Connect with us

Actualitate

Inflație de 8,53% în luna februarie: Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,84. Lista cu cele mai mari creșteri de prețuri

Publicat

Publicitate

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie. Asta în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, arat Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului, februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021, este 2,1%.

Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni – martie 2021 – februarie 2022 – faţă de precedentele 12 luni – martie 2020 – februarie 2021 este 6,0%”, se arată într-un comunicat al INS.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 101,04%.

Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,9%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 – februarie 2021) determinată pe baza IAPC este 5,0%.

Iată și cele mai mari sccumpiri:

Publicitate

În februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cele mai mari scumpiri la produsele alimentare sunt:

– Cartofi: 30,58%

– Ulei: 26,12%

– Mălai: 19,32%

– Făină: 16,38%

– Margarină: 14,33%

– Pâine: 13,43%

Scumpiri la utilități și carburanți

– Gaze: +44,94%

– Energie termică: +20,99

– Energie electrică: -8,04%

– Combustibili: +27,24%

Inflație de două cifre

Banca Națională a României prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat la finele săptămânii trecute.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore.

Prognoza este făcută fără a lua în calcul plafonarea de prețuri la energie prevăzută de Guvern începând cu luna aprilie

Astfel, prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport.

Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil.

Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice, respectiv combustibili, energie electrică, gaze natural pentru sfârşitul acestui an”, se spune în raportul Băncii Centrale.

Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanţ ale costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022.

Odată cu disiparea treptată a acestor presiuni din partea factorilor de ofertă, sub influenţa determinanţilor fundamentali, tendinţa ascendentă a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023.

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. În actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare, arată BNR, care pentru previziunile viitoare va trebui să ia în calcul și criza adusă de războiul din Ucraina.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani, județul din țară cu cele mai mari alocații medii pentru copii în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani s-a aflat în luna martie 2025 în fruntea clasamentului național privind valoarea medie a alocațiilor de stat pentru copii, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Cu o sumă medie de 343,30 lei per beneficiar, Botoșaniul a depășit județe precum Caraș-Severin (342,68 lei) și Sălaj (339,55 lei), situându-se pe primul loc la nivel național, relatează agerpres.ro.

În total, la nivelul întregii țări, au beneficiat de alocație 3.609.898 copii, iar suma totală achitată de stat s-a ridicat la 1,21 miliarde de lei. Media națională a alocației a fost de 335,42 lei per copil, ceea ce evidențiază faptul că județul Botoșani se situează peste acest prag.

Alocația de stat are caracter universal și este acordată tuturor copiilor din România cu vârste de până la 18 ani. De asemenea, beneficiază de acest drept și tinerii majori care continuă studiile liceale sau profesionale, până la finalizarea acestora.

Deși județul Botoșani nu se regăsește printre cele cu cei mai mulți beneficiari — precum București, Iași sau Suceava — valoarea medie mai ridicată a alocației poate fi explicată printr-un procent semnificativ de copii care se încadrează în categoria celor cu drepturi suplimentare, cum ar fi copiii cu dizabilități sau din familii monoparentale.

Alocația pentru copii este acordată lunar și reprezintă una dintre formele de sprijin social direct oferit de stat pentru susținerea familiei și încurajarea continuării studiilor în rândul tinerilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

12 șoferi prinși băuți la volan în zilele de Paște la Botoșani. Poliția a dat amenzi de peste 50.000 de lei

Publicat

Publicitate

În perioada sărbătorilor pascale, 18 – 21 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o amplă acțiune pentru creșterea siguranței în trafic, vizând în special șoferii care conduc cu viteză excesivă sau sub influența alcoolului.

În cadrul acțiunii au fost angrenați aproximativ 100 de polițiști, care au acționat pe drumurile naționale, județene și comunale. În cele patru zile de controale, au fost verificate aproximativ 300 de autovehicule.

În urma testărilor, 12 șoferi au fost depistați cu alcoolemii peste limita legală și au fost imediat scoși din trafic. În unele cazuri, s-au întocmit dosare penale, iar în altele s-au aplicat sancțiuni contravenționale, în funcție de valoarea alcoolemiei.

Pe lângă aceste cazuri, polițiștii au aplicat 179 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 50.000 de lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru depășirea vitezei legale și nerespectarea normelor de circulație.

Polițiștii anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, în special în contextul apropierii minivacanței de 1 Mai.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nici femeile nu mai sunt ce au fost: Tânără de 22 de ani, surprinsă la volan fără permis în comuna Călărași

Publicat

Publicitate

O tânără de 22 de ani, din comuna Călărași, a fost prinsă de polițiști conducând un autoturism pe DJ 282H fără a deține permis de conducere.

Incidentul s-a produs pe 21 aprilie 2025, în cadrul unui control de rutină desfășurat de polițiștii din cadrul Secției Rurale nr. 3 Hlipiceni.

În urma verificărilor efectuate în baza de date, s-a stabilit că tânăra nu a obținut niciodată permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. Autoturismul i-ar fi aparținut unui membru al familiei, care urmează să fie audiat pentru a se stabili dacă i-a încredințat sau nu autoturismul în mod conștient.

Pe numele tinerei a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis. În funcție de rezultatul anchetei, aceasta ar putea fi trimisă în judecată, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani sau amendă, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Polițiștii fac apel la populație să nu urce la volan fără drept legal, subliniind riscurile și consecințele penale ale unei astfel de decizii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un condamnat pentru viol din Unțeni, care se ascundea acasă, a fost depistat și încarcerat de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 54 de ani, din comuna Unțeni, a fost identificat și reținut de polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani, în data de 22 aprilie 2025, în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Judecătoria Botoșani îl condamnase definitiv la 9 ani de detenție pentru comiterea infracțiunii de viol, faptă comisă în urmă cu mai mulți ani, însă bărbatul nu se prezentase de bunăvoie la închisoare.

IJP Botoșani a anunțat astăzi că autoritățile au reușit să-l localizeze în satul de domiciliu, unde acesta se ascundea.

După identificare, bărbatul a fost reținut, escortat și predat Penitenciarului Botoșani pentru a-și ispăși pedeapsa.

Polițiștii reamintesc că astfel de mandate sunt puse în aplicare imediat ce persoanele condamnate sunt localizate, indiferent de timpul scurs de la pronunțarea sentinței.

Cazul a fost închis din punct de vedere procedural, însă autoritățile continuă verificările pentru a vedea dacă bărbatul a beneficiat de ajutor pentru a se sustrage executării pedepsei.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending