Connect with us

Administratie

Începe construirea NOULUI Ambulatoriu de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani

Publicat

Publicitate

Constructorul noului Ambulatoriu de specialitate de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani a preluat astăzi amplasamentul pentru a demara lucrările de execuție.

Predarea amplasamentului s-a făcut de către conducerea Spitalului Județean, în prezența președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a vicepreședintelui Dorin Birta, a membrilor echipei de proiect, precum și a dirigintelui de șantier.

„Îmbunătățirea permanentă a infrastructurii județene de sănătate, asigurarea accesului la investigații și tratamente de bună calitate pentru toți cetățenii județului Botoșani, a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru noi. Aceasta este datoria noastră, a Consiliului Județean, de a asigura dezvoltarea și dotarea bazei materiale a sistemului sanitar. Depunem toate eforturile pentru ca botoșănenii să nu mai fie nevoiți să meargă în alte județe pentru a se trata de afecțiuni care ar putea fi tratate și la nivelul județului Botoșani. Noul ambulatoriu de specialitate va fi unul modern, adaptat cerințelor vremurilor în care trăim”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Noul ambulatoriu va avea un regim de înălțime D+P+3E, cu suprafața construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp.

Este dimensionat pentru a asigura spațiul necesar a 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament necesare acestora, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării.

Sectorul de spitalizare de zi are o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Prefectul Dan Nechifor cere primăriilor din Botoșani să introducă TAXE speciale pentru întreținerea adăposturilor de protecție civilă

Publicat

Publicitate

Administrațiile locale din Botoșani sunt îndemnate să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea infrastructurii de protecție civilă, în contextul în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență a semnalat multiple deficiențe în acest domeniu.

În cadrul unei întâlniri de pregătire pentru apărare, care a avut loc la finele acestei săptămâni, prefectul Dan Nechifor a subliniat necesitatea modernizării și extinderii adăposturilor de protecție civilă, avertizând că lipsa investițiilor afectează siguranța populației.

Prefectul a făcut referire la prevederile Legii 481/2004 privind protecția civilă, care permite autorităților locale să introducă taxe speciale pentru finanțarea infrastructurii destinate situațiilor de urgență. Potrivit articolului 25, lit. d), consiliile locale pot institui astfel de taxe pentru a susține dezvoltarea și întreținerea buncărelor și stațiilor de protecție civilă.

„Este esențial ca administrațiile locale din Botoșani să trateze această problemă cu maximă seriozitate. Siguranța cetățenilor depinde de capacitatea noastră de a moderniza și extinde infrastructura de protecție civilă. Taxele speciale pot reprezenta o soluție viabilă pentru obținerea fondurilor necesare”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Instituția Prefectului a trasmis că va colabora cu autoritățile locale și instituțiile abilitate pentru identificarea unor soluții concrete, însă responsabilitatea principală revine administrațiilor locale, care trebuie să prioritizeze investițiile în siguranța comunităților.

Un alt aspect important abordat în cadrul întâlnirii a fost necesitatea unei instruiri adecvate a administrațiilor locale pentru gestionarea situațiilor de criză și adoptarea unor măsuri eficiente în cazuri de urgență. Prefectul a accentuat importanța coordonării eficiente și a cunoașterii procedurilor specifice, astfel încât reacția autorităților să fie promptă și bine organizată.

Publicitate

Într-un context în care siguranța cetățenilor din Botoșani trebuie să fie o prioritate, prefectul îi îndeamnă pe edili să includă investițiile în protecția civilă în strategiile lor de dezvoltare și să ia măsuri concrete pentru îmbunătățirea infrastructurii destinate situațiilor de urgență.

Citeste mai mult

Eveniment

30 de persoane din Reghin au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după un Bal al Însuraților cu 400 de persoane

Publicat

Publicitate

Aproape 30 de persoane din Mureș au ajuns CPU Reghin cu toxiinfecție alimentară, după un Bal al Însuraților cu peste 400 de personoane, relatează agerpres.ro.

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, dr. Iuliu Moldovan, a anunțat, sâmbătă seara, că la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Reghin s-au prezentat 29 de persoane care au participat la Balul Însuraților, cu simptome de toxiinfecție alimentară.

‘Până în acest moment, știu că la Spitalul din Reghin s-au prezentat 29 de pacienți cu simptomatologie digestivă, grețuri, vărsături, amețeli, toți sunt în evaluare și tratament de specialitate. Și la nivelul spitalului s-a declanșat Planul Alb pentru situații de urgență și am trimis o echipă de control la locul de desfășurare a evenimentului pentru anchetă epidemiologică și recoltare de probe’, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Iuliu Moldovan.

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a arătat că Poliția municipiului Reghin a fost sesizată cu privire la faptul că, la un local public din localitate, unde se afla în desfășurare o manifestare cultural-artistică, mai multe persoane au acuzat afecțiuni medicale, fiind transportate la o unitate spitalicească de către echipajele SMURD.

‘La fața locului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș a instituit un centru de comandă, cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș. Polițiștii desfășoară la acest moment activități potrivit competențelor. În vederea asigurării deplasării în timp util a echipajelor medicale, traficul pe DN15, în zona ieșirii din municipiul Reghin înspre Toplița, a fost restricționat, la acest moment desfășurându-se în condiții normale’, a precizat IPJ Mureș, într-un comunicat de presă.

Publicitate

‘Având în vedere numărul mare al beneficiarilor prezenți în această locație (aproximativ 400 de persoane), la nivelul județului a fost activat Planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale alocate la caz. De asemenea, pentru optimizarea misiunii de răspuns, în zona de intervenție a fost amplasat și Punctul Medical Avansat pentru evaluarea și trierea persoanelor. Până în acest moment, 29 de persoane au fost transportate la CPU Reghin pentru investigații medicale și 7 persoane – în evaluare în Punctul Medical Avansat. Echipajul CBRN trimis la fața locului a efectuat măsurători, iar valorile rezultate nu indicau depășiri peste limita normală. În sprijinul echipajelor locale angrenate în misiune, au fost solicitate resurse medicale suplimentare de la ISU Cluj, ISU Sibiu și ISU Bistrița-Năsăud’, a menționat ISU Mureș.

La această intervenție au fost alocate 11 ambulanțe B2, un echipaj CBRN, un Punct Medical Avansat, două microbuze pentru transport persoane, trei autospeciale pentru transport victime multiple și patru APIC-uri, misiunea fiind în desfășurare.

Medicul de gardă de la UPU-SMURD Târgu Mureș, dr. Vlad Necula, a precizat, pentru AGERPRES, că până în acest moment niciun pacient cu toxiinfecție alimentară nu a fost trimis de la Reghin.

‘Am înțeles că până acum au fost asistate medical 36 de persoane, iar 29 au ajuns la CPU Reghin, pacienți stabili, cu forme ușoare. UPU SMURD Târgu Mureș a preluat cealaltă cazuistică pentru a-i degreva pe colegii de la Reghin. Din câte am înțeles sunt deja identificate 50 de locuri în secțiile de boli infecțioase din județ, în cazul în care apar pacienți care să necesite internare’, a declarat dr. Vlad Necula.

Balul Însuraților, ajuns la ediția a XVI-a, este o manifestare foarte populară, organizată în Reghin.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Cerbu. Proprietarii au făcut un atac de panică dar pompierii au stins focul

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, seara trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Cerbu.

Acoperișul unei case s-a aprins de la un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile.

La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție.

Prorietarii au suferit atacuri de panică și au primit îngrijiri medicale la fața locului, de la echipajul SMURD. Aceștia au refuzat transportul la spital.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor pompierii au intervenit mai bine de două ore.

Publicitate

Astfel de evenimente pot fi evitate, dacă:

–  păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşului de fum şi elementele combustibile ale acoperişului;

–  îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

–  verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

–  tencuiți şi văruiți părțile din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor;

–  curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Nichifor

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în cetatea Antiohia din Siria, în timpul împăraților Decius (250-253) și Valerian (253-260). Îl lega o strânsă prietenie de un preot creștin al acelei cetăți, pe nume Saprichie. Cei din jur îi considerau ca doi frați, însă, în ciuda prieteniei lor lungi și încercate de-a lungul timpului, necuratul a semănat ura între cei doi, până la punctul în care nu doreau să se mai întâlnească, invidia punând stăpânire pe sufletul lui Saprichie.

După o perioadă destul de lungă în care nu și-au vorbit, Cuviosul Nichifor a încercat să se împace cu fostul său prieten, mânat de învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, repetată de atâtea ori: „Iertați și veți fi iertați!” (Luca 6, 37). Și iarăși: „Dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți acolo darul tău, înaintea altarului și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău!” (Matei 5,23-24). De asemenea: „De nu iertați voi, nici Tatăl vostru cel din ceruri nu va ierta vouă greșelile voastre.” (Marcu 11,26). După mai multe încercări eșuate, în care Sfântul Mucenic Nichifor îl roagă pe Saprichie să îl ierte, reușește să convingă câțiva mijlocitori să meargă în locul său, să îi prezinte din nou scuzele lui Saprichie. Acesta însă, cu ușa iertării zăvorâtă, refuză să îi primească, rămânând la fel de neînduplecat, neavând frică de Dumnezeu, al Cărui slujitor era.

Într-o bună zi, Nichifor îi ieși în cale lui Saprichie și căzând în genunchi l-a implorat din nou, spunându-i: „Iartă-mă, părinte, pentru Domnul, iartă-mă!”. Însă Saprichie nu spunea nimic. Și a plecat Nichifor dezamăgit, deoarece nu a primit iertarea prietenului său nici de această dată. În acele vremuri, în Antiohia, în anul 257, s-au pus în aplicare unele decrete imperiale conform cărora creștinii erau forțați să se lepede de credința lor. Cei dintâi care au fost arestați au fost clericii. Unul dintre ei a fost Saprichie, care a fost prins și dus la judecată. Auzind despre capturarea prietenului său, Sfântul Nichifor a alergat în urma lui și văzându-și prietenul în lanțuri a căzut la picioarele sale, cerându-i din nou iertare și rugându-l: „Mucenice al lui Hristos, iartă-mă că ți-am greșit!” Saprichie însă l-a ignorat din nou. Până și prigonitorii erau uimiți de insistența Sfântului Nichifor: „Om nebun ca tine niciodată n-am văzut! Iată, acesta merge la moarte, iar tu cu tot dinadinsul ceri de la el iertare. Ce trebuință îți este să te împaci cu cel ce va muri de îndată?”.

Deși inițial, Saprichie își mărturisise în fața judecătorilor credința în Hristos și refuzase să se închine idolilor, văzând Dumnezeu învârtoșarea inimii sale și lipsa oricărei urme de iubire față de aproape lui, i-a luat Harul Sfânt de la el. Din acea clipă, Saprichie nu a mai avut curaj să mărturisească până la capăt credința creștină.

Astfel, în timpul torturilor, înțelegându-și iminența morții, a cedat, promițând că va aduce jertfe zeilor păgâni ca semn al lepădării sale, pentru a scăpa cu viață: „Să nu mă ucideți, voi face ce au poruncit împărații: mă voi închina zeilor și voi aduce jertfe.” În zadar s-a rugat blândul Nichifor de Saprichie să nu-și piardă viața veșnică și locul de sfințenie alături de Tatăl ceresc închinându-se zeilor. Uimit de cele întâmplate, văzând că și-a pierdut atât de ușor tăria și credința, Sfântul Mucenic Nichifor îi spunea înlăcrimat: „Să nu faci asta frate, să nu-ți pierzi cununa împletită cu atâtea chinuri. Iată, lângă ușă stă Stăpânul Hristos, nu pierde răsplata pentru care atât te-ai ostenit!”.

Dar vorbele sale nu aveau nici un efect asupra lui Saprichie. Înțelegând că nu mai are cum să îl ajute, Sfântul Nichifor a început să strige către călăi: „Eu sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui!” Călăii însă n-au îndrăznit să-l ucidă fără aprobarea ighemonului (conducătorul cetății) și toți se mirau că de bună voie se oferă morții, strigând: „Sunt creștin și zeilor voștri nu mă închin și nu voi jertfi!” Astfel, înștiințat de către unul dintre ucigași de cele întâmplate, conducătorul păgân, a poruncit ca Saprichie să fie eliberat, iar pe Nichifor să-l taie cu sabia. Așa a primit Sfântul Mucenic Nichifor cununa muceniciei, în ziua de 9 februarie a anului 260, primind de asemenea trei cununi de biruință: a dragostei, a smereniei și a credinței, dându-și sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending