Connect with us

Eveniment

Incendiu la Hlipiceni. Un trăsnet a lovit un copac iar focul s-a extins la o magazie și un șopron

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au fost solicitați în această seară să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Hlipiceni.

Alarma a fost dată chiar de proprietar, care a sunat imediat la 112 după ce un trăsnet a lovit un copac din curte și a aprins deșeurile vegetale, provocând extinderea flăcărilor la o magazie și un șopron, a anunțat ISU Botoșani.

Intervenția a fost deosebit de dificilă, deoarece drumul spre gospodărie era greu accesibil, ceea ce a făcut imposibilă deplasarea autospecialei până la locul intervenției.

În sprijinul lor au venit membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, care au adus o motopompă și un bazin pentru transportul apei, astfel reușind să limiteze extinderea flăcărilor la casa de locuit și la gospodăria învecinată.

“Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 20 de ani, din Dorohoi, reținut pentru că ar fi distrus o mașină

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din  Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii distrugere.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, a distrus elemente ale caroseriei unui autoturism care era parcat pe marginea părții carosabile, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Duhovnicul creștinilor din Tocileni, comuna Stăuceni, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Comunitatea ortodoxă din Botoșani este din nou în doliu, după ce părintele Octavian Poduț, duhovnicul creștinilor din satul Tocileni, a trecut la cele veșnice în această dimineață. Părintele ar fi suferit un infarct, Lasă în urmă o biserică pe care a refăcut-o din temelii, dar și un proiect care abia primise binecuvântare de la ierarh, o nouă biserică.

Credincioșii din Tocileni au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, care a slujit în comunitate  44 de ani, fiind hirotonit de PF Teoctist și trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor.

A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

NOVA APASERV Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare

Publicat

Publicitate

În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028.

Strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri are drept scop asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea de către operatori a programelor de investiţii multianuale de întreținere, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi de canalizare existente, precum şi înfiinţarea de noi sisteme, care să conducă la implementarea, în aria de operare, a strategiei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani, cu privire la serviciile de apă și de canalizare-epurare.

O altă obligație legală este ca din prețuri și tarife să se constituie Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) – fond care este principala sursă proprie a operatorilor pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată.

O componentă esențiala în preturile și tarifele actuale o constituie redevența. In acest sens, prin Planul de afaceri, operatorul a elaborat Strategia privind redevenţa prin includerea graduală în preţuri şi tarife a nivelului echivalentului amortizării patrimoniului public, ţinând cont de perioadele de amortizare stabilite conform legislaţiei în vigoare şi de gradul de suportabilitate al populaţiei. Procentul actual din amortizare inclus in tarif prin intermediul redevenței este de 34% față de cel initial ( înregistrat în anul 2023) care a fost de aproximativ 17% și va  ajunge la finele anului 2028 la 50%,

Din prețurile și tarifele actuale, un procent de 25,4% se acumulează în fondul IID, urmând ca până în anul 2029, acest procent să ajungă la un nivel de 37,3%.

Strategia tarifară constituie și condiție obligatorie pentru finanțarea proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri nerambursabile.

Publicitate

Menționăm faptul că strategia de tarifare aferentă planului de afaceri se stabileşte prin raportare la rata de suportabilitate a populaţiei pe întreaga perioadă de reglementare economică, pornind de la preţurile şi tarifele iniţiale şi realizând o prognoză a evoluţiei acestora, atât în termeni reali, cât și în raport cu rata inflației, pe baza cheltuielilor de operare şi întreţinere, a cheltuielilor cu redevenţa, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a cheltuielilor pentru protecţia mediului, a cheltuielilor financiare asociate creditelor contractate, a cheltuielilor derivând din contractul de delegare a gestiunii, precum şi a unei cote de profit rezonabil, care, conform prevederilor legale, va fi reinvestit în rețelele de apă și de canalizare

În conformitate cu strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată dezvoltate de operatorul regional S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani., avizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) prin Avizul conform nr. 1353 din data de 15.03.2024 și aprobată prin Hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani nr.199/22.04.2024, rațiunea necesității de ajustare a prețurilor și tarifelor rezidă din nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor și a formulei de ajustare  și presupune ajustări tarifare ale prețurilor și tarifelor în fiecare an, cel mai târziu la data de 01 ianuarie , atât în termeni reali, cât și cu inflația.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani,. va ajusta prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.

Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,  prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica  începând cu data  01 ianuarie 2025.

Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu  apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:

 

 

 

Preţ/Tarif unic

pentru toate categoriile de utilizatori

(exclusiv T.V.A.)

lei/mc lei/litru Diferente valorice lei/mc
Apă potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru întreaga arie de operare 8,41 0,00841 0,19
Apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii, pentru întreaga arie de operare 3,89  0,00389 0,16
Canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare 6,20  0,00620  0,14

1 mc = 1000 litri

Astfel:

  • prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
  • prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
  • tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;

Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.

Prețurile tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: „Emoții în zbor” – expoziție personală, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în spațiul Colecției de Artă, în perioada 9-26 ianuarie 2025, expoziția intitulată „Emoții în zbor”, a artistei vizuale Ioana Gina Poleac.

Beneficiind de o formare artistică ale cărei baze au fost puse în cadrul Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Ioana Poleac și-a continuat drumul spre împlinirea prin artă absolvind secția Artă Murală a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, ceea ce-i va permite ca, între 2014-2021, să se dedice acestui domeniu, specializându-se în tehnicile și tehnologiile necesare realizării mozaicului artistic și religios și în tehnica picturii pe sticlă fuzionată, în calitate de coordonator de echipă în atelierul Mozaic Donart din Bacău.

Chiar dacă, începând din 2023, și-a orientat cariera înspre protejarea patrimoniului cultural, ocupând postul de conservator de bunuri culturale la Muzeul Județean Botoșani, artele vizuale au continuat să reprezinte un mod de viață și de exprimare, pasiunea și talentul artistei fiind recunoscute și apreciate de public și de specialiști, nu doar prin participări multiple la expoziții colective, ci și prin câștigarea a numeroase premii și distincții: premiul II la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, etapa națională, secția Artă Monumentală, Târgoviște, 2011; premiul I la concursul de fotografie Grand Hotel Traian, Iași, 2016; premiul I la concursul Can Pack Design, organizat de Can Pack Romania, București, 2018; premiul pentru cel mai talentat artist în devenire, oferit de Ambasada Republicii Armenia în România, în cadrul concursului de pictură ,,Andronic Țăranu”, Botoșani, 2021; trofeul categoriei, secțiunea Arte Vizuale, la Festivalul Național de Interpretare și Creație ,,Dragobete pupă fete”, ediția a IV-a, organizat de Centrul Educațional ,,Micul Picasso”, Ploiești, 2022 etc.

Într-o perioadă de finalizare, de sedimentare a căutărilor și interogațiilor, spre a lăsa loc uneia a maturizării artistice, Ioana Gina Poleac aduce în fața publicului prima ei expoziție personală, „Emoții în zbor”, care se constituie într-o transpunere „în mod inconștient a emoțiilor în propriul limbaj”, ajutând-o mereu „să elibereze ceea ce uneori a fost prea mult pentru a simți”. Cuprinzând lucrări realizate în tehnică mixtă, pictură în acrilice și mozaic din sticlă pigmentată, expoziția ilustrează, după cum precizează artista însăși, „căutările mele în direcția reprezentării ideii de zbor. Reprezentat inițial sugestiv, prin aripi, iar mai apoi prin păsări ce se înalță înspre infinitul văzduhului, zborul reprezintă pentru mine eliberarea de constrângeri și dorința de evoluție în această lume a posibilităților infinite”.

Vernisajul va avea loc pe 11 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00. Invitatul special va fi psihoterapeutul Mihaela Cristina Puciu, cea căreia Ioana consideră că îi datorează înțelegerea în profunzime a propriilor emoții, reflectate în lucrările etalate.

Curatoriată de Liviu Șoptelea, expoziția va fi prezentată de Maria-Laura Tocariu. Ambianța artistică va fi potențată de minirecitalul de vioară susținut de Cezara Ariciuc.

Publicitate

În zilele de 18-19 și 25-26 ianuarie, în încercarea de a transmite publicului entuziasmul care i-a însoțit călătoria de cunoaștere și descoperire a mozaicului, artista va organiza ateliere de creație dedicate adulților, cărora le va propune realizarea unor lucrări de mozaic folosind diverse tipuri de materiale din sticlă.

Accesul este gratuit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending