Connect with us
Publicitate

Eveniment

În ce situații este recomandată masca de protecție. Cum se poate decide suspendarea cursurilor într-o clasă

Publicat

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, a transmis alba24.ro.

De miercuri, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19, pentru că ordinul comun a fost abrogat. Precizarea este într-o adresă transmisă de Ministerul Educației, inspectoratelor.

Însă ministrul Sănătății a transmis că, dacă mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

„Ministerul Educaţiei a transmis o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României.

Prin urmare, încetează şi măsurile sectoriale privind educaţia cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, de miercuri nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19.

„Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 şi OUG nr. 141/2020, a fost abrogat în 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022).

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19”, a adăugat Cîmpeanu.

Procedura pentru clasele aflate în online și elevii din carantină sau izolare

Clasele, grupele sau unităţile de învăţământ care, la data încetării stării de alertă, funcţionează în sistem online vor continua să funcţioneze în acest sistem până la sfârşitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică.

De asemenea, preşcolarii, elevii şi personalul din unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

„Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimentare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii subliniază necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor de igienă personală şi în cadrul colectivităţii, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii de siguranţă epidemiologică”, mai afirmă ministrul Educaţiei.

Cum se pot suspenda cursurile, în continuare

În cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus.

În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.

Recomandările Ministerului Sănătății
Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.

– purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare și școli. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau – -pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
– evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare
– spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus
– mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic
– în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, – prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral
„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.

Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Un „adevărat primar” nu se mărginește la a fi prezent doar când alegerile sunt iminente

Publicat

Fostul primar al municipiului Botoșani încearcă să recâștige încrederea comunității, în prag de alegeri, îmbrăcând haina unui „prieten” al cetățenilor. Atitudinea ar fi fost cu totul admirabilă, dacă ar fi fost resimțită și în perioada mandatelor de ales sau în alte conjuncturi anterioare campaniei electorale.

 

În perioada 2016-2020, deși ocupa cel mai important birou din Primărie, interacțiunea cu cetățenii se rezuma la câteva evenimente publice și niște audiențe cu greu incluse în agenda lui. Acum se arată deschis la discuții, petrecând timp cu oamenii pe străzi sau în parcuri.

 

Această transformare se numără printre practicile regretabil de comune în rândul politicienilor, care își aduc aminte de nevoile populației numai în preajma alegerilor. Este și cazul fostului primar. În ultimii patru ani, a fost liderul grupului PNL din Consiliul Local și a dispus de pârghii pentru a propune proiecte benefice comunității. S-a remarcat prin interpelări acide, pertinente, dar nu și prin inițiative care să amelioreze condițiile de viață ale botoșănenilor. O altă falie între imaginea pe care o construiește în campanie și acțiunile întreprinse.

 

Un „adevărat primar” nu se mărginește la a fi prezent doar când alegerile sunt iminente. Adevărata conducere implică un dialog constant cu cetățenii, închegarea unei legături solide cu aceștia, indiferent de ciclul electoral. Un lider de nădejde nu încearcă să își convingă comunitatea o dată la patru ani, ci o tratează ca pe un partener permanent în procesul de dezvoltare a orașului.

 

Locuitorilor municipiului Botoșani le revine responsabilitatea de a evalua cu discernământ promisiunile celor care aspiră la funcții de conducere. Circumspecția este cheia evaluării proporțiilor dintre atitudinea, promisiunile, faptele și intențiile candidaților. Când cântărim decizia pe care o exprimăm la urne, este crucial să ne întrebăm în ce măsură imaginea construită reprezintă realitatea, care sunt strategiile menite să impresioneze temporar.

 

Ar fi o mare dezamăgire să credem în schimbări peste noapte și să constatăm că vechile năravuri sunt tot acolo. Iar prin câte a trecut comunitatea noastră, nu ne permitem încă o dezamăgire.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie este zi de Paști, a explicat Mitropolitul Teofan al Moldovei

Publicat

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat miercuri Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Iași. „Fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie este o zi de Paști”, a spus Părintele Mitropolit. În cuvânt, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat importanța Sfintei Liturghii, subliniind că prin împărtășirea cu Sfintele Taine, credincioșii primesc putere și har pentru a face față dificultăților vieții, relatează basilica.ro.

„Totul are în centru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Împărtășirea cu Sfintele Taine, ca să luăm putere și să primim har pentru a merge mai departe în viață, chiar dacă viața, de multe ori, are unghere de Golgotă, are unghere de Ghetsimani”.
„Acestea, de multe ori sunt necesare”, a spus în continuare Părintele Mitropolit, „Sunt necesare pentru a ne mai domoli mândria din noi, că doar atunci când treci prin dureri mari încep ambițiile să dispară, faptul și gândul că ai fi cineva sau că ai făcut ceva în viață nu mai este în inima ta, pentru că inima ta este cuprinsă cu totul de necazuri, de suferință, de ispita prin care trec”.

„Toate acestea având legătură cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Sfânta și Dumnezeiasca Cuminecătură, mergem mai departe pe drumul postului, nădăjduind în mila lui Dumnezeu, încercând să ne mai abținem de cele oprite, fie cele ale mâncării, fie cele ale vorbei, fie cele ale ochilor, încercând să fim cât mai aproape de Taina Învierii Domnului Hristos”
„Dumnezeu să ne ajute și anul acesta, să o dobândim în ziua de Paști și în toate zilele în care participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie este zi de Paști”, a adăugat la final Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a hirotonit diacon pe dirijorul Corului „Evanghelismos”, Ciprian Ceai, pe seama Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Mărăței 2 din Piatra Neamț.

FOTO; Doxologia.ro

Citeste mai mult

Educație

FOTO&VIDEO: Peste 250 de preșcolari și-au etalat talentul pe scena Concursului Interjudețean ,,Happy Fest – Zâmbet de copil”, desfășurat la Botoșani

Publicat

Intr-o explozie de veselie, culoare și inocență, împachetate într-un spectacol concurs organizat de Grădinița cu program prelungit nr.19 Botoșani, s-a desfășurat astazi 13 aprile 2024, începând cu orele 11, la Uvertura Mall, Concursul Interjudețean ,,Happy Fest – Zâmbet de copil”. Competiția a fost onorată de 265 de preșcolari cu reale calități care îi califică de pe acum pentru statutul de artist.
Acest proiect s-a desfășurat pe parcursul a 7 ani, ca proiect județean, iar anul acesta se află la ediția a II-a ca proiect interjudețean, desfășurându-se în două etape – de iarnă,,Farmecul Iernii” și de primăvară ,,Zâmbet de Copi”, având ca și coordonatori pe prof.Anca AGAVRILOAEI, Inspector Educație Timpurie, prof. Florentina MURARU,director al Grădiniței P.P.Nr.19 Botoșani și prof. CHIRU Petronela / Erica Cîmpan cadre didactice Grădinița P.P.Nr.19 Botoșani.
Juriul din această zi este constituit din:
– domnul GRAUR Mircea Eugen( Gelu GRAUR), finalist la Vocea României 2016, în prezent președintele Consiliului reprezentativ al părinților / președintele Asociației,,Parens 19” -Grădinița P.P.Nr.19 Botoșani
– doamna prof. AXINTE Petronela ,metodist I.S.J.Botoșani
– doamna prof. Victorița AGHIORGHIESEI, profesor dans Palatul Copiilor Botoșani
– doamna Maricica FURNICĂ, reprezentant al primarului în Consiliul de Administrație
– doamna prof. Erica CÎMPAN, cadru didactic Grădinița P.P.Nr.19 Botoșani.
,,Scopul prioritar al festivalului ,,Happy Fest” este stimularea copiilor cu înclinații artistice , lansarea și promovarea acestora în comunitatea locală, evidențierea muncii cadrelor didactice ce îi îndrumă. Prin organizarea acestui festival dorim să stimulăm preșcolarii talentați, să insuflăm dragostea pentru artă, pentru frumos.Fiecărui copil trebuie să i se acorde șansa de a-și etala și dezvolta un anumit talent, datorită pasiunii, creativității și muncii depuse. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorilor UVERTURA MALL, brutăria PRODPAN , cofetăria RIDA, Asociația PARENS 19, Parohia NEGRENI”( director,Florentina MURARU).

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Persoană prinsă în flagrant delict în timp ce ridica un colet, introdus în ţară din Germania, prin intermediul unei firme de transport

Publicat

Două persoane din Iaşi au fost reţinute pentru trafic de droguri, după ce una dintre ele a fost prinsă în flagrant delict în timp ce ridica un colet, introdus în ţară din Germania, prin intermediul unei firme de transport, în care se aflau ascunse, printre obiecte de vestimentaţie, peste 40 de grame de heroină destinate comercializării.

”La data de 12 aprilie 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii DIICOT – ST Iaşi, au documentat activitatea infracţională a două persoane cercetate pentru introducere, fără drept, în ţară, de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc şi deţinere, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu”, informează sâmbătă IGPR.

Astfel, la data de 12 aprilie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea a două persoane.

Măsurile au fost luate după ce unul dintre cercetaţi a fost prins în flagrant delict, în timp ce ridica un colet, introdus în ţară, din Germania, prin intermediul unei firme de transport, în care se aflau ascunse, printre obiecte de vestimentaţie, peste 40 de grame de heroină destinată comercializării (din care rezultau minimum 1.333 de doze a 0,03 grame, generând un profit de 133.300 de lei), arată sursa citată.

Pe baza cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în perioada mai 2023 – aprilie 2024, acţionând în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cercetaţii ar fi procurat, deţinut, depozitat, transportat şi vândut către consumatori din judeţul Iaşi droguri de mare risc (heroină).

De asemenea, în sarcina unuia dintre aceştia s-a reţinut şi faptul că ar fi deţinut, fără drept, droguri de risc şi de mare risc (heroină şi canabis) în vederea consumului propriu.

La data de 12 aprilie, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în judeţul Iaşi, fiind identificate şi ridicate cantităţi de heroină, obiecte purtând urme de substanţă, precum şi alte mijloace de probă.

Sâmbătă, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi cu propunerea de arestare preventivă a celor doi, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Iaşi şi al jandarmilor ieşeni. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending