Connect with us
Publicitate

Eveniment

Incendiu la Avrămeni și la Mitoc. Hectare întregi de vegetație uscată au ars ca o torță

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată a anunțat ISU Botoșani.

Primul a avut loc în satul Timuș, unde au ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ cinci hectare, un adăpost de animale și o căruță. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni.

Al doilea a avut loc la Mitoc, unde au ars peste trei hectare de vegetația uscată și miriște. Pompierii de la Punctul de Lucru Coțușca și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mitoc au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la mai multe lanuri de porumb.

Cauza probabilă a celor două incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente ISU Botoșani face apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

Publicitate

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Înălţarea Sfintei Cruci. Este zi de post pentru că amintește de Patimile şi moartea Mântuitorului

Publicat

Publicitate

În calendarul bisericesc ortodox, Sfânta Cruce este cinstită prin câteva sărbători şi zile speciale: Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica Crucii (Duminica a treia din Postul Paştilor), Scoaterea cinstitului lemn al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (1 august), Pomenirea arătării semnului Sfintei Cruci pe cer în timpul împăratului Constantie (351) pe data de 7 mai.

În cadrul Octoihului, avem de asemenea, două zile pe săptămână consacrate cinstirii speciale şi permanente a Sfintei Cruci în serviciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe şi anume miercurea şi vinerea. Cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este Înălţarea Sfintei Cruci la 14 septembrie.

Este o sărbătoare considerată praznic împărătesc. În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la Perşii păgâni, la anul 629 pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor la 14 septembrie 630.

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că ea ne aduce aminte de Patimile şi moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Ioan Alupoaiei s-a întors în biserica pe care a ctitorit-o. A fost întâmpinat de enoriașii care au plâns în hohote: Cui ne-ai lăsat, părinte?

Publicat

Publicitate

Vineri, trupul neînsuflețit al îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei a fost adus la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani,unde a fost așteptat de zeci de credincioși, de membrii familiei îndoliate și de numeroși preoți. Clopotele care au început să bată din senin au anunțat că se apropia mașina care îl aduce pentru ultima dată în sfântul lăcaș, moment care  a dat frâu liber plânsului nemângâiat al tuturor celor care l-au iubit. A fost primit de frații săi întru preoție cu Sfânta Evanghelie așa cum se cuvine unui ostaș al lui Hristos care a păzit cu sfințenie legea divină. „Cui ne-ai lăsat, părinte???”, „Cum mai vin la biserică când știu că nu mai iese părintele nostru la predică”, au hohotit de plâns câțiva enoriași care și-au condus viața după sfaturile prețioase ale părintelui.

Șase preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui până în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în ziua înmormântării. A urmat o scurtă slujbă, în care s-a citit o pericopă evanghelică. În armonie cu sunetul clopotelor s-a cântat de două ori „Veșnica pomenire”, iar a treia oară s-a intonat „Hristos a înviat din morți”, cântare specifică înmormântării preoților.

Părintele Daniel Țaranu, protopop misionar, a adresat celor prezenți câteva cuvinte de mângâiere.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Noul prefect al judeţului a depus, vineri, jurământul

Publicat

Publicitate

Noul prefect al judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a depus, vineri, jurământul de credinţă, în cadrul unei ceremonii derulate în sistem video-conferinţă.

Nechifor, care se află la al treilea mandat de prefect, îl înlocuieşte pe Sorin Cornilă, care a fost eliberat din funcţie în baza unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

“Ştiu că este un mandat nu neapărat să spunem greu, ci provocator, dar vreau să spun că am avut doi ani şi şapte luni de zile în care să mă gândesc ce am greşit, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine în cele două mandate. Au fost două mandate, cel puţin cel secund, foarte dificil. Ştiţi foarte bine pandemia, nemaivorbind de alegerile din 2016 şi 2020. Într-adevăr, alegerile din 2024, cele două tururi, prezidenţiale şi parlamentare, sunt într-o perioadă destul de dificilă, să spunem, nu neapărat la nivel naţional, dar complicată, dar sunt convins că împreună cu colegii de la Instituţia Prefectului, cu colegii mei din structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu ceilalţi colegi, inclusiv cu colegii din structurile instituţiilor deconcentrate ne vom canaliza şi vom reuşi să ne organizăm în mod exemplar. Sunt sigur că legea va prima în aceste alegeri”, a declarat Dan Nechifor.

Funcţia de prefect al judeţului Botoşani revine Partidului Naţional Liberal, iar înlocuirea prefectului a fost o decizie politică a liberalilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Aviz favorabil de la Federaţia Chinologică Internaţională

Publicat

Publicitate

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Federaţia Chinologică Internaţională ar putea anunţa săptămâna viitoare acest lucru. Comisia de standarde şi cea ştiinţifică au emis un raport favorabil în acest sens.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu nucleu în Carpaţii Meridionali, în special zona Râşnov, Predeal, Rucăr şi Bran, rasă pe care noi acum 15 ani am omologat-o prima dată la nivel naţional şi am început să investigăm, să măsurăm exemplarele care se aflau în special la stâne (…).

În septembrie are loc şedinţa comitetului general al Federaţiei Internaţionale.

Din câte am fost informat, raportul final al comisiei de standarde şi comisiei ştiinţifice este favorabil pentru această rasă şi cred că vom avea o veste frumoasă săptămâna viitoare, în care federaţia să ne anunţe că a fost omologat provizoriu Ciobănescul Românesc Corb.

El va putea să primească propuneri de titluri în expoziţiile internaţionale din toată lumea şi, mai mult de atât, va putea participa la concursurile din ringul special, Ringul de Onoare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu.

Publicitate

Ciobănescul Românesc Corb, a spus preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, este un câine prin excelenţă utilitar, iar pentru omologarea rasei s-a muncit timp de 15 ani.

„Anul acesta am finalizat dosarul de omologare provizorie la Federaţia Internaţională. Am invitat la Timişoara, în mai, anul acesta, cele două comisii ale Federaţiei Internaţionale, respectiv comisia de standarde şi comisia ştiinţifică.

Noi am avut un număr de 70 de câini prezenţi la această vizionare (…).

Publicitate

Comisia de standarde ştiinţifice ne-a cerut, în afară de standarde şi de alte probe legate de caracter sau de temperamentul acestei rase, ne-au cerut examene de displazie coxofemurală, ne-au cerut examene de teste ADN, de filiaţie şi, bineînţeles, ne-au cerut nişte teste privind comportamentul acestor câini faţă de om.

Noi am îndeplinit aceste solicitări. Trebuie să spun că au costat foarte mult aceste lucruri, pentru că la cel puţin 50 de câini a trebuit să facem teste de displazie, bani pe care i-a suportat în întregime Asociaţia Chinologică Română”, a spus Ştefănescu.

Foto: Ciobănesc Românesc Corb – pagină de Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending