Connect with us

Actualitate

În ce condiții vor putea reveni elevii exmatriculați, la școală. Ce s-a aprobat în Parlament

Publicat

Publicitate

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, iar posibilitatea de exmatriculare a elevilor-problemă a fost din nou introdusă în legislație.

Amendamentul scris de ministerul Educației și susținut de PNL și PSD a fost aprobat de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Până în 27 aprilie, parlamentarii vor supune la vot peste 1000 de amendamente la legile Educației.

Amendamentul aprobat:

  • ”Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.

Precizările ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, prezentă la comisia de învățământ în cadrul dezbaterilor, a declarat că ministerul susține acum acest amendament având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală:

“Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.

Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.

Publicitate

Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca, potrivit edupedu.ro.

Condiții pentru reînmatriculare

Potrivit ministrului, decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilit “prin legislaţie secundară”, pentru că fiecare caz este aparte.

“Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare şi aşa mai departe”, a adăugat Ligia Deca.

Potrivit amendatmentelor aprobate, după exmatriculare, vor avea drept de reînscriere, în anul următor, elevii din învățământul obligatoriu – mai puțin pentru cei din cursurile primare –, în cazul abaterilor foarte grave. Acestea sunt reprezentate de situațiile în care prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.

Anterior, în varianta proiectelor legii educației, adoptată de Guvern și trimisă la Parlament pentru dezbatere, ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nici o situație.

Sancțiuni pentru elevi

Art. 1022

(1) Elevii răspund disciplinar pentru încălcarea prevederilor art. 102^1 alin. (2)-(5).

(2) Analiza disciplinară poate fi inițiată de personalul școlar în urma unei încălcări a regulamentelor unității de învățământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevului. Elevul și părinții/tutorii legali sunt informați cu privire la natura încălcării și sunt convocați la o întâlnire formală.

(3) Elevii au dreptul la apărare și nu pot fi supuși unor sancțiuni colective.

(4) Pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unității de învățământ, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online.

(5) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

  • a) observație individuală;
  • b) mustrare scrisă;
  • c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
  • f) preavizul de exmatriculare;
  • g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;
  • h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;
  • i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • (6) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(7) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(8) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.

(9) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. d)-h) nu se pot aplica în învățământul primar.

(10) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.

(11) Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

(12) Elevii care au fost sancționați conform prevederilor alin. (5) lit. e)-h) beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie precum și de activități remediale.

(13) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.

(14) Procedura de aplicare a sancțiunilor prevăzute la alin. (5) este reglementată de Statutul Elevilor prevăzut la art. 102^1, alin. (8).

(15) Procedura de aplicare a sancțiunilor prevăzută la alin. (14) prevede în mod obligatoriu:

  • a) informarea elevilor și a părinților/tutorilor legali;
  • b) intervievarea elevilor, în prezența părinților/ tutorilor legali;
  • c) după caz, consultarea managerului de caz desemnat de DGASPC, în acord cu Hotârîrea Guvernului nr.  49/2011 și a raportului de evaluare multidisciplinară realizat de acesta;
  • d) oferirea posibilității de contestare a sancțiunii;

(16) În procesul de sesizare și analiză disciplinară a elevilor, comunicarea cu părinții/ tutorii legali se realizează în absența elevilor, într-un spațiu dedicat, care asigură confidențialitatea, în prezența consilierului școlar și a mediatorului școlar, dacă este necesar.

(17) Elevii care se fac responsabili de deteriorarea sau sustragerea bunurilor unității de învățământ sunt obligați să acopere, în conformitate cu prevederile art. 1357-1374 din Codul civil, toate cheltuielile ocazionate de lucrările necesare reparațiilor sau, după caz, să restituie bunurile ori să suporte toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase.

(18) În cazul distrugerii sau deteriorării manualelor școlare primite gratuit, elevii vinovați înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător disciplinei, anului de studiu și tipului de manual deteriorat. În caz contrar, elevii vor achita contravaloarea manualelor respective. Elevii nu pot fi sancționați cu scăderea notei la purtare pentru distrugerea sau deteriorarea manualelor școlare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Maria Pînzariu din Botoșani a ajuns la 109 ani și este una dintre cele mai vârstnice femei de pe planetă. Poveste de neuitat onorată de Casa de Pensii

Publicat

Publicitate

Într-o lume grăbită, în care trecutul pare uneori uitat, județul Botoșani își descoperă și își onorează tăcut comorile vii: pensionarii centenari.

Oameni care au muncit din greu în câmp, au crescut familii în vremuri grele și au rămas, peste timp, piloni de echilibru ai comunităților din care fac parte.

În aceste zile, Casa Județeană de Pensii Botoșani desfășoară procesul de recalculare a pensiilor provenite din fostul sistem al agricultorilor, conform noii legi intrate în vigoare la 1 septembrie 2024. Printre dosarele analizate se află și peste 20 de pensii acordate unor botoșăneni care au trecut pragul vârstei de 100 de ani – un fapt rar și cu adevărat emoționant.

Lidera simbolică a acestor pensionari este Maria Pînzariu din comuna Durnești, o femeie care, în acest an, va împlini impresionanta vârstă de 109 ani, fiind născută la data de 1 august 1916. Pensionară din anul 1976, Maria Pînzariu este, potrivit autorităților locale, cel mai în vârstă locuitor al comunei și, cel mai probabil, al întregului județ.

„Ne mândrim cu cel mai în vârstă locuitor al comunei Durnești și, probabil, al județului Botoșani”, a declarat primarul comunei, Vasile Sasu. Pe durata iernii, bătrâna locuiește împreună cu fiica sa în Iași, acolo unde este îngrijită cu dragoste și grijă.

Pentru funcționarii Casei de Pensii, aceste dosare nu sunt simple hârtii. Sunt povești de viață, mărturii ale unor vremuri în care munca în agricultură însemna sacrificiu, dar și demnitate. Într-un gest simbolic de prețuire, reprezentanții instituției transmit un mesaj emoționant tuturor pensionarilor:

Publicitate

„Vă asigurăm de respectul nostru profund și vă urăm, din toată inima, PENSIE LUNGĂ! Mereu alături de voi”, a transmis Casa Județeană de Pensii Botoșani.

Într-un județ cu rădăcini adânci în istorie și tradiție, longevitatea acestor oameni este mai mult decât o statistică – este o lecție de viață.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de melancolie lovesc ideile precum o fac bilele de billiard. Al doilea volum, “Şoapte târzii”, este  o carte a conştiinţei poetice, în sensul că nu se mai putea sta mult în starea de abstracţie mărginită de spleen-ul  şi dorul total.  Sunt  32 de poeme supuse reprezentării imaginii  clepsidrei despre care  spuneam atunci (2020) că Victor Tanasă are o “clepsidră cu o curgere inversă, de jos în sus, sugerând învingerea gravitaţiei prin poezie şi iubire”. “Caleidoscop” este a treia carte a unui poet cu un nerv ce-i creează  metanevoi ce nu mai pot fi stăpânite. O carte de poezii cu acest titlul te duce cu gândul la prezenţa unei acerbe lupte psihologice  între disonanţă şi consonanţă.

Am în faţă  un nou volum care se intitulează „Hora amintirilor” (Editura „Quadrat”, Botoșani, 2025) , ceea ce  înseamnă că autorul face o călătorie în trecut. M-am dus imediat la  ipoteza protecției cronologice  definită de savantul Stephen Hawking: „O călătorie în trecut este, ca atare, imposibilă, ea fiind pur şi simplu contrazisă de legile fundamentale ale fizicii. Dar e posibilă în domeniul literaturii sau istoriei”. Ceea ce se întâmplă și la Victor Tanasă.

Să te naşti în Urecheni, sat aflat între Creangă (Humuleşti) şi Sadoveanu (Paşcani), adică în ţinutul Neamţului, să copilărești printre patru confesiuni religioase, cu o pădure în care „intrai ca într-o cetate”, nu se putea ca la un moment dat să nu-ţi scrii amintirile. În text se simte spiritul locurilor natale, sentimentul contopirii cu natura, o viaţă trăită în comunism şi continuată în postcomunism, fiecare etapă cu „manualul ei de filozofie”. Sunt binevenite aceste volume de amintiri, pentru că raiul acela al copilăriei nu mai există pentru autori, iar, după cum spune autorul în discuţie „paşii copilăriei au murit din lumea reală, că raiul acela s-a închis şi vor trăi doar amintirile”.

Amintirile, având ca personaje bunicii, frații,  vaca (Bălana),  câinele (Haiduc), pădurarul (Ciolănosul), colega de liceu Tanța și altele, sunt niște „pauze între ecouri ale sinelui”. Ele alcătuiesc arhitectura unui demers  care respectă trei din cele cinci legi ale demersului diaristic: legea Eugen Simion (fragmentar, intermitent), legea sincerității a lui Roland Barthes (sinceritatea ca exigență) și legea triadei relaționale autor – povestitor –personaj (în sensul să fie una și aceeași persoană).

Publicitate

Victor Tanasă e, nu în puține momente ale scrisului,  un sinestezic, simțurile fiind folosite ca procedeu literar, punând experiențele sale trecute sub lupa unor noi experiențe de percepție de natură estetică. Reușește  să facă un joc între sinestezia proiectivă (accent pe  văz) și sinestezia asociativă (mirosul și auzul puse să relaționeze, dând efecte sublime). Sunt momente în care mișcarea obiectelor e văzută ca o scurgere a timpului, dând acestor lucruri calitatea de vehicule absolute.

Din rândurile așternute pe hârtie de Victor Tanasă transpare parfumul  timpului trăit: „mirosul iute de cal al hainelor bunicului”, „aroma bureților copilăriei prăjiți în eterna tigaie sau ceaun de tuci”, „mirosul parfumat al frăguțelor”, „parfumurile dulci otrăvitoare ale lemnelor de fag”, „mirosul de verde crud al primăverilor” și încă alte multe  amintiri  ce țin de domeniul olfactivului. Înțelegerea  celor întâmplate o face apelând  la memoria auditivă: „glasul de înger al părintelui Valerian Ciochină”, „susurul apelor Topolița, Moldova și Râiosul”, „spectacolul de culoare și zgomot al bulboanelor”, „urletul șuierat al vântului”, „zgomotul războiului din Ucraina”, „întrecerea în cântări a privighetorilor”, „ecourile curgerii albastre ale Moldovei și Siretului”, „susurul abia ghicit al izvoarelor”, „bocetul trist și prelung al caselor când plouă”  etc. Unele dedesubturi care au trecut proba clepsidrei sunt  clarificate apelând la simțul văzului: „holbatul în gol cu ochii săi albaștri asemenea unui visător”, „mama îmbrăcată într-o ie cusută de mâna ei, cu niște trandafiri roșii”, „ivirile de străluciri ale cioatelor de putregai”, „dansul jucăuș al luminilor și umbrelor făcute de soare și nori”, „pajiștile de culoarea verde-smarald”, „umoarea roz-gălbuie a rănii produsă de Haiduc” etc.

Textul propus de Victor Tanasă e un fel de deturnare a EU-lui la vârsta maturității într-o preumblare labirintică până ajunge un student întârziat, o formă de supraviețuire prin amintiri, alese fiind cele trăite cu intensitate în fiecare etapă a vieții.

Citeste mai mult

Educație

Cei mai buni din România! LPS Botoșani, pe primul loc la Finala Cluburilor Sportive Școlare de lupte

Publicat

Publicitate

Luptătorii de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Botoșani au obținut o performanță remarcabilă în cadrul Finalei Cluburilor Sportive Școlare, desfășurată în perioada 28–30 martie 2025, la Drobeta Turnu-Severin.

Competiția a reunit cei mai buni sportivi din țară – primii trei clasați din cele patru zone de calificare.

Sportivii botoșăneni au cucerit șase medalii și două locuri V, acumulând 125 de puncte și clasându-se pe locul I pe cluburi, în fața LPS Bihorul Oradea și LPS Pitești, ambele cu câte 85 de puncte.

Iată rezultatele LPS Botoșani:

  • Medalii de aur:
    • Cîrlan Andrei – categoria 45 kg
    • Diaconu Răzvan Andrei – categoria 71 kg
  • Medalii de argint:
    • Vasilică Denis – categoria 48 kg
    • Nichifor Denis-Alexandru – categoria 110 kg
  • Medalii de bronz:
    • Dumitraciuc Gabriel – categoria 51 kg
    • Bocan Dragoș-Șerban – categoria 51 kg
  • Locuri V:
    • Purav Patrik-Mădălin – categoria 65 kg

Performanța obținută confirmă valoarea școlii botoșănene de lupte și munca susținută a antrenorilor și sportivilor din cadrul LPS Botoșani, care continuă să se impună în competițiile naționale.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

„Obiecte însuflețite” – Expoziție de pictură semnată de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Tinerii artiști ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani își expun creațiile în cadrul unei expoziții de pictură intitulată „Obiecte însuflețite”, organizată în perioada 1 – 14 aprilie 2025, la Galeriile „Colecția de Artă” din Botoșani.

Evenimentul are loc sub egida ediției a III-a a proiectului educațional „Student pentru o zi”, derulat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Județean Botoșani și Consiliul Județean Botoșani.

Lucrările expuse au fost realizate de elevii liceului botoșănean, sub îndrumarea profesorilor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă. Prin naturi statice pline de sensibilitate și expresivitate, aceștia propun o reinterpretare vizuală a obiectelor simple – flori, fructe sau vase – insuflându-le viață prin culoare, compoziție și formă.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 8 aprilie 2025, la ora 12:00, în prezența prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care va susține prezentarea evenimentului.

„Obiecte însuflețite” este mai mult decât o simplă expoziție – este dovada că pasiunea pentru artă înflorește încă din anii de liceu, iar moștenirea artistică a marelui pictor Ștefan Luchian este dusă mai departe cu rafinament și emoție de noile generații de artiști botoșăneni, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending