Connect with us
Publicitate

Eveniment

Incendiu noaptea trecută la Botoșani. Acoperișul unei case și o anexă de 150 metri pătrați s-au făcut scrum

Publicat

Publicitate

O anexă și acoperișul unei case de pe strada Eroilor din municipiul Botoșani au luat foc, seara trecută, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că ardea anexa, cu o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, dar și o parte din acoperișul casei.

Publicitate

Pompierii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul locuinței, dar și la casa vecinului.

Proprietarul a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă să:

Publicitate

✔️ nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi sau deterioraţi;

✔️ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

✔️ nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici de putere mare din acelaşi prelungitor sau priză, concomitent. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul;

Publicitate

✔️ nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

✔️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

✔️ nu faceți improvizații la instalația electrică.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, acțiune de mobilitate în Malta printr-un proiect Erasmus

Publicat

Publicitate

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, din care 10 au provenit din medii defavorizate, au participat recent la amplă acțiune de mobilitate în Malta, printr-un proiect Erasmus. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Aiacoboae Anca-Simona, Ciubotaru Anișoara și Verniceanu Ionica.

Acest lucru a avut loc în perioada 13-17 mai 2024 când a avut loc a doua mobilitate de grup cu elevii în cadrul Acreditarii Erasmus+ nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763, Proiect nr. 2023-1-RO01-KA120-SCH-000133702 în Malta la St. Thomas More College Middle and Secondary School.

Proiectul, care se desfășoară în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, se află în al treilea an de implementare, conform “Acreditării Erasmus” cu nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763 obținută în anul 2021 și urmărește să formeze o atitudine de toleranță și sprijin față de grupurile vulnerabile, să dezvolte atât abilitățile de comunicare, gândirea critică, cât și flexibilitatea și adaptabilitatea la cerințele în continuă schimbare ale sistemului de educație românesc, precum și îmbunătățirea performanțelor școlare prin înlesnirea accesului la educație.

Publicitate

Prin participarea la aceste activități, elevii au experimentat cum este să înveți într-o școală cu 46 de naționalități diferite. Elevii au învățat ce înseamnă educația incluzivă, cum să abordeze o atitudine tolerantă și de acceptare față de grupurile vulnerabile din școala lor, au făcut schimb de bune practici legate de modalități de includere ale elevilor proveniți din diferite medii defavorizate, întelegând că indiferent de etnie, religie sau statut economic, toți elevii au șanse egale și dreptul la o educație de calitate.

“Această mobilitate a oferit oportunitatea de a învăța despre sistemul de educație din Malta, despre cultura și obiceiurile locale, cât și de a exersa și a-și îmbunătăți competențele de exprimare în limba engleză”, au transmis profesorii implicați în această acțiune derulată prin programul Erasmus.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Iată de ce ar trebui să pornească de la Botoșani: Peste 550 de tineri din 54 de ţări vor să participe la festivalul George Enescu

Publicat

Publicitate

Peste 550 de tineri din 54 de ţări şi-au exprimat dorinţa de a participa la festivalul George Enescu, eveniment care va avea loc în perioada 31 august – 27 septembrie 2024, a anunţat marţi ministrul Culturii, Raluca Turcan, relatează Mediafax.ro.

„Concursul Internaţional George Enescu demonstrează, din nou, că este un far al excelenţei artistice şi un loc de întâlnire pentru cei mai talentaţi muzicieni ai noii generaţii din toată lumea”, a scris, marţi, pe Facebook, Raluca Turcan.

Ea arată că este remarcabil că 552 de tineri muzicieni din 54 de ţări şi-au exprimat dorinţa de a participa la acest prestigios concurs, arătând, astfel, „dimensiunea valorii şi influenţei culturale pe care o are acest eveniment la nivel global”.

Publicitate

Raluca Turcan arată că acest concurs, care va avea loc la Bucureşti în perioada 31 august – 27 septembrie 2024, este o sărbătoare a muzicii şi a culturii, un prilej de a celebra talentul şi dedicarea tinerilor artişti din întreaga lume.

„Ca ministru al Culturii, mă bucur să văd că eforturile echipei de a extinde aria de impact a concursului dau roade şi aşteptăm, cu toţii, cu nerăbdare, să fim martorii performanţelor extraordinare ale acestor muzicieni de excepţie”, a mai scris Raluca Turcan.

Pe de altă parte însă, de aproximativ doi ani de zile, Filarmonica “George Enescu” Botoșani, prin vocea managerului Mirel Manea insistă că acest festival ar trebui să pornească chiar de la Botoșani, din locul de baștină al marelui compozitor român și locul de unde a plecat încă unul din geniile României care s-au născut în județul nostru.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Încă un pas pentru Autostrada Moldovei. Senatorul Cristian Achiței: Vot final pe legea pentru finanțarea autostrăzii A7

Publicat

Publicitate

Senatorul liberal Cristian Achiței a anunțat astăzi că a fost făcut încă un pas pentru realizarea Autostrăzii Moldovei după ce Senatul României și-a dat votul final pe legea pentru aprobarea finanțării autostrăzii A7.

“Astăzi, în calitate de senator, am votat pentru adoptarea Legii nr. 264/2024, prin care se aprobă contractul de finanțare a construcției autostrăzii A7 Ploiești-Siret printr-un credit acordat României de Banca Europeană de Investiții (BEI), în cadrul PNRR.

Publicitate

Senatul a fost cameră decizională în cazul acestei legi prin care se asigură finanțarea primei autostrăzi a Moldovei.

Autostrada A7 este extrem de importantă pentru noi, botoșănenii, deoarece va asigura cea mai scurtă și mai rapidă cale de acces rutier spre restul țării și în primul rând spre capitala București.

Legătura noastră cu autostrada A7 se va realiza prin drumul rapid Botoșani-Suceava, a cărui construcție am anunțat-o public în premieră în urmă cu patru ani”, a transmis senatorul liberal Cristian Achiței.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Când se vor organiza examenele de CORIGENȚĂ pentru elevii de gimnaziu și liceu în 2024. Perioadele din acest an școlar

Publicat

Publicitate

Examenele de corigență pentru elevii de gimnaziu și liceu vor avea loc în iulie 2024. Elevii care nu reușesc să le promoveze vor rămâne repetenți, relatează alba24.ro Ministerul Educației a comunicat inspectoratelor școlare perioadele în care se vor desfășura aceste examene.

În anul școlar 2023-2024, examenele de corigență se desfășoară în perioada 8-19 iulie. Este o prevedere din OME 4183/2022, se arată într-o adresă a ministerului, citată de edupedu.ro.

Acestea se organizează pentru toate clasele din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional. De asemenea, sunt susținute și pentru clasele de stagii de pregătire practică, școala postliceală de maiștri.

Publicitate

Elevii din clasa a VIII-a, care au susținut și promovat examenul de corigență,

se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere:

  •  în a doua etapă de admitere la liceu, în perioada 12-14 august 2024 (când pot fi repartizați și elevii fără Evaluare Națională)
  • în a doua etapă de admitere în învățământul profesional dual, în perioada 2 și 5 august 2024

Elevii corigenți care nu s-au prezentat la sesiunea de corigențe în perioada 8-19 iulie sau nu au promovat examenul de corigență vor fi declarați repetenți.

Publicitate

Elevii din clasele terminale de liceu, care au susținut și promovat examenul de corigență, se pot înscrie la Bacalaureat în sesiunea august 2024, în perioada 15-22 iulie 2024.

Liceenii din clasele XII-XIII, învățământ profesional și stagii de pregătire practică, după promovarea examenelor de corigență, se pot înscrie la examenul de certificare a competențelor profesionale, sesiunea august 2024.

Pentru curriculum organizat modular, elevii care nu au promovat modulele ce se finalizează pe parcursul anului școlar, indiferent de numărul modulelor nepromovate:

Publicitate

– se organizează sesiune specială de examene de corigență în ultima săptămână de cursuri a anului școlar

Elevii din învățământul postliceal, calificarea profesională asistent medical generalist, se pot prezenta la sesiunea de corigențe în perioada 23-29 august 2024.

Examenele de corigență. Când sunt declarați elevii corigenți sau repetenți

Potrivit regulamentului-cadru al unităților de învățământ

Publicitate

sunt declaraţi corigenţi elevii care:

  • obţin calificativul “Insuficient”/medii anuale sub 5,00 la cel mult două discipline de studiu
  • elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare, la cel mult două discipline de studiu

sunt declarați repetenți elevii care:

  • au obținut calificativul „Insuficient“/medii anuale sub 5 la mai mult de două discipline de învățământ/module care se finalizează la sfârșitul anului școlar
  • au obținut la purtare calificativul anual „Insuficient“/media anuală mai mică de 6
  • elevii corigenți care nu se prezintă la sesiunea de examen de corigență sau, după caz, la sesiunea specială sau care nu promovează examenul la toate disciplinele/modulele la care se află în situație de corigență
  • elevii amânați care nu se prezintă la sesiunea de încheiere a situației școlare la cel puțin o disciplină/un modul
  • elevii exmatriculați din învățământul postliceal, cu drept de reînscriere

La sfârșitul clasei pregătitoare și al clasei I elevii nu pot fi lăsați repetenți.

Calendar an școlar și examene 2024

În anul școlar 2023-2024, cursurile se vor încheia în 21 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a termină școala în 14 iunie, iar cei din clasa a XII-a, în 7 iunie.

  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

În luna mai, sunt organizate testări de evaluare națională pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending