Connect with us

Eveniment

Începe stresul: Se cazează studenții în cămine la Cluj-Napoca. Câte locuri sunt disponibile și ce tarife se plătesc

Publicat

Publicitate

Universitățile de stat din Cluj-Napoca se pregătesc de primirea studenților în cămine înaintea anului universitar care începe în luna octombrie. Astfel, cele 5 universități – UBB, UTCN, UMF, USAMV și UAD oferă, în total, peste 14.500 de locuri, scrie cluj24.ro.  

UBB, cele mai multe locuri

Cele mai multe locuri de cazare, aproximativ 6.500, sunt puse la dispoziție de Univesritatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) în camere cu 2, 3, pâna la 5 locuri în cele 17 cămine studențești din Hasdeu și str. Teodor Mihali.

Tarifele sunt cuprinse între 120 lei/lună pentru un student cazat în cameră cu 5 paturi + baie și bucătărie comune și ajung până la 190 de lei/ lună în cameră cu 2 paturi, baie și bucătărie proprii.

”Toate căminele au fost igienizate peste vară. Cererile s-au depus deja la facultăți, iar repartizarea se face de către comisiile de cazare de la fiecare facultate, din care fac parte și reprezentanții studenților.

Cazarea se va va în ultimul weekend înainte de începerea anului universitar – 29 septembrie – 1 octombrie”, au spus reprezentanții UBB, care au adăugat că locurile din căminele studențești acoperă cam jumătate din cereri.

Sport și fitness pentru studenții UTCN

Căminele Universității Tehnice din Cluj-Napoca însumează aproximativ 5.000 de locuri de cazare, distribuite în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști.

Publicitate

Taxele de cazare s-au menținut aceleași față de anul trecut, astfel că un student UTCN va plăti 220 lei/lună în cameră de 4 paturi, 4 persoane, 325 de lei pentru camera de 2 paturi în care sunt cazate 2 persoane  – cazul studenților familiști, iar studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat plătesc 600 lei/lună.

”Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor .

În fiecare vară, în timpul vacantei se fac lucrări de întreținere acolo unde este necesar.

În vara anului 2023 au fost renovate 3 cămine din campusul Observator si s-au efectuat lucrări de reparație acolo unde a fost cazul. Sistemul de iluminat exterior a fost înlocuit cu unul nou în tot campusul iar cantina studențească a intrat în proces de renovare completă încă de la începutul anului.

Până în prezent, s-a modernizat în întregime bucătăria, toate echipamentele au fost înlocuite cu unele noi, instalațiile de încălzire, ventilare, sanitare și electrice, la fel.

Până la sfârșitul anului, proiectul include modernizarea spațiului de servit masa iar la începutul anului viitor vor începe lucrările de  modernizare a bibliotecii din campus, care va fi cuprinde spații individuale de studiu, spații recreative, spații comun, săli de lectura cu acces la fondul de carte.

De asemenea, spălătoria mare care deservește cele 2 campusuri a fost modernizată și funcționează cu echipamente profesionale noi”, au spus reprezentanții UTCN.

În ceea ce privește spațiile sportive și de mișcare, anul acesta s-a construit un nou teren de sport în incinta campusului Observator, cu gazon artificial și nocturnă.

Tot în aceasta vara, s-a început în luna mai și s-a finalizat în iulie, un spațiu de recreere pentru studenți.

”Cu o suprafață de 280 mp, spațiul cuprinde echipamente de fitness reglabile și mobilier urban. Valoarea proiectului se ridică la 660.000 lei și cuprinde echipamente de maximă siguranță și calitate superioară, în conformitate cu ultimele normative europene.

Modul de funcționare și instrucțiunile de utilizare ale aparatelor de fitness se pot accesa prin scanarea codul QR aflat pe fiecare echipament. Sistemul de iluminare nocturn permite folosirea acestui spațiu și pe timp de noapte, indiferent de anotimp”, au mai spus cei de la universitate.

În ceea ce privește modul de funcționare al întregului proces de cazare și acomodare a studenților, în fiecare cămin există un comitet format din studenți care comunica cu administratorii și cu șeful serviciului cămine cantine, și care este receptiv la toate problemele studenților.

Cazarea începe în acest an în 26 septembrie și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit, astfel încât întregul proces să decurgă organizat și să răspundă nevoilor studenților.

Cantină cu prețuri mici pentru studenții UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților 2620 de locuri de cazare, în toate cele 7 cămine ale universității, situate în campusurile studențești din Observator și Hașdeu. Toate căminele UMF Iuliu Hațieganu sunt renovate și dotate după cele mai bune standarde europene.

Cazările au loc în perioada 25-27 septembrie între orele 8-16 pentru bobocii de anul I și în perioada 28 septembrie – 1 octombrie în același interval orar pentru studenții din anii II-VI.

Tarifele pentru cazare sunt variabile, în funcție de tipul camerei. Astfel, sunt camere cu 4 paturi, iar un loc de cazare într-o astfel de cameră costă 190 de lei pe lună pentru o persoană. Pentru camerele cu 3 paturi, tariful este de 280 de lei pe lună, respectiv camere cu 2 paturi, pentru care pretul lunar este de 370 de lei. Camerele dispun de baie proprie, bucătărie, spălătorie, practic, sunt dotate cu toate cele necesare.

În complexul studențesc Hașdeu studenții UMF „Iuliu Hațieganu” au la dispoziție și o sală de fitness modernă și foarte bine dotată.

”De asemenea, universitatea pune la dispoziția studenților și cadrelor didactice încă 6 noi amfiteatre renovate  în acest an după cele mai moderne și actuale standarde. Mai mult, în acest an universitar vor fi puse la dispoziția studenților mediciniști 2 biblioteci, care dispun de cele mai valoroase volume medicale din țară.

Pentru consultații, îngrijiri medicale și tratament, studenții vor avea la dispoziție și două cabinete medicale, respectiv un cabinet stomatologic amenajate recent unde vor lucra cadre medicale specializate”, arată reprezentanții UMF.

Totodată, universitatea deține 2 cantine care abia așteaptă să își deschidă porțile pentru studenți și profesori cu prețuri foarte accesibile. De exemplu, prețul unui meniu complet pornește de la 10 lei și poate ajunge până la 17 lei. Mâncarea este de foarte bună calitate, preparată sub atenta supravehgere a unui specialist în nutriție și dietetică.

Aproape 1500 de locuri la USAMV

Universitate de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) pune la dispoizția studenților un număr de 1460 de locuri de cazare în cele cămine studențești din Hasdeu și de la Calea Moților, care acoperă 85% din cereri.

Cazările au avut loc, deja, în perioada 22-23 septembrie

”Ca în fiecare an, au avut loc igienizări, dezinfecții și dezinsecții, iar la capitolul investiții, achiziționare cazane, necesare centralelor de încălzire”, au precizat reprezentanții USAMV.

Cazarea costă între 300 și 450 de lei pe lună în cameră cu 2 paturi și baie proprie, 270 de lei în camera cu 2 paturi fără baie proprie, 210 lei în cameră cu 3 sau 4 locuri fără baie proprie, cea mai ieftină – 190 de lei, fiind cazarea în cameră cu 4,5,6 locuri fără baie proprie.

În căminul Agronomia 2, de exemplu, studenții au la dispoziție camere de 2 locuri cu grup sanitar, duş şi frigider propriu, oficii dotate cu aragaze şi cuptoare cu microunde, maşini de spălat, internet wifi și, parcări.

UAD, cele mai puține locuri de cazare

Cea mai mică dintre instituțiile de învățământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD) oferă doar 124 de locuri de cazare în cele 2 cămine studențești de pe str. Albac și Al. Vaida-Voevod.

Cazările încep din data de 28 septembrie în intervalul orar 8-16, tariful pentru regia de cămin find cuprinsă între 250 lei/lună și 550 de lei pe lună.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Final de competiție la Botoșani: Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Moldovei au cules laurii

Publicat

Publicitate

Final de competiție la Botoșani: SVSU Lespezi și SPSU Egger România – Rădăuți, câștigătorii etapei interjudețeane a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, dar și din Republica Moldova, au participat, în ultimele trei zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe Stadionul Municipal Botoșani și pe Stadionul „Mecanex”.

 

La start s-au aliniat șase echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Săbăoani (Neamț), Rebricea (Vaslui), Văculești (Botoșani), Târgu Ocna (Bacău), Cârlibaba (Suceava) și Lespezi (Iași), dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Egger România – Rădăuți, SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, Antibiotice S.A. – Iași și Dedeman – Bacău.

Publicitate

 

La această etapă, au participat, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova, care au impresionat prin pregătirea lor exemplară și spiritul de echipă.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

 

Lupta pentru locul I a fost una extrem de strânsă, iar fiecare secundă a contat în clasamentul final.

 

În urma desfăşurării competiţiei, la categoria SVSU, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi din județul Iași.

 

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Săbăoani din județul Neamț, iar pe cea de-a treia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba din județul Suceava.

 

La categoria SPSU, locul l a fost ocupat de echipajul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Egger România – Rădăuți. Locul II a fost adjudecat de SPSU SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, iar locul III de SPSU Antibiotice S.A. Iași.

 

În calitate de câştigători ai etapei interjudețene, pompierii voluntari de la Lespezi și privați de la Egger România – Rădăuți vor participa la faza națională a concursului, care se va desfăşura în județul Mehedinți, în luna august.

 

Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere.

 

Prin desfășurarea acestor concursuri se urmărește dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani și a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Felicitări tuturor echipelor participante pentru determinarea, disciplina și fair-play-ul de care au dat dovadă în toate probele.

Citeste mai mult

Eveniment

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Publicat

Publicitate

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției, scrie alba24.ro.

Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.

Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei. Contribuția se calculează în procent de 10% și se plătește pentru suma ce depășește acest prag. Măsura se aplică din 1 august 2025 până în 2028.

Categorii de persoane ce nu mai sunt scutite de plata CASS

Următoarele categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata CASS:

persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii

  • persoane persecutate în perioada comunistă
  • beneficiari de indemnizație de șomaj
  • persoane aflate în concediu creștere copil
  • persoane cu venitul minim de incluziune
  • personalul monahal
  • bolnavi incluși în programele de sănătate (cu excepția celor cu afecțiuni oncologice).

Aceștia vor putea depune declarație și achita contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economie.

Plata CASS în tranșe

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

Publicitate
  • a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe:

  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie

Potrivit legii cu măsuri fiscale, vor beneficia în continuare de asigurare de sănătate de stat, fără plata CASS:

  • persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor CNAS, 10,3 milioane de persoane erau scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plăteau CASS.

Citeste mai mult

Eveniment

ATENȚIE! Tentative de înșelăciune telefonică în numele Poliției de Frontieră

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, mai mulți cetățeni au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicați într-un dosar al Poliției de Frontieră, că le-au fost furate datele personale. Li se cere să apese o tastă pentru a vorbi cu un „ofițer de caz”, iar apoi încearcă să obțină date cu caracter personal.

❗️ESTE O ÎNȘELĂTORIE❗️

Vă informăm că:
Poliția de Frontieră NU APELEAZĂ NICIODATĂ persoane pentru a le aduce la cunoștință implicarea într-un dosar penal și nu solicităm niciodată date personale prin telefon;
În cazul în care primiți astfel de apeluri, nu oferiți nicio informație! Închideți imediat apelul! Sesizați imediat autoritățile, la cea mai apropiată unitate de poliție!

Distribuiți acest mesaj și anunțați-vă cunoștințele pentru a preveni înșelătoriile și pentru a-i proteja pe cei dragi!
Poliția de Frontieră Română este alături de cetățeni și acționează pentru siguranța tuturor! Nu deveniți victima înșelătoriilor!

Citeste mai mult

Eveniment

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Termenul anunțat de vicepremierul Tanczos Barna

Publicat

Publicitate

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Măsurile de îngheţare și neindexare a salariilor şi pensiilor sunt temporare, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna, marți seara, la Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, o posibilă indexare ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2026, în cazul în care România se echilibrează financiar.

În ceea ce privește eliminarea sporurilor, vicepremierul susţine că este vorba despre o decizie definitivă.

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile

Salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în 2025, prioritatea fiind asigurarea plății lor până la sfârșitul anului.

„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a spus Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.

Vicepremierul a declarat că înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară.

„În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în doua parte a anului. Dar România are nevoie, cel puțin de un an de zile, de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a mai precizat Barna.

Publicitate

Eliminarea unor sporuri, o „măsură definitivă”

Tanczos Barna a declarat că eliminarea unor sporuri „este o măsură definitivă”.

Pentru ca măsurile de austeritate să nu afecteze și creșterea economică, Barna spune că România trebuie să susțină în continuare și investițiile și măsurile de stimulare.

„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a venitorilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani. (…)

Dar, din păcate, au mers pe o creștere bazată pe consum, în condițiile în care consumul și cererea au crescut mult mai repede decât producția internă. Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri și atâta timp cât produsele au venit din afară a țării, practic valoarea adăugată produsă în România s-a dus afară. Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”, a spus Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending