitatea Națională de Apărare ‘Carol I’ București – 16 locuri;
  •  Academia Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ Sibiu – 15 locuri;
  •  Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’ – 53 locuri;
  •  Academia Forțelor Aeriene ‘Henri Coandă’ Brașov – 11 locuri;
  •  Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ Constanța – 9 locuri;
  •  Institutul Medico-Militar – 10 locuri;
  • Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ București – 24 locuri.

Locuri disponibile pentru maiștri militari

Candidații pot opta și pentru forma de învățământ postliceal (maiștri militari).

  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 16 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu -14 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 17 locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanța – 39 de locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ – 9 locuri.

Locuri disponibile pentru subofițeri

De asemenea, sunt disponibile 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri) la:

Publicitate
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 2 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ -10 locuri.

Potrivit sursei citate, tot în această sesiune, vor fi disponibile și trei locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

De unde se descarcă cererile

‘Cererile de înscriere se descarcă de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, se completează de către candidat în mod lizibil (scris de mână), se semnează și se transmit în format electronic la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 18 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică’, afirmă sursa citată.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală se vor efectua conform planificărilor stabilite de către unitățile de specialitate, iar transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical se efectuează până la data de 16 iunie.

Totodată, proba de evaluare a performanței fizice se susține la Academia de Poliție ‘Al. I. Cuza’, în perioada 21 – 25 iunie.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

Publicat

Publicitate

Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 27 aprilie și împreună cu cei Șaptezeci de Apostoli în data de 4 ianuarie. Acesta a fost fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună „frații Domnului”, ei fiind de fapt verii ai Mântuitorului.

Sfântul Simeon a fost fiul lui Cleopa și al Mariei lui Cleopa, verișoară a Maicii Domnului. După Învierea și Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Simeon s-a numărat în ceata sfinților șaptezeci de Apostoli, umblând prin cetăți și prin sate, învățând cuvântul Domnului și făcând minuni. Sfântul Mucenic Simeon a fost episcop în Ierusalim, ales de Sfinții Apostoli după uciderea Sfântului Apostol Iacov în anul 62. Deci, la câtă vreme, după această ucidere, Apostolii și ucenicii, adunându-se în Ierusalim, au dat un nou urmaș Sfântului Iacov, alergând cu un singur glas, pe Sfântul Mucenic Simeon, al doilea episcop al Ierusalimului.

În acest timp, au venit romanii, conduși de Tit, fiul lui Vespasian, împăratul (69-79) a dărâmat Ierusalimul, așa cum Însuși Hristos a prorocit. În tot acest timp, creștinii, ascultând de glasul lui Dumnezeu, au plecat, cu episcopul lor, și s-au retras dincolo de Iordan, într-o cetate numita Pella. Era prin anul 70. Deci, după risipirea Ierusalimului, creștinii s-au întors în Ierusalimul dărâmat și au început a inflori din nou, mulți locuitori îmbrățișând noua credință. fântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind suspus torturilor în timpul persecuțiilor lui Vespasian (66-79), Titus (79-81), Domițian (81-96), scăpând însă cu viață. În jurul anului 106 a început prigoanei declanșată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutați nu numai creștinii, ci și toți urmașii lui David.

Tot atunci, câțiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunțat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 de ani și-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul și ceilalți se întrebau cum de acel bătrân în vârstă putea să îndure astfel de chinuri.

Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie ca urmează morții Domnului, Sfântul Mucenic Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei. Și așa, lucrând cu înțelepciune, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, având la moartea sa peste 100 de ani. La tronul episcopal i-a urmat Iustus, un creștin dintre evrei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc, adus cu escortă din Franța

Publicat

Publicitate

Vineri, Poliția Română a adus în țară 8 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 41 de ani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Sibiu, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 11 luni.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 26 de ani, din Brașov, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Brașov, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 6 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Bihor, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și trei luni.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 28 de ani, din Bihor, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Irlanda, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Aleșd, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 4 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 46 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Dorohoi, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și 7 luni și 10 zile.

Publicitate

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 56 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul stupefiantelor. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Alba, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 9 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Judecătoria Aiud, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Totodată, a fost adus un bărbat, de 51 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 9 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii care au aprins focul la grătare în cimitirul Eternitatea, de Paștele Blajinilor, au fost amendați de jandarmi

Publicat

Publicitate

Nerespectarea legislației privind activitățile de picnic s-a soldat în această dimineață cu aplicarea de către jandarmii botoșăneni a cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4000 de lei, unor persoane care au aprins focul la grătare în cimitirul Eternitatea, la Paștele Blajinilor.

Pe lângă aceste amenzi, jandarmii au mai aplicat și 14 sancțiuni contravenționale însumând tot 4000 de lei, de această dată pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice săvârșite în același loc.

„Aducem la cunoștința cetățenilor că aprinderea focului este permisă doar în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic – zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic”, au transmis jandarmii.

Persoanele care desfășoară activități de picnic au obligația să supravegheze în permanență focul, să lase locul curat și nealterat la plecare și să respecte ordinea publică și bunele moravuri, conform prevederilor legislației în vigoare.
Cunoscută oficial ca Legea 54/2012, Legea Picnicului are rolul de a proteja mediul înconjurător și de a preveni distrugerea ecosistemelor naturale, iar persoanele care organizează picnicuri în afara zonelor special amenajate riscă amenzi cuprinse între 100 de lei și 50.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending