Connect with us

Actualitate

Începe „competiția” între părinți! Calendar înscrieri la creșă și grădiniță: Noutate importantă în acest an

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile la creșă și grădiniță, dar anul acesta, procedura vine cu o noutate foarte importantă.

Copiii de 4 si 5 ani vor avea prioritate la înscrierea la grădinițele de stat. Asta pentru că grupa mijlocie și cea mare au devenit obligatorii.Un alt aspect important: unitatea de învățământ aleasă de părinte poate fi în apropierea domiciliului sau în apropierea locului de muncă.

Document pe alba24.ro: Distribuția pe grupe conform metodologiei

Cea mai dură bătălie este pentru locurile la creșă, unde locurile sunt foarte puține. Situația se înregistrează la nivel național, dar și la nivel local, în fiecare județ.

În grupele de creșă pot fi înscriși copiii cu vârste de la 3 luni la 3 ani, în limita planului de școlarizare aprobat, conform unui ghid publicat în aprilie de Ministerul Educației.

Calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță

Procesul pentru înscrierea la grădiniță demarează luni, 27 mai. Potrivit metodologiei și calendarului elaborate de Ministerul Educației, în prima etapă se vor afișa listele copiilor deja înscriși, alături de locurile libere.

Publicitate

Rezultatele primei etape se vor afişa peste 2 săptămâni şi jumătate, pe 14 iunie.

Apoi, cea de-a doua etapă de înscriere are loc între 17 iunie şi 5 iulie. Tot pe 5 iulie, vor fi anunțate ultimele locuri rămase libere.

Ulterior, între 19 şi 29 august are loc etapa de ajustări, adică înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape sau care nu au participat la înscriere.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rata șomajului a crescut în România: Un sfert dintre tineri nu au de lucru. Date INS

Publicat

Publicitate

Rata șomajului în luna februarie 2025 a fost de 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna ianuarie 2025, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS), scrie alba24.ro.

Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Aproape 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă într-o singură săptămână.

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2025 a fost de 456.800 persoane, în creștere față de luna precedentă (450.900 persoane), dar și față de aceeași perioadă a anului precedent (436.300 persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,3% în cazul celor de sex feminin.

Rata șomajului a crescut: Un sfert dintre tineri nu au de lucru

Publicitate

INS menționează că se menține nivelul ridicat, de 26,3%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), înregistrat în perioada octombrie – decembrie 2024.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna februarie 2025 (4,4% în cazul bărbaților și 4,1% în cazul femeilor).

Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,5% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna februarie 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Poveste cu săbii și scandal într-un bar din centrul municipiului Botoșani. Doi tineri au fost trimiși în judecată pentru „tentativă la omor”

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– B.D., în vârstă de 23 de ani, din mun./jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”;

– M.C.S., în vârstă de 19 ani, și P.D., în vârstă de 42 de ani, ambii din mun./jud. Botoșani, cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut următoarea situație de fapt:

„În ziua de 09.03.2025, în jurul orei 23.15, în timp ce pers. văt. I.D. se afla într-o sală de jocuri/cazinou din zona centrală a mun. Botoșani, a fost agresată fizic de către inc. M.C.S. și P.D., care l-au informat și pe inc. B.D. cu privire la prezența în local a persoanei vătămate. Inc. B.D. a intrat în interior și a lovit pers. văt. cu o sabie în zona capului și la nivel scapular, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 14-15 de zile de îngrijiri medicale. Prin acțiunile lor violente, inculpații au tulburat liniștea și ordinea publică.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul .

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația

Publicat

Publicitate

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE: Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare la rețelele electrice și de gaze, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, scrie alba24.ro.

Avizul Tehnic de Racordare (ATR) constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de operatorul de rețea la cererea unui consumator, asupra posibilităților și condițiilor de racordare la rețeaua electrica sau de gaze.

Operatorul de rețea are obligația să transmită solicitantului avizul tehnic de racordare în maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete de către utilizator, dar el presupune pe lângă timp de așteptare, și costuri, care variază în funcție de operator, lungimea rețelei și puterea instalată.

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR) este o măsură discutată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru a reduce birocrația în procesul de racordare la rețelele de energie electrică sau gaze naturale.

Ce este ATR

Avizul Tehnic de Racordare este un document obligatoriu care:

  • stabilește condițiile tehnice de racordare la rețea (energie electrică sau gaze);
  • este emis de operatorul de rețea (ex: E-Distribuție, Delgaz Grid etc.);
  • este necesar înainte de obținerea contractului de racordare și a lucrărilor efective.

Ce înseamnă eliminarea ATR

Eliminarea acestui aviz înseamnă că etapa birocratică de obținere a ATR ar putea fi eliminată sau simplificată, iar informațiile din aviz să fie integrate direct în contractul de racordare. Astfel:

Publicitate
  • procesul de racordare ar deveni mai rapid;
  • s-ar reduce numărul de documente și drumuri necesare pentru utilizatori;
  • se facilitează conectarea mai rapidă a noilor consumatori (ex: locuințe, firme, panouri solare etc.).

Pentru că:

  • ATR este considerat un document redundant, întrucât datele tehnice oricum ajung în contractul final;
  • mulți utilizatori au reclamat timpul mare de așteptare și complexitatea procesului;
  • se dorește accelerarea investițiilor în regenerabile, locuințe noi sau alte proiecte care depind de racordarea rapidă la rețea.

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare

”Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor, pentru că ei vor plăti la final pentru aceste investiții și evident nevoia cronică, astăzi acutizată, de investiții în rețelele de distribuție.

Ne dorim să avem acces la rețea în condiții cât mai ușoare și de aceea vreau să fac un anunț, pentru că tot am început seria aceasta de reducere a lui birocrației la nivelul Autorității de Reglementare.

Vreau să vă spun că luăm în considerare, ne-a fost propusă de către colegii din autoritate, o nouă modificare a regulamentului de racordare în sensul eliminării ATR-ului. Este o propunere pe care o am pe masă.

Este un lucru la care încă reflectăm. Îmi permit să-l anunț public astăzi.

Evident că vom trece prin absolut toate procedurile legale de transparență decizională dacă intern această hotărâre vom considera că este fezabilă și că ne atingem dezideratul pe care îl vrem: reducerea birocrației, termene mai mici și în final acces la rețea mai facil atât pentru consumatori, cât și pentru producători, în general pentru toți utilizatorii de rețea”, a spus, marți, Niculescu, potrivit Agerpres.

Cât durează obținerea unui ATR în prezent

  • 15 – 30 de zile lucrătoare (aproximativ 3 – 6 săptămâni), de la depunerea documentației complete.
  • Dacă sunt cerințe suplimentare sau lipsesc acte, se poate ajunge la 2 – 3 luni sau mai mult.

Exemplu practic:

Dacă vrei să-ți instalezi panouri fotovoltaice acasă, în prezent poți aștepta:

  • ATR – 4 săptămâni,
  • Contract de racordare – încă 2 săptămâni,
  • Lucrări și punere în funcțiune – încă 1-2 luni.
  • Total: 2 – 3 luni sau chiar mai mult.

După eliminarea ATR, primul pas (care durează o lună) dispare, deci ai putea termina totul în jumătate de timp.

Citeste mai mult

Eveniment

Echipele CSS Botoșani, în drum spre finalele de MINIVOLEI. Profesor Constantin Nacu: „Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa”

Publicat

Publicitate

Iubitorii de sport din Botoșani sunt așteptați, în acest weekend, în sala Liceului cu Program Sportiv, pentru a susține echipele de Minivolei fete și băieți vor participa la Turneul semifinal de Minivolei după cum urmează:

  • la Botoșani, în sala de sport ”Olimpia”a Liceului cu Program Sportiv va avea loc semifinala Campionatului Național de Minivolei fete, echipă antrenata de doamna profesoară Aluculesei Ana Maria.
  • la Buzău se va desfășura semifinala Campionatului Național de Minivolei băieți, echipa antrenată de d-l profesor Borcea Mihai Daniel.

            

Urăm succes echipelor noastre! Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa Botoșaniului”, a declarat directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, profesor Constantin Nacu .

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending