Connect with us
Publicitate

Actualitate

În atenția taților care stau acasă cu bebelușii. Legea concediului paternal a fost modificată

Publicat

Publicitate

Noua lege prevede că se acordă concediul paternal, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și de a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți, scrie alba24.ro. Concediu paternal 2024: Legea prin care sunt stabilite regulile de acordare a concediului paternal a fost promulgată vineri, 21 iunie, de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta aprobă OUG 117/2022 ce prevede modificări în legislație.

Actul normativ modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Prin termenul lucrător se înțelege persoana care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, încheiat conform legii.

Concediu paternal 2024. Beneficiari

În vederea acordării concediului paternal și a indemnizației aferente se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane:

  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor convenții de muncă individuale
  • directorii care desfășoară activitate pe baza contractelor de mandat încheiate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
  • cele care ocupă o funcție de demnitate publică.

Concediu paternal 2024. Perioadă și indemnizație

Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare (anterior, cinci zile).

Publicitate

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

Tatăl poate beneficia de acest concediu pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Lucrătorii și persoanele prevăzute pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.

Publicitate

Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Pe perioada concediului acordat, tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai țineți minte restricțiile din zilele cu soț și zilele fără soț? APĂ cu program ca pe vremea lui Ceaușescu în 15 comune din județ

Publicat

Publicitate

S.C NOVA APASERV S.A Botoșani a anunțat în această după amiază că din cauza lucrărilor programate la Stația de Pompare Stânca-Costești, Administrația Națională Apele Române-Exploatarea Complexă Stânca Costești, nu poate furniza apă către operatorul regional în parametri normali.

Pentru a putea asigura un minim necesar tuturor consumatorilor, dar și pentru realizarea unui nivel optim în rezervoarele de apă aferente, S.C NOVA APASERV S.A Botoșani este nevoită să furnizeze apă potabilă după un program prestabilit, către utilizatorii alimentați din sursa Prut, începând de mâine-28.06.2024, până la data de 08.07.2024, astfel:

– în zilele cu număr impar se va furniza apă potabilă către consumatorii din U.A.T-urile: Albești, Dângeni, Durnești, Todireni, Trușești și Ungureni;

– în zilele cu număr par se va furniza apă potabilă către consumatorii  din U.A.T-urile:  Călărași, Hlipiceni, Răuseni, Santa Mare, respectiv în localitățile Andrieșeni și Bivolari din județul Iași;

– zilnic, în intervalul orar 7:00-10:00 dimineața și 19:00-22:00 seara, către consumatorii din U.A.T-urile: Ștefănești, Mihălășeni și Românești;

“Reamintim tuturor consumatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă a sistemelor de alimentare cu apă. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis Directorul   General al S.C NOVA APASERV S.A Botoșani, ing. Liviu Nicolae Ștefan.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Minunile NATURII: Albinele pot detecta cancerul pulmonar

Publicat

Publicitate

Un studiul recent arată că albinele pot identifica cancerul pulmonar utilizând simţul lor ascuţit al mirosului, deschizând drumul pentru utilizarea lor în diagnosticul medical. Cercetătorii au folosit experimente de laborator pentru a demonstra că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase, cu o precizie de cel puţin 93%. Această descoperire ar putea oferi o alternativă mai accesibilă şi mai uşor de întreţinut faţă de câini, fiind utilă în diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

Cercetările recente au dezvăluit că albinele ar putea avea capacitatea extraordinară de a detecta cancerul pulmonar folosindu-se de simţul lor acut al mirosului, scrie Smithsonian Magazine. Această descoperire, publicată în jurnalul Biosensors and Bioelectronics, sugerează potenţialul albinelor de a servi drept unelte de diagnosticare eficiente din punct de vedere al costurilor în practicile medicale, în special pentru identificarea cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

De-a lungul timpului, animalele au demonstrat capacitatea de a detecta boli prin simţurile lor olfactive. De exemplu, câinii de alertă pentru diabet pot simţi variaţiile nivelului de zahăr din sângele stăpânilor lor, iar furnicile pot fi antrenate să detecteze cancerul în urina umană. Totodată, câinii au fost instruiţi să detecteze cancerul din mostre de salivă. Cu toate acestea, albinele ar putea oferi o alternativă unică şi uşor de întreţinut faţă de aceste metode existente.

În studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat experimente în care au imobilizat albinele folosind ceară şi harnaşamente din plastic imprimate 3D şi au ataşat electrozi pe creierele acestora, în special în zonele responsabile cu procesarea mirosurilor. Ei au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate: unul care imita compuşii găsiţi în respiraţia pacienţilor cu cancer pulmonar şi altul care reprezenta respiraţia sănătoasă.

Creierele albinelor au generat semnale electrice distincte în răspuns la aceste mirosuri. Prin analizarea acestor semnale, cercetătorii au putut diferenţia între cele două tipuri de respiraţie artificială cu o precizie de cel puţin 93%. În mod remarcabil, albinele au putut detecta aceste diferenţe chiar şi la concentraţii chimice extrem de scăzute.

În plus, studiul a demonstrat că albinele pot distinge între două tipuri de cancer pulmonar – cancer pulmonar cu celule mici şi cancer pulmonar fără celule mici – evidenţiind capacitatea lor de a identifica chiar şi tipuri specifice de cancer. Acest lucru subliniază sensibilitatea albinelor la modificările subtile din compoziţiile chimice, care depăşeşte capacităţile actuale ale senzorilor creaţi artificial.

Publicitate

Echipa de cercetare intenţionează să îşi extindă experimentele la mostre reale de respiraţie de la pacienţi cu cancer pentru a-şi valida în continuare descoperirile. Dacă va fi cu succes, albinele ar putea deveni o resursă valoroasă în diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce este crucial având în vedere că detectarea precoce îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor.

În prezent, deşi se dezvoltă dispozitive electronice care să „miroase” diferenţa între compuşii chimici, echipa afirmă că acestea nu se potrivesc încă cu precizia sistemelor biologice naturale, precum simţul mirosului albinelor. Această cercetare subliniază potenţialul utilizării sistemelor biologice în diagnosticarea medicală, deschizând calea pentru soluţii inovatoare, inspirate de natură, pentru provocările complexe de sănătate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta, începând de joi, prin intermediul platformei Ghişeul.ro

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de joi şi prin intermediul platformei Ghişeul.ro, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

“(…) începând de astăzi, 27.06.2024, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care deţin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menţionat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar”, notează sursa citată.

Platforma Ghişeul.ro este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO – Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

Începând din 26 ianuarie 2023, românii au la dispoziţie pentru plata taxelor şi impozitelor aplicaţia mobilă cu acelaşi nume, disponibilă în App Store (Apple) şi Google Play Store. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe iulie 2024. Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Publicat

Publicitate

În mod normal, termenul pentru virarea pensiei pe card este mai lung decât cel acordat livrării prin Poșta Română. 

Termenul limită până la care toate pensiile trebuie să intre pe card este 12 iulie (vineri).

Pensiile prin poștă vor fi distribuite începând de marți, 2 iulie, până în data de 10 iulie, informează alba24.ro.

Doar în cazuri foarte rare se va depăși acest termen. În orice caz, până la jumătatea lunii iulie, toți cei 4,75 de milioane de pensionarii ar trebui să fie în posesia banilor.

Când intră pensiile pe iulie 2024

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 10 al lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Publicitate

Cum 13 este sâmbătă și duminică, toți pensionarii vor primi pensiile mai devreme de această zi, respectiv până pe 12 iulie.

Astfel, începând de luni, 1 iulie, banii vor fi trimiși către Poștă, care va face redistribuirea.

Când intră pensiile pe iulie: Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Publicitate

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Cuantumul pensiilor se va schimba din septembrie. Reamintim că în aceste zile, Casele de pensii reclaculează 5.000.000 de pensii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending