Connect with us

Eveniment

Indemnizație lunară pentru cei care au în îngrijire mai mult de doi copii. Măsuri pentru stimularea creșterii natalității

Publicat

Publicitate

Persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară, potrivit unui proiect legislativ ce urmărește stimularea creșterii natalității, înregistrat recent la Senat. Cuantumul indemnizației va pornit de la salariul minim net lunar și va putea ajunge la echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate. 

O propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 6 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, proiectul își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

„Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%, copiii mai mici de 5 ani o scădere de 8,4% iar copiii mai mici de 10 ani o scădere de 5,7%. (…)

Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Măsuri pentru stimularea natalităţii – indemnizație lunară

Proiectul prevede ca persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani să beneficieze de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:

Publicitate
  • echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
  • echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pentru a beneficia de indemnizația lunară sunt:

  • să aibă în îngrijire trei sau mai mulți copii
  • să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii
  • să aibă domiciliul în România
  • să aibă cetățenia română
  • copiii aflați în îngrijirea persoanelor să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani

În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte, conform înțelegerii între părți.

Cererile pentru acordarea indemnizației și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acesteia se vor putea depune la primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința. Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligația de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoțite de documentele justificative, la agențiile pentru prestații sociale județene – agenții teritoriale. (ab24)

Cererile urmează să fie soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere.

Indemnizația acordată nu este impozabilă și nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Măsuri pentru sprijinirea familiei – terenuri concesionate pentru construirea de creșe sau grădinițe

În vederea sprijinirii familiilor cu copii mici și a dezvoltării sistemului preșcolar, consiliile locale vor putea concesiona, la cerere, cu întâietate, terenuri în vederea construirii de creșe sau grădinițe.

Durata concesionării va fi de 49 de ani.

Asigurarea utilităților necesare pentru creșe și grădinițe se va asigura din bugetele locale.

Societățile comerciale/companiile private care înființează și gestionează creșe și/sau grădinițe, în baza unui parteneriat cu autoritățile publice locale, vor fi scutite de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani.

Măsuri pentru sprijinirea copilului – extinderea programului de acordare a unui suport alimentar pentru elevi

Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi extins anual, astfel încât să fie incluse în program:

  • 15% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2025 – 2026
  • 25% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2026 – 2027
  • 35% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2027 – 2028
  • 50% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2029 – 2030
  • 75% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2032 – 2033
  • 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2035 – 2036

sursa: senat.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending