Connect with us

Eveniment

În ce situații este recomandată masca de protecție. Cum se poate decide suspendarea cursurilor într-o clasă

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, a transmis alba24.ro.

De miercuri, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19, pentru că ordinul comun a fost abrogat. Precizarea este într-o adresă transmisă de Ministerul Educației, inspectoratelor.

Însă ministrul Sănătății a transmis că, dacă mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

„Ministerul Educaţiei a transmis o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României.

Prin urmare, încetează şi măsurile sectoriale privind educaţia cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat ministrul.

Publicitate

Potrivit acestuia, de miercuri nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19.

„Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 şi OUG nr. 141/2020, a fost abrogat în 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022).

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19”, a adăugat Cîmpeanu.

Procedura pentru clasele aflate în online și elevii din carantină sau izolare

Clasele, grupele sau unităţile de învăţământ care, la data încetării stării de alertă, funcţionează în sistem online vor continua să funcţioneze în acest sistem până la sfârşitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică.

De asemenea, preşcolarii, elevii şi personalul din unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

„Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimentare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii subliniază necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor de igienă personală şi în cadrul colectivităţii, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii de siguranţă epidemiologică”, mai afirmă ministrul Educaţiei.

Cum se pot suspenda cursurile, în continuare

În cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus.

În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.

Recomandările Ministerului Sănătății
Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.

– purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare și școli. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau – -pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
– evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare
– spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus
– mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic
– în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, – prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral
„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.

Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Sezătoarea strămoșilor din Stăuceni: O seară de tradiție, cultură și unitate la Festivalul Plăcintelor

Publicat

Publicitate

Tradițiile sunt cei care ne dau puterea de a merge mai departe, ne definesc și ne aduc împreună. Într-o seară de neuitat, comunitatea din comuna Stăuceni s-a reunit pentru a celebra obiceiurile strămoșești, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a evenimentului „Șezătoarea strămoșilor”, cunoscut și ca „Festivalul Plăcintelor”.

Această manifestare, ce marchează intrarea în Postul Paștelui, a reunit localnicii într-o atmosferă de veselie, unde s-a cântat, s-a dansat și s-au spus povești și glume, învăluiti de mirosul îmbietor al preparatelor tradiționale aduse de fiecare gospodar.

Plăcinte aburinde, sarmale savuroase, tochitură de te lingeai pe degete și multe alte bucate delicioase au fost puse pe mese, iar fiecare participant a avut șansa să își prezinte bucatele gătite în familie, simbol al legăturii dintre oameni și pământ.

Primarul comunei Stăuceni, domnul Epuraș Cozmin, a fost felicitat pentru organizarea acestui eveniment deosebit, care a reunit atât tinerii, cât și vârstnicii, păstrând vie flacăra tradiției. De asemenea, un omagiu a fost adus gospodarilor și gospodinelor din Stăuceni, care au dat dovadă de ospitalitate și de un adevărat spirit de comunitate.

Un moment deosebit al serii a fost adus de ansamblul „Muguri de Fluier”, care a încântat publicul cu un spectacol tradițional plin de energie și emoție, iar dansul și jocul popular au adus o energie incredibilă în mijlocul comunității.

Această seară a fost o dovadă clară că, prin tradiție, rămânem uniți și puternici, iar valorile noastre strămoșești sunt cele care ne oferă speranță și încredere în viitor.

Publicitate

“Omul sfințește locul când pune suflet! Tradițiile ne conferă unicitate, identitate şi valori. De-a lungul timpului obiceiurile strămoșești au reuşit să ne țină uniți, să ne dea putere să depăşim greutățile, să ne învețe să fim solidari, să ne respectăm între noi şi să ne păstrăm vie speranța de mai bine.

A fost ultima seara în care ne-am întâlnit la Sezătoare. Locul unde se cântă, se danseaza, se spun povești și glume,  iar fiecare gospodar își prezintă bucatele preparate in familie.

Felicitări domnului Epuras Cozmin – primarul comunei Stăuceni, pentru organizarea evenimentului „Şezătoarea strămoşilor”, manifestare cunoscută ca „Festivalul Plăcintelor”, ajunsă la a XXII-a ediție, eveniment tradițional care marchează intrarea în Postul Paștelui. Felicitări gospodarilor și gospodinelor din Comuna Stauceni! Felicitări și ansamblului „Muguri de Fluier” pentru spectacolul din aceasta seara!”, a transmis senatorul PSD, Doina Elena Fedorovici, care a fost prezentă la eveniment.

Iată și câteva imagini surprinse la acest eveniment:

 

Citeste mai mult

Eveniment

Țurțuroiul de gheață de la Tudora: O splendoare de iarnă surprinsă de un fotograf talentat

Publicat

Publicitate

În mijlocul iernii, Botoșaniul a oferit un spectacol natural uimitor, iar un fotograf amator, Dan Mocrei, a reușit să capteze esența acestei frumuseți în imagini deosebite. „Țurțuroiul de gheață de la Tudora”, cum l-a numit el, este o adevărată minune a naturii, născută din falia creată de pârâul Pleșu, care străbate an de an această zonă pitorească.

În zilele reci, cu precipitații abundente și temperaturi scăzute, firicelul de apă provenit din platoul Bolohani creează o coloană de gheață spectaculoasă, o adevărată operă de artizanat natural. Cei care au avut norocul să ajungă acolo au fost martori la o frumusețe rară, iar Dan Mocrei, cu ochiul său sensibil și talentul său fotografic, a reușit să imortalizeze magia momentului.

Această „coloană de gheață” nu este însă o cascadă, așa cum ar putea fi interpretată greșit de unii, ci un țurțuroi formidabil, creat de forțele naturii, care se prelinge lent și se transformă într-un spectacol unic. Eugen Ungureanu, un tudorean local, a fost cel care i-a oferit fotografiei denumirea corectă, schimbându-i numele din „țurțure” în „țurțuroi”, iar Dan Mocrei a primit acest sfat cu respect.

Această imagine de iarnă nu este doar un simplu fenomen natural, ci o adevărată lecție despre frumusețea simplă și pură a naturii, surprinsă cu suflet de un om pasionat de tot ceea ce înseamnă Botoșani și de minunile pe care le ascunde acest loc.

Iată și alte câteva imagini fabuloase chiar pe pagina fotografului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Susținătorii lui Georgescu, criticați DUR după ce și-au expus copiii la temperaturi extreme. S-a autosesizat și ANPDCA

Publicat

Publicitate

Imaginile care circulă pe rețelele sociale cu o mamă care și-a expus copilul la temperaturi extrem de scăzute, în scopul de a participa la o provocare populară pe TikTok, lansată de susținătorii candidatului  Călin Georgescu, au stârnit un val de critici și îngrijorare în societatea românească.

În videoclipul șocant, copilul, care pare să aibă nu mai mult de un an, este introdus într-o cădiță umplută cu zăpadă, în timp ce părinții râd și se distrează. Micuțul plânge de durere și disconfort, fiind lăsat să înghețe într-un cadru inuman, în timp ce părinții continuă să înregistreze și să se amuze pe seama suferinței sale.

Scena a fost postată pe pagina femeii, însoțită de un mesaj care promovează ideea că „spartan” ar fi un ideal pe care părinții îl impun copiilor lor, indiferent de pericolele pe care acestea le implică, iar mai multe persoane publice, printre care inclusiv realizatoarea TV Anca Alexandrescu, au răspuns provocării, și a îndemnat fanii să participe la această practică periculoasă, îndemnându-i să se arunce în zăpadă dezbrăcați.

În urma acestui incident, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) s-a autosesizat și a anunțat că va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea celor implicați în postarea și distribuirea acestor imagini. ANPDCA a subliniat că expunerea copiilor la condiții extreme, precum cele din videoclipuri, constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora.

Autoritățile vor lua măsuri pentru a contacta părinții și a le reaminti obligațiile legale privind creșterea și protecția copiilor. ANPDCA a reamintit că siguranța și bunăstarea celor mici trebuie să fie o prioritate absolută, iar încălcarea acestora nu poate fi tolerată sub nicio formă, fie că este vorba de o provocare online, fie de alte comportamente periculoase.

Publicitate

Această situație ridică întrebarea despre responsabilitatea celor care promovează astfel de acțiuni și despre impactul pe care viralizarea unor astfel de provocări îl poate avea asupra bunăstării copiilor, în special atunci când este vorba despre părinți care ar trebui să asigure siguranța și protecția celor mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendii la Tudor Vladimirescu – Avrămeni și Coțușca. Două familii la un pas de a rămâne fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Tudor Vladimirescu (comuna Avrămeni) și Coțușca au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor incendii generate de coșurile de fum pentru necurățate de funingine.

Pompierii din Săveni și Coțușca au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate.  Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending