Universitățile de stat din Cluj-Napoca se pregătesc de primirea studenților în cămine înaintea anului universitar care începe în luna octombrie. Astfel, cele 5 universități – UBB, UTCN, UMF, USAMV și UAD oferă, în total, peste 14.500 de locuri, scrie cluj24.ro.
UBB, cele mai multe locuri
Cele mai multe locuri de cazare, aproximativ 6.500, sunt puse la dispoziție de Univesritatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) în camere cu 2, 3, pâna la 5 locuri în cele 17 cămine studențești din Hasdeu și str. Teodor Mihali.
Tarifele sunt cuprinse între 120 lei/lună pentru un student cazat în cameră cu 5 paturi + baie și bucătărie comune și ajung până la 190 de lei/ lună în cameră cu 2 paturi, baie și bucătărie proprii.
”Toate căminele au fost igienizate peste vară. Cererile s-au depus deja la facultăți, iar repartizarea se face de către comisiile de cazare de la fiecare facultate, din care fac parte și reprezentanții studenților.
Cazarea se va va în ultimul weekend înainte de începerea anului universitar – 29 septembrie – 1 octombrie”, au spus reprezentanții UBB, care au adăugat că locurile din căminele studențești acoperă cam jumătate din cereri.
Sport și fitness pentru studenții UTCN
Căminele Universității Tehnice din Cluj-Napoca însumează aproximativ 5.000 de locuri de cazare, distribuite în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști.
Taxele de cazare s-au menținut aceleași față de anul trecut, astfel că un student UTCN va plăti 220 lei/lună în cameră de 4 paturi, 4 persoane, 325 de lei pentru camera de 2 paturi în care sunt cazate 2 persoane – cazul studenților familiști, iar studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat plătesc 600 lei/lună.
”Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor .
În fiecare vară, în timpul vacantei se fac lucrări de întreținere acolo unde este necesar.
În vara anului 2023 au fost renovate 3 cămine din campusul Observator si s-au efectuat lucrări de reparație acolo unde a fost cazul. Sistemul de iluminat exterior a fost înlocuit cu unul nou în tot campusul iar cantina studențească a intrat în proces de renovare completă încă de la începutul anului.
Până în prezent, s-a modernizat în întregime bucătăria, toate echipamentele au fost înlocuite cu unele noi, instalațiile de încălzire, ventilare, sanitare și electrice, la fel.
Până la sfârșitul anului, proiectul include modernizarea spațiului de servit masa iar la începutul anului viitor vor începe lucrările de modernizare a bibliotecii din campus, care va fi cuprinde spații individuale de studiu, spații recreative, spații comun, săli de lectura cu acces la fondul de carte.
De asemenea, spălătoria mare care deservește cele 2 campusuri a fost modernizată și funcționează cu echipamente profesionale noi”, au spus reprezentanții UTCN.
În ceea ce privește spațiile sportive și de mișcare, anul acesta s-a construit un nou teren de sport în incinta campusului Observator, cu gazon artificial și nocturnă.
Tot în aceasta vara, s-a început în luna mai și s-a finalizat în iulie, un spațiu de recreere pentru studenți.
”Cu o suprafață de 280 mp, spațiul cuprinde echipamente de fitness reglabile și mobilier urban. Valoarea proiectului se ridică la 660.000 lei și cuprinde echipamente de maximă siguranță și calitate superioară, în conformitate cu ultimele normative europene.
Modul de funcționare și instrucțiunile de utilizare ale aparatelor de fitness se pot accesa prin scanarea codul QR aflat pe fiecare echipament. Sistemul de iluminare nocturn permite folosirea acestui spațiu și pe timp de noapte, indiferent de anotimp”, au mai spus cei de la universitate.
În ceea ce privește modul de funcționare al întregului proces de cazare și acomodare a studenților, în fiecare cămin există un comitet format din studenți care comunica cu administratorii și cu șeful serviciului cămine cantine, și care este receptiv la toate problemele studenților.
Cazarea începe în acest an în 26 septembrie și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit, astfel încât întregul proces să decurgă organizat și să răspundă nevoilor studenților.
Cantină cu prețuri mici pentru studenții UMF
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților 2620 de locuri de cazare, în toate cele 7 cămine ale universității, situate în campusurile studențești din Observator și Hașdeu. Toate căminele UMF Iuliu Hațieganu sunt renovate și dotate după cele mai bune standarde europene.
Cazările au loc în perioada 25-27 septembrie între orele 8-16 pentru bobocii de anul I și în perioada 28 septembrie – 1 octombrie în același interval orar pentru studenții din anii II-VI.
Tarifele pentru cazare sunt variabile, în funcție de tipul camerei. Astfel, sunt camere cu 4 paturi, iar un loc de cazare într-o astfel de cameră costă 190 de lei pe lună pentru o persoană. Pentru camerele cu 3 paturi, tariful este de 280 de lei pe lună, respectiv camere cu 2 paturi, pentru care pretul lunar este de 370 de lei. Camerele dispun de baie proprie, bucătărie, spălătorie, practic, sunt dotate cu toate cele necesare.
În complexul studențesc Hașdeu studenții UMF „Iuliu Hațieganu” au la dispoziție și o sală de fitness modernă și foarte bine dotată.
”De asemenea, universitatea pune la dispoziția studenților și cadrelor didactice încă 6 noi amfiteatre renovate în acest an după cele mai moderne și actuale standarde. Mai mult, în acest an universitar vor fi puse la dispoziția studenților mediciniști 2 biblioteci, care dispun de cele mai valoroase volume medicale din țară.
Pentru consultații, îngrijiri medicale și tratament, studenții vor avea la dispoziție și două cabinete medicale, respectiv un cabinet stomatologic amenajate recent unde vor lucra cadre medicale specializate”, arată reprezentanții UMF.
Totodată, universitatea deține 2 cantine care abia așteaptă să își deschidă porțile pentru studenți și profesori cu prețuri foarte accesibile. De exemplu, prețul unui meniu complet pornește de la 10 lei și poate ajunge până la 17 lei. Mâncarea este de foarte bună calitate, preparată sub atenta supravehgere a unui specialist în nutriție și dietetică.
Aproape 1500 de locuri la USAMV
Universitate de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) pune la dispoizția studenților un număr de 1460 de locuri de cazare în cele cămine studențești din Hasdeu și de la Calea Moților, care acoperă 85% din cereri.
Cazările au avut loc, deja, în perioada 22-23 septembrie
”Ca în fiecare an, au avut loc igienizări, dezinfecții și dezinsecții, iar la capitolul investiții, achiziționare cazane, necesare centralelor de încălzire”, au precizat reprezentanții USAMV.
Cazarea costă între 300 și 450 de lei pe lună în cameră cu 2 paturi și baie proprie, 270 de lei în camera cu 2 paturi fără baie proprie, 210 lei în cameră cu 3 sau 4 locuri fără baie proprie, cea mai ieftină – 190 de lei, fiind cazarea în cameră cu 4,5,6 locuri fără baie proprie.
În căminul Agronomia 2, de exemplu, studenții au la dispoziție camere de 2 locuri cu grup sanitar, duş şi frigider propriu, oficii dotate cu aragaze şi cuptoare cu microunde, maşini de spălat, internet wifi și, parcări.
UAD, cele mai puține locuri de cazare
Cea mai mică dintre instituțiile de învățământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD) oferă doar 124 de locuri de cazare în cele 2 cămine studențești de pe str. Albac și Al. Vaida-Voevod.
Cazările încep din data de 28 septembrie în intervalul orar 8-16, tariful pentru regia de cămin find cuprinsă între 250 lei/lună și 550 de lei pe lună.