Connect with us

Eveniment

În ce situații este recomandată masca de protecție. Cum se poate decide suspendarea cursurilor într-o clasă

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, a transmis alba24.ro.

De miercuri, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19, pentru că ordinul comun a fost abrogat. Precizarea este într-o adresă transmisă de Ministerul Educației, inspectoratelor.

Însă ministrul Sănătății a transmis că, dacă mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.

„Ministerul Educaţiei a transmis o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care informează că, începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României.

Prin urmare, încetează şi măsurile sectoriale privind educaţia cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat ministrul.

Publicitate

Potrivit acestuia, de miercuri nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19.

„Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 şi OUG nr. 141/2020, a fost abrogat în 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022).

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezenţă fizică în funcţie de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19”, a adăugat Cîmpeanu.

Procedura pentru clasele aflate în online și elevii din carantină sau izolare

Clasele, grupele sau unităţile de învăţământ care, la data încetării stării de alertă, funcţionează în sistem online vor continua să funcţioneze în acest sistem până la sfârşitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică.

De asemenea, preşcolarii, elevii şi personalul din unităţile de învăţământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.

„Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, va stabili măsuri suplimentare de protecţie pentru asigurarea dreptului la educaţie în condiţii de siguranţă sanitară. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii subliniază necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor de igienă personală şi în cadrul colectivităţii, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii de siguranţă epidemiologică”, mai afirmă ministrul Educaţiei.

Cum se pot suspenda cursurile, în continuare

În cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus.

În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.

Recomandările Ministerului Sănătății
Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

Printre acestea, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.

– purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare și școli. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau – -pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
– evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare
– spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus
– mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic
– în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, – prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral
„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.

Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniţi de sinaxar. El a trăit în Sinope, în zilele împaratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere neprihănită.

Când a fost adus înaintea eparhului African şi întrebat de acesta dacă este creştin, el a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci eparhul African, hulind pe Hristos şi chinuindu-l pe Sfântul Foca, s-a făcut cutremur mare şi fără de veste, căzând el împreună cu slujitorii lui, au rămas fără suflare. Văzând femeia eparhului această minune, s-a înfricoşat şi s-a rugat sfântului, care l-a înviat pe African. După aceea, l-au dus la împăratul Traian, şi mărturisind Sfântul Foca pe Hristos, a fost spânzurat şi strujit, iar apoi băgat în var. Fiind pus într-o baie foarte fierbinte, mucenicul s-a rugat Domnului, apoi şi-a dat sufletul în mâinile Sale.

Moaștele Sfântului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404.

Citeste mai mult

Cultura

Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani, la scurt timp după concertul de adio susținut alături de Black Sabbath

Publicat

Publicitate

Lumea muzicii rock este în doliu. Ozzy Osbourne, legendarul solist al trupei Black Sabbath și una dintre cele mai influente figuri ale muzicii heavy metal, a murit la vârsta de 76 de ani. Informația a fost confirmată de familia artistului pentru Sky News, care a transmis că Ozzy „s-a stins în liniște, înconjurat de dragoste”.

Decesul survine la doar câteva săptămâni după ce Osbourne a urcat pe scenă pentru ultima dată, în cadrul unui concert emoționant de adio susținut în orașul său natal, Birmingham. Evenimentul, intitulat Back to the Beginning, a avut loc pe 5 iulie 2025 pe stadionul Villa Park și a marcat prima reuniune completă a formației originale Black Sabbath din ultimii 20 de ani.

Slăbit de boala Parkinson și alte afecțiuni cronice, Ozzy a fost adus pe scenă într-un tron negru, dar a reușit să își exprime recunoștința față de publicul care i-a fost alături timp de peste cinci decenii.
„N-aveți idee cât înseamnă asta pentru mine… Vă mulțumesc din toată inima”, a spus el cu ochii în lacrimi, într-unul dintre cele mai emoționante momente ale serii.

Concertul s-a bucurat de prezența a zeci de mii de fani și a unor invitați speciali precum Metallica, Guns N’ Roses și Pantera. A fost considerat de presa britanică drept „cel mai mare show heavy metal al tuturor timpurilor”, având și un scop caritabil – strângerea de fonduri pentru spitalul de copii din Birmingham și cercetarea bolii Parkinson.

Ozzy Osbourne, supranumit „Prince of Darkness”, a devenit celebru în anii ’70 alături de Black Sabbath, trupă considerată pionieră în muzica heavy metal. A urmat o carieră solo de succes, cu hituri precum Crazy Train, Mr. Crowley sau No More Tears. Artistul a fost cunoscut și pentru stilul său de viață extravagant și controversat, inclusiv pentru incidentul notoriu în care a mușcat capul unui liliac pe scenă.

În ultimii ani, sănătatea lui Osbourne s-a deteriorat vizibil. În 2019 a fost diagnosticat cu Parkinson, iar un accident grav la coloană l-a obligat să-și anuleze turneele. Ultimul concert a reprezentat o revedere simbolică cu scena, fanii și colegii săi – și, fără ca publicul să știe, un ultim rămas-bun.

Publicitate

Artistul lasă în urmă soția sa, Sharon Osbourne, cu care a fost căsătorit timp de peste 40 de ani, și șase copii.

O viață de legendă

  • Nume real: John Michael Osbourne

  • Data nașterii: 3 decembrie 1948

  • Trupe: Black Sabbath, Ozzy Osbourne Band

  • Albume celebre: Paranoid, Blizzard of Ozz, No More Tears

  • Premii: Grammy, MTV Global Icon, introducere în Rock and Roll Hall of Fame

Moartea lui Ozzy Osbourne marchează sfârșitul unei ere. Dar moștenirea sa muzicală va continua să inspire generații întregi de artiști și fani.

🕯️ Odihnește-te în pace, Ozzy. Ride the Crazy Train to the stars.

Sursa foto ilustrativ: Facebook / Ozzy Osbourne

Citeste mai mult

Eveniment

Nevoie de ajutor: O tânără de 18 ani din Botoșani a rămas orfană și are grijă de frații mai mici după moartea mamei

Publicat

Publicitate

O tragedie zguduitoare a lovit satul Șarafinești, comuna Corni, din județul Botoșani. Todirișcă Andreea-Denisa, o tânără de doar 18 ani, a rămas orfană de ambii părinți și a preluat singură responsabilitatea îngrijirii celor doi frați mai mici, în urma unei drame petrecute pe 21 iulie 2025.

Potrivit reprezentanților Asociației Grup Civic Botoșani, mama fetei, Daniela, a murit brusc în locuința familiei. Cu o zi înainte, femeia mersese pe jos până la un magazin pentru a cumpăra materiale necesare reparării unei sobe defecte – sobă la care lucra alături de fiica sa. A reușit să ajungă acasă, dar în cursul serii, viața i s-a curmat fulgerător. Andreea a fost cea care a găsit-o fără suflare.

Decesul mamei vine după mai multe pierderi cumplite suferite de familie în ultimii ani. Doi dintre frații Denisei – un băiat de 5 ani și o fetiță de aproape 3 ani – au murit în urma unor intervenții pe cord. În septembrie 2023, tatăl lor a decedat și el, lăsând în urmă o soție îndurerată și trei copii minori.

„Aceste tragedii, acumulate în sufletul mamei, au fost, poate, prea mult pentru o inimă deja îndurerată”, au transmis reprezentanții asociației într-un mesaj public.

Andreea, care tocmai a absolvit liceul și își făcea planuri pentru admiterea la facultate, a fost nevoită să-și abandoneze visurile pentru a rămâne alături de frații săi. Fără părinți, fără sprijin financiar, tânăra se confruntă acum cu costurile înmormântării și cu dificultățile întreținerii zilnice a gospodăriei.

Asociația Grup Civic Botoșani, împreună cu apropiații fetei, a lansat un apel public pentru sprijin umanitar. Oricine dorește să o ajute pe Andreea poate face donații în contul deschis pe numele său:

Publicitate

Nume: Todirișcă Andreea-Denisa

IBAN: RO09RNCB0578176241650001

Banca: BCR – Cont George (RON)

„Fiecare donație contează. Fiecare distribuire ajută. Împreună putem aduce lumină acolo unde este acum întuneric”, a transmis asociația, îndemnând oamenii din județ și din toată țara să nu rămână indiferenți.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătrân de 88 de ani găsit căzut pe carosabil în Botoșani. A fost transportat la spital de urgență

Publicat

Publicitate

Un echipaj al Poliției Locale Botoșani a intervenit duminică seară, în jurul orei 18:54, pe strada Primăverii, unde a observat un bărbat căzut pe carosabil, în apropierea trotuarului, în dreptul imobilului nr. 17.

La fața locului, polițiștii au constatat că era vorba despre un bărbat în vârstă de 88 de ani, care prezenta o plagă sângerândă la nivelul capului.

În urma discuției cu acesta, s-a stabilit că are nevoie urgentă de îngrijiri medicale, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanță prin serviciul de urgență 112.

Bătrânul a fost preluat de echipajul medical și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații și tratament de specialitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending