Connect with us
Publicitate

Eveniment

Incendiu violent, noaptea trecută, într-o localitate din Botoșani. Acoperișul unei case și bunurile dintr-o cameră au luat foc

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Epureni. Acoperișul unei case și bunurile dintr-o cameră au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul, proprietarii nu erau acasă. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor la 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii de la Stația Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni.

Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din celelalte trei încăperi ale locuinței. Pompierii au înlăturat pericolul de explozie, din interior fiind scoasă o butelie.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul.

Informare preventivă

Cum să preveniţi un incendiu de natură electrică:

Publicitate

1️⃣ Verificaţi instalaţia electrică.La o instalaţie veche, există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.

2️⃣Nu faceți improvizaţii! Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot provoca incendii. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

3️⃣ Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/a întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.

Publicitate

4️⃣ Nu suprasolicitaţi o priză! Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.

5️⃣ Marcaţi fiecare priză! Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.

6️⃣Folosiţi aparatele corespunzător! Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului cu instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vremea capricioasă până în 6 octombrie. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Vremea până în 6 octombrie. Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme capricioasă și temperaturi neobișnuite. De la maxime de vară, de până la 29 de grade Celsius, se ajunge la scădere accentuată a temperaturilor și ploi, relatează alba24.ro.

Vremea se răcește brusc în jurul datei de 29 septembrie, la sub 20 de grade Celsius. Vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Apoi temperaturile cresc iar, peste 20 de grade.În zone din vest vor fi, după 3 octombrie, și furtuni. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. Va fi un mix de condiții meteo de vară și toamnă, la final de septembrie și început de octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Transilvania

Media zilnică a temperaraturilor maxime se va situa în jurul valorii de 25 de grade în primele patru zile.

În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat.

În ultima zi a lunii septembrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 16 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat. Spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 20-22 de grade.

Publicitate

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 8 grade în prima zi, până spre 12-13 grade la finalul primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 6-7 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 7-9 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi reduse.

Vremea până în 6 octombrie: la munte

În prima săptămână, media temperaturilor maxime va avea variații între 15 și 21 de grade iar a minimelor între 6 și 13 grade. Tendința va fi în general de creștere.

Publicitate

În cea de a doua săptămână, în primele două-trei zile se va răci accentuat, apoi media maximelor se va situa între 10 și 15 grade, iar a minimelor între 2 și 7 grade.

Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, mai intense și pe arii mai extinse la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Maramureș

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic al vremii va fi în general în creștere. Se va resimți mai ales la valorile minime, a căror medie va crește de la 10 la 14-15 grade.

Media maximelor termice va avea variații între 24 și 28 de grade.

În următoarele trei zile se va răci accentuat, media maximelor va scădea cu 11 grade, iar a minimelor cu 9 grade.

În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 21-22 de grade în cazul maximelor și 9-10 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Vremea până în 6 octombrie: Banat

În primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade. În ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3-4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă.

În jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade.

În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ.

Apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade.

Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade. Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7-8 grade, la început, până la 9-11 grade la finalul intervalului de prognoză.

În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.

Vremea până în 6 octombrie: Crișana

În prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative. Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28-29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18-19 grade.

În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21-23 de grade.

Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie. În următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8-9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10-12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30 septembrie

Vremea până în 6 octombrie: Moldova

Până în data de 28 septembrie temperaturile vor crește ușor și treptat. Media maximelor – de la 26 la 29 de grade, iar a minimelor de la 11 la 16 grade.

În următoarele două-trei zile se va răci accentuat, cu mai mult de 10 grade în cazul maximelor termice și cu aproximativ 8 grade în cazul minimelor.

În zilele care vor urma vremea se va încălzi ușor și treptat, dar media temperaturilor maxime nu va mai depăși 22-23 de grade, iar a minimelor 11-12 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie, apoi probabilitatea va scădea.

Vremea până în 6 octombrie: Dobrogea

Temperaturile vor crește treptat până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Media maximelor – de la 25 la 28 de grade, iar a minimelor de la 14 la 18 grade.

În următoarele trei zile se va răci, cu 8-9 grade, apoi atât maximele, cât și minimele termice vor urca ușor, media maximelor până la 23-24 de grade, iar a minimelor spre 13-14 grade.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi spre finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Muntenia

Media zilnică a temperaraturilor maxime va fi de 27-28 de grade în primele patru zile. În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat. În ultima zi a lunii septembrie și în prima a lunii octombrie, media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 19 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 23-25 de grade.

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 11 grade în prima zi, până spre 15-16 grade în ultimele dimineți ale primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 7-8 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 10-11 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Oltenia

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic va fi în general în creștere. Media maximelor termice – de la 27 la 31 de grade și a minimelor de la 10 la 15 grade.

În următoarele 3 zile se va răci accentuat, media maximelor cu 12-13 grade, iar a minimelor cu 7-8 grade. În intervalul care va urma, valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 24-25 de grade în cazul maximelor și 10-11 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Publicat

Publicitate

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani va organiza Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți din acest an, în data de 11 octombrie 2024, începând cu ora 10.00 în incinta  Sălii Polivalente “Elisabeta Lipa”din Municipiul Botoșani.

 

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți este o manifestare ce se înscrie în tradiţia activităților implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și reprezintă un prilej de promovare a ofertei de locuri de muncă pusă la dispoziție de agenții economici, o posibilitate concretă de a realiza o interacțiune directă cu absolvenții aflați în căutarea unui loc de muncă și selectarea persoanelor care corespund cerințelor angajatorilor.

 

Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creşterea gradului de ocupare pentru tineri, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condiţiile unei concurenţe loiale şi transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea în timpul cel mai scurt.

 

Publicitate

Participarea la eveniment este gratuită pentru toţi cei interesaţi, angajatori și tineri absolvenți aflați în căutarea unui loc de muncă.

 

Agenții economici interesați să participe la bursă sunt asteptați să ne contacteze din timp, ofertele cu locuri de muncă vor fi transmise la adresa de e-mail: ajofm.bt@anofm.gov.ro, în care să specifice opţiunea participării pentru a rezerva standuri destinate recrutării, numărul de locuri de muncă de care dispun cât şi meseriile  în care sunt aceste locuri vacante.

Publicitate

Relații suplimentare la telefon 0231536791/0231536792/0231531160 – interior 119.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Modificări la certificatele de naștere, căsătorie și deces, din 2025

Publicat

Publicitate

Certificatele de naștere, de căsătorie și de deces urmează să fie tipărite pe formulare electronice speciale, începând de anul viitor. Astfel, vor fi aplicate schimbări importante în modul de completare a actelor de stare civilă. Acestea nu se vor mai completa de mână, începând din 2025. Termenul pentru trecerea la un sistem informatizat pentru toate actele de stare civilă, prevăzut inițial pentru data de 24 septembrie 2024, a fost amânat recent pentru 31 martie 2025, scrie alba24.ro.

 

Măsurile sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență 111/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, publicată în Monitorul Oficial pe 13 septembrie.

Potrivit documentului citat, „în absența interconectării Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni, după data de 24 septembrie 2024, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu vor putea completa registrele de stare civilă în format digital și nu vor putea continua să elibereze certificate de stare civilă cetățenilor români aflați în străinătate”.

Actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână

O schimbare majoră va intra în vigoare începând cu 31 martie 2025. Registrul de stare civilă exemplarul I urmează să fie completat informatic și păstrat în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie.

Până la această dată, certificatele de naștere, căsătorie și deces se întocmesc manual în registre de stare civilă, în două exemplare originale, utilizând cerneală specială de culoare neagră.

 

Publicitate

Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic.

Prin excepție, exemplarul II al actelor de stare civilă se întocmește în format electronic, dacă autoritățile publice locale au emis electronic exemplarul II al actelor de stare civilă.

Proceduri de stare civilă schimbate și pentru românii din străinătate

Procedurile de stare civilă pentru românii din străinătate vor suferi schimbări similare, dar la o dată ulterioară.

Publicitate

Mai exact, la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din străinătate Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic începând cu data de 24 septembrie 2025.

După data de 31 martie 2025, constituirea în format electronic a Registrului de stare civilă exemplarul II se realizează prin procesul de verificare și validare a actelor de stare civilă întocmite începând cu 1 ianuarie 1921 până la data de 31 martie 2025, respectiv 24 septembrie 2025.

Verificarea și validarea actelor de stare civilă în format scris întocmite începând cu 1 ianuarie 1921 până la data de 31 martie 2025, respectiv 24 septembrie 2025, reprezintă procesul de constituire a actelor electronice de stare civilă.

Citeste mai mult

Eveniment

Scandal cât casa în localitatea Sat Nou din Săveni. Un bărbat de 30 de ani și-a lovit tatăl în cap cu o furcă din lemn

Publicat

Publicitate

Un apel la numărul unic de urgență 112, care sesiza un scandal în familie, a direcționat sâmbătă după-amiază un echipaj de jandarmerie în localitatea Sat Nou, orașul Săveni.

În urma verificărilor efectuate, jandarmii au constatat că, pe fondul unui conflict familial, un bărbat de 30 de ani și-a lovit tatăl în cap cu o furcă din lemn.

Echipajul de jandarmerie a întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni și 23 de zile la 2 ani și 6 luni sau cu amendă.

“Bărbatul lovit a primit îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul orășenesc Săveni, iar actele procedurale întocmite de jandarmi vor fi înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, în vederea competentei soluționări”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending