Connect with us
Publicitate

Eveniment

Incluziune educațională prin artă la „Elie Radu”

Publicat

Publicitate

Apropierea elevilor de școală se poate face prin multe metode, iar folosirea artei este una dintre cele mai eficiente. Au descoperit metoda și o folosesc cu succes și liceenii de la Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani, grație unui proiect Erasmus+ accesat de unitatea de învățământ.

Ideea a pornit de la necesitatea școlilor partenere de a găsi noi practici inovatoare care să-i ajute pe elevi să-și depășească rezultatele școlare slabe datorate situației lor sociale sau financiare deficitare. Se dorește combinarea studiilor de artă cu cele despre mediul înconjurător pentru a stârni motivația elevilor de a-și termina studiile și de a continua cu studii ulterioare.

Profesori și elevi din România, Spania, Italia și Turcia și-au ales ca metode terapia prin artă, a strategiilor VTS (Visual Thinking Strategy – Gândire Strategică Virtuală), ca modalități de a îmbunătăți incluziunea elevilor, de a-i determina să se exprime și să-și elibereze anxietățile și grijile într-un mod productiv și pozitiv. Terapia prin artă are un potențial care este subutilizat în cele patru țări partenere, spre deosebire de alte țări europene în care metoda este larg răspândită. Activitățile urmăresc crearea de produse artistice care să implice toți elevii: elevi silitori, elevi cu performanțe medii, cu risc de excluziune socială, precum și elevii cu CES.

Publicitate

Proiectul a început prin participarea unor profesori de la liceul botoșănean, în septembrie 2021, la cursuri de ”Terapie prin Artă” la Institutul GrefArt din Barcelona, timp de o săptămână. Apoi în luna noiembrie a aceluiași an, o altă serie de profesori a participat la cursuri de VTS la Muzeul Picasso din Barcelona, Spania. Zilele trecute a avut loc o nouă serie de întâlniri, de data aceasta musafirii sosind la Botoșani din Spania și Turcia, cei din Italia nereușind să ajungă.

Profesorii și elevii Liceului Tehnologic ”Elie Radu” au pregătit diferite activități în cadrul școlii: prezentări despre pădurile și rezervațiile naturale din zona noastră, atelier de terapie prin muzică și dans popular tradițional, doodle art, atelier de olărit la Atelierul de Ceramică Kuty, atelier de creații florale, activități VTS utilizând picturi românești dar și internaționale. De asemenea, colegii lor de la Liceul De Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani i-au primit într-o vizită la ei acasă pentru a vedea cum își desfășoară activitatea niște adevărați artiști, musafirii admirând atelierele și programul artistic pregătit de elevi. Au fost incluse în vizitele realizate Centrul Istoric al Târgului Botoșaniului, Muzeul Etnografic, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”, dar și Muzeul de Științe ale Naturii din Suceava, Cetatea Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean, pentru cunoașterea florei, faunei, culturii și tradițiilor zonei.

”Elevii, deși stingheri la început, după ce au participat împreună la activități, au conștientizat că au hobbyuri, temeri, vise, frustrări, dorințe și plăceri comune. Arta, prin formele ei diverse, i-a apropiat și i-a făcut să nu mai vadă diferențele dintre ei ci doar asemănările. Mulțumesc colegilor și elevilor liceului nostru pentru implicare și entuziasm. ”, ne-a explicat profesorul coordonator Forțu Dana Magdalena. Alături de directorul Marandiuc Cornelia și de patru elevi botoșăneni, aceasta a participat și la ultima mobilitate din cadrul proiectului ”Arts for inclusive education” în Yomra, Trabzon, Turcia.

Publicitate

Proiectul ”Arts for inclusive education” este unul de parteneriat pentru creativitate, cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, iar partenerii Liceului Tehnologic ”Elie Radu” din Botoșani sunt Muzeul Picasso, Asociația Grefart – Grup de cercetare și formare prin art-terapie și IES La Guineueta din Barcelona, Spania, Institutul Statal Giovanni PaoloII, Catania, Italia și Școala secundară centrală Yomra din Yomra, regiunea Trabzon, Turcia.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări

Publicat

Publicitate

Președintele ales al Consiliului Jdețean Botoșani, Valeriu Iftime, a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări de la locuitorii supărați că au fost distruse mai multe poduri.

Realitatea din teren o regăsiți în filmuțelul de mai jos.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ

Publicat

Publicitate

O nouă veste bună pentru educația botoșăneană! Patru licee cu profil agricol din județ vor beneficia de finanțări totale de peste 2,7 milioane de euro pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii lor.

          Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI Politici pentru noua generație. Între cele 38 de proiecte admise la finanțare se regăsesc și trei proiecte depuse de licee din județul nostru. Este vorba de Liceul „Demostene Botez” Trușești, Liceul Tehnologic Coțușca și Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, fiecare obținând o finanțare de aproximativ 650 de mii de euro. Lor li se adaugă Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, care, în prima rundă, a obținut o finanțare de 760 de mii de euro.

          „Investițiile în sistemul educațional nu sunt doar necesare; ele reprezintă fundamentul pe care ne construim viitorul, atât al copiilor noștri, cât și al întregii comunități. Am susținut și vom continua să susținem profesionalizarea elevilor din liceele tehnologice, astfel încât, atunci când vor finaliza studiile să fie pregătiți rigorilor pieței muncii. Județul nostru este preponderent agricol, iar liceele cu acest profil pregătesc viitorii specialiști în acest domeniu. Partidul Social Democrat a pus și va pune un mare accent pe programele de finanțare a investițiilor în domeniul educațional și pe corelarea acestora cu cerințele angajatorilor. Doar așa vom avea specialiștii de care avem atâta nevoie. Aceasta este soluția pentru ca tinerii noștri să învețe o meserie care să aibă căutare pe piața muncii, să fie bine plătită și să nu mai plece în străinătate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

          Prin aceste finanțări din PNRR se urmărește transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat: optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat, a declarat astăzi, 13 noiembrie 2024, în cadrul vizitei sale în comuna Dersca, județul Botoșani, că optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării pe care AUR își propune să o aducă în România.

El a subliniat importanța implicării comunității și a încurajat locuitorii să participe activ la alegeri, având încredere în candidații tineri și în #PlanulSimion.

Silegeanu a evidențiat faptul că sprijinul comunității pentru George Simion și proiectele parlamentare propuse demonstrează că AUR are o viziune clară și optimistă pentru viitorul țării. „Cetățenii din Dersca își pun mari speranțe în Simion, convinși că acesta este liderul care poate aduce România pe drumul cel bun,” a spus el, adăugând că numai prin unitate și eforturi comune România poate deveni o țară unită, mândră și prosperă.

Publicitate

Prim vicepreședintele AUR a mulțumit localnicilor pentru primirea călduroasă și încrederea acordată, reafirmând angajamentul partidului de a transforma aceste speranțe în realitate.

CMF 11240014

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe cardurile educaționale pentru elevii dezavantajați. Anunț oficial

Publicat

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic se acordă pentru a sprijini educația copiilor dezavantajați timp de 4 ani, începând cu anul școlar 2023-2024, scrie alba24.ro.

Banii se dau în contul proiectului „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

În acest an școlar, MIPE va asigura finanțarea sprijinului educațional pentru aproximativ 650.000 preșcolari și elevi dezavantajați.

Publicitate

Când intră banii pe cardurile educaționale: În data de 18 noiembrie, va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior.

Pentru preșcolarii și elevii noi , care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.

Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați.

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achiziționarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

Publicitate

venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.
Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending