Connect with us
Publicitate

Actualitate

În atenția taților care stau acasă cu bebelușii. Legea concediului paternal a fost modificată

Publicat

Publicitate

Noua lege prevede că se acordă concediul paternal, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și de a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți, scrie alba24.ro. Concediu paternal 2024: Legea prin care sunt stabilite regulile de acordare a concediului paternal a fost promulgată vineri, 21 iunie, de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta aprobă OUG 117/2022 ce prevede modificări în legislație.

Actul normativ modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Prin termenul lucrător se înțelege persoana care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, încheiat conform legii.

Concediu paternal 2024. Beneficiari

În vederea acordării concediului paternal și a indemnizației aferente se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane:

  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor convenții de muncă individuale
  • directorii care desfășoară activitate pe baza contractelor de mandat încheiate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
  • cele care ocupă o funcție de demnitate publică.

Concediu paternal 2024. Perioadă și indemnizație

Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare (anterior, cinci zile).

Publicitate

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

Tatăl poate beneficia de acest concediu pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Lucrătorii și persoanele prevăzute pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.

Publicitate

Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Pe perioada concediului acordat, tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cei 16 cuvioși și mărturisitori români canonizați de Biserica Ortodoxă Română, înscriși în calendarul pentru anul 2025

Publicat

Publicitate

Noul calendar ortodox pentru anul 2025 este acum disponibil spre vânzare în Arhiepiscopia Bucureștilor și poate fi achiziționat, conform basilica.ro, de la pangarele bisericilor, din librării și magazine de cărți și obiecte bisericești, precum și online pe colportaj.ro.

Tipărit anual în toamnă, calendarul este disponibil în șase formate: foaie de perete, agendă mică, agendă mare, calendar cu spiră de perete, calendar de birou (realizate la Editura Cuvântul Vieții) și calendarul cu însemnări al Patriarhiei Române, publicat de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

Alături de particularitățile diferitelor formate de calendar, și de icoanele cu sfinții români din Catedrala Mântuirii Neamului, ineditul din paginile noilor calendare este dat de prezența celor 16 noi sfinți canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 11-12 iulie:

  • 16 septembrie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim;
  • 4 octombrie, Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae;
  • 2 decembrie, Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria;
  • 2 decembrie, Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria;
  • 6 iulie, Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț;
  • 20 decembrie, Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus;
  • 8 martie, Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj;
  • 26 decembrie, Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana;
  • 10 noiembrie, Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici;
  • 10 mai, Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova;
  • 18 septembrie, Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea;
  • 3 august, Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia;
  • 8 august, Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia;
  • 23 octombrie, Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu;
  • 28 noiembrie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop;
  • 22 iulie, Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.

Ce tipuri de calendar poți alege?

Calendarul tip foaie de perete include atât calendarul pentru anul 2025, cât și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod. Acesta este ilustrat cu o icoană în mozaic reprezentând Sfânta Treime, aflată în Catedrala Mântuirii Neamului.

Calendarul tip agendă mică adaugă, pe lângă elementele calendaristice din formatul de perete, Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rugăciunile începătoare, o prezentare a Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române, precum și informații despre componentele Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române. Pe coperta a patra este inclusă o scurtă prezentare a Serviciului de Colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Publicitate

Calendarul tip agendă mare conține, în plus față de versiunea agendă mică, detalii despre organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, precum și datele de contact ale sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române

Anul 2025 va fi Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea. Decizia vine în contextul în care, anul viitor, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la înființarea patriarhiei și 140 de ani de la dobândirea autocefaliei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 3000 de botoșăneni și-au găsit de lucru prin AJOFM, de la începutul acestui an

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-septembrie 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 2.906 persoane. 

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 septembrie 2024, 1.405 au peste 45 de ani,    395 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 129  au între 30 și 35 de ani, 270 au între 25 și  30 de ani, iar 707 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 977 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general  2.906
< 25 ani      707
Între 25 şi 30 ani    270
Între 30 şi 35 ani   129
Între 35 şi 45 ani      295
  Peste 45 ani   1.405

Numărul femeilor încadrate este de 1.241, iar al bărbaţilor de 1.665, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 42,70 %, respectiv de 57,30%.

În funcţie de rezidenţă, 1.265 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 1.641 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (1.098), profesionale (724), gimnaziale (725),  (194) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.09.2024,  un număr de 748 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 11.071 persoane.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Anunț Nova Apaserv: Mai multe zone din municipiul Botoșani rămân, miercuri, fără apă

Publicat

Publicitate

Urmare a semnării contractului de finanțare pentru proiectul “ EXTINDEREA ŞI MODERNIZAREA SISTEMULUI DE MONITORIZARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ, INCLUSIV  ACHIZIŢIA DE ECHIPAMENTE ŞI  SOFTWARE PENTRU DIGITALIZAREA  ACTIVITĂŢII”, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că mâine, 23 octombrie 2024, se va efectua înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumului de apă potabilă (debitmetre) pe str.Tudor Vladimirescu, în proximitatea Școlii Gimnaziale nr.8.

Pentru efectuarea acestor lucrări, în intervalul orar 08:00-14:00 este necesară sistarea furnizării apei potabile, către consumatorii din municipiul Botoșani ce locuiesc pe străzile: Popa Șapcă, Carmen Sylva, Crinilor, Grigore Antipa (nr.1-17), de la intersecția străzilor Grivița cu Tudor Vladimirescu, până la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu Ion Pilat și de la intersecția străzilor Săvenilor cu Tudor Vladimirescu, până la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu Carmen Sylva.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria comunei Mihai Eminescu face apel la spiritul civic al locuitorilor: „Să mențină în permanență curățenia”

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Mihai Eminescu face apel la spiritul civic al locuitorilor comunei si are rugămintea ca aceștia sa mențină in permanență curățenia atât in spațiul public cât și în gospodăria acestora.

Cetățenii au îndatorirea, de a asigura întreținerea și curățenia locuințelor proprii și a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora, respectând masurile stabilite de către primării pentru asigurarea igienei publice  și curățeniei în localități precum și protejarea mediului ambiant.

În acest scop, cetățenii au următoarele obligații:

  • Să asigure, potrivit legii, lucrările de întreținere și reparare a locuințelor și anexelor gospodărești, igienizarea curților si împrejmuirilor acestora, efectuarea lucrărilor  specifice pentru întreținerea spatiilor verzi  din incinta proprietății si din fata acesteia;
  • Să mențină curățenia trotuarelor, părții carosabile a străzii de lângă locuință, a curții și a grădinii;
  • Să păstreze în stare de folosință amenajările publice precum și dotările amplasate pe străzi (panouri de afișaj, indicatoare, etc);
  • Să depună deșeurile menajere si cele reciclabile conform Regulamentului impus de către Primăria comunei, aprobat de către Consiliul Local al acesteia;
  • Să depună deșeurile provenite din  construcții si demolări la o societate autorizata in vederea preluării acestora;
  • Să composteze deșeurile rezultate din curățarea si întreținerea zonelor verzi ale gospodăriei in propria gradina si /sau în unitățile individuale  de compostare și să utilizeze compostul obținut ca amendament  pentru terenurile proprii;
  • Sa nu incendieze resturile vegetale;
  • Sa nu abandoneze si sa nu depoziteze deșeurile in afara locurilor destinate acestui scop

 

Obligațiile sus-menționate sunt prevăzute și în Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodărirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr. 26/12.03.2018.

 

Publicitate

 

Prin aducerea la cunoștința locuitorilor a obligațiilor ce li se revin, primăria urmărește:

-> mobilizarea și implicarea activa a acestora în vederea menținerii unui aspect plăcut și îngrijit al comunei Mihai Eminescu;

Publicitate

-> înțelegerea importanței depozitării în mod corespunzător a deșeurilor, întru-cât, nerespectarea regulilor de depozitare atrage majorarea substanțială a taxei de salubrizare;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending