Connect with us
Publicitate

Eveniment

Încă un jucător pleacă de la FC Botoșani: Christopher Braun a SEMNAT cu CFR Cluj

Publicat

După un an 2021 aproape nebun, în care a arătat că se poate lupta oricând cu granzii din fotbalul roânesc, FC Botoșani pare a pierde cele mai importante piese încă la începutul acestui an.

CFR Cluj s-a înțeles cu Christopher Braun, în vârstă de 30 de ani, fundaș dreapta la FC Botoșani. Neamțul cu origini ghaneze va ajunge în curtea campioanei în vară, atunci când îi va expira contractul cu gruparea moldavă.

Cu puțin timp înainte de meciul direct dintre CFR Cluj și FC Botoșani, programat în această seară, de la ora 20:00, ardelenii au bătut palma cu unul dintre jucătorii adversarei. Este vorba despre apărătorul de bandă Christopher Braun, aflat în ultimele 6 luni de contract cu echipa din Botoșani.

Deși acordul a fost parafat cu puțin timp înainte de meciul direct, CFR Cluj spune că a respectat regulamentul și a anunțat conducerea adversarei că a ajuns la o înțelegere cu jucătorul.

„N-ar fi fost corect să anunțăm după meci”

Cristian Balaj, președinte la CFR Cluj, a detaliat pentru GSP.ro: „Am procedat și corect, și moral față de Botoșani. Am fi putut să semnăm cu jucătorul după meci, la 2-3-4 zile, era tot corect și regulamentar, dar era imoral față de Botoșani să facem chestiunea asta. Așa am decis să anunțăm clubul, l-am informat pe Valeriu Iftime de faptul că jucătorul a semnat ieri.

Au existat niște impedimente, n-am putut semna mai repede. N-ar fi fost corect să anunțăm după meci. L-am informat pe Iftime seara trecută, printr-un mesaj, a răspuns că nu are ce să-mi reproșeze. Așa am acționat și cu Roger, de la UTA, am anunțat imediat clubul respectiv”.

Christopher Braun a ajuns la FC Botoșani în octombrie 2020. El era liber de contract din august, când se despărțise de gruparea elenă OFI Creta. Crescut de Hamburg și St. Pauli, Braun a evoluat în ligile inferioare din Germania până în 2016, când a făcut pasul în Țările de Jos, la Fortuna Sittard.

La Botoșani a adunat 49 de meciuri, în care a înscris un gol și a oferit 4 pase decisive.

Sursa/ Foto: GSP

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Cupoanele de pensii cu noile sume majorate se tipăresc săptămâna viitoare. Pensiile cresc cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor de pensie cu noile sume.

Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie 2024, când se face recalcularea tuturor pensiilor.

Sunt pensionari care vor simți o creștere între 1500 și 2000 de lei la pensie, dar vor fi și mulți pensionari pentru care pensiile nu vor crește deloc sau foarte puțin.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii la Antena3.

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă
Daniel Baciu a prezentat și un exemplu de creștere a pensiei: „Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Pensia va crește cu 70%. Cine va primi mai mulți bani la pensie
Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor.

Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește o serie de bonusuri denumite puncte de stabilitate.

Bonusuri la pensie pentru cei care cotizează mai mult de 25 de ani
0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate.

Trebuie să opteze anual și să aibă acordul angajatorului pentru a munci până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Iar vârsta de pensionare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Recalcularea pensiilor pe noua formulă va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

Citeste mai mult

Eveniment

Firmele din România caută lucrători români din diaspora. Se oferă salarii de 1.200 de euro pentru muncitorii calificați

Publicat

Portalul ROUNIT, care va facilita conexiunile dintre oferta de muncă din România și forța de muncă din diaspora, a fost lansat pe 29 noiembrie, la București. Reprezentantul grupului RETTER Project management, unul dintre cei mai mari constructori de autostrăzi din România, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.

Peste 80% dintre companiile din România se confruntă cu dificultăți în recrutarea forței de muncă, chiar și atunci când oferă salarii atractive cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, arată datele unui sondaj realizat de ROUNIT.

Sectoarele cele mai afectate sunt construcțiile, operațiile cu mașini industriale și medicina.

În lumina situației actuale de pe piața muncii, această problemă a generat inițiative menite să faciliteze conexiunile dintre companiile românești și potențialii angajați din diaspora.

Majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive

Potrivit datelor obținute în urma sondajelor, majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive, cu un interval predominant situat între 3.000 și 7.000 de lei.

Aceste niveluri salariale, caracterizate drept „aproape occidentale”, au scopul de a atrage profesioniști talentați din diaspora românească și acoperă o gamă diversă de domenii, inclusiv construcții și medicină.

Chiar dacă salariile sunt competitive, companiile se confruntă cu dificultăți în a găsi persoane potrivite pentru pozițiile deschise.

În fața acestor provocări, Asociația Românilor din Italia a lansat portalul ROUNIT, care va centraliza și publica zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România.

Acest portal se prezintă ca un instrument esențial pentru atragerea forței de muncă din diaspora și pentru conectarea angajatorilor cu candidați calificați.

Cu un deficit persistent de forță de muncă, firmele din România se confruntă cu provocări semnificative în ocuparea pozițiilor vacante.

Lansarea portalului ROUNIT și participarea activă a românilor din diaspora în completarea chestionarelor reprezintă pași importanți în abordarea acestei crize de resurse umane și în facilitarea conexiunii dintre angajatori și lucrători.

Aspecte despre care a vorbit reprezentantul grupului RETTER

Reprezentantul grupului RETTER Projectmanagement, Guido Retter, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.

„Am discutat despre ce a fost nevoie pentru realizarea unei astfel de platforme, deci s-a ajuns la folosirea tehnologiei moderne pentru recrutare dar s-a ajuns și la încredere.

Atât în România cat și în afara României suntem capabili, tehnic vorbind, pentru că suntem persoane cu școală si nu ne este teamă de absolut nimeni, mai ales atunci când discutăm de domeniul construcțiilor.

Încrederea este un aspect important, pentru că trebuie să i-o inspiri unui om, unei familii mai ales.

Eu sunt de naționalitate germană, deci sas, cetățean roman și cetățean german, dar eu sunt născut în România, în Transilvania. Și această rădăcină a țării în care te-ai născut nu ți-o dă nicio altă țară, oricât de bună ar fi ea. Nu există nicio țară în lume care să fie doar bună.

Familia noastră a plecat din România tocmai din cauza neîncrederii într-o perspectivă de viitor.

După o absență de 20 de ani de zile am revenit în România tocmai pentru un proiect legat de meseria mea. Deci profesia m-a făcut să mă reîntorc în România.

Sunt de 16 ani înapoi în România și trăind mai mult aici decât în Germania pot să vă spun următorul lucru: România a făcut pași extrem de mari pentru a-și forma constructori.

A făcut pași extrem de mari pentru a se încadra în cerințele Uniunii Europene. Deci nu există discrepanțe între necesitățile și nivelul calitativ față de orice țară.

Pentru cei plecați din țară este o necesitate pentru a se întoarce în România, mai ales în domeniul nostru, al construcțiilor.

O să vorbim puțin despre ce îi așteaptă dacă se reîntorc în România.

Vorbim la noi în firmă de muncitori calificați, pentru că nu poți face autostrăzi cu muncitori necalificați.

Acești muncitori calificați nu au salarii mai mici de 1.200 de euro, echivalentul în lei în România.

Asta dacă constructorii lucrează la nivel de autostrăzi sau de proiecte mari.

Avem o tehnologie avansată în Europa și mai ales în România, pentru că ajutoarele pe care le primim prin anumite programe guvernamentale solicită să achiziționezi doar materiale și echipamente noi.

Trebuie să avem încredere în firmele care lucrează cu bani publici, cu bani din bugetul României”, a declarat Guido Retter.

Lipsa școlilor adecvate

Retter a mai subliniat că: “avem nevoie de școli adecvate în domeniul construcțiilor, începând de la scoală profesională care se pare că nu mai există, iar din acest motiv sunt bine veniți toți cei care au o profesie real învățată.

De asemenea facultățile au decăzut, cel puțin la nivelul inginerilor, pe lângă numărul foarte mic de absolvenți pe care-l avem.

Apoi vorbim din nou de încrederea pe care trebuie să le-o oferim acestor familii care se întorc înapoi în România. Și trebuie să fim conștienți de un singur lucru: că doar prin muncă contribuim la dezvoltarea acestei țări”.

sursa: Gazeta Românească

Citeste mai mult

Eveniment

Memorialul Ipotești editează o agendă personalizată, dedicată operei și vieții lui Mihai Eminescu

Publicat

Începând cu anul 2020, Memorialul Ipotești – Centru Național de Studii „Mihai Eminescu” editează o agendă personalizată, dedicată operei și vieții lui Mihai Eminescu.

Agenda din anul 2020, „Eminescu – 170”, a oferit o cronologie a vieții lui Mihai Eminescu, fiind elaborată în baza surselor: Petru Creția, „Testamentul unui eminescolog”; I.E. Torouțiu, „Studii și documente literare”, Vol. IV, „Junimea”; Augustin Z.N. Pop, „Contribuții documentare la biografia lui Mihai Eminescu; Gh. Ungureanu, „Eminescu în documente de familie”; Petru Vintilă, „Eminescu. Roman cronologic”.

Textele incluse în agenda din anul 2021, „Eminescu – 171”, au avut menirea de a aminti de poezia eminesciană, selecția fiind făcută după volumul „Poesii” de Mihail Eminescu, Editura Librăriei SOCECU & Comp., București, 1884.

Fragmentele care alcătuiesc agenda din anul 2022, „Eminescu – 172”, au amintit de poezia eminesciană. Selecția a cuprins poeziile – 65 la număr –  din perioada dintre debutul lui Mihai Eminescu, în ianuarie 1866, și vara anului 1883, poezii pe care poetul le-a dat spre tipărire și „care au fost publicate toate”. Trimiterile sunt făcute în baza datelor identificate de Petru Creția în „Testamentul unui eminescolog”.

Agenda din anul 2023, „Eminescu – 173”, îl evocă pe Eminescu, pornind de la amintirile celor care l-au cunoscut. Fragmentele au fost selectate din: Gh. Bulgăr, „Pagini vechi despre Eminescu”; „Ei l-au văzut pe Eminescu”. Antologie, ediție, note bibliografice de Cristina Crăciun și Victor Crăciun; „Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spusă de contemporani”. Selecție, note, cronologie și prefață de Cătălin Cioabă.

Semnalăm apariția agendei „Eminescu – 174” pentru anul 2024. Textele care alcătuiesc agenda au fost selectate din: „Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit: corespondență inedită Mihai Eminescu-Veronica Micle: scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea”. Ediție îngrijită, transcriere, note și prefață de Christina Zarifopol-Illias și „M. Eminescu: Opere XVI: Corespondență. Documentar”. Coordonator: Dimitrie Vatamaniuc.  Agenda reproduce fragmente din scrisorile dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, îndemnând cititorul la o lectură integrală a corespondenței dintre ei.

Agenda „Eminescu-174” pentru anul 2024 poate fi achiziționată de la punctul de informare din incinta Memorialului Ipotești.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat a sunat la 112 și a cerut ajutorul polițiştilor pentru că-l zgâria nevasta geloasă. Femeia s-a ales cu dosar penal

Publicat

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au aflat că soția devenise violentă din cauza geloziei. Conform procedurilor, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului şi a rezultat faptul că nu sunt întrunite condițiile pentru emitere ordin de protecție provizoriu.

Un bărbat din Suceava a sunat la 112 şi a chemat Poliţia fiindcă îl zgâriase soția. Oamenii legii i-au întocmit femeii dosar penal pentru violență în familie.

Bărbatul de 38 de ani din localitatea suceveană Dornești a sunat duminică seara la 112 pentru a reclama polițiștilor că a fost agresat de soția sa, în vârstă de 27 de ani.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au aflat că soția devenise violentă din cauza geloziei.
Femeia s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie
Conform procedurilor, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului şi a rezultat faptul că nu sunt întrunite condițiile pentru emitere ordin de protecție provizoriu.

Pentru a evita repetarea acestor scene, celor doi le-au fost prelucrate prevederile Legii 217 din 2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending