Connect with us

Eveniment

Incendiu la Ștefănești! Aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată au ars. Cauza probabilă stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată au ars, astăzi, pe un câmp din localitatea Ștefănești. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol folosit pentru tăierea ierbii. Din cauza fumului dens, circulația rutieră pe DN 24 C a fost îngreunată, acesta fiind și motivul pentru care participanții la trafic au sunat la 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la alte culturi.

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

– alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

Publicitate

– asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

– asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

– strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

– respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Copilă din Dimăcheni căutată de familie și poliție după ce a dispărut. Sunați la 112 dacă o vedeți pe Eliza!

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 10 ani, din comuna Dimăcheni, care a părăsit domiciliul în această seară, 14 ianuarie, in jurul orei 17:00, iar până în prezent nu a revenit.

STREDIE ELIZA are următoarele semnalmente: păr șaten deschis, ochi căprui,  1,50 m înălțime, aproximativ 50 de kg.

Eliza era îmbrăcată cu geacă roz, ghiozdan negru cu roz, ghete roz, pantaloni negri.

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celui mai apropiat sediu de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Ministrul Educației, Daniel David: Manualele vor fi regândite. Lucrăm la noul curriculum pentru liceu

Publicat

Publicitate

Noul ministru al Educației, Daniel David, anunță că prioritățile pentru învățământul preuniversitar privesc și cadrele didactice, nu doar elevii, relatează agerpres.ro.

Schimbări dramatice nu vor fi în prima parte a mandatului, urmând ca ministerul să se concentreze pe dotarea școlilor și crearea unui mediu cât mai atractiv pentru elevi, dar și combaterea abandonului școlar. În ceea ce privește cardrele didactice, ministrul spune că salarizarea acestora este o prioritate pentru el și vor fi introduși și indicatorii de performanță.

Daniel David, ministrul Educației: Lucrăm la noul curriculum pentru liceu. Manualele vor fi regândite

Daniel David a declarat pentru Agerpres că a început să facă o diagnoză ”foarte atentă” a întregului domeniu și că va menține lucrurile care funcționează bine. Practic, ”arhitectura”, spune el va fi eficntietizată, nu schimbată din temelii.

”Lucrăm la noul curriculum pentru liceu, vom avea metode de formare a profesorilor astfel încât să ne asigurăm că folosesc metode atractive care-i implică pe elevi. Manualele vor fi regândite și ele. În paranteză, am și spus că eu voi ști că un manual este bun atunci când un copil care este la a doua lecție citește înainte patru lecții, fiindcă este foarte curios despre ce citește acolo, îi place ce vede.

Și în același timp, cu siguranță, vom continua dotarea școlilor pentru a schimba acest mediu educațional, mediul de învățare. Și vom continua cu programul ‘Masa caldă’ cel puțin la nivelul anului trecut și cu siguranță ori de câte ori voi avea resurse sau se va pune problema ridicării unor blocaje care au apărut prin această ordonanță, resursele vor fi de mine orientate preponderent și cu prioritate spre a asigura ‘Masa caldă’ la cât mai mulți copii, sau ‘Masa sănătoasă’”, a spus Daniel David.

”De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional”

Daniel David spune că va continua proiectul de dotare a școlilor cu materiale didactice și de dotare a unor laboratoare pe componenta digitală.

Publicitate

”Contează foarte mult contextul în care se învață. De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional. Dacă mediul arată rău, este fără dotări, nu te stimulează, nu te încurajează să înveți, sigur, alături de alți factori, acest lucru contribuie și la abandonul școlar. Știu că ministerul are aceste proiecte deja începute. Dacă mă gândesc la dotările școlilor, cu îmbunătățirea infrastructurii, dotări cu materiale didactice, ținta este ca aproximativ 5.000 și ceva de școli să beneficieze de acest demers.

Când i-am întrebat pe colegii mei din minister, care deja implementează proiectul, i-am întrebat cam ce procent dintre școli acoperim, mi-au spus că peste 80%, ceea ce este un lucru bun și în condițiile în care foarte multe din aceste școli vin din mediul rural sau dacă vin din zona urbană, vin din zona urbană mai defavorizată, ceea ce este iarăși un lucru bun”, a precizat ministrul Educației.

”Unii profesori folosesc metode plicticoase de predare”

Adandonul școlar, care este un fenomen ”dramatic” în învățământul preuniversitar, ține și de curriculum, spune Daniel David.

”De foarte multe ori nu ai conținuturi, nu ai manuale atractive, sunt probleme care țin și de metoda de predare folosită de profesori. Unii profesori folosesc metode efectiv plicticoase de predare, care nu implică elevii în actul educațional, dimpotrivă, îi stimulează să fugă, ca să spun așa”, a declarat David, care spune că aceștia sunt factorii care se adaugă celor sociali și care duc la abandon.

Profesorii vor avea un salariu de bază decent

Noul ministru al Educației a vorbit și despre veniturile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care sunt afectați și ei în acest moment de Ordonanța ”trenuleț”.

Acesta s-a arătat convins că profesorii nu vor fi foarte afectați, având în vedere că prim-ministrul știe că are de onorat niște promisiuni pentru Educație și, ”atunci când condițiile economico-financiare vor permite va fi prioritate pentru el”.

Daniel David spune că în acest moment, România trece prin niște condițiile economico-financiare mai complicate, dar acestea vor arăta mai bine.

”Prima etapă, pentru mine, este să asigurăm buna desfășurare a activităților de zi cu zi în sistem… În zona preuniversitară sunt aspecte cheie pe care le țintim. Primul a fost cerut și de către premier explicit – și anume să gândim indicatori de performanță în asociere cu salariile, se spune în spațiul public, dar eu spun în legătură cu veniturile pe care le au cei din zona preuniversitară, fiindcă eu cred că, așa cum se întâmplă cu toți din sistemul public, salariul de bază trebuie să fie ceva decent, iar peste salariul de bază discutăm prin indicatori de performanță, bonusuri, premii ș.a.m.d., o creștere a veniturilor.

Și de asemenea, tot în zona preuniversitară, vom lansa în dezbatere publică și națională planurile-cadru pentru liceu, care au rămas de mult timp neactualizate. Și astea sunt câteva aspecte cheie pe care le țintesc în domeniul educației și cercetării, care țin, după cum vedeți, oarecum de aspecte mai generale, de arhitectură, pe care, dacă le facem bine, eficientizăm activitatea de zi cu zi”, a mai declarat Daniel David pentru Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Agafton: Un bărbat a rămas fără acoperiș deasupra capului

Publicat

Publicitate

Un bărbat din localitatea Agafton a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

S-a întâmplat în această seară. Apelul la 112 a fost făcut chiar de proprietar, care a observat că s-a aprins astereala din lemn.

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Curtești și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că ardea astereala din lemn și au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întreaga construcție.

“Nu au fost persoane rănite, însă acoperișul s-a deteriorat în totalitate. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 50 de metri pătrați. Pompierii au salvat bunurile din interior”, a a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani a transmis că pentru a evita astfel de incidente verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Publicitate

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Prețul aurului, un NOU record. La ce preț a ajuns să se tranzacționează gramul

Publicat

Publicitate

Gramul de aur a ajuns la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record, după ce s-a scumpit luni cu 4,12 lei.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională la 4,9731 lei, relatează alba24.ro.

Evoluția prețului la AUR. Grafic BNR

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8734 lei, în creştere cu aproape 5 bani.

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, OMV Petrom şi Digi, potrivit Rador.

Publicitate

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate, s-a depreciat cu 0,44%, până la 16.978 de puncte.

BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 0,41%.

Prețul aurului a atins un nou record: De ce este important prețul acestui metal prețios

Prețul aurului este important din mai multe motive, deoarece aurul joacă un rol semnificativ în economie, piețele financiare și chiar în politica globală.

Prețul aurului mai este important deoarece reflectă atât factorii economici globali, cât și deciziile individuale de investiții.

În plus, influențează stabilitatea economică și joacă un rol-cheie în gestionarea riscurilor financiare.

Indicator economic global

Prețul aurului este adesea utilizat ca un barometru al sănătății economiei globale. În perioade de incertitudine economică, investitorii tind să se refugieze în aur, ceea ce duce la creșterea prețului său.

Protecție împotriva inflației

Aurul este considerat un activ de refugiu deoarece își păstrează valoarea în timp, chiar și atunci când monedele tradiționale se depreciază din cauza inflației. O creștere a prețului aurului poate indica așteptări de inflație ridicată.

Stabilitatea financiară

În perioade de criză financiară sau geopolitică, aurul devine o investiție sigură. Un preț în creștere al aurului reflectă adesea temerile legate de instabilitatea politică, recesiuni sau războaie.

Rezerva de valoare

Băncile centrale din întreaga lume mențin rezerve semnificative de aur pentru a-și proteja economiile. Cumpărările și vânzările de aur de către băncile centrale pot influența semnificativ prețul acestuia.

Rolul în piețele financiare

Prețul aurului afectează piețele financiare, fiind utilizat pentru a diversifica portofoliile de investiții. De asemenea, fluctuațiile prețului aurului pot influența indirect cursurile valutare și prețurile altor materii prime.

Legătura cu dolarul american

Aurul este cotat în dolari americani, ceea ce înseamnă că prețul său este influențat de fluctuațiile dolarului. O slăbire a dolarului tinde să ducă la creșterea prețului aurului, și invers.

Utilizări industriale și în bijuterii

Cererea pentru aur provine nu doar din partea investitorilor, ci și din utilizările sale industriale (tehnologie) și pentru fabricarea bijuteriilor, mai ales în țări precum India și China.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending