Connect with us
Publicitate

Eveniment

Încă un sucevean prins la Botoșani cu lemne fără acte. Materialul lemnos a fost confiscat

Publicat

Publicitate

Încă un sucevean a fost prins la Botoșani de polițiști ducând în mașină lemne dar fără să aibă și acte pentru ele. Suceveanul s-a ales cu materialul lemnos confiscat dar și o amendă de 4.000 de lei.

La data de 7 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public din municipiul Dorohoi, o autoutilitară, condusă de un tânăr de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 6 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente legale de proveniență sau transport.

“Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Sursa foto ilustrativ: Arhiva

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Militarii rezerviști „pun tunurile” pe sediile partidelor: „Ne-ați mințit”

Publicat

Publicitate

Militarii rezerviști au anunțat ample proteste, începând de marți, de la ora 11, acuzând politicienii că le-a promis că rezolvă problema pensiilor militare prin actualizarea cu solda de grad a personalului activ și n-au făcut-o, scrie Adevărul.

În data de 17.09.2024, începând cu ora 11:00, militarii rezerviști și polițiștii de penitenciare asediază sediile centrale ale Partidului Național Liberal (PNL) și ale Partidului Social Democrat (PSD) din România, a anunțat Federația Sindicală din penitenciare.

Acest protest vine ca răspuns la eșecul actualei clase politice de a actualiza pensiile militare cu solda de grad a personalului activ, promisiune care a fost amânată în mod repetat, fără justificare. Protestatarii sunt revoltați și de comentariile recente făcute în spațiul public de Marcel Ciolacu, care au exacerbat și mai mult tensiunile dintre rezerviștii militari și establishmentul politic. Polițiștii, militarii și polițiștii de penitenciare nu „urlă cu nesimțire”, ci își cer în mod democratic, dreptul la un trai decent, la demnitate și la onoare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) îi acuză pe ministrul apărării, Angel Tîlvar și pe secretarul general al PSD, Paul Stănescu, de manipulare și dezinformare a polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, deoarece întâlnirea promisă cu Marcel Ciolacu si cu Nicolae Ciucă a fost o strategie politică ieftină de tergiversare în identificarea unor soluții la problemele rezerviștilor. Nici până la data protestului, cei doi lideri politici nu au avut curajul să se întâlnească cu reprezentanții celor care “au urlat cu nesimțire” la porțile partidelor PSD și PNL.

Nu mai suntem dispuși să acceptăm cuvinte goale. Cerem acțiuni și respectul pe care îl merităm. Conflictul în curs între rezerviști și guvern evidențiază necesitatea unui sistem politic mai transparent și mai receptiv, care să răspundă preocupărilor oamenilor care și-au dedicat viața pentru a-și sluji țara”, declară Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din penitenciare.

Militarii rezerviști și polițiștii de penitenciare nu renunță la proteste și anunță că, la începutul lunii octombrie 2024, mii de polițiști, militari rezerviști și polițiști de penitenciare vor lua cu asalt Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne pentru a-și face auzite vocile și pentru a li se îndeplini cererile.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Definitivat 2025: Profesorii se pot înscrie la examen până în 10 octombrie

Publicat

Publicitate

Definitivat 2025: Ministerul Educației a stabilit calendarul examenului. Profesorii se pot înscrie până în 10 octombrie. În 8 iulie 2025 este programată proba scrisă. Ordinul ministrului Educației nr. 6.614 din 11 septembrie 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.

Prin concursul de definitivat, cadrele didactice cu cel puțin un an de vechime în învățământ dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Examenul este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Anul acesta, proba scrisă a fost în 24 iulie.

Potrivit calendarului pentru examenul de anul viitor, proba scrisă va fi în 8 iulie. Inspecțiile de specialitate vor fi susținute până în 30 mai.

Definitivat 2025. Calendarul examenului

Până la 10 octombrie 2024: Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

1—11 octombrie 2024: Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

Publicitate

14—25 octombrie 2024: Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

Până la 30 mai 2025: Efectuarea inspecțiilor de specialitate:

  • prima inspecție de specialitate până la 7 februarie
  • a doua inspecție de specialitate până la 30 mai.

2—13 iunie 2025: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

Publicitate

8 iulie 2025: Susținerea probei scrise

15 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale

15—16 iulie 2025: Înregistrarea contestațiilor

16 iulie—20 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor

21 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale

21—23 iulie 2025: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

24 iulie—14 august 2025: Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

În ordinul ME se menționează că afișarea rezultatelor inițiale, înregistrarea și soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale pot fi stabilite la alte date față de cele menționate. Decizia aparține comisiei naționale de examen, în funcție de numărul candidaților înscriși în sesiunea 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Alexandra Huțu: „Conferința Globală a Tinerilor Parlamentari a fost un bun prilej de a prezenta omologilor din alte țări politicile pentru tineri pe care le avem în România!”

Publicat

Publicitate

La finalul săptămânii trecute, deputatul botoșănean Alexandra Huțu a reprezentat România la cea de-a zecea Conferință Globală a Tinerilor Parlamentari, care a avut loc în Erevan, Armenia și în cadrul căreia au fost dezbătute problematica educației și accesului la locuri de muncă pentru tineri.

Situațiile de criză generate de războaie, conflicte, pandemii, schimbări climatice ori recesiuni economice, au un impact semnificativ asupra populației tinere, iar rolul parlamentarilor tineri este considerat la nivel mondial a fi unul crucial pentru susținerea și promovarea drepturilor tinerilor. În acest context, parlamentarii prezenți au avut misiunea ca în cadrul unor ședințe de lucru să identifice măsuri concrete pentru sprijinirea tinerilor aflați în situații de risc, tema principală a Conferinței fiind protejarea educației și a angajării în orice circumstanțe.

Educația și locurile de muncă decente sunt pilonii pe care tinerii își pot clădi vieți prospere, iar eu am prezentat în cadrul dezbaterilor importanța pe care Guvernul și Parlamentul din România o acordă tinerilor. Am făcut schimb de idei cu ceilalți parlamentari prezenți și le-am prezentat programele pe care România le pune la dispoziția tinerilor în vederea calificării și ocupării locurilor de muncă. De asemenea, am subliniat și am detaliat unele dintre măsurile adoptate de Guvern care sunt destinate tinerilor, cum sunt primele de activare, de inserție ori de mobilitate sau programul Student Invest. În comparație cu alte state prezente, chiar dacă încă mai este loc de îmbunătățiri,  România se află pe drumul cel bun în ceea ce privește politicile pentru tineret”, a sintetizat Alexandra Huțu

La nivel global, cercetările arată că țările cu rate scăzute ale educației întâmpină mari dificultăți care generează diverse conflicte, iar perturbarea ori întreruperea proceselor de educare, angajare sau formare conduc la instabilitate socială. Fără acces la școală și formare, tinerii sunt predispuși să crească fără abilitățile de care au nevoie pentru a contribui la o viață decentă, iar acest lucru poate crea un cerc vicios în care șomajul, excluderea socială, nemulțumirea și instabilitatea generează crize ulterioare. Inițiativele de promovare concretă a drepturilor tinerilor la educație și angajare în orice circumstanțe, sunt esențiale pentru a întrerupe acest cerc vicios, iar colaborarea internațională și măsurile politice pro active trebuie să fie consolidate și extinse, astfel încât toți tinerii să fie protejați și să aibă posibilitatea de a deveni cetățeni productivi și implicați.

Este datoria noastră ca partide și oameni politici responsabili să ne luăm cu toții un angajament ferm pe termen lung pentru asigurarea unei educații sigure, incluzive și de calitate, care să pregătească tineri calificați pentru realitatea din piața muncii. Acum, mai mult ca oricând trebuie să punem pe primul loc interesele copiilor și tinerilor noștri, al generațiilor care vor reprezenta țara noastră, iar actualul executiv condus de premierul Ciolacu a promovat măsuri concrete de sprijin prin care tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare aici, acasă, în România. Mai mult ca în orice altă guvernare, PSD a introdus stimulente pentru tinerii care se angajează. Totodată sunt o serie de programe ale Guvernului Ciolacu care oferă sprijin pentru firmele care angajează tineri. Aceste măsuri au ca obiectiv o creștere de cinci ori în următorii cinci ani a numărului de locuri disponibile pentru învățământul dual, ajungând la 50.000. În prezent prioritare sunt finanțarea programelor pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și extinderea învățământului preuniversitar tehnologic în sistem dual până la generalizarea acestuia”, a completat deputatul botoșănean.

Printre măsurile concrete implementate de Guvernul Ciolacu se numără prima de activare de 1.000 lei pentru tinerii șomeri fără indemnizație, prima de inserție de 1.800 de lei pentru absolvenții care își găsesc un loc de muncă după absolvire, primele de mobilitate, de încadrare de 55 lei/zi, timp de 12 luni pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu, prima de instalare de 12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, prima de relocare de 900 lei/lună. De asemenea, există și funcționează programele prin care se oferă companiilor care angajează: tineri absolvenți – 2.250lei/lună, timp de 12 luni, tineri NEET – 2.250lei/lună, timp de 12 luni, tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate – 2.400 de lei. La fel se procedează și pentru ucenicia la locul de muncă, suma acordată angajatorilor fiind de 2.250 lei/lună pe durata contractului de ucenicie, iar pentru stagiile profesionale se acordă 2.250 lei/lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Burse școlare 2024-2025: Când vor primi elevi bursele în acest an școlar. Calendar și sumele estimate pentru plată

Publicat

Publicitate

Burse școlare 2024-2025. Metodologia de acordare a burselor în anul școlar care a început în septembrie, stabilită de Ministerul Educației, prevede datele la care vor fi plătite acestea, în lunile care urmează, relatează alba24.ro.

Primul termen de plată va fi 20 noiembrie.

Până atunci, cel târziu în 20 octombrie, școlile transmit inspectoratele școlareprima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse. De asemenea, vor fi comunicate sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, potrivit edupedu.ro.

Până în 23 septembrie, profesorul pentru învățământ primar/ărofesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor.

Până în data de 3 octombrie, se pot depune online sau letric documentele necesare pentru acordarea burselor, la secretariatul școlilor și liceelor.

Până în 25 octombrie, Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe tipuri de burse, la Ministerul Educației. Se transmit și sumele estimate. Unitățile de învățământ vor plăti bursele școlare în 20 noiembrie.

Publicitate

De regulă, plata se face prin transfer bancar.

Burse școlare 2024-2025. Metodologia de acordare a burselor în anul școlar care a început în septembrie, stabilită de Ministerul Educației, prevede datele la care vor fi plătite acestea, în lunile care urmează.

Publicitate

Primul termen de plată va fi 20 noiembrie.

Până atunci, cel târziu în 20 octombrie, școlile transmit inspectoratele școlareprima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse. De asemenea, vor fi comunicate sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, potrivit edupedu.ro.

Până în 23 septembrie, profesorul pentru învățământ primar/ărofesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor.

Până în data de 3 octombrie, se pot depune online sau letric documentele necesare pentru acordarea burselor, la secretariatul școlilor și liceelor.

Până în 25 octombrie, Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe tipuri de burse, la Ministerul Educației. Se transmit și sumele estimate. Unitățile de învățământ vor plăti bursele școlare în 20 noiembrie.

De regulă, plata se face prin transfer bancar.

Burse școlare 2024-2025. Calendar și procedură de acordare a burselor

Până la data de 20 a lunii, școlile transmit lunar la inspectorate sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, inspectoratele transmit la Ministerul Educației numărul de beneficiari și sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective.

Ministerul Educației efectuează deschiderile de credite bugetare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Burse școlare 2024-2025. Cuantum și sume estimate

  • bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):
    • 750-3000 lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
  • bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):
    • 700 de lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
  • bursa de merit: 450 lei/lună
  • bursa de reziliență: 300 lei/lună
    • numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună
  • bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună

 

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending