Connect with us

Actualitate

Încă un membru MARCANT părăsește PNL Botoșani. Daniel Botezatu: Regret că nu mă regăsesc în noile tipare

Publicat

Publicitate

Încă un membru marcant și probabil unul dintre cei mai respectați profesori de la Botoșani, Daniel Botezatu, vicepreședintele Organizației Municipale PNL Botoșani, a anunțat în această seară că părăsește PNL Botoșani, urmând practic calea luată de mulți primari din județ, imediat după venirea celui mai bogat om de afaceri din județ, Valeriu Iftime, la conducerea PNL Botoșani.

Dacă ceilalți membri care au plecat au ajuns imediat în PSD, Daniel Botezatu a precizat doar că părăsește PNL, fără însă a preciza dacă se va apropia de un alt partid politic, ci mai degrabă cu dorința de a candida de pe poziția de independent.

“Astăzi am mai întors o pagină din existența mea. La capătul mai multor luni de frământări, consultări cu familia și prietenii am luat, cred, decizia cea mai potrivită. La momentul la care fac această postare sunt proaspăt demisionar din funcția de vicepreședinte al Organizației Municipale Botoșani și din calitatea de membru al aceluiași partid.

Au trecut 19 ani de când, tânăr fiind și animat de dorința de a schimba ceva în bine la nivelul comunității am intrat în PNL. Alegerea nu a fost grea.

În anii studenției am fost simpatizant al proaspăt reînființatelor partide istorice, PNL și PNȚ-CD, calitate în care, alături de colegii mei de la Facultatea de Istorie, de la cea de Litere, ambele din cadrul Almei Mater Iasiensis, am organizat o Piață a Universității la Iași, devenită o Agora a opoziției intelectualității ieșene față de regimul neocomunist al lui Iliescu, fiind unul dintre „Golanii” ieșeni, am organizat și am participat la mitinguri și demonstrații, înfrățiți cu studenții politehniști, am „tapetat” cu lozinci anticomuniste monumentul ostașului sovietic din Copou, până când oficialitățile locale au catadicsit să îl ia de acolo, am militat pentru și am obținut dreptul de reprezentare a studenților la nivelul factorilor de decizie din cadrul Universității, am demascat profesorii și personalul administrativ informatori ai Securității, pe primii nemaiprimindu-i la ore, celorlalți obținându-le mutarea în alte funcții, am ales, democratic, primul decan postdecembrist al Facultății de Istorie, regretatul Academician Ioan Caproșu, în cabinetul căruia, înainte de 1989, discutam liber despre racilele sistemului comunist și multe altele am făcut.

În același timp, am avut grijă și de formarea profesională, obținând premiul II la finalul celui de-al doilea an universitar, primul an al libertății noastre, am participat, ca student, la Congresul al XIV-lea Mondial de Istorie de la Madrid, în august 1990, alături de unul dintre cei mai apreciați colegi ieșeni și prieten pe viață și însoțiți de către Academicianul Alexandru Zub, am absolvit Facultatea cu media de licență 10, am dat concurs și am ocupat, din prima, postul de profesor titular la catedra de Istorie a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, din Botoșani, împlinind o carieră în ale cărei începuturi, între clasele II-IV și IX-XII, am fost elev al acestei prestigioase unități de învățământ, devenită a doua casă pentru mine. În 2005 am devenit membru al PDL, iar din 2012, cu acordul conducerii de atunci a partidului, alături de alte persoane, am înființat Filiala Botoșani a Partidului Forța Civică, pe listele căruia, la poziția șase la nivel național, am candidat la alegerile europarlamentare din 2014, obținând un procent de 6% la nivelul municipiului Botoșani.

Publicitate

Ulterior am fuzionat cu PDL, pentru ca în final să formăm, cu toții, marea familie liberală, în cadrul unui PNL capabil la acel moment să coaguleze dreapta românească. Am avut, în politica de partid, suișuri și coborâșuri, am fost trădat, fără a trăda.

Am cunoscut în PNL oameni de toată isprava, pe unii conducerile succesive ale partidului marginalizându-i, în ciuda bunei percepții și notorietății de care se bucurau la nivel județean. Am constatat, din păcate, că banul îți netezește drumul către funcțiile mai importante, de senator, deputat, președinte de CJ etc. Cei cu bani, cu posibilitatea de a investi în propria campanie electorală au fost mereu primii pe aceste liste, deși câteodată nu-i votau nici măcar colegii de partid.

După 2020, conducerea partidului a fost acaparată de o camarilă de primari cu cefe late și pungile pline, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a onorabilității partidului și a percepției alegătorilor asupra lui, ajungându-se la faimosul slogan „PSD-PNL aceeași mizerie”.

Nu a fost ușoară decizia de a părăsi rândurile partidului acum, în prag de alegeri. În primul rând, pentru că străbunicul meu patern, originar din Mănăstirea Doamnei, a fost primar liberal al comunei pe atunci Stâncești, în această calitate aplicând marea reformă rurală din 1921.

În al doilea rând, am constatat că odată cu preluarea conducerii organizației județene a PNL de către Valeriu Iftime și cu tranșarea, pe această cale, a candidaturii lui Cătălin-Mugurel Flutur la funcția de primar al municipiului, un suflu nou, puternic, a animat partidul, scoțându-l din lentoarea rudă cu agonia. Oameni tineri, unora le-am fost profesor și sunt mândru de ei, femei puternice, antreprenori de succes, lideri de marcă ai societății civile din Botoșani au devenit membri ai partidului, pentru care lucrează cu un entuziasm debordant.

Cât despre mine, încă analizez oportunitatea unei candidaturi, ca independent, pentru funcția de consilier local, fie părăsirea cu totul a politicii. Un prim pas l-am făcut, renunțând la politica de pe listele unui partid.

Rămas bun tuturor foștilor colegi, succes în tentativa de a reda PNL-ului din Botoșani demnitatea și onorabilitatea de altădată și pentru a-l  parafraza pe Alexandru Ioan Cuza, el însuși un înaintaș liberal, fac mutatis mutandis următoarea urare: „Să dee Dumnezău să-i meargă PNL mai bine fără mine decât cu mine”!”, a transmis pe pagina de socializare profesorul Daniel Botezatu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Publicat

Publicitate

Drumul Național 7C – Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook.

‘Datorită stratului mult mai mic de zăpadă față de alți ani, curățarea drumului avansează mult mai repede ca în alți ani. În acest moment se lucrează intens la deszăpezire și montarea semnalizării rutiere’, se precizează în anunț.

Până la deschiderea circulației rutiere, accesul la cabanele de la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, se face numai cu telecabina.

DN7C (Transfăgărășan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) s-a închis în 12 noiembrie 2024, din cauza vremii, pentru siguranța circulației rutiere. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Spectacolul „Ivan Turbincă”, din nou pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Nebunia măririi” după Jean Variot și „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

Botoănenii sunt așteptați sâmbătă, 10 mai, de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Nebunia măririi” după Jean Variot, regia Ioan Crețescu. Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Sorin Ciofu, Silvia Răileanu, Alexandra Vicol, Oana-Maria Tudoran, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei, Petruț Butuman.

Spectacolul cultivă trăsăturile de bază ale unei farse populare (comic ușor și de situație, bufonerie, intrigă amuzantă și replică spirituală) și încearcă să depășească nivelul de arhetip al personajelor îmbogățindu-le  paleta cromatică cu trăsături și noi nuanțe. O farsă franceză, o echipă minunată, bucurie și umor reprezintă ingredientele spectacolului nostru.

Născut în 1976 la Huși, județul Vaslui, actor al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani pe scena căruia a interpretat peste 50 de roluri, Ioan Crețescu a devenit un actor de bază al scenei botoșănene. Cu această nouă premieră publicul din Botoșani îl regăsește pe Ioan Crețescu într-o nouă ipostază, aceea de regizor. Încă din stadiul de lucru la text mi-am dorit să ofer colegilor mei actori tipologii de personaje cu care nu s-au mai întâlnit în celelalte spectacole în care au fost distribuiți”. (Ioan Crețescu)

Duminică 11 mai, de la ora 1900 vă invităm la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Publicitate

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Zilelele Municipiului Botoșani: Evenimentul îi va aduce în oraș pe cei mai în vogă artiști români. Programul

Publicat

Publicitate

Se apropie evenimentul mult așteptat de botoșăneni!
Începând de vineri, 9 mai 2025, orașul va deveni gazda unora din cei mai în vogă artiști români, invitați să concerteze în cadrul Zilelor Municipiului Botoșani!

Seria zilelor de sărbătoare va fi deschisă la Parcul Cornișa cu mixuri muzicale ale DJ Radu, de la ora 18:00, urmând ca de la ora 20:00, momentul artistic să fie semnat de formația BERE GRATIS, în acompaniamentul orchestrei Filarmonicii botoșănene.
În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul va fi susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:30, cu intrare gratuită în limita locurilor disponibile.
A doua zi de spectacole – 10 mai 2025, va aduce pe scenă, începând de la ora 18:00, artiști locali iar de la ora 18:30 vor performa membrii Academiei „Modus Vivendi”. De la ora 20:30, botoșănenii o vor putea urmări în concert pe SIMONA NAE iar de la 21:00 va avea loc evenimentul serii, când pe scenă va urca LORA & BAND. Atmosfera de sărbătoare va continua în compania lui DJ Radu.
A treia și ultima seară de festival din 11 mai 2025 va fi deschisă de la ora 17:45, cu artiști ai Școlii Populare de Arte „George Enescu” și Clubul Sportiv „Pro Dance”, va continua de la ora 18:30 cu CIRO DE LUCA iar pasionații de dans își vor afișa talentul de la ora 19:30, cu demonstrații pregătite de G-Power Dance Studio.
Vor urma două evenimente ale serii, cu concertul ANTONIEI, de la ora 20:15 și al CONNECT – R & BAND, de la ora 21:00.
DJ Radu va reveni la pupitru, după ora 22:00.
Programul pe zile poate suferi modificări în privința orelor stabilite pentru intrarea în scenă a artiștilor invitați.
„În completarea programului artistic, botoșănenii vor avea la dispoziție atât o zonă de food – court cât și de distracție. Ne dorim să avem alături cât mai mulți botoșăneni la Zilele Municipiului Botoșani”, a conchis primarul Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nu e cool, e periculos”: INSP spune stop alcoolului la adolescenți

Publicat

Publicitate

INSP lansează o campanie împotriva consumului de alcool în rândul adolescenților: Semnal de alarmă privind riscurile pentru sănătate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) trage un semnal de alarmă și lansează o nouă campanie de conștientizare menită să prevină consumul de alcool în rândul adolescenților. Inițiativa își propune să informeze tinerii, părinții și cadrele didactice despre efectele nocive ale alcoolului asupra organismului aflat în dezvoltare, dar și despre riscurile sociale și psihologice asociate consumului prematur.

Consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal și de sân. Acesta are efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și aparatului digestiv, subliniază specialiștii INSP, într-o postare pe site-ul instituției în care anunță derularea campaniei ”Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!”.

”Alcoolul este o substanță care poate să provoace adicție, iar adolescenții și adulții tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectați pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă.

În ciuda efectelor negative, alcoolul continuă să fie una dintre substanțele psiho-active utilizate destul de mult, iar gradul de acceptare socială a consumului de alcool este unul ridicat. În cadrul acestei campanii lansăm o provocare pentru toți, în special pentru părinți: încercați să nu consumați deloc alcool pe parcursul lunii iunie și deveniți un model pentru copii dumneavoastră!”, a transmis INSP, citat de Agerpres.

Prevenirea consumului de alcool. Părinții joacă un rol esențial

Specialiștii evidențiază că părinții joacă un rol esențial în crearea unui climat familial favorabil, promovarea valorilor, dezvoltarea atitudinilor pozitive și formarea unor obiceiuri sănătoase, fără consum de alcool.

Publicitate

”Cu cât adolescenții întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscurilor asociate acestuia. De aceea, este esențial ca părinții să-și ajute copiii în alegerea de a nu consuma alcool. Intervenția timpurie a părinților poate preveni problemele legate de alcool la adolescenți. Aceștia trebuie să fie informați despre riscuri și sprijiniți pentru a face alegeri sănătoase”, a atenționat INSP.

Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă.

Consumul de alcool afectează sănătatea

Conform statisticilor, consumul de alcool duce la decesul a 3 milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și, totodată, afectează bunăstarea și sănătatea altor persoane din familie și comunitate. Este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, reprezentând principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.

În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur/per persoană în vârstă de 15 ani și peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obișnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total, arată statisticile.

Consumul de alcool. Riscuri

În Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenționate și intenționate. Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieții.

Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilități fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale și/sau de învățare cu posibile implicații pe tot parcursul vieții și care, spre deosebire de multe alte dizabilități, sunt 100% prevenibile.

”Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele șapte tipuri de cancer asociate. Consumul ușor până la moderat de alcool (mai puțin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23.000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european”, indică statisticile.

Consumul de alcool în România

Consumul mediu anual de alcool în România este ridicat, situându-se la 10,3 litri alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023.

”Ratele stării de ebrietate repetate în rândul adolescenților din România sunt îngrijorătoare, ele situându-se la nivelul de 17%, similar cu media UE de 18%”, mai transmite INSP

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending