Modificări în codul penal: se înăspresc pedepsele pentru infracțiunile cu violență. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, o modificare a Codului Penal privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile comise cu violență, relatează alba24.ro.
Proiectul a fost inițiat de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul de Interne, Lucian Bode. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Codului Penal, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, cu 177 de voturi pentru, 76 de voturi împotriva și o abținere.
Astfel, se majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei atunci când faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal, referitoare la lovire sau acte de violență, au vreuna dintre următoarele consecințe: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav și permanent; avortul; punerea în primejdie a vieții persoanei.
Ce spun Ciucă și Bode despre înăsprirea pedepselor
„Atunci când cetățenii au nevoie de protecție în fața actelor de violență, este datoria noastră să asigurăm cadrul legal necesar. Astăzi (miercuri – n.r.), Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal, pe care am inițiat-o alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Proiectul prevede înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile săvârșite cu violență și își propune să descurajeze astfel de comportamente reprobabile”, spune, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Noile reglementări vin ca un răspuns la intensificarea incidentelor care aduc atingere integrității fizice a persoanelor și vin să protejeze suplimentar categoriile cele mai vulnerabile.
În urma dezbaterilor din spațiul public, s-a ajuns la o formă care să întrunească consensul Legislativului și al societății civile.
„Am clarificat, astfel, că modificările nu îi vizează nicidecum pe cetățenii care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice, ci își propun să îi sancționeze mai dur pe cei care folosesc violența și să garanteze un spațiu mai sigur pentru copiii și familiile noastre”, a mai spus Ciucă.
Închisoare pentru participarea la o încăierare. Pedeapsa îi vizează și pe protestatari
Participarea la o încăierare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Inclusiv protestatarii violenți riscă până la trei ani de închisoare.
Un alt amendament prevede că „fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
De asemenea, fapta persoanei care, în public, prin violente comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Dacă această fapta este comisă de o persoană care are asupra să o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viață, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Pedepse majorate pentru agresarea judecătorilor, procurorilor, polițistilor, militarilor sau a personalului silvic
Conform unui alt amendament, faptele prevăzute la articolul care se referă la ultraj comise asupra unui polițist sau militar, precum și asupra personalului silvic investit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.
Amenințarea, lovirea sau alte violente, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate – prevede un alt amendament propus de Lucian Bode.
Loviri sau alte acte de violență care produc leziuni, majorate cu o treime
Limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime atunci când au loc acte de lovire sau orice acte de violență sau fapte prin care se produc leziuni traumatice. În prezent, lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
În cazul faptelor săvârșite în aceste condiții acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu, prevede un alt amendament.
Critici la adresa modificărilor făcute în Parlament
Legea inițiată de premierul Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, este aspru criticată de fostul ministru al Justiției din partea USR, Stelian Ion, care spune că astfel, protestatarii violenți sunt pedepsiți mai aspru decât unii criminali.
„O persoană care da un jet cu spray, o picătură față de ce au făcut jandarmii când au dat cu gaze lacrimogene, poate fi pedepsită mai aspru decât cineva condamnat pentru omor din culpă. La aceste aberații se ajunge.”, a spus Stelian Ion în Parlament.