Connect with us

Eveniment

În curând începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Zilele cu dezlegare la untdelemn și pește

Publicat

Publicitate

Pe 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului, un post care ţine două săptămâni, până pe 15 august. Și Lăsata secului pentru post se face, în acest an, duminică, 31 iulie. Astfel, Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Postul îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile.

Existau şi creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începand cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Scoaterea Sfintei Cruci de către Biserica Ortodoxă

Publicitate

Pe 1 august, este marcată scoaterea Sfintei Cruci de către Biserica Ortodoxă. În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfânt al cinstitei și de viață făcătoarei Cruci din palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.

La procesiune participau mulțime de preoți și diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Mulțimea se oprea pe parcurs la o fântâna cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce sa fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.

Din catedrală se făceau apoi, în fiecare zi, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni în cartierele orașului, pentru a purifica aerul și a-i proteja pe locuitorii cetății de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune la acea epoca, mai ales pe căldurile din luna august.

Astfel, după ce a folosit tuturor celor care au cinstit-o cu credință, Sfânta Cruce era readusă la palat.

Sfânta Maria – Tradiţii şi obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

Aceeasi Traditie spune că Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu.

A cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar, intrând în mormânt, l-a aflat gol. Acest mormânt a fost identificat în Ierusalim, cu toate că sunt persoane care afirmă că Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut mulţi ani după Înălţarea Domnului.

În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Craciunului. Se organizau târgurile de toamnă.

Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănă­turile de toamnă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prins în trafic cu motocicletă neînmatriculată și numere false. Isprava unui băiat de 18 ani! Polițiștii l-au oprit la Ștefănești

Publicat

Publicitate

Un tânăr de 18 ani, din municipiul Botoșani, s-a ales cu dosar penal după ce a fost depistat de polițiști conducând o motocicletă neînmatriculată și cu plăcuțe false.

Incidentul s-a petrecut la data de 27 iulie 2025, pe drumul național DN 29 D, în localitatea Ștefănești, atunci când polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi au tras pe dreapta motocicleta condusă de tânăr, pentru un control de rutină.

În urma verificărilor, oamenii legii au constatat că motocicleta nu mai figura ca fiind înmatriculată din anul 2016, iar plăcuțele de înmatriculare montate erau false.

Tânărul este acum cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și cu numere false”, urmând ca dosarul să fie înaintat către unitatea de parchet competentă.

Polițiștii reamintesc că utilizarea de numere false de înmatriculare și conducerea vehiculelor neînmatriculate pe drumurile publice reprezintă infracțiuni grave, sancționate conform Codului Penal.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor în municipiul Botoșani pentru prevenirea furturilor și faptelor de violență

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale fost organizată o acțiune pe raza municipiului Botoșani privind prevenirea și combaterea furturilor și a faptelor cu violență.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 16:00-00:00, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 90 de persoane și controlate 34 de autovehicule.

 

În urma neregulilor constate, au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 15.000. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, prins la volan fără permis în Frumușica. A luat mașina fără știrea părinților

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, au oprit pentru control, în comuna Frumușica, un autoturism condus de către un tânăr, de 18 ani.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că conducătorul auto nu deține permis de conducere pentru nicio categorie. De asemenea, s-a constatat că tânărul ar fi luat autoturismul fără știrea părinților.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „furtul în scop de folosință”.

FOTO cu caracter generic

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer surprins tractând o remorcă neînmatriculată la Hlipiceni

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au oprit pentru control, pe drumul public din localitatea Hlipiceni, un autoturism care avea atașat o remorcă, condus de către un bărbat, de 45 ani, din municipiul Dorohoi.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că remorca tractată nu era înmatriculată.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de „„punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat ”.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending