Connect with us

Eveniment

Incendiu la un bloc de pe Calea Națională din Botoșani. Pompierii au intervenit rapid la un tablou electric în flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, duminică, într-un bloc de locuințe situat pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani. Flăcările au cuprins un tablou electric aflat la parterul clădirii, generând un fum dens care a alertat locatarii. Aceștia au simțit miros de fum și au sunat imediat la 112, solicitând intervenția pompierilor.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Salvatorii au constatat că tabloul electric ardea cu flacără deschisă, iar fumul era extrem de dens, riscând să se propage în tot imobilul.

Pompierii au intervenit prompt, reușind să stingă incendiul înainte ca flăcările să se extindă la alte bunuri sau instalații electrice. Totodată, s-a acționat pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc, pentru a elimina orice pericol pentru locatari.

Din fericire, nu a fost necesară evacuarea locatarilor și nicio persoană nu a fost rănită în urma incidentului. Potrivit primelor cercetări, cauza probabilă a producerii incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Intervenția rapidă a pompierilor a limitat pagubele și a prevenit o posibilă tragedie.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 1.700 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă în primele șase luni ale acestui an, cu sprijinul AJOFM

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-iunie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 1.758 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 iunie 2025, 863 au peste 45 de ani, 258 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 81 au între 30 și 35 de ani, 159 au între 25 și 30 de ani, iar 397 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 556 sunt tineri NEETs.

Numărul femeilor încadrate este de 732, iar al bărbaţilor de 1.026, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 41,64%, respectiv de 58,36 %.

În funcţie de rezidenţă, 758 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 1.000 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată cele mai multe au studii liceale (615), profesionale (462), gimnaziale (469), postliceale (38) iar (119) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.06.2025, un număr de 455 persoane fac parte din categoria celor greu şi foarte greu ocupabile .

Precizăm încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 5.038 persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Violența domestică, în scădere în județ: Mai puține fapte sesizate și niciun omor în primele 6 luni din 2025

Publicat

Publicitate

Conform legislației în vigoare, Poliției Române îi revine sarcina emiterii ordinelor de protecție provizorii și obligația de punere în executare a acestora, precum și supravegherea măsurilor stabilite atât prin ordinele de protecție provizorii, cât și prin ordinele de protecție emise de instanțele de judecată.

 

Din analiza datelor statistice privind această categorie de infracțiuni, în primele 6 luni ale anului 2025 rezultă faptul că, la nivel județean, numărul faptelor de violență domestică a scăzut cu 15,9% față de primele 6 luni ale anului 2024, respectiv, 517 fapte sesizate în 6 luni 2025 cu 98 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Datele statistice relevă o scădere importantă cu privire la infracțiunile de omor comise în contextul violenței domestice, în perioada analizată nefiind înregistrată nicio faptă din această categorie, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2024 când au fost înregistrate un număr de 3 infracțiuni de omor.

 

Publicitate

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, se constată că 220(-25) de fapte au fost comise în mediul URBAN și 297(-73) de fapte au fost comise în mediul RURAL, 431(-88) fapte au fost comise la DOMICILIU și 86 (-10) de fapte au fost comise în SPAŢIUL PUBLIC.

 

În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 168 (-7) de ordine de protecție provizorii , toate fiind confirmate de către procuror.

 

In primele 6 luni ale anului 2025, un număr total de 1208 de intervenții, cu o creștere de 3,3% față de perioada de comparație a anului 2024, când s-au înregistrat 1169 intervenții.

Din totalul acestora:

396 de intervenții au avut loc în mediul urban, reprezentând 32,7% din sesizări;

812 intervenții, reprezentând 67,2% din intervenții, au fost sesizate în mediul rural.

In urma completării formularelor de evaluare a riscului, s-a înregistrat următoarea situație:

315 de situații au fost clasificate ca fiind cu risc iminent 26,08% din total, din care, în procent de 46,6% (147 cazuri) victima a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu;

891 de cazuri, reprezentând 73,8% din intervenții, în urma completării formularului de evaluare a riscului, a reieșit faptul că nu există risc iminent;

în 2 cazuri nu a fost completat formularul de evaluare a riscului, victimele refuzând să răspundă la întrebările adresate de lucrătorii de poliție.

 

 

La începutul anului 2025 existau în lucru un număr de 241 ordine de protecție, în creștere față de începutul perioadei de comparație a anului 2024, când erau existente un număr de 155 de ordine de protecție.

În cursul primelor 6 luni ale anului 2025 au fost emise un număr de 198 de ordine de protecție, în creștere cu 29,4% față de perioada comparată a anului 2024, când au fost emise un număr de 153 ordine de protecție.

Din totalul acestora:

un număr de 71 de ordine de protecție au provenit din ordine de protecție provizorii (35,8%).

În cursul perioadei analizate a anului 2025 au fost soluționate un număr de 229 ordine de protecție (152 în 2024), situația prezentându-se astfel:

220 ordine de protecție au fost soluționate la expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor de protecție;

6 ordine de protecție au fost revocate la solicitarea victimei;

3 ordine de protecție au fost revocate la solicitarea persoanei împotriva căreia a fost dispus ordinul de protecție.

La sfârșitul perioadei analizate a anului 2025 au rămas în lucru un număr de 210 ordine de protecție (156 în perioada de comparație).

Conform legislației în vigoare, Poliției Române îi revine sarcina emiterii ordinelor de protecție provizorii și obligația de punere în executare a acestora, precum și supravegherea măsurilor stabilite atât prin ordinele de protecție provizorii, cât și prin ordinele de protecție emise de instanțele de judecată.

 

Din analiza datelor statistice privind această categorie de infracțiuni, în primele 6 luni ale anului 2025 rezultă faptul că, la nivel județean, numărul faptelor de violență domestică a scăzut cu 15,9% față de primele 6 luni ale anului 2024, respectiv, 517 fapte sesizate în 6 luni 2025 cu 98 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Datele statistice relevă o scădere importantă cu privire la infracțiunile de omor comise în contextul violenței domestice, în perioada analizată nefiind înregistrată nicio faptă din această categorie, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2024 când au fost înregistrate un număr de 3 infracțiuni de omor.

 

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, se constată că 220(-25) de fapte au fost comise în mediul URBAN și 297(-73) de fapte au fost comise în mediul RURAL, 431(-88) fapte au fost comise la DOMICILIU și 86 (-10) de fapte au fost comise în SPAŢIUL PUBLIC.

 

În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 168 (-7) de ordine de protecție provizorii , toate fiind confirmate de către procuror.

 

In primele 6 luni ale anului 2025, un număr total de 1208 de intervenții, cu o creștere de 3,3% față de perioada de comparație a anului 2024, când s-au înregistrat 1169 intervenții.

Din totalul acestora:

396 de intervenții au avut loc în mediul urban, reprezentând 32,7% din sesizări;

812 intervenții, reprezentând 67,2% din intervenții, au fost sesizate în mediul rural.

In urma completării formularelor de evaluare a riscului, s-a înregistrat următoarea situație:

315 de situații au fost clasificate ca fiind cu risc iminent 26,08% din total, din care, în procent de 46,6% (147 cazuri) victima a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu;

891 de cazuri, reprezentând 73,8% din intervenții, în urma completării formularului de evaluare a riscului, a reieșit faptul că nu există risc iminent;

în 2 cazuri nu a fost completat formularul de evaluare a riscului, victimele refuzând să răspundă la întrebările adresate de lucrătorii de poliție.

 

 

La începutul anului 2025 existau în lucru un număr de 241 ordine de protecție, în creștere față de începutul perioadei de comparație a anului 2024, când erau existente un număr de 155 de ordine de protecție.

În cursul primelor 6 luni ale anului 2025 au fost emise un număr de 198 de ordine de protecție, în creștere cu 29,4% față de perioada comparată a anului 2024, când au fost emise un număr de 153 ordine de protecție.

Din totalul acestora:

un număr de 71 de ordine de protecție au provenit din ordine de protecție provizorii (35,8%).

În cursul perioadei analizate a anului 2025 au fost soluționate un număr de 229 ordine de protecție (152 în 2024), situația prezentându-se astfel:

220 ordine de protecție au fost soluționate la expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor de protecție;

6 ordine de protecție au fost revocate la solicitarea victimei;

3 ordine de protecție au fost revocate la solicitarea persoanei împotriva căreia a fost dispus ordinul de protecție.

La sfârșitul perioadei analizate a anului 2025 au rămas în lucru un număr de 210 ordine de protecție (156 în perioada de comparație).

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 26.000 de alerte în 6 luni. Poliția monitorizează atent agresorii cu brățări electronice la Botoșani

Publicat

Publicitate

De la momentul operaționalizării SIME, respectiv 01 octombrie 2024, la nivelul județului Botoșani au fost gestionate activitățile specifice de monitorizare pentru 85 de brățări electronice montate.

În cursul primelor 6 luni ale anului 2025, prin ordinele de protecție/provizorii au fost dispuse un număr de 49 de măsuri de obligare a agresorului la purtarea permanentă a unui dispozitiv electronic de supraveghere. 

 

Referitor la activitatea de monitorizare, în Dispeceratul SIME au fost primite 346.900 notificări, dintre care 26.711 alerte, cele mai multe fiind pentru nerespectarea prevederilor Legii 217/2003. Ca urmare a activităților desfășurate au fost constatate un număr de 28 infracțiuni.

            

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Pachetul 2 de măsuri fiscale, amânat pentru august. Soarta investițiilor din Anghel Saligny, sub semnul întrebării

Publicat

Publicitate

Prima ședință a coaliției de la instalarea Guvernului a avut loc miercuri, 23 iulie. Pachetul 2 de măsuri fiscale va fi amânat până la mijlocul lunii august, au declarat surse din coaliție pentru Antena 3 CNN.

Potrivit surselor citate, premierul Ilie Bolojan a acceptat să nu blocheze la grămadă toate investițiile din programul Anghel Saligny. Urmează să fie făcută o analiză pe fiecare proiect în parte și vor fi stopate doar cele cu șanse mici de implementare.

De asemenea, în această săptămână, toate propunerile fiscale vor fi discutate de partide cu ministrul de Finanțe și apoi vor fi anunțate. Printre acestea sunt impozitarea cu 16% a tranzacțiilor cu criptomonede, impozitul pe cifra de afaceri.

Reamintim faptul că PSD a cerut continuarea finanţării programului Anghel Saligny, eliminarea plăţii CASS pentru veteranii de război, eliminarea plăţii CASS pentru mamele în concediu de creştere a copilului și impozitarea cu 0,5% pe cifra de afaceri (companiile cu venituri de peste 50 milioane de euro).

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, este cel care a cerut de urgenţă o întrunire între liderii celor patru partide din coaliție.

Sorin Grindeanu a anunțat că s-a decis în coaliție ca, în următoarele două – trei săptămâni, fiecare președinte de Consiliu Județean, împreună cu prefectul fiecărui județ, să discute la Ministerul Dezvoltării proiect cu proiect, stadiul acelui proiect, stadiul de finanțare astfel încât niciunul să nu fie înghețat.

Publicitate

„Pentru PSD este extrem de important să fi fost atinse trei puncte. Primul – legat de propunerile pe care PSD le are pentru reformarea statului care să fie prinse în pachetul 2, îndreptarea unor decizii din pachetul 1 adoptat și identificarea unor formule raționale pentru continuarea investițiilor esențiale în comunități prin programul național <Anghel Saligny>. Noi cred că am reușit să impunem o voce a rațiunii – investițiile din <Anghel Saligny> nu îngheață”, a spus Grindeanu la Parlament.

sursa: antena3.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending