Connect with us

Eveniment

Indemnizație lunară pentru cei care au în îngrijire mai mult de doi copii. Măsuri pentru stimularea creșterii natalității

Publicat

Publicitate

Persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară, potrivit unui proiect legislativ ce urmărește stimularea creșterii natalității, înregistrat recent la Senat. Cuantumul indemnizației va pornit de la salariul minim net lunar și va putea ajunge la echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate. 

O propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 6 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, proiectul își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

„Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%, copiii mai mici de 5 ani o scădere de 8,4% iar copiii mai mici de 10 ani o scădere de 5,7%. (…)

Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Măsuri pentru stimularea natalităţii – indemnizație lunară

Proiectul prevede ca persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani să beneficieze de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:

Publicitate
  • echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
  • echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pentru a beneficia de indemnizația lunară sunt:

  • să aibă în îngrijire trei sau mai mulți copii
  • să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii
  • să aibă domiciliul în România
  • să aibă cetățenia română
  • copiii aflați în îngrijirea persoanelor să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani

În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte, conform înțelegerii între părți.

Cererile pentru acordarea indemnizației și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acesteia se vor putea depune la primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința. Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligația de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoțite de documentele justificative, la agențiile pentru prestații sociale județene – agenții teritoriale. (ab24)

Cererile urmează să fie soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere.

Indemnizația acordată nu este impozabilă și nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Măsuri pentru sprijinirea familiei – terenuri concesionate pentru construirea de creșe sau grădinițe

În vederea sprijinirii familiilor cu copii mici și a dezvoltării sistemului preșcolar, consiliile locale vor putea concesiona, la cerere, cu întâietate, terenuri în vederea construirii de creșe sau grădinițe.

Durata concesionării va fi de 49 de ani.

Asigurarea utilităților necesare pentru creșe și grădinițe se va asigura din bugetele locale.

Societățile comerciale/companiile private care înființează și gestionează creșe și/sau grădinițe, în baza unui parteneriat cu autoritățile publice locale, vor fi scutite de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani.

Măsuri pentru sprijinirea copilului – extinderea programului de acordare a unui suport alimentar pentru elevi

Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi extins anual, astfel încât să fie incluse în program:

  • 15% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2025 – 2026
  • 25% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2026 – 2027
  • 35% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2027 – 2028
  • 50% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2029 – 2030
  • 75% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2032 – 2033
  • 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2035 – 2036

sursa: senat.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


LIFESTYLE

Spectacol pe cer în mai: Curentul de meteori Eta Aquaride, născut din cometa Halley, își face apariția

Publicat

Publicitate

În luna mai se poate observa curentul de meteori Eta Aquaride, ce are maximul în noaptea de 6 mai, când se pot vedea între 40 şi 85 de meteori pe oră. Meteorii provin din celebra cometă Halley.

Dacă alte ploi de stele se pot observa imediat după apus, meteorii Eta Aquaride sunt vizibili abia după miezul nopţii spre dimineaţă.

Aceştia sunt meteori rapizi, care călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Pentru observarea acestora nu sunt necesare echipamente speciale, cum ar fi telescoape sau binoclu. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, şi să lăsam ochii să se adapteze la întuneric timp de cel puţin 30 de minute. Este indicată evitarea folosiri telefonului.

Cometa Halley

Cometa Halley trece prin sistemul solar interior la fiecare 76 de ani şi de fiecare dată se creează un nou flux de particule pe măsură ce se separă de cometă datorită încălzirii de la Soare.

Deoarece multe dintre aceste particule orbitează de peste două mii de ani, în prezent, pot întâlni Pământul oricând pentru o perioadă de şase săptămâni, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai. Trebuie remarcat faptul că particulele pe care le vedem ca meteori s-au separat de cometă cu multe sute de ani în urmă, deoarece orbita actuală a cometei nu traversează orbita Pământului, potrivit www.space.com. Cometa Halley va intra în sistemul solar în 2061.

Publicitate

Curentul de meteori Eta Aquaride

Curentul de meteori Eta Aquaride este activ între 15 aprilie şi 27 mai 2023. Similar cu ploaia de meteori Orionide din octombrie, ploaia de meteori Eta Aquaride este cauzată de gheaţă şi praf lăsate în urmă de cometa Halley. Când Pământul trece printre resturile cometei, „fărâmăturile de cometă” se încălzesc pe măsură ce intră în atmosfera Pământului, producând „stele căzătoare” impresionante care străbat cerul.

Cometa poartă numele astronomului englez Edmond Halley, care a examinat rapoarte despre comete ce s-au apropiat de Pământ în 1531, 1607 şi 1682. El a concluzionat că aceste observări erau toate ale aceleiaşi comete. Halley a prezis că această cometă se va întoarce în 1758. Deşi nu a trăit pentru a vedea revenirea prezisă corect a cometei, ea a fost numită mai târziu în onoarea astronomului, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

IPS Teofan, către preoții din Dorohoi: „Să mulțumim Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 5 mai, clericii din Protopopiatul Dorohoi au participat la întâlnirea preoțească de primăvară, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conferința a avut loc la Mănăstirea Gorovei din județul Botoșani și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în lăcașul de cult al așezământului monahal.

Dimpreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit arhim. Teofil Timişag, starețul mănăstirii, arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, dar și clerici din Protoieria Dorohoi.

După săvârșirea slujbei arhierești, clericii botoșăneni au ascultat referatul „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani”, realizat de pr. Vasile Ionuț Crețu de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Broscăuți, în tema Anului omagial și comemorativ 2025 în Patriarhia Română. În continuare a urmat o sesiune de dezbateri pe marginea subiectului prezentat, dar și o discuție cu privire la diferite aspecte administrativ-pastorale.

Suntem adunați aici pentru a mulțumi Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, de la Sfinții Apostoli Andrei și Filip până în ziua de astăzi. Dar, în mod special, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot darul de bine și pentru toată darea cea de folos revărsată asupra Bisericii noastre în ultima sută de ani, din momentul în care Biserica a fost chemată la slujirea Cerului și a pământului în demnitatea ei de patriarhie. Și trecut-au o sută de ani de răstigniri și învieri, de coborâșuri și ridicări, de momente de ceață și întuneric, dar și momente multe de lumină și înviere. Și pentru cele bune și cele mai puțin bune, pentru că și acestea din urmă au rolul lor pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu, îi aducem mulțumire Lui, căci fără de El nu putem face nimic bun, adevărat și autentic. Au fost vremuri grele: două războaie, regimul cel fără de Dumnezeu și frământările deceniilor din urmă. Este vorba despre o naștere prelungită întru nădejdea că Domnul, întru milostivirea Lui, continuă să-și arate slava Sa în rândul poporului celui dreptcredincios. Această perioadă de o sută de ani a fost presărată cu foarte mulți sfinți. Cu cât vremurile au fost mai grele, cu atât Dumnezeu S-a milostivit asupra noastră și ne-a dăruit chipuri de pocăință între preoții și călugării sfintelor mănăstiri, între preoții de parohii, între ierarhii Bisericii și între credincioșii cei necunoscuți, dar prezenți de-a lungul acestei perioade, precum și cea de dinainte, cu multă râvnă, cu evlavie, cu smerenie, acolo în taina rugăciunii, ridicând lumea la Cer și coborând Cerul pe pământ, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cadrul evenimentului de astăzi.

Ziua de astăzi este o zi frumoasă pentru noi pentru că avem bucuria să-l avem în mijlocul nostru de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit. Întotdeauna prezența ierarhului în mijlocul preoților și al credincioșilor este o mare bucurie și o mare binecuvântare. Tema dezbătută astăzi, Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani, ne-a adus aminte de importanța Evangheliei în viața poporului binecredincios și în viața noastră, a preoților. Părintele Ionuț Crețu ne-a adus aminte de chipuri luminoase de preoți din zona Protoieriei Dorohoi, care au slujit Evanghelia și poporul, ne-a declarat părintele protopop Ionuț-Ștefan Apetri.

Conferințele preoțești se vor derula în fiecare din cele treisprezece protoierii din Arhiepiscopia Iașilor și vor fi prezidate de către Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan sau de către delegatul chiriarhului. Un preot din fiecare protopopiat prezintă un referat pe tema propusă, sesiunea continuă cu dezbateri pe subiectul prezentat, iar clericii vor primi, la final, îndemnuri pastorale din partea ierarhului. La finalul întâlnirii, Părintele Mitropolit a acordat mai multe audiențe clericilor botoșăneni.

Publicitate
Sursa: DOXOLOGIA

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu demisionează din funcția de premier. Miniștrii PSD rămân interimari (surse)

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu demisionează luni din funcția de premier. Însă miniștrii PSD rămân în guvern să asigure interimatul, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

Potrivit conducerii PSD, miniştrii PSD rămân interimari.

„După ce am văzut votul românilor și faptul că această coaliție nu și-a îndeprinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei a Partidului Social Democrat să iesă din această coaliție. Dacă colegii mei vor vota ca să ieșim din coaliție, normal că eu, primul-ministru al coaliției, am să-mi depun demisia”, spunea înaintea ședinței conducerii PSD Marcel Ciolacu.

Liderii PSD au mai decis ca partidul să nu își anunțe susținerea pentru niciunul dintre cei doi candidați intrați în turul 2 – George Simion și Nicușor Dan, potrivit hotnews.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: „Împreună putem opri valul de ură și manipulare”

Publicat

Publicitate

Nicușor Dan, reacție după anunțarea rezultatelor finale la prezidențiale: ”Împreună putem opri valul de ură și manipulare”. Candidatul independent care a reușit să intre în turul doi alături de George Simion (AUR) a transmis un mesaj de mulțumire către susținătorii săi. 

”România are o șansă. Le mulțumesc tuturor celor care au votat ieri cu speranță și cu încredere în viitorul României. Faptul că am intrat în turul doi arată că România decentă, muncitoare și responsabilă există și e hotărâtă să își apere valorile.

În fața noastră stă o alegere clară: între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa — și un drum periculos, al izolării, al populismului și al sfidării statului de drept.

Nu e vorba doar despre doi candidați. E vorba despre direcția unei întregi țări. Am fost și rămân un om al faptelor, nu al scandalului. Dar acum nu putem fi neutri. Nu putem sta deoparte.

Îi chem alături de mine pe toți cei care cred în lege, în adevăr, în educație, în economie modernă, în parteneriate solide cu lumea liberă.

Împreună putem opri valul de ură și manipulare. Împreună putem construi o Românie care nu se teme de viitor”.

Publicitate

Nicușor Dan a obținut 20,99 din voturile românilor, după primul tur de scrutin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending