Connect with us
Publicitate

Eveniment

În România, salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaţilor, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Publicat

Publicitate

În România salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi că, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, bărbaţii câştigă 6.261 de lei, iar femeile 6.762 de lei, scrie alba24.ro.

„Făcând o medie a tuturor veniturilor domnilor şi a tuturor veniturilor doamnelor şi făcând o medie a acestora şi apoi comparând mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noştri de la Inspecţia Muncii, spun că salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncă ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncă ale doamnelor este de 6.762 de lei.

Altfel spus, observăm o schimbare importantă şi anume faptul că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor, conform datelor Inspecţiei Muncii. (…)

Nu avem un indicator public pe care Institutul Naţional de Statistică sau noi să îl utilizăm ulterior. Calculul este făcut utilizând aritmetică elementară de clasa a doua şi utilizând doar datele din contractele individuale de muncă. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie fiindcă avem şi raport de serviciu, avem şi contracte de management, şi aşa mai departe”, a spus ministrul Muncii la dezbaterea „Rezilienţa în acţiune: Leadership-ul femeilor în comunităţi democratice”.

Ministrul Muncii a menţionat că este important de ştiut că în ţara noastră există un echilibru între numărul contractelor de muncă al femeilor şi al bărbaţilor, scrie Agerpres.

„Este important de ştiut faptul că astăzi, în România, dintr-un număr total de circa 6.700.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii în REVISAL avem un număr relativ echilibrat al contractelor de muncă pe care doamnele şi domnii le au, adică undeva la 3.300.000 contracte de muncă ale unor angajate femei şi 3.350.000 ale unor angajaţi bărbaţi.

Publicitate

Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aş grăbi să judec după asta, fiindcă există sectoare în care prezenţa doamnelor este încă fragilă şi la început şi de foarte multe ori relevant în analiza noastră poate fi chiar sectorul de apărare, ordine publică şi apărare naţională.

Există sectoare precum educaţia, sănătatea şi asistenţa socială unde prezenţa doamnelor este semnificativă”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

În ce priveşte politica, ministrul Muncii a spus că în funcţiile alese, fie că vorbim despre administraţia locală, fie că vorbim despre Parlament, „prezenţa femeilor este mult mai redusă decât prezenţa domnilor”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 20 de ani, din Dângeni, reținut de polițiști după ce s-a urcat beat la volan. Nu avea nici permis de conducere

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din comuna Dângeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 17 octombrie a.c., ar fi condus un autoturism neînmatriculat, pe drumul public, din comuna Dângeni, fără a deține permis de conducere și fiind sub influența alcoolului, 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Soț bătăuș din municipiul Botoșani, monitorizat electronic după ce și-a snopit nevasta în bătaie

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au montat un dispozitiv electronic de monitorizare, unui bărbat de 52 de ani, ca urmare a săvârșirii de către acesta a infracțiunii de violență în familie.

 

La data de 17 octombrie a.c., soția acestuia a solicitat intervenția polițiștilor, întrucât bărbatul ar fi agrest-o fizic în timp ce se aflau la domiciliu. Agresiunea s-ar fi produs pe fondul unor neînțelegeri mai vechi dintre cei doi soți, iar în urma completării formularului de risc a fost emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.

 

La solicitarea victimei, bărbatului i-a fost montat un dispozitiv electronic de supraveghere.

 

Publicitate

În cazul nerespectării obligațiilor impuse prin ordinul de protecție, acest dispozitiv generează o alertă care se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul S.N.U.A.U, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere.

 

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Ateliere de interpretare a textului CreativLit, ediția a VI-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Atelierele de interpretare a textului CreativLit pentru profesori vor fi organizate de Memorialul Ipotești în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești

 

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, intenționează să organizeze în ultima săptămână din octombrie a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. Astfel, programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani. Sunt invitați un poet și un prozator, aceștia fiind prezenți la discuțiile pe marginea textelor lor.

Participanții la ateliere au ocazia să participe la dialoguri cu scriitorii invitați și la lecturile susținute de aceștia.

La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).

Publicitate

Primele cinci ediții CreativLit au fost destinate studenților de la diferite universități din România, Republica Moldova și Ucraina.

Pentru ediția din 2024, Memorialul Ipotești intenționează să modifice publicul-țintă al activității, invitând profesori de limba și literatura română să participe la Atelierele de interpretare a textului CreativLit, unde se vor comenta atât lucrări din opera lui Mihai Eminescu, cât și texte din doi autori contemporani (un poet și un prozator). La ateliere, vor fi invitați și cei doi autori, respectiv, Andreea Răsuceanu pentru proză și Claudiu Komartin pentru poezie.

Memorialul Ipotești invită profesorii de limba și literatura română să se înscrie la Atelierele care vor avea loc în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești, trimițând un mesaj, până pe data de 23 octombrie 2024, pe adresa: m.ipotești@gmail.com cu precizarea: înscriere Ateliere CreativLit.

Publicitate

Cazarea și masa vor fi asigurate de organizator.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Trei persoane au decedat, iar alta a ajuns la spital cu arsuri grave, după incendii generate de jarul căzut din sobă, iarna trecută

Publicat

Publicitate

Tragediile provocate de jarul căzut din sobă pot fi prevenite! Trei persoane au decedat, iar alta a ajuns la spital cu arsuri grave în urma unor incendii generate de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, iarna trecută.

Tragediile s-au produs în localitățile Costești, Dorohoi și Corlăteni.

Victimele locuiau singure, în case izolate și au adormit cu focul aprins în sobă. Jarul căzut din mijlocul de încălzire a aprins lucrurile din încăpere, care au ars mocnit. Când vecinii au observat flăcările, pentru trei dintre ei a fost prea târziu. Asemenea lor, iarnă de iarnă, și alți botoșăneni care locuiau singuri și-au pierdut viața în condiții asemănătoare.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului, din aceeași cauză.

Sunt drame care pot fi prevenite, respectând următoarele măsuri și reguli:

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

Publicitate

– montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

– stingeți focul pe timpul nopții.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending