Connect with us

Eveniment

Indemnizație lunară pentru cei care au în îngrijire mai mult de doi copii. Măsuri pentru stimularea creșterii natalității

Publicat

Publicitate

Persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară, potrivit unui proiect legislativ ce urmărește stimularea creșterii natalității, înregistrat recent la Senat. Cuantumul indemnizației va pornit de la salariul minim net lunar și va putea ajunge la echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate. 

O propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 6 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, proiectul își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

„Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%, copiii mai mici de 5 ani o scădere de 8,4% iar copiii mai mici de 10 ani o scădere de 5,7%. (…)

Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Măsuri pentru stimularea natalităţii – indemnizație lunară

Proiectul prevede ca persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani să beneficieze de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:

Publicitate
  • echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
  • echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
  • echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pentru a beneficia de indemnizația lunară sunt:

  • să aibă în îngrijire trei sau mai mulți copii
  • să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii
  • să aibă domiciliul în România
  • să aibă cetățenia română
  • copiii aflați în îngrijirea persoanelor să fie înscriși într-o unitate de învățământ, după împlinirea vârstei de 3 ani

În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte, conform înțelegerii între părți.

Cererile pentru acordarea indemnizației și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acesteia se vor putea depune la primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința. Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligația de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoțite de documentele justificative, la agențiile pentru prestații sociale județene – agenții teritoriale. (ab24)

Cererile urmează să fie soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere.

Indemnizația acordată nu este impozabilă și nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Măsuri pentru sprijinirea familiei – terenuri concesionate pentru construirea de creșe sau grădinițe

În vederea sprijinirii familiilor cu copii mici și a dezvoltării sistemului preșcolar, consiliile locale vor putea concesiona, la cerere, cu întâietate, terenuri în vederea construirii de creșe sau grădinițe.

Durata concesionării va fi de 49 de ani.

Asigurarea utilităților necesare pentru creșe și grădinițe se va asigura din bugetele locale.

Societățile comerciale/companiile private care înființează și gestionează creșe și/sau grădinițe, în baza unui parteneriat cu autoritățile publice locale, vor fi scutite de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani.

Măsuri pentru sprijinirea copilului – extinderea programului de acordare a unui suport alimentar pentru elevi

Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi extins anual, astfel încât să fie incluse în program:

  • 15% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2025 – 2026
  • 25% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2026 – 2027
  • 35% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2027 – 2028
  • 50% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2029 – 2030
  • 75% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2032 – 2033
  • 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național în anul școlar 2035 – 2036

sursa: senat.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un nou proiect educațional transfrontalier a fost lansat la Botoșani

Publicat

Publicitate

Un proiect inovator în domeniul educației, derulat la nivel transfrontalier, a fost lansat recent la Botoșani. Evenimentul de deschidere a avut loc la Centrul de Conferințe Multimedia din Centrul Istoric al municipiului, marcând debutul inițiativei SKATE – Skills, Knowledge, Attitude, Training, Experience on Cross Border Level (Abilități – Cunoștințe – Atitudini – Formare – Experiență la nivel transfrontalier).

Proiectul este implementat în cadrul Programului INTERREG NEXT România–Republica Moldova 2021–2027 și își propune să consolideze cooperarea educațională între cele două țări.

Parteneriat între România și Republica Moldova

Din partea României, în proiect este implicată Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani, care colaborează cu Gimnaziul „Grigore Vieru” din orașul Edineț, Republica Moldova. În cadrul acestui parteneriat, unitatea de învățământ botoșăneană va beneficia de o sală modernă, dotată cu mobilier nou, echipamente tehnologice și resurse educaționale, destinată desfășurării atelierelor de lucru.

Formare pentru profesori și resurse pentru elevi și părinți

Proiectul prevede organizarea unor programe de instruire pentru 40 de cadre didactice, dintre care 20 vor fi din Botoșani. De asemenea, va fi lansată o platformă de Resurse Educaționale Deschise, care va oferi acces gratuit la cursuri online pentru profesori, elevi și părinți, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor digitale și pedagogice.

Publicitate

Inițiativa SKATE reprezintă un pas important în modernizarea procesului educațional și în întărirea legăturilor între comunitățile școlare din România și Republica Moldova.

Citeste mai mult

Eveniment

Bolojan: Săptămâna viitoare vor fi anunțate măsurile pentru reducerea deficitului. Doar două cote de TVA și majorarea taxelor pentru bănci

Publicat

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, care va include atât reduceri de cheltuieli, cât și majorări de taxe. El a precizat că sistemul actual de TVA, cu trei cote (5%, 9% și 19%), va fi înlocuit cu unul care va cuprinde doar două cote, scrie alba24.ro.

De asemenea, urmează să crească taxele pentru bănci și sectorul jocurilor de noroc și va crește numărul de contributori la sistemul de sănătate.

„România este într-o situație dificilă, ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani, cel mai mare deficit fiind înregistrat anul trecut. Ca urmare a acestei situații și a acumulărilor pe care le avem, avem printre cele mai mici venituri din Europa ca pondere din Produsul Intern Brut, avem cheltuieli mai mari decât ne putem permite, nu neapărat cheltuieli publice mai mari, care țin de numărul de locuitori, ci cheltuieli publice mult prea mari față de numărul de contribuabili.

Creditele pe care le luăm sunt la dobânzi destul de ridicate. Și pentru că nu putem recupera într-un termen scurt acest deficit de 30 de miliarde de euro dintre cheltuielile statului și venituri, va trebui să luăm și în perioada următoare credite. Prin urmare, pentru România este foarte important și este urgent să atace două probleme: problema deficitului, pentru echilibrarea lui și a doua componentă este cea de accesare a fondurilor europene”, a spus Bolojan.

Vor exista două cote de TVA
„Foarte probabil TVA va fi reașezată la două praguri, azi avem trei praguri, săptămâna viitoare vă vom anunța care sunt aceste praguri”, a spus Ilie Bolojan.

În prezent în România există un sistem cu trei cote de TVA, de 5%, 9% și 19%.

Publicitate

Creșterea accizelor la alcool și combustibil
„Avem posibilitatea să încasăm repede sume și e foarte posibil să propunem o creștere accizelor care țin de alcool sau de combustibil”, a mai declarat Ilie Bolojan.

CASS pentru pensiile mari
„O problemă importantă pe care o avem este subfinanțarea Casei de Sănătate, cu afectarea serviciilor din acest sistem.

Avem foarte puțini contributori la Casa de Sănătate, puțin peste 6 milioane, dar avem peste 16 milioane de beneficiari. Asta înseamnă că avem foarte multe excepții și în același timp avem categorii care sunt scutite.

Analizăm extinderea bazei de contribuabili, să avem mai mulți contribuabili. Pe de o parte prin reducerea unor excepții și pe de altă parte prin aplicarea acestei contribuții la pensiile mai mari”, a declarat Ilie Bolojan.

Impozitare suplimentară a capitalului pentru bănci, câștiguri din jocuri de noroc
„Avem în vedere impozitarea suplimentară a capitalului: mă refer la bănci, la câștigurile din jocuri de noroc”, a mai precizat Ilie Bolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Wizz Air: Interdicția facturării bagajelor de mână ar face zborurile mai scumpe

Publicat

Publicitate

Călătoria cu avionul va fi mai scumpă în cazul în care s-ar adopta propunerea eurodeputaților cu privire la introducerea unei interdicții pentru companiile aeriene de a factura bagajele mici de mână.

‘Ne opunem ferm propunerii Parlamentului European, care ar distruge actuala libertate comercială și ar face zborurile mai scumpe pentru milioane de călători. Dacă propunerea ar fi adoptată, companiile aeriene ar fi obligate să includă prețul bagajului de mână în prețul inițial al biletului, indiferent dacă clientul are nevoie de acesta sau nu. Acest lucru ar reduce transparența prețurilor și ar elimina posibilitatea consumatorilor de a alege, obligând pasagerii să plătească pentru servicii pe care s-ar putea să nu le folosească’, potrivit unui răspuns primit de la reprezentanții Wizz Air, la solicitarea AGERPRES.

De asemenea, spun reprezentanții companiei aeriene, acest lucru ar duce la prelungirea timpilor de îmbarcare, în special pentru transportatorii ultra low-cost, cum este Wizz Air, care operează cu timpi de rotație ai aeronavelor extrem de eficienți, de 30 de minute.

‘Acest lucru ar submina eficiența operațională și modelul low-cost care fac posibilă călătoria cu avionul la prețuri accesibile în Europa’, au atenționat sursele citate.

Eurodeputații au cerut marți, 24 iunie, introducerea unei interdicții pentru companiile aeriene de a factura bagajele mici de mână, o inițiativă contestată vehement de către întreprinderile din acest sector economic, a transmis France Presse.

Comisia pentru transporturi și turism a Parlamentului European (TRAN) a adoptat o propunere care le-ar permite pasagerilor să aducă gratuit în cabină un obiect personal, precum un sac de mână sau un rucsac, precum și un alt bagaj de cel mult 7 kilograme.

Publicitate

Măsura vizează scutirea pasagerilor de ”costuri suplimentare nejustificate”, a declarat eurodeputatul social-democrat Matteo Ricci, unul dintre inițiatorii textului.

Numeroase companii aeriene low-cost permit un singur obiect în cabină, inclus în prețul biletului, și facturează un supliment pentru orice alt bagaj de mână suplimentar.

Asociația Airlines for Europe (A4E), ce reprezintă acest sector, a criticat propunerea eurodeputaților, estimând că ea ar antrena o creștere a prețului biletelor pentru persoanele care călătoresc lejer.

Acest lucru ar obliga acești pasageri ”să plătească servicii pe care nu le doresc sau de care nu au nevoie”, a afirmat Ourania Georgoutsakou, director general al A4E, înainte de votul din TRAN.

Măsura, care s-ar aplica tuturor zborurilor cu punct de plecare sau destinație în Uniunea Europeană, a fost adoptată în cadrul unui set de amendamente la regulile privind drepturile pasagerilor, propuse de Comisia Europeană.

De asemenea, TRAN a votat pentru introducerea unui formular comun pentru cererile de indemnizație și rambursare. În plus, membrii TRAN au aprobat o listă de circumstanțe excepționale – precum catastrofe naturale sau războaie – ce autorizează companiile să refuze aceste compensații.

Înaintea eventualei lor intrări în vigoare, toate aceste propuneri trebuie să fie aprobate de planul Parlamentului European și apoi negociate cu statele membre (Consiliul UE). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani. La ce ar putea fi folosiți banii

Publicat

Publicitate

Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani, iar banii vor fi folosiți pentru proiecte din PNRR.

Informația a fost publicată de Antena 3 CNN, care citează surse oficiale.

Toate programele de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi analizate şi vom lua o decizie în curând cu privire la acestea – cele care au fost blocate şi cele care urmau să fie lansate în perioada următoare, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, la ceremonia de primire a mandatului de la Mircea Fechet.

„În momentul de faţă, ştim cu toţii că vor fi tăieri de la toate ministerele. Va trebui să vedem cum ducem banii să fie folosiţi cât mai eficient şi pe proiectele care au cel mai mare impact de reducere de emisii.”, a spus Diana Buzoianu.

Administraţia Fondului pentru Mediu anunța în 18 iunie suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare.

Ulterior, AFM a revenit și a precizat că s-a decis „suspendarea lansării tuturor programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice”, care era programată pentru 19 iunie.

Publicitate

Programul Rabla este un program guvernamental din România prin care statul oferă stimulente financiare pentru casarea mașinilor vechi și poluante și achiziționarea unor vehicule noi, mai puțin poluante sau nepoluante.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending