Connect with us
Publicitate

Actualitate

În România trăiesc tot mai puțini pensionari. Botoșani, în topul județelor cu cele mai mici pensii

Publicat

Anul trecut, numărul mediu de pensionari a fost de 4,98 milioane persoane dintre care, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,60 milioane persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de  anul 2022.
În aceeași perioadă, pensia medie lunară și pensia medie lunară de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu anul 2022, cu 13,9%, respectiv cu 13,0%, informează tvrinfo.

Raportul total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariaţi.

Raportul prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani şi Giurgiu, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1079 lei .

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Botoşani (1588 lei), Vrancea (1600 lei) şi în Giurgiu (1603 lei), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Hunedoara (2667 lei), Municipiul Bucureşti (2545 lei), Gorj (2360 lei) şi Braşov (2351 lei) .

La 1 Decembrie 2021 cu ocazia ultimului recensământ al populației și locuințelor, ponderea  gospodariilor formate dintr-o singură persoană cu vârsta de 65 ani și peste, în numărul total de gospodării, a fost de 13.95%.

Mai multe detalii, AICI

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat a fost găsit carbonizat după ce casa în care locuia s-a făcut scrum, noaptea trecută, la Cervicești

Publicat

Un incendiu violent s-a produs noaptea trecută, în localitatea Cervicești. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că locuința ardea în totalitate. În interior, pompieri au găsit o persoană carbonizată.

Cel mai probabil evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă, pe materialele textile din apropiere sobei.

Cazul a fost preluat de Poliție, care urmează să stabilească și identitatea victimei.

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

✔️ amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

✔️ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;
✔️ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

✔️ nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

✔️ nu așezați patul lângă sobă;
✔️ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

✔️ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
✔️ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
✔️ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Publicat

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, la 7 octombrie 1787, şi a primit la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica unde era stareţ cuviosul Timotei. După un an de zile de ucenicie la marele duhovnic Pimen, la 3 decembrie 1808 este hirotonit ierodiacon. După 5 ani este hirotonit preot. Luându-i-se în consideraţie vrednicia, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Nectarie îl numeşte duhovnic, iar mai târziu acesta se spovedea la Sfântul Calinic. A devenit atât de iscusit duhovnic, încât era căutat, atât de ierarhi, cât şi simpli mireni. În data de 13 decembrie 1818 a fost ales stareţ al mănăstirii Cernica, ascultare ce avea să dureze 33 de ani. În tot acest răstimp a supravegheat şi activitatea altor mănăstiri, printre care două aflate în Eparhia Buzăului: Poiana Mărului şi Răteşti, fiind socotit un al doilea Paisie (Velicicovschi), un mare organizator al vieţii isihaste din ţara noastră. Începând cu data de 14 septembrie, de ziua „Înălţării Sfintei Cruci”, timp de 17 ani a fost Episcop al Râmnicului, unde a imprimat o viaţă duhovnicească model în eparhie. În anul 1863 a ridicat renumita mănăstire de la Frăsinei, întemeind aici o viaţă şi o practică monahală athonită, singura mănăstire din câte cunosc unde nu se permite intrarea femeilor. S-a retras din scaunul de episcop, pentru a se pregăti pentru „ultimul drum”, la data de 24 mai 1867. Revine la mănăstirea sa de suflet, Cernica unde petrece încă un an, în boală şi suferință. Îşi dă sufletul în mâinile Domnului în zorii zilei de 11 aprilie 1868, rezemat cu capul pe pieptul ucenicului său, Ghermano, la venerabila vârsta de 81 de ani. Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt român canonizat, într-o Duminică, la data de 23 octombrie 1955, de către un sobor de 10 episcopi, mitropoliţi şi arhierei ortodocşi din alte ţări, şi în jur de 300 de clerici, avându-l în frunte pe Patriarhul Iustinian. Pentru rugăciunile lui, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca şi cele asigurate, de la 1 iulie

Publicat

Preşedintele CNAS a precizat că persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, de la 1 iulie 2024, adăugând că există promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, potrivit Agerpres.

Valeria Herdea, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri de lucru cu profesioniştii din sănătate, că se doreşte semnarea unui nou contract începând cu data de 1 iulie, care va avea o serie de modificări.

” Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali.

Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu.

E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a subliniat Valeria Herdea.

Concret, și persoanele care nu cotizează la Sănătate, vor avea aceleași drepturi ca și cele care cotizează.

Concret, și persoanele care nu cotizează la Sănătate, vor avea aceleași drepturi ca și cele care cotizează.

Preşedintele CNAS a spus că deşi cunoaşte foarte bine sistemul, şi de pe poziţia de pacient şi de pe poziţia de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluţii.

Câți medici sunt sub contract cu CNAS
„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (…).

La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie.

Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie”, a mai spus Valeria Herdea.

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Zeițe de categoria B”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, sâmbătă, 13 aprilie și duminică, 14 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul „Zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi.

ZEIȚE DE CATEGORIA B de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, este un spectacol-eveniment care își propune să aducă pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).

Producător principal: creart/Teatrelli

Co-producători: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

ZEIȚE DE CATEGORIA B chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese. Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog.

Experiența sonoră a spectacolului este semnată de Adrian Piciorea, iar costumele sunt o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean.

Noua producție a fost selectată în cadrul unui open call lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din Octavian Saiu, Radu Nica, Cristian Ban și Roxana Lăpădat..

Premiera a avut loc în zilele de 22, 23 și 24 septembrie, la București, la creart/TEATRELLI – inițiatorul proiectului și producătorul principal, spectacolul urmând apoi să fie jucat, pe rând, în toate teatrele co-producătoare, respectiv la Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

ZEIȚE DE CATEGORIA B

de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri

Concept și regie: Andrei Măjeri

Cu: Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó, Silvia Luca

Experiența sonoră: Adrian Piciorea

Costume: o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean

Bijuterii: Monom by Georgiana Ciceo

Cu sprijinul: Hotel Caro

Numărul de locuri la spectacol este limitat!

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de luni până duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending