Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.
Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, a transmis alba24.ro.
De miercuri, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19, pentru că ordinul comun a fost abrogat. Precizarea este într-o adresă transmisă de Ministerul Educației, inspectoratelor.
Însă ministrul Sănătății a transmis că, dacă mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.
„Ministerul Educaţiei a transmis o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României.
Prin urmare, încetează şi măsurile sectoriale privind educaţia cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, de miercuri nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19.
„Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 şi OUG nr. 141/2020, a fost abrogat în 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022).
Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19”, a adăugat Cîmpeanu.
Procedura pentru clasele aflate în online și elevii din carantină sau izolare
Clasele, grupele sau unităţile de învăţământ care, la data încetării stării de alertă, funcţionează în sistem online vor continua să funcţioneze în acest sistem până la sfârşitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică.
De asemenea, preşcolarii, elevii şi personalul din unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.
„Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimentare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii subliniază necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor de igienă personală şi în cadrul colectivităţii, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii de siguranţă epidemiologică”, mai afirmă ministrul Educaţiei.
Cum se pot suspenda cursurile, în continuare
În cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus.
În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.
Recomandările Ministerului Sănătății
Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.
Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.
– purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare și școli. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau – -pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
– evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare
– spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus
– mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic
– în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, – prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral
„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.
Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.